Saturday, October 26, 2013

Historical Visit To Persepolis and Pasargad in Shiraz, Iran.

DSC00108
Penerbangan ke Shiraz, Iran bersempena dengan cuti hari raya haji terlewat sehari kerana kesilapan melihat waktu perlepasan pesawat. Ahad, 13 Oktober, pesawat Qatar Airways berlepas dari Doha selama sejam menuju ke kota Shiraz di selatan Republik Islam Iran. Rakyat Malaysia hanya perlu memohon VOA (Visa On Arrival) di lapangan terbang, untuk tempoh lawatan selama 15 hari tanpa sebarang bayaran. Teksi mudah didapati di luar lapangan terbang kecil dan sedikit uzur ini, mengenakan tambang USD7 untuk ke tengah kota Shiraz yang mengambil masa sekitar 20 minit. Perlu diingat, kad kredit dan debit tidak diterima di semua premis di sini, maka perlu membawa matawang USD / Euro dan boleh ditukar di beberapa pusat pertukaran wang serta bank tertentu.
Shiraz
Jelajah kali ini aku tidak mempunyai jadual khusus, kecuali ingin melawat runtuhan kota Persepolis yang terkenal itu. Hari pertama di sini aku hanya merayau-rayau di sekitar hotel, berjalan kaki 10 minirt sudah pun sampai ke Bazaar utama. Shiraz terkenal dengan hasil kraftangan permaidani, dari pelbagai etnik dan daerah, terutamanya corak Kilim yang dihasilkan oleh golongan nomad. Permaidani ini ada yang diperbuat dari bulu kambing, kapas, sutera dan juga campuran dari bahan-bahan ini. Selain itu, seni pertukangan logam juga amat terkenal dan bermutu tinggi. Bangunan-bangunan rasmi kerajaan serta masjid juga diperhias indah dengan jubin pelbagai corak. Sungguh halus seni kerjatangan warga Iran yang mempunyai  ketamadunan sekitar 7 ribu tahun.

DSC00030
Hussein yang merupakan teman rapat kepada Hassan yang tinggal di Doha, menjemput aku di hotel di sebelah malamnya. Hussein pernah datang berkunjung ke kediaman aku di Doha setahun lalu. Aku dibawanya berjalan melihat sekitar Shiraz di waktu malam. Kami menikmati makan malam kebab yang sungguh enak. Uniknya kebab di sini dihidang bersama tomato dan bawang segar yang dipanggang separuh hangus serta disisipkan daun selasih segar yang manis rasanya. Sejenis minuman yogurt cair dan masam dihidang bersama, sungguh menyegarkan. Ikut serta bersama kami ialah sepupu Hussein, Fereshteh si gadis manis yang sungguh bersopan santun. Selesai makan malam, mereka aku jemput untuk minum kopi di ‘garden café’ yang terletak di sebelah luar Hotel Chamran di mana aku menginap. Hotel 5 bintang ini mempunyai pemandangan indah kota Shiraz kerana kedudukannya di atas bukit serta dipenuhi pohon-pohon menghijau di sekitarnya.
 
DSC00040

Esoknya aku menempah sebuah kereta berserta pemandunya sekali untuk pergi melawat ke beberapa tempat bersejarah. Pertamanya aku dibawa ke Pasargad, di mana Raja Cyrus dikatakan disemadikan di sini. Pasargad terletak sekitar 110 KM dari kota Shiraz, melalui lebuhraya yang memaparkan pemandangan gunung-ganang serta kawasan pertanian yang luas menghijau. 
Cyrus the Great began building his capital in 546 BCE or later; it was unfinished when he died in battle, in 530 or 529 BCE. The remains of the tomb of Cyrus' son and successor, Cambyses II, has been found in Pasargad, near the fortress of Toll-e Takht, and identified in 2006.
DSC00044
Pasargad remained the Persian capital until Cambyses II moved it to Susa; later, Darius founded another in Persepolis. The archaeological site covers 1.6 square kilometres and includes a structure commonly believed to be the mausoleum of Cyrus, the fortress of Toll-e Takht sitting on top of a nearby hill, and the remains of two royal palaces and gardens. Pasargad Persian Garden provide the earliest known example of the Persian chahar bagh, or fourfold garden design (see Persian Gardens).
Recent research on Pasargad’s structural engineering has shown that Achaemenid engineers built the city to withstand a severe earthquake, what would today be classified as 7.0 on the Richter magnitude scale.
Shiraz
Dari sini kami berpatah balik menuju ke Naqsh-e-Rostam untuk melihat pahatan di muka gunung batu. Naqsh-e Rustam (Persian: نقش رستم Naqš-e Rostam) is an ancient necropolis located about 12 km northwest of Persepolis, in Pars Province,Iran. It lies a few hundred meters from Naqsh-e RajabThe oldest relief at Naqsh-i Rustam is severely damaged and dates to c. 1000 BC. It depicts a faint image of a man with unusual head-gear and is thought to be Elamite in origin. The depiction is part of a larger mural, most of which was removed at the command of Bahram II. The man with the unusual cap gives the site its name, Naqsh-e Rostam, "Picture of Rostam", because the relief was locally believed to be a depiction of the mythical hero Rostam.
DSC00083

Terakhir, kami menuju ke Persepolis, kota kerajaan agung Achaemenid yang punah diserang tentera Iskandar Zulkarnain (Alexander The Great). Persepolis (Old-PersianPārśa) was the ceremonial capital of the Achaemenid Empire (ca. 550–330 BC). Persepolis is situated 70 kmnortheast of the modern city of Shiraz in the Fars Province of modern Iran. The earliest remains of Persepolis date from around 515 BCE.UNESCO declared the citadel of Persepolis a World Heritage Site in 1979. 
persepolis

Banyak sebenarnya yang boleh kita pelajari dari sejarah kota Achaemenid ini. Betapa rajanya ketika itu dengan megah mengaku menjadi Raja Bagi Segala Raja di dunia ini. Seolah-olah baginda tidak boleh dikalahkan dan tenteranya yang paling kuat serta berkuasa ketika itu. Namun Alexandra The Great telah menyerang dan menghancurkan kota kemegahan serta empayar Raja Agung ini. Di dalam Al-Quran ada diceritakan sedikit tentang kekuatan Zulkarnain (Alexander?) ini oleh Allah kepada baginda Rasulullah Nabi Muhammad. Allah mahu kita berfikir dan mencari bukti akan kota yang dilenyapkan oleh Zulkarnain, dan juga ingin memberitahu bahawa kuasa serta kudrat itu hanya bersifat sementara, hanya Allah jua yang Maha Berkuasa serta Maha Mengetahui.
 
hafez tomb

Malam itu, walau dalam keletihan, aku tetap keluar berjumpa dengan Hussein sekali lagi. Aku dibawanya melawat ke makam Imam Hafez, seorang penyair tersohor Iran yang dilahirkan di sini. Kompleks makam ini sentiasa dikunjungi oleh pelawat untuk memberi penghormatan kepada beliau. Di kompleks ini dialunkan melalui corong suara puisi-puisi ciptaan beliau, dengan begitu syahdu dan mendamaikan. Kawasan persekitarannya sungguh cantik dengan pohon-pohon rendang dan bunga-bungaan, bersih serta terjaga rapi. Ada juga sudut untuk beriadah, sudut membaca, perpustakaan serta kedai menjual pelbagai cenderamata. Selepas itu, kami makan malam di sebuah restoran Cina, satu-satunya di kota Shiraz. Aku sempat berkunjung ke kediaman Hussein, sambil menghirup teh herba kami cuba menghubungi hotel-hotel di Esfahan kerana tempahan hotel yang aku buat sebelum ini tidak berbalas. Kesemua hotel yang kami hubungi memberitahu tiada kekosongan bilik penginapan dek kerana sambutan perayaan Eid Qurban.
DSC00156

Esoknya aku berlepas ke kota Esfahan dengan menaiki bas ekspress VIP yang sungguh selesa dan tambangnya hanya sekitar RM25 sahaja. Disediakan juga makanan tengahari dan minuman yang sudah siap dibungkus, serta ada skrin tv yang menayangkan filem-filem Iran yang sungguh menarik. Perjalanan selesa ini berhenti sebentar sebanyak dua kali, sekali untuk solat dan sekali di sebuah gerai kecil tepi jalan untuk membeli minuman dan menggunakan tandas. Pemandang di kiri-kanan lebuhraya menghidangkan pelbagai panorama, dari gunung-ganang, pohon-pohon pine, ladang-ladang tanaman serta kawasan rumput ragut haiwan seperti kambing dan lembu. Sesuatu yang sungguh menarik apabila melihat matahari terbenam di celah gunung-ganang berhampiran kota Esfahan.
 
Shiraz

Setelah beberapa hari di Esfahan, aku pulang semula ke Shiraz kerana pesawat berlepas dari kota ini menuju ke Doha. Bas yang aku naiki tiba di terminal teksi sekitar jam 10.30 malam, Hassan yang baru pulang dari ‘camping’ di utara Iran menyambutku dengan senyuman. Hussein serta dua orang rakan beliau ikut serta berada di terminal. Hamid yang memandu kereta Peugeot terus memecut laju menuju ke kawasan luar kota, kawasan yang lebih sejuk bersuhu sekitar 15’C di kaki gunung. Dari sini kami dapat melihat kota Shiraz yang berkerlipan dengan lebih jelas. Aku dibawa untuk makan malam di sebuah restoran berkonsep ‘khemah’ di celah-celah taman pohon pine. Masa beberapa jam itu kami gunakan sebaiknya sebelum mereka menghantar aku ke lapangan terbang Shiraz. Hassan dan rakan-rakannya berkali-kali meminta aku untuk menangguhkan sehari lagi kepulangan ke Doha. Mereka mahu menunjukkan beberapa tempat menarik di sekitar Shiraz. Permintaan mereka terpaksa aku tolak dengan baik dan berjanji akan ke sini lagi.

DSC00139

Pengalaman bercuti di Esfahan pula, insyaAllah akan diceritakan dalam entri akan datang. Namun Esfahan dan Shiraz ada keunikannya yang tersendiri, dan kota-kota ini ada kelebihannya dari sudut tinggalan sejarah, pelancongan dan keindahan semulajadi. Shiraz yang menjadi pusat pemerintahan tamaddun agung bangsa Farsi ribuan tahun dahulu masih kukuh sebagai sebuah kota yang besar serta masih tertinggal ciri-ciri manusia bertamaddun tinggi terutamanya dari aspek bahasa, tingkah-laku dan pemikiran. Walaupun Iran masih dikenakan status 'embargo' oleh masyarakat antarabangsa terutamanya Amerika Syarikat serta sekutunya, rakyat Iran tetap tabah, tekun dan positif dalam melalui kehidupan seharian mereka dan melihat jauh kehadapan untuk sebuah negara yang maju, makmur dan sejahtera.

9 comments:

fifahnazri @ owner Kedai indah said...

Wah! pengalaman yang menarik. nanti sila update selalu yea.. time kasih.

fifahnazri @ owner Kedai indah said...

Wah! pengalaman yang menarik. Nanti sila update selalu yea.. thank u

Azian Elias said...

i teringin sangat nak ke Iran.. tapi dalam keadaan sekarang ni ntah boleh ntah tidak..

suka tgk gambo2 you.

R.a.W | Ramble and Wander said...

Thanks for rekindling my memory of Shiraz & Persepolis with all these beautiful photos :-)

Anonymous said...

tq for sharing the journey

aidy said...

dear ..

cantik blog ni .. kemas dan teratur ..
kalau sudi berkongsi .. bole tahu you pakai kamera apa .. gambar sangat cantik dan hidup..

take care ..

Anonymous said...

Terbaik.....

Bila entry Esfahan nak keluar... janganlaaa sampai next month lak ekk..hahahah

Norae

Anonymous said...

bila nak keluar cerita sepanjang jalan kenangan bab2 tak sabar ni....nak baca.....

m.u.l.a.n said...

awesome trip..!!!