Monday, July 02, 2012

Phoenician's Fantasy In Lebanon: Beirut, Jeita Grotto, Byblos

My creation
Beirut atau ejaan lamanya Beyrouth merupakan sebuah kota lama yang berusia ribuan tahun dan tidak putus-putus didiami oleh manusia dari pelbagai ketamadunan, etnik dan agama. Kota ini penuh dengan bangunan yang mempunyai ciri-ciri Mediterranean, diperbuat dari batu-batan gunung yang keras, beratap genting atau clay, daun-daun pintu dari papan bergaya louvered shutter, jalanrayanya yang sempit dan sibuk namun di sepanjangnya penuh ditumbuhi pohon-pohon rendang yang rimbun. Beirut amat indah dari kacamata aku!
My creation
Jumaat itu, kami sempat bersolat jemaah di Masjid Mohammad Al-Amin yang terletak di Matyr's Square yang juga menempatkan perkuburan bekas presiden Lebanon yang mati dibunuh bersama para pegawainya; Tuan Presiden Rafik Hariri. Dekorasi masjid ini sungguh indah dan mempesonakan terutamanya lakaran di sebelah dalam kubah. Ciri serta struktur bangunan ini mengambil sempena binaan Uthmaniyyah di Istanbul.
My creation
Berdekatan masjid ini, terletak pula beberapa buah gereja kecil yang berusia ratusan tahun yang masih utuh. Kawasan sekitar ini dibangunakan semula dengan bangunan moden bercirikan tempatan, sementara bangunan lama pula dibaikpulih. Pelbagai souq khusus menjual pelbagai barangan berjenama mewah dan terkenal terletak di sini serta ditempatkan juga kafe-kafe moden yang bergaya Eropah dan Mediterranean.

My creation
Selesai menikmati juadah di sebuah restroan agak mewah di sini, kami berjalan kaki sahaja petang itu menyusuri kawasan pantai, melalui marina dan beach club yang dikunjungi oleh ramai warga tempatan yang sedang bermandi cahaya matahari. Cuaca yang agak panas petang itu tidak kami hiraukan dengan berjalan kaki beberapa kilometer sehingga sampai di kawasan Corniche. Kami berhenti sebentar untuk minum dan berehat sebelum menaiki bas dengan tambang sekitar RM2 menuju ke kawasan yang seterusnya di penghujung Corniche - Al-Rawcheh.
My creation
Kami berhenti tidak jauh dari salah satu tempat wajib dilawati di Beirut, iaitu salah satu ikon Beirut - The Pigeon's Rock. Cantik pemandangan Laut Mediterranean dari kawasan yang agak tinggi ini. Kawasan ini tidaklah sesibuk seperti yang aku jangkakan, mungkin juga bukan waktunya warga tempatan keluar bersantai. Bungkah batu di pesisir pantai ini mempunyai sejarahnya yang tersendiri dan bentuknya yang unik menjadi salah satu obejk menarik untuk dirakam oleh lensa kamera.

DSC03263
Kami berhenti minum petang di sebuah kafe terkenal di sini sambil berbual dengan salah seorang pekerjanya. Agak sunyi di kawasan ini waktu itu, hanya beberapa buah meja dipenuhi pelanggan sambil menanti terbenamnya matahari. Kami tidak menunggu lama untuk melihat sunset kerana sudah sedikit letih ketika itu. Kami meneruskan perjalanan dengan menaiki teksi menuju ke salah sebuah pusat beli-belah yang terkenal di sini untuk membeli sedikit cenderamata sambil melihat-lihat kompleks membeli-belah di sini. Ternyata Kuala Lumpur jauh lebih bagus, lebih meriah, lebih besar dan lebih pelbagai dari di sini.
My creation
Keesokan paginya, Fadhil pemandu teksi yang kami tempah untuk bawa ke beberapa tempat sudahpun berada di lobi hotel. Kawasan pertama yang akan kami kunjungi ialah Jeita Grotto. Jeita Grotto is a compound of crystallized caves in Lebanon located 20 km north of Beirut in the Valley of Nahr al-Kalb (Dog River). This grotto is made up of two limestone caves, upper galleries and a lower cave through which a 6230 m long river runs. Geologically, the caves provide a tunnel or escape route for the underground river. In this cave and galleries, the action of water in the limestone has created cathedral-like vaults full of various sizes, colors and shapes of stalactites and stalagmites, majestic curtains and fantastic rock formations. The total length of the cave is more than 9000 m and there is one among the biggest stalactites in the world hanging 8,20 m. The grotto accommodates a huge hall with a distance of 108 m from the ceiling till the water level.

DSC03267-001
Kami tidak dibenarkan untuk mengambil gambar di dalam gua, namun aku sempat juga mencuri mengambilnya, dan hanya sekeping ini sahaja yang menjadi. Di sekitar Jeita Grotto ini sungguh nyaman dan dipenuhi dengan pohon-pohon rimbun. Juga disediakan di sini ialah kereta kabel untuk naik ke tingkat atas dan keretapi kecil untuk membawa turun pengunjung. Di tingkat bawah pula terletak sungai yang mengalir di dalam gua. Kami menaikinya menggunakan sampan menyusuri lubang-lubang gua yang samar-samar sambil menyentuh air sungai gua yang cukup dingin.

My creation
Setelah itu kami menuju ke Byblos, salah sebuah tempat wajib dilawati juga di sekitar Beirut yang memakan masa hampir sejam untuk ke sana. Byblos sungguh cantik dan istimewa! Banyak spot yang cantik untuk bergambar di sini dan hampir kesemuanya adalah bangunan-bangunan lama yang berusia dari ratusan sehinggalah ke ribuan tahun. Unik dan nampak masih kukuh bangunan di sini.

DSC_2142
Pemandangan taman yang menghadap Laut Mediterranean dari atas bumbung bangunan istana di sini sungguh menakjubkan. Tenang dan damai serta membuatkan aku ingin berada agak lama di sini. Di sini juga terletak deretan souq yang menjual pelbagai cenderamata. Ada beberapa kedai yang menjual dengan harga yang sungguh murah serta unik. Pelbagai kraftangan boleh didapati di sini berbanding di Beirut.
My creation
Persekitaran Byblos dijaga dengan baik dan rapi. Ketika kami sampai, tidak ramai pelancong ke sana kerana matahari sudah tinggi dan agak panas sedikit. Ada beberapa cenderamata unik aku beli di sini, antaranya fossil-fossil ikan yang berusia jutaan tahun, asli dan memang dari Byblos (dapat sijil pengesahan asli) yang dijual di sebuah kedai yang terkenal di sini (kedai ini mendapat publisiti dari National Geographic Society). Hafiz pula memborong pelbagai cenderamata kerjatangan Lebanon, semua cantik-cantik belaka.

DSC_2223
Seharian kami keluar bersama Fadhil, yang sudah berkahwin dengan wanita Filipina yang bekerja di sana. Ada beberapa tempat lain yang kami singgah untuk makan dan melihat-lihat sahaja seperti di kawasan pantai Jnah. Malam harinya, dengan kudrat yang masih ada dan semangat gigih, kami kuatkan diri pergi ke Hard Rock Cafe dengan berjalan kaki sahaja dari Al-Hamra Street melalui American University of Beirut (AUB). Sebelum itu kami sempat berbual di Corniche dengan dua orang warga tempatan mengenai pergelutan di Syria dan Lebanon serta kisah kehidupan di negara ini.
My creation
Agak lewat kami pulang malam itu. Kami sengaja berjalan kaki menyusuri Corniche beberapa kilometer jauhnya sambil melihat gelagat warga muda Beirut di lewat malam. Ramai juga yang peramah dan menegur kami sambil mengajak berbual dan ikut 'stone' bersama mereka. Banyak yang kami berdua bualkan pada malam itu sambil menikmati udara segar dan nyaman bayu Laut Mediterranean. Kami berhenti agak lama di Manara, iaitu sebuah bangunan rumah api (lighthouse) yang didirikan semasa pemerintahan Bani Uthmaniyyah.
My creation
Hari terakhir di Beirut, Lubnan, kami masih mempunyai sisa sekitar 6 jam sebelum bertolak ke lapangan terbang antarabangsa Rafik Hariri. Seawal pagi kami sudah bersiap-siap menuju ke National Museum of Lebanon yang terletak sekitar 20 minit perjalanan dengan teksi dari Hamra Street. Kompleks Muzium ini tidak besar dan hanya menempatkan beberapa ribu artifak sahaja. Pada hari itu, kebetulan Muzium sedang meraikan ulangtahun penubuhannya yang ke-60 tahun dan beberapa aktiviti sedang dijalankan. Agak unik dan menarik juga aktiviti pada hari itu walau terlalu sedikit pengunjung yang datang.
My creation
Setelah itu kami berlegar semula di sekitar Hamra Street sehingga ke Bliss Street, sambung membeli pelbagai jenis cenderamata seperti manisan Baklava, pakaian tradisional lelaki Lubnan, CD lagu-lagu Arab Lubnan, hasil-hasil kraftangan dan pelbagai lagi. Kami sempat juga menjamu selera di sebuah restoran makanan segera yang menghidangkan 'broasted chicken' paling sedap pernah kami rasa.
My creation
Alhamdulillah, percutian tahunan sempena hari lahir aku kali ini berjalan lancar dan amat seronok. Sekali lagi Hafiz menemani aku menjelajah di negara orang, dan beliau merupakan seorang 'rakan melancong' yang sangat reliable, cooperative, considerable dan mudah untuk dibawa berbincang dan tidak banyak membantah. Terima kasih Hafiz! InsyaAllah, panjang umur, kita travel lagi bersama-sama. Lebanon, negara yang indah dengan alam semulajadi, bangunan-bangunan dan sejarah yang menakjubkan, rakyatnya yang cantik-cantik serta peramah, first class hospitality dan tentunya berbaloi untuk dikunjungi oleh sesiapa jua.

13 comments:

R.a.W | Ramble and Wander said...

Salam. I have been following your blog for quite a while now but this is my first time commenting on here.

Been to Beirut twice so far and I just love the city. I remember walking from my hotel just off Hamra St to Pigeon's Rock, had lunch at Bay Rock Cafe and then walked back towards Hard Rock Cafe in Corniche. I remember Grotto as well. What a shame photography is not allowed in there but I guess it's better for the long term. Haven't been to Byblos, didn't actually know it's just 1 hour drive from Beirut.

Anyways, thanks for this entry and lovely photos. They serve me with a good walk down the memory lane. Hope I can go back there again someday to explore the city and the country further :-)

dilabangiWORLD said...

nice story
interesting....

Rush Murad said...

RaW - Salam. Firstly, thanks for reading TS blog...and read all my traveling craps in here :). Secondly, thanks for leaving a comment :D a nice comment indeed with a 'snapshot' of Beirut as well. Yup, I love Beirut and thinking of going there again soon..

Rush Murad said...

dilabangi - thanks! :)

AsMiza said...

mak aih..banyaknyee tmpt dah pegi.jauh perjalanan,luas pengalaman.

MystoryPic said...

Cantiknya Beirut... persekitaran, bangunan, tinggalan sejarah, pemandangan semuanya interesting

Janggel said...

menarik sungguh tempat ni...ada pemandangan yang superb dan sejarah yang bagus,:)

macam biasa, gambar semua lawa!

ainie said...

This is my first time read ur blog n i found it was very2 interesting..
aper perasaan dpat travel around the world yer?..mesti rasa sangat teruja dan dapat banyak pengalaman yang berharga..bila baca blog nie saya rasa bersemangat untuk mencapai impian, travel..
walaupun saya still belaja...hope one day..saya dapat peluang untuk travel..

Rush Murad said...

AsMiza - Alhamdulillah...saya pun tak sangka yang saya akan jejak ke banyak negara... :)

Rush Murad said...

Janggel - terima kasih....tak puas berada di Lebanon, banyak lagi kawasan yang tak sempat (dan tak dibenarkan) pergi..macam di sebelah utara sempadan Syria dan Sidon di selatan yang sempadan dgn Israel...

Rush Murad said...

ainie - thanks fro dropping by at TS. PUAS!! dan tentunya bersyukur dapat travel serata dunia. Satu sahaja dalam fikiran saya apabila melihat keindahan negara2 ni semua "indah sungguh bumi ciptaan Illahi, semua ini kepunyaan Allah, bumi ini bumi Allah..." dan kita rasa sangat kerdil dan dunia menjadi sangat kecil... simpan impian, insyaAllah bila dah habis belajar nanti, boleh start travel :)

Anonymous said...

Salam..ini ptama kali saya lawat blog ni.gambar semua cantik2..bertuah badan dapat pergi lawat banyak negara.nak tanya..awak lahir bulan julai ke?

laila said...

Salam.ini ptama kali saya lawat ke blog ini...semua tempat cantik.bertuah badan dapat pergi banyak negara.