Wednesday, July 27, 2011

Travelogue: Expectations & Surprises Collided in Istanbul

DSC01234
Istanbul sentiasa menjadi impian destinasi aku, sejak mula berjinak-jinak membaca buku-buku sejarah mengenai tamadun kerajaan-kerajaan besar Roman, Byzantium dan kebangkitan kekhalifahan Islam Uthmaniah/Ottoman sehinggalah tersungkurnya pemerintahan monarki terakhir di tangan pemberontak sekular Kamal Attartuk. Sebenarnya aku tidak bercadang untuk ke Turki dalam masa terdekat ini, perancangannya mungkin di awal tahun hadapan dengan menjelajah ke beberapa tempat lain di sana seperti Cappadocia, Troy, Izmir, Pamukalle dan sebagainya. Keputusan dibuat di saat-saat akhir untuk melawat kota Istanbul sahaja, sebagai melengkapi destinasi impian sementelah aku mendapat cuti lebih 2 minggu dari majikan (cuti ini asalnya ingin dihabiskan di Malaysia sahaja).
DSC01090
Istanbul, rata-rata rakyat Malaysia pernah dengar akan kegemilangan dan keindahan kota ini. Ramai rakyat Malaysia yang pernah berkunjung ke sini, samada semata-mata untuk bercuti ke Turki atau sebahagian dari itinerari umrah & ziarah mereka. Aku terbang ditemani oleh Hafiz yang kebetulan berkunjung ke Doha dalam rangka lawatan beliau menziarahi aku dan ingin menghilangkan 'stress' setelah berhempas pulas menghadapi peperiksaan LLM beliau. Penerbangan tanpa henti dari Doha ke Istanbul mengambil masa sekitar 4 jam. Cuaca ketika itu cukup baik sekitar 25'C di waktu siang dan 16'C di waktu malamnya, masih lagi dalam musim bunga atau 'spring'. Tempat penginapan kami di Blue Tuana hotel yang baru beberapa bulan beroperasi terletak di lokasi utama tarikan pelancong - Sultanahmet. Hotel ala-butik yang cuma beberapa minit berjalan kaki dari Hagia Sophia, Istana Topkapi dan Blue Mosque itu menghidangkan panorama yang sungguh menarik, Laut Marmara dan Selat Bosphorus yang membiru dan sibuk dengan bot, feri dan kapal layar yang lalu-lalang.
sultanahmet
Di sekitar kawasan Sultanahmet terdapat banyak tempat-tempat menarik untuk dilawati selain deretan kedai yang menjual pelbagai cenderamata dan restoran-restoran serta kafe. Selain Hagia Sophia (Ayasofia), Istana Topkapi, Basilica Cistern dan Masjid Biru, Grand Bazaar juga terletak di sekitar kawasan ini. Kami berjalan kaki sahaja menyusuri jalan sepanjang kawasan ini sehinggalah ke Grand Bazaar yang wajib dikunjungi. Hari pertama lagi kami sudah ke sana, melihat-lihat dahulu barangan yang dijual sambil menghayati kemeriahan dan keunikan bangunan yang dibina pada tahun 1455 ini. Grand Bazaar atau dalam bahasa tempatan disebut Kapalıçarşı merupakan pasar tertutup baling besar dan paling lama di dunia yang memuatkan 4,000 unit kedai. Penat berjalan dan tawar-menawar di dalam bazaar ini, kami berhenti seketika menikmati teh pekat atau chai di sebuah kafe yang sudah ratusan umurnya.
taksim istiklal
Kami tidak mempunyai itinerari tetap di Istanbul kerana kesuntukkan masa dan perancangan di saat-saat akhir. Maka segala macam brosur dan risalah pelancongan kami kutip dari hotel dan tempat-tempat tumpuan pelancongan. Kami merangka secara ringkas tempat-tempat yang wajib dikunjungi dan yang ingin kami jelajahi, lebih fleksibel dan santai. Hampir setiap malam kami mengunjungi kawasan di sekitar Dataran Taksim dan Istiklal, pusat tumpuan yang sibuk dengan pengunjung yang ingin membeli-belah barangan berjenama dan di sepanjang jalan Istiklal ini juga terdapat banyak restoran-restoran yang bagus serta kedai-kedai yang menjual cenderamata. Selain dari itu, di belakang lorong-lorong sempit terdapat pub-pub, disko dan pusat hiburan waktu malam. Di beberapa batang lorong juga boleh ditemui kedai-kedai menjual buah-buahan segar, sayur-sayuran, makanan laut dan pelbagai jenis rempah dan kekacang. Suasana di sepanjang Taksim-Istiklal bertambah meriah dengan lampu-lampu neon yang pelbagai dan tram khas yang menyusur di sepanjang jalan ini.
orakoy
Ortakoy, kami ke sini dengan menaiki tram dari Sultanahmet dan berhenti di Kabatas. Dari situ kami mengambil bas awam menuju ke Ortakoy yang jarak perjalanannya cuma sekitar 30 minit melalui jalan di sepanjang tepian laut Selat Bosphorus. Ortakoy merupakan sebuah pekan kecil yang bersih dan cantik, pengunjungnya adalah warga tempatan yang ingin bersantai di tepian laut sambil melihat-lihat bot-bot dan kapal yang sibuk lalu-lalang di selat tersebut. Ada bazaar kecil yang menjual pelbagai barangan tempatan, ada deretan restoran yang menyediakan makanan Turki dan Mediterranean. Kami mencuba Kumpir yang menjadi makanan kegemaran di sini, rata-rata pengunjung di sini dilihat sedang menikmati Kumpir. (Kumpir is a snack which can easily be a full meal. It is originated from Albania but is quite unique to Istanbul in its present form. It consists of a baked potato with various fillings such as grated cheese, mayonnaise, ketchup, pickles, sweetcorn, sausage slices, carrots, mushrooms, and Russian salad among others, any of which can optionally be added to or omitted from the mix. While kumpir can be had at many cafes throughout the city, it is best had from one of the cafes in Ortaköy, which have a long tradition of preparing kumpir and offer really filling and tasty ones.
DSC_0263
Anita yang pernah ke Istanbul semasa en-route mengerjakan umrah pada tahun lepas mencadangkan kami ke Bursa. Kami memperuntukkan sehari-suntuk untuk ke sana, tetapi pada hari kami ingin berlepas menaiki kapal dari Yenikapi Feribot Terminali ke Bursa, kami terlepas kapal yang pertama dan terpaksa menunggu kapal seterusnya yang cuma bertolak beberapa jam kemudian selepas waktu tengahari. Kami kesuntukkan masa tetapi tetap juga gigih untuk menjejakkan kaki di Bursa. Sesampai sahaja di Bursa, kami mempunyai masa yang sangat-sangat terhad, cuma beberapa jam sahaja. Walaupun kami sudah membeli tiket pergi-pulang, rasanya kami seperti tidak sempat pula untuk pulang menggunakan jalan laut. Dari pelabuhan Yalova, kami menaiki shuttle bus menuju ke stesyen bas di Bursa, dari sana kami perlu menaiki teksi pula untuk ke tengah-tengah kota. Semasa di stesyen bas ini, kami lihat ada perkhidmatan bas dari sini ke Istanbul, kami cuba mencari alternatif sekiranya tidak sempat untuk pulang ke pelabuhan Yalova. Tidak ramai yang boleh berbahasa Inggeris di sini, secara tiba-tiba ada seorang pemuda di kaunter tiket bas bercakap dalam bahasa Arab. Hafiz yang pernah menuntut LLB di UIA mula berkomunikasi dengan pemuda tersebut dalam bahasa Arab. Pendek cerita, kami perlu pulang ke Istanbul melalui Yalova!
Bursa Turkey
Di Bursa kami agak hilang arah, tidak tahu apa perlu dibuat dan tempat mana harus dikunjungi. Setelah berhenti seketika di hadapan arca besar Kamal Attartuk yang berkuda, kami berjalan kaki menuju ke arah Bazaar. Dari Bazaar tersebut kami menuju pula ke Koza Han, sebuah bazaar yang menjual pelbagai jenis sutera. Nama Koza Han itu sendiri bermaksud 'silk coccon market' dan di belakang pintu gerbang Koza Han ini terletak pula Koza Park yang menghijau dan amat cantik serta tenang. Kami berhenti sebentar di sini sambil menikmati teh Turki yang terkenal. Hanya beberapa minit sahaja di sini, dan terus meninggalkan bangunan klasik yang dibina pada tahun 1491 oleh Sultan Bayazit I itu. Kami menaiki teksi dan mengarahkan pemandu untuk memandu dengan pantas menuju ke stesyen bas. Terasa seperti di dalam rancangan Amazing Race pula. Dari sana kami berlari-lari anak mencari bas yang akan menuju ke Yalova, Hafiz hampir-hampir masuk ke dalam perut bas yang salah, dan aku pula sibuk bertanya dengan orang yang lalu-lalang di sana. Dipendekkan cerita, kami sempat menaiki bas yang mengambil masa 1 jam 15 minit menuju ke Yalova melalui kebun-kebun zaitun yang berbukit bukau. Dari Yalova pula kapal atau feri tersebut mengambil masa hampir 2 jam untuk sampai di pelabuhan Yenikapi, Istanbul.
Food in Istanbul
Mencari makanan yang sedap dan halal di Istanbul amat mudah. Kebanyakkan restoran-restoran di sini menghidangkan alkohol walau makanan yang dijual adalah halal, dan kami pula selalu sahaja disarankan untuk mengambil bir bersama kebab yang dipesan. Walaupun kami berulang-kali memberitahu yang kami ini Muslim, tetapi mereka agak kurang faham, memang sekular sungguh negara Turki ini. Malam terakhir di Istanbul, aku bercadang untuk menikmati makanan istimewa di sekitar Istiklal, dan juga bersempena dengan menyambut 24 Mei. Sejak beberapa hari lepas aku sudah mengidam ingin ke sebuah restoran mewah Thai dan kami mula membelek menu yang diberikan. Sebelum itu aku ada menanya jika mereka menghidangkan makanan halal dan jawapannya ialah 'Ya'. Namun aku agak kecewa apabila ada menu yang menghidangkan pork, tomyam pork, grilled pork dan sebagainya. Aku menuju ke kaunter dan alasan yang diberikan ialah mereka akan mengasingkan pork-pork tersebut semasa memasak, menggunakan perkakasan yang berbeza. Dengan nada yang agak sedikit marah aku memberi penjelasan ringkas dan keluar dari sana. Akhirnya kami menjumpai sebuah restoran makanan India utara tidak jauh dari restoran tadi. 
Hagia Sophia
Selama 6 hari dan 5 malam di Istanbul, banyak juga tempat yang dapat kami lawati selain dari Bursa yang merupakan kota pertama Kerajaan Uthmaniah. Kami melihat kawasan-kawasan bersejarah di sekitar Sultanahmet, di bahagian Eropah dan runtuhan kota-kota peninggalan zaman Rome yang berselerak di merata Istanbul. Kami juga merasai kemodenan Istanbul apabila menaiki Metro menuju ke Sisli-Mecidiyekoy dan Osmanbey untuk ke pusat membeli-belah terbesar di Eropah; Şişli Kültür ve Ticaret Merkezi atau Istanbul Cevahir. Hari terakhir di Istanbul, kami melawat tempat paling sinonim dengan Istanbul dan Turki; Hagia Sophia. Hagia Sophia is a great architectural beauty and an important monument both for Byzantine and for Ottoman Empires. Once a church, later a mosque, and now a museum at the Turkish Republic, Hagia Sophia has always been the precious of its time. Istanbul merupakan sebuah kota yang amat mistik dan sejak berzaman merupakan lokasi beberapa buah empayar besar seperti Byzantium dan Ottoman/Uthmaniah. Maka tidak hairanlah jika bangunan-bangunan bersejarah di sini mempunyai kepelbagaian senibina dan unsur-unsur kebudayaan yang beragam.
DSC_0466-1
Istanbul juga merupakan syurga membeli-belah terutamanya barangan kraftangan seperti seramik, lampu-lampu kaca dan kristal, permaidani, manisan dan sebagainya. Pinggan-pinggan seramik pelbagai corak dan warna dijual dalam pelbagai saiz dan berbeza-beza pula harganya. Selalunya pengunjung akan membeli di Grand Bazaar, namun di sini agak mahal harganya berbanding di tempat-tempat lain. Di sepanjang jalan dari Sultanahmet ke Sirkeci banyak terdapat kedai cenderamata dengan harga yang lebih berpatutan. Tidak jauh dari hentian tram Eminonu, terdapat Egyptian Bazaar yang khusus menjual pelbagai jenis manisan Turki seperti halwa, Turkish delights atau Lokum, rempah-ratus, kopi, teh dan juga sedikit cenderamata. Turki juga amat terkenal dengan industri tekstil yang berkualiti, maka di sini boleh didapati butik dan kedai jahit lelaki yang berselerakkan di setiap jalan dan lorong. Harga pakaian siap yang dijual amat murah dengan kualiti yang tinggi. Permaidani pula mempunyai pelbagai corak mengikut dari daerah mana ianya dibuat dan disalin dari pelbagai era. Harganya dari ratusan Ringgit sehinggalah ke ratusan ribu Ringgit! Selain dari itu bagi peminat-peminat buku sejarah berkaitan Turki dan kerajaan empayar yang memerintah, Galeri Kayseri di Sultanahmet ada menyediakan pelbagai buku khas dalam pelbagai bahasa. Antara pengunjung yang pernah ke sini ialah YB Menteri Besar Johor yang membeli pelbagai koleksi buku sejarah.
Istanbulus
Istanbul menghidangkan pelbagai tempat yang menarik untuk dikunjungi selain penduduknya yang ramah-tamah, makanan yang sedap dan sistem transpotasi yang bagus serta cekap. Selain penduduknya yang mempunyai wajah kacukan yang menawan, tingkah-laku mereka terhadap pelancong juga amat terpuji, berbudi-bahasa, mudah untuk didekati dan boleh dipercayai. Istanbul dikurniai alam semulajadi yang amat indah di sepanjang Selat Bosphorus dan Laut Marmara, taman-taman bunga yang berwarna-warni, pohoh-pohon rendang dan menghijau di sepanjang jalan serta iklim mediterranean yang sempurna. Rehlah ke Istanbul melengkapkan hajat sedari dulu untuk melihat kesan sejarah pertembungan dua tamaddun besar dunia, pertembungan dua agama besar dunia serta percampuran kebudayaan Asia dan Eropah. Istanbul yang juga merupakan bandaraya berkembar Johor Bahru, meninggalkan banyak nostalgia menarik dan unik buat aku kali ini.


18 comments:

artisticklytouch said...

I am going to print this before my trip to Istanbul hehe suka tgk gambar kawan2 senyum ceria

kemang~ said...

my jaw almost DROPPED !

tobat jeles

Rush Murad said...

art - senyum itu umpama sedekah...senyum itu tanda gembira dan excited..Istanbul memang best. Pinjam Istanbul travel book from Hafiz, good book..

Rush Murad said...

kemang - jangan jeles...tanam azam..satu hari nanti u akan ke sana juga... :)

kemang~ said...

hihi, nak pegi india dulu march ni :)

nanieyghanie said...

tomyam pork..uweekk..
bestnya istanbul, ni rasa berkobar2 nk kumpul duit nie..hehe:)
btw, suka tengok gambar2 candid nmpk cantik, clear n spontaneous, selalu bwk lens apa utk traveling?

Janggel said...

Menarik sungguh Istanbul dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya tu..

Lily Riani said...

wow.... was this a DIY or full board package, if DIYl; is it easy and safe?

mysza narawi said...

Salam rush murad..like ur post bout istanbul..i'm going to Istanbul dis wednesday, x sabar rasenye..mmm nk tanya, if nak shopping kt istanbul or grand bazaar better gne turkish lira or Usd? And betul ke kat airport doha perfume nye quite cheap? Tenkiu :)

Zalia said...

sangat memukau pandangan menjejaki blog ini... :)

NuyuL said...

baru berkesempatan baca this post.. teringin sangat nak pegi Istanbul.. tapi takde sape nak temankan.. tak berani nak pegi sorang.. InsyaAllah.. one day.. cukup bajet, I'll bring my parents to this place.. :)

kalau tak, follow Suhai je la kottt nak bejalan.. hahaha

Rush Murad said...

kemang - selamat bercuti di India... never never again kalau ke utara India...maybe i nak pi southern part pulak...

Rush Murad said...

Lily - this is DIY... istanbul is very very safe... nowadays it is so easy to travel...from flight booking, hotel, tour packages..all thru online...and the best part is u can have 'real traveler' advises and tips on real time...

Rush Murad said...

mysza - maaf lewat reply...for sure u dah lama balik bercuti dan sure jugak u enjoy istanbul..will jenguk2 ur blog later... :)

Rush Murad said...

zalia - terima kasih...sila datang ke TS lagi... :)

Rush Murad said...

nuyul - suhai nak pi istanbul ek? join ler sekali....memang best istanbul ni...but make sure u pi pada waktu yg sesuai, jgn pi masa musim sejuk atau musim panas... my timing in late May is so perfect...

Rush Murad said...

naniey - heehheee...tq! i bawak lense Nikon 18-200...yg ni memang sesuai utk travelling..dan juga camera compact Sony...utk back-up. some of the photos tu frm compact camera but still cantik because dapat sudut yg menarik...

Rush Murad said...

Janggel - indeed...Istanbul memang best...dan tak puas ke sana..banyak lagi tempat utk di explore...luar dari istanbul...