Monday, November 28, 2011

City of Saint Sofia & Historical Plovdiv in Bulgaria

DSC02386-1
Keputusan untuk melawat kota Sofia di Bulgaria dibuat pada saat-saat terakhir, hanya 2 hari sebelum aku berangkat terbang. Perancangan awal ialah untuk ke Athens, Greece melawat kesan-kesan sejarah peninggalan tamadun Greek yang sungguh terkenal itu. Athens masih lagi bergelumang dengan tunjuk-tunjuk perasaan di jalanraya, kekacauan masih lagi memuncak dan kemarahan rakyatnya diatas kegawatan ekonomi berlanjutan berbulan-bulan malah hingga bertahun lamanya. Walau aku sudahpun membeli tiket penerbangan dari Doha ke Athens, dari Athens ke Vienna pula dan bilik hotel juga sudah ditempah di Athens, terpaksa semuanya aku batalkan. Aku tidak mahu ambil risiko. Bukannya aku tidak adventurous atau penakut, tetapi risiko yang lebih besar menanti di Athens dan juga atas nasihat teman-teman traveller yang masih terperangkap di sana.
DSC02436
Sofia, memang ingin aku lawati sementelah ke Istanbul, Turki beberapa bulan lalu, tetapi terpaksa aku pendamkan dahulu niat itu kerana kesuntukkan masa. Bermain difikiran, alangkah eloknya kalau aku dapat merancang perjalanan menggunakan keretapi dari Istanbul ke Sofia, ke Bucharest, ke Budapest dan seterusnya ke Warsaw dan Krakow di Poland. Mungkin di lain kesempatan dan aku memerlukan perancangan destinasi yang berbeza pula nanti.
DSC02553
Seperti biasa, aku berkelana seorang diri menjelajah kota-kota yang sebelum ini belum pernah aku jejaki. Kali ini aku ke Sofia dan Plovdiv di Bulgaria, negara Eropah Timur pertama yang aku jejaki. Dari Sofia aku akan terbang ke kota 'muzikal' Vienna di Austria, seterusnya singgah di kota lama Bratislava di negara Slovakia dan akhirnya di kotaraya hebat Budapest, Hungary. Entri kali ini akan aku ceritakan pengalaman di Bulgaria, negara Eropah yang masih lagi terkebelakang dari aspek sosio-ekonomi, masih lagi murah untuk para backpackers dan pelancong seperti aku amnya, namun mempunyai banyak 'permata' yang tersembunyi buat para pengunjung.
DSC02375
Penerbangan aku dari Doha menuju ke Budapest, dari Budapest pula aku menaiki pesawat menuju ke Munich, German untuk transit beberapa minit (hanya berlari-lari menjinjit beg galas dari satu pesawat ke pesawat lainnya tanpa perlu masuk ke bangunan terminal) dan seterusnya ke Sofia, ibukota negara Bulgaria. Di lapangan terbang Sofia, seorang jejaka tinggi lampai sudahpun menunggu aku untuk dibawa terus ke hotel di tengah-tengah kota Sofia (sekali lagi luggage aku tidak sampai bersama penerbangan!). Dim Dukov, pemuda warga tempatan yang berkongsi bersama pasangannya menjalankan perniagaan boutique hotel berbintang ini sangat peramah, sambil memandu beliau menerangkan serba-sedikit perihal Sofia, bangunan-bangunan bersejarah dan tips-tips yang berguna. Aku ditempatkan di kamar yang dinamakan Moscow, bersaiz kecil khas untul seorang penghuni, tetapi mempunyai segala kelengkapan serta balkoni yang menghadap ke bahagian dalam courtyard atau taman hotel. Dari balkoni hotel, sayup-sayup kelihatan bangunan-bangunan yang hanya diterangi cahaya dari mentol yang malap, dengan suhu sekitar 10 darjah Celcius dan angin sepoi-sepoi bahasa. Sambil putung rokok di celah-celah jari, aku tersenyum puas sambil berbisik "I'm in Sofia.....Bulgaria!!!".
DSC_0036
Sarapan pagi dihantar ke dalam bilik, ringkas sahaja menunya; sekeping Croissant, sebotol homemade jem strawberry, seketul mentega, secangkir kopi panas dan susu. Cukup buat aku di waktu pagi begini. Berhadapan dengan hotel ini ialah sebuah Synagogue, tempat beribadah orang-orang Yahudi. Bangunan unik ini merupakan Synagogue yang terbesar di kawasan Balkan. Aku melintas sahaja sambil melihat-lihat dari luar. Aku meneruskan jalan tanpa tujuan sebenarnya, melalui kawasan pasar pagi yang menjual pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan, makanan kering dan sebagainya. Dari satu lorong ke satu lorong lainnya, aku teruskan berjalan seolah-olah aku arif tentang daerah di sini. Waktu pagi, aktiviti di sekitar ini berkisar dengan penduduk tempatan yang sibuk menguruskan keperluan seharian, dari membeli-belah di pasar, menghantar anak-anak ke sekolah, berjualan di kaki lima jalan mahupun restoran-restoran kecil yang menjadi tumpuan untuk minum pagi. Suasananya tidak ubah seperti di mana-mana bandar kecil di dunia, waimah di Malaysia sekalipun.
DSC02562
Di sebelah belakang Synagogue, terletak pula Hali Market, atau Central Market, sebuah pasar lama tertutup yang diubahsuai dan diperbaiki. Kemas dan teratur kedai-kedai di dalam bangunan ini, menjual pelbagai macam produk tempatan, dari daging beku dan sosej serta salami, biskut serta kek, buah-buahan, hasil kerjatangan dan pertukangan, makanan serta beberapa buah kafe. Aku duduk sebentar di sebuah kafe Itali, menghirup cafe latte panas berserta sepotong kek sambil mata merayau-rayau memandang keindahan senibina bangunan serta manusia yang lalu-lalang. Indah dan unik! Para peniaga di Hali Market ini juga agak peramah serta mudah memberikan senyuman. Aku dapati, hanya aku satu-satunya 'manusia' dari Asia sepanjang aku berjalan pada hari itu! Sudah tentunya aku mendapat perhatian yang sedikit lebih dari para pelancong yang berambut perang.
DSC_0003
Beberapa hari aku habiskan masa di Sofia, melihat pelbagai bangunan lama yang sungguh menarik. Antaranya sebuah masjid peninggalan Empayar Uthmaniyyah atau Ottoman. Bentuk senibina masjid ini tidak ubah seperti yang kerap dilihat di Turki. Masjid ini melaungkan azan sebanyak 5 kali sehari di tengah-tengah kota Sofia. Aku amat kagum! Masjid ini didirikan di atas tapak sebuah bangunan Roman Bath yang berusia ribuan tahun. Begitu juga dengan kebanyakkan bangunan bersejarah di kota Sofia, didirikan di atas runtuhan bangunan peninggalan zaman Roman beribu tahun lampau, samada mereka sedar mahupun tidak. Kerja-kerja ekskavasi untuk membuat terowong bagi LRT juga dihentikan di beberapa lokasi kerana terjumpa bangunan peninggalan zaman Roman yang tertanam di bawah permukaan bumi Sofia.
DSC02424
Di sekitar Sofia, banyak terdapat bangunan Gereja Orthodox, ada yang berusia hampir seribu tahun lamanya. Senibinanya pula sungguh unik berbanding dengan kawasan Eropah lain, percampuran pelbagai tamaddun seperti Byzantium dan Balkan. Di bandaraya ini juga boleh kelihatan golongan Gypsy, yang merupakan pendatang di sebahagian besar negara Eropah Timur. Mereka telah berada di sini ratusan bahkan ribuan tahun dulu, dan dikatakan mereka ini berasal dari benua India. Memang benar, rupa paras muka dan bentuk badan mereka mirip orang-orang India, kulit yang agak gelap, mata besar dan anak mata yang hitam, rambut sedikit kerinting dan ikal hitam lebat, badan sederhana besar - amat jauh berbeza dengan orang keturunan Eropah.
DSC02415 
Mencari makanan halal di sini juga agak sukar, namun aku sungguh bertuah, dalam kelaparan mencari makanan halal, terserempak pula dengan satu-satunya restoran yang dijamin 100% halal tidak jauh dari tempat penginapan. Makanan ala-Turki dan tukang masak pula boleh berbahasa Arab, dapatlah kami berkomunikasi serba-sedikit. Restoran Bosfor ini kelihatan seperti baru sahaja dibuka dan menghidangkan makanan ala-Mediterranean yang lazat. Terdapat banyak juga kiosk yang menjual Kebab dan aku amat meragui kehalalan makanan mereka.
PLOVDIV
DSC02524
Sehari sebelum aku meninggalkan Sofia, di atas cadangan seorang gadis tempatan Nathalie yang aku jumpa sehari sebelumnya di sebuah kafe unik 4 tingkat, supaya aku pergi melawat ke bandar Plovdiv. Memang benar, Plovdiv sangat cantik, bersih dan mempunyai sebuah perkampungan bersejarah yang juga sebaagian dari World Heritage UNESCO. Di sini dikatakan bermulanya sejarah Bulgaria, pelbagai bangsa kuno sudah mula bertapak di sini semenjak 8 ribu tahun dahulu sehinggalah Kerajaan Uthmaniyyah memerintah beberapa abad lamanya dan akhirnya jatuh semula ke tangan kesatuan pemerintah Bulgaria.
DSC_0077
Plovdiv merupakan kota kedua terbesar di Bulgaria. Untuk ke sana amat mudah, menaiki bas ekspress setiap satu jam berlepas dari terminal pengangkutan yang bersebelahan stesyen keretapi Sofia, atau menaiki keretapi yang memakan masa lebih kurang 4 jam, berbanding bas yang cuma 2 jam setengah. Di kawasan yang telah digazzetkan sebagai kawasan sejarah, terletak pelbagai bangunan yang masih dijaga rapi. Begitu juga dengan kesan runtuhan peninggalan kaum Neolithic yang berusia 6000 Sebelum Masihi. Terdapat perkampungan kaum Yahudi serta sebuah masjid yang agak serupa senibinanya seperti di Sofia. Terdapat juga Roman Amphitheatre yang terletak di atas bukit dan hanya beberapa tahun lepas sahaja ianya dijumpa tertimbus di bawah tanah.
DSC02507
Memang menarik sekali kunjungan di Plovdiv, walaupun singkat tetapi cukup bermakna. Melihat sendiri kesan sejarah di Bulgaria, bagaimana aset sejarah dipelihara dan pulihara dengan baik serta dibangunkan perkampungan tersebut untuk tatapan generasi akan datang. Di sepanjang jalan menuju ke perkampungan tersebut, dibina deretan bangunan moden menjual pelbagai cenderamata, restoran, kafe, butik dan sebagainya. Cukup meriah dengan pelancong yang rata-ratanya warga tempatan. Petang itu aku menghirup udara nyaman dari ruang balkoni tingkat atas sebuah kafe terkenal di sini, secawan latte, sepotong kek red cherries berserta aiskrim vanilla dan sebotol air mineral dari pergunungan berdekatan. Lawatan ke Plovdiv melengkapkan perjalanan aku di negara Bulgaria.
plovdiv bulgria
Plovdiv (Bulgarian: Пловдив) is the second-largest city in Bulgaria, and one of the oldest cities in Europe. It is located in the large plain between the Rhodope Mountains in the south of Bulgaria and the Balkan Range, or Old Mountains (Stara Planina) that runs through the center of Bulgaria. Both ranges are visible on clear days. The Maritsa River flows through the city on its way southeast before forming the Greek/Turkey border to the Aegean Sea. Plovdiv is the oldest continually inhabited city in Europe.

25 comments:

Balqiz said...

Waaah best nya! Pergi dengan sapa, Rush?

NuyuL said...

First thing in the morning org dah bukak ur blog! mmg looking forward for this entry after u posted photos lam fb.. thanks for sharing. :)

Norae said...

Salam...

Akhirnyaaa....thanks for the update.. walau belum ada rezeki nak kesana... tapi, terasa macam berada disana bila baca blog nie.. :)

Hajah Zainab bt Abdullah said...

bestnyer...mama x mungkinlah ke sana...tengok gambar2 jadilah :)

anna zuliana said...

best !! terima kasih RM membawa saya ke 'sana' melalui TEPAK SIREH ...:D

Mimie said...

menarik juga Bulgaria ni rupanya...
i don't think i will ever go there..one Muslim man with beautiful photos is enough for me...keep exploring Rush..will never bored with your writing..

Rush Murad said...

Balqiz - i pi sendiri jer.... membawa diri..hehehee...

Rush Murad said...

nuyul - thanks! i think some of the photos i lupa nak transfer masuk laptop....so tak banyak pic yg cantik2... wait for budapest entry (entah bila)...even the photos i tak upload dalam fb, saja nak bagi surprise... :)

Rush Murad said...

Norae - salam. thanks... :) macam dah malas nak menulis...tapi sayang pulak kat blog ni... at least i ada rujukan in future pasal tempat2 yg i pernah pergi..who knows satu hari nanti i compile and buat buku... :)

Rush Murad said...

Hajjah - alhamdulillah... tak sangka saya sampai ke Bulgaria... tapi siapa sangaka, tetiba Hajjah ke sana.. :)

Rush Murad said...

anna - terima kasih kembali...menjadi pembaca setia TS. kalau boleh, saya nak tulis seberapa detail, seolah2 sama2 merasai perjalanan ni...tetapi saya tak cukup kreatif... :)

Rush Murad said...

Mimie - actually banyak foto nak letak...kena click dan tengok kat flickr saya jer lah... memang byk tempat boleh lihat... thanks for reading TS! :)

romzi seli said...

Rush,
ada beberapa pic tu cam corrupt je nak load... tak kuar pic.... btw, nice photo... dan aku jeles sebenarnya tengok ko travel... hihihihihi

NuyuL said...

OK set! my friend went to Budapest as well tapi nothing much I can see from him..hehehe..

i bet ur readers semua looking forward ur new entry everytme u balik dari travelling.. (includ kmk laa.. heuhe :p)

fzy fuzzy said...

Salam cik tepak,
hmmmm...seperti biasa tidak menghampakan. Kira kitaorg tak pegi pun rasa macam pergi. Hehehehehe.

amilin syakirah said...

any entry on your visit to austria n budapest?? looking forward to read it ^_^

artisticklytouch said...

lama aku tak tinggal komen kn haha
basically, I always envy your travel2 neh. my moments have yet to come.

can i request something? perhaps you put a caption on the pictures that you post, I'm confuse the picture refers to which para. saja nak visualise.

art.

Rush Murad said...

romzi - tq! ehhh...ok jer pics tu semua bila aku try kat beberapa pc... lagging kot. jangan jeles bro, kau pun selalu travel...business trip lagi... *tunggu aku beli kamera baru, pics lagi gempak lepas ni! :)

Rush Murad said...

Nuyul - maybe ur friend tu tak adventurous...i met lotsa interesting traveller... * im not sure if ada ramai readers nowadays...macam sunyi sepi jer Tepak Sireh ni :(

Rush Murad said...

fzy - salam kembali... lepas ni i nak tulis macam dalam novel pulak... bawa melayang masuk ke dalam kotak fikir i... :D

Rush Murad said...

amilin - insyaAllah ada entri pasal Vienna, bratislava dan budapest...kena cari masa untuk menulis dan edit foto... :)

Rush Murad said...

art - tq ler sebab masih sudi jenguk TS nih...walau dah jarang update tapi masih survive.. caption tu insyaAllah...kekadang macam malas nak letak sebab lupa nama tempat2 tu...ehehhee... blog u hidup lagik tak? hahahaa..

nanieyghanie said...

SubhanAllah..cantiknya alam ciptaan Allah. Thanks for sharing;)
Keep writting, jgn dikisah ada org nak baca ke tak, yang penting niat kita nk sama2 berkongsi dan bersyukur atas kebesaranNya. Menulislah keranaNya ya.

nadila said...

assalammualaikum. before this saya jadi silent reader je. don't stop writing!! your blog is niceee!! nice writings, nice picca, nice experiences! sometimes u buat readers jadi bersemangat untuk mengembara like what u did! keep up the good job! hehehe..

Kimura said...

Great images that you have,very nice.:)