Sunday, February 28, 2010

Incredible India Trip - Delhi: Day 3

DSC_0165

The Qutb Minar (also spelled Qutab or Qutub, Urdu: قطب منار), a tower in Delhi, India, is at 72.5 meters the world's tallest brick minaret.

Seawal pagi lagi aku sudah bangun tidur dan bersiap-siap walaupun malam sebelumnya aku tidur lewat kerana menghabiskan masa berbual mesra dengan warga di Pahar Ganj. Cuaca pagi yang berkabus tebal dan dingin memerlukan aku mengenakan jaket tebal dan penutup kepala. Aku berjalan kaki menuju ke Metro, langsung turun di stesyen Rajiv Chowk yang terletak di Connaught Place, untuk singgah bertemu Boon Chun dan Henky di hotel penginapan beliau. Mereka telah menempah teksi sedari semalam untuk membawa kami melawat beberapa kawasan menarik di sekitar Delhi pada hari itu.

Qutb Minar

Tempat pertama yang kami tuju ialah Qutub Minar yang terletak hampir sejam perjalanan menaiki teksi menyusur jalan sibuk di kotaraya Delhi. Qutub Minar ini merupakan antara tarikan utama pelancong ke India selain Taj Mahal, dan ianya juga tersenarai di dalam UNESCO World Heritage. Kompleks Qutub ini menempatkan pelbagai bangunan bersejarah Hindu dan Jain, dan kemudiannya Islam. Menara atau minaret ini mula dibina pada tahun 1193 oleh pemerintah Islam yang pertama di India, Qutb-u-ddin Aibak dan diselesaikan beberapa ratus tahun kemudian oleh pemerintah Firuz Shah Tughluq pada 1386. Menara Qutub ini mempunyai pengaruh awal Indo-Islam Delhi dan sebahagian batu yang digunakan merupakan runtuhan kuil-kuil agama Hindu dan Jain.

DSC_0236 (2)

Di kompleks ini, bukan sahaja terdapat menara tinggi tersebut, tetapi juga masjid lama yang dipanggil Quwwatul-ul-Islam, makam-makam Islam keluarga Maharaja Mughul Delhi, pembesar-pembesar dan alim-ulama. Kompleks yang luas ini juga mempunyai taman yang berusia ratusan tahun dengan pohon-pohon tua yang masih menghijau serta bekas saliran air buatan manusia di sekitarnya. Ketika kami tiba di sana, pelancong masih tidak ramai maka lebih mudah kami menyusuri setiap penjuru kompleks ini. Kalau berada di sini, jangan lupa mencari 'Tiang/Menara Besi" yang terletak di salah satu sudut kompleks ini. Tiang/Menara Besi atau Iron Pillar: one of the world's foremost metallurgical curiosities, standing in the famous Qutb complex. According to the traditional belief, anyone who can encircle the entire column with their arms, with their back towards the pillar, can have their wish granted. Sebelum pulang, kami sempat melihat ke kawasan pemakaman keluarga Maharaja yang dipelihara dengan baik walaupun telah berusia beratus tahun, lebih tua dari Tugu A'Farmosa di Melaka. Selesai aku sedekahkan surah al-fatihah, kami berangkat keluar dari Kompleks Qutub Minar yang amat unik dan menarik itu.

DSC_0440 (2)-1

Humayun's Tomb complex. Chamferred edges add to the over all symmetrical design of the mausoleum

Teksi yang dipandu oleh Ali meluncur meninggalkan selatan Delhi untuk menuju ke Old Delhi, rancangannya untuk mengadu nasib kalau-kalau India Gate dan Red Fort sudah dibuka untuk pengunjung. Memang kami tidak berkesempatan kali ini untuk mengunjungi ke tempat tersebut kerana masih ditutup oleh alasan keselamatan. Lalu kami mengikut jadual seterusnya, iaitu melawat Humayun's Tomb yang terletak setengah jam perjalanan dari India Gate. Memandangkan kami semua sudah kelaparan, Ali menghantar kami ke sebuah kawasan 'posh' berdekatan Humayun untuk berhenti makan. Sederet restoran-restoran berbintang yang mempunyai dekorasi menarik menyambut kami. Selesai puas makan tenghari dengan masakan India seperti Lamb Rogan Josh, Butter Chicken, Grilled Fish, Salads dan Lime Juice yang sungguh lazat (dan berjumlah beberatus Ringgit Malaysia), kami meneruskan semula perjalanan.

DSC_0311 (2)

The complex encompasses the main tomb of the Emperor Humayun, which houses the graves of his wife, Hamida Begum, and also Dara Shikoh, son of the later Emperor Shah Jahan, as well as numerous other subsequent Mughals, including Emperor Jahandar Shah, Farrukhsiyar, Rafi Ul-Darjat, Rafi Ud-Daulat and Alamgir II

Di kompleks Humayun inilah terletak batu nesan atau perkuburan salah seorang Maharaja Mughal yang terkenal, iaitu Humayun yang memerintah di sekitar abad ke-16. Kompleks ini telah dibina oleh balu beliau iaitu Permaisuri Hamida Banu Begum pada 1562 dengan senibina bercirikan Parsi dan diilhamkan oleh Mirak Mirza Ghiyas yang berbangsa Parsi berasal dari Herat, Afghanistan. Ianya menempatkan beberapa buah makam termasuklah makam Dara Sikoh, putera kepada Shah Jahan, sebuah taman bunga Parsi yang luas dan cukup terkenal ketika itu dipanggil Charbagh, saliran air bertentangan dengan pintu masuk serta sebuah balai peninjau menghadap Sungai Yamuna.

DSC_0288 (2)

The near by tomb of Isa Khan Niyazi, a noble in Sher Shah Suri's court.

Matahari terang-benderang yang melimpah ke atas bangunan berwarna kemerah-merahan itu, amat memukau pancaindera kami. Suasana tenang di sekeliling berserta lamannya yang menghijau menggamit nostalgia di beberapa percutian sebelum ini. Kami memasuki dewan utama untuk melihat batu nesan Maharaja Humayun, sambil aku bersedekah al-fatihah. Berdekatan dengan bangunan utama, terletak pula tempat persemadian Isa Khan Niyazi, seorang bangsawan di istana Sher Shah Suri. Juga terdapat sebuah masjid kecil yang dahulunya berhias indah dengan batu permata yang menghadap ke arah barat (Makkah) dan Sungai Yamuna.

DSC_0412

Aku berdiri di verandahnya sambil merenung jauh ke arah Sungai Yamuna yang menjadi nadi negara India. Dalam benak fikiran mula tertanya-tanya, apakah nenek-moyang aku pernah berdiri di verandah ini sambil menghadap Sungai Yamuna yang sama? Mungkin juga......

DSC_0362 (2)

The symbolically cut out, mihrab facing West or Mecca, over the marble lattice screen.

Kompleks ini sengaja dibina berhampiran tebing Sungai Yamuna kerana ianya berhampiran dengan lokasi Nizamuddin Dargah, tempat dimana disemadikan seorang Wali Sufi terkenal Delhi suatu ketika dahulu; Hazrat Nizamuddin Auliya yang wafat pada tahun 1325. Selesai berada di Humayun's Tomb, kami bergerak semula menuju ke jalanraya yang sudah mula sesak dengan manusia yang sibuk dengan aktiviti harian mereka. Pelbagai jenis kenderaan boleh dilihat di jalanaraya, tunggangan kuda, lembu, keldai, basikal, motorsikal, kereta, lori bersaiz besar dan bermacam lagi. Hingar-bingar dan berdebu serta bermacam bau......

DSC_0485 (2)

"In Allah's garden you gather roses, Being drunk with divine mysteries: Hazrat Mehboob-e-Elahi -- the beloved of Allah, O, how I long for the attar of your company."

Sekitar 2 kilometer dari Humayun's Tomb, terletak pula Nizamuddin's Tomb, seorang Wali Sufi yang sungguh terkenal di India sehingga ke hari ini. Dari seberang jalan lagi sudah kelihatan ramai pengunjung yang memasuki sebuah jalan kecil dengan pelbagai bunyi seperti bacaan ayat-ayat suci Al-Quran di corong-corong pembesar suara. Kami bertiga mula memasuki jalan kecil dan sempit serta agak lecak, kelihatan ramai yang mengenakan pakaian jubah putih, berserban putih, ada juga yang berkopiah sahaja, yang wanita semuanya menutup aurat. Di kiri-kanan terdapat kedai-kedai makan kecil, barangan keperluan harian dan semakin jauh ke dalam lorong yang semakin sempit, semakin wangi pula bau semerbak bunga-bungaan terutamanya bunga Mawar. Ramai penjual bunga Mawar ini, bersama dijual ialah kain-kain yang tertulis ayat-ayat Al-Quran untuk diletak di atas makan, rose-water, rose-bud, rose-powder, kalungan bunga dan bermacam lagi.

DSC_0512

Sheikh Hazrat Nizamuddin Aulia Chishti merupakan salah satu tempat ibadah yang sangat dihormati, bukan sahaja oleh penganut Islam bahkan penganut-penganut Hindu juga. Bangunan di atas menempatkan makam beliau yang telah dibina pada tahun 1562 oleh seorang saudagar kaya Farid'un Khan, walaupun beliau telah meninggal sekitar 200 tahun terlebih dahulu. Di sekitar makam beliau, terdapat juga makam-makam lain kepunyaan pembesar-pembesar dan putera-puteri Maharaja yang ingin disemadikan berdekatan Wali ini, untuk mengambil barokah dari seorang Wali terkenal. Pelbagai cerita menarik mengenai Nizamuddin ini, yang juga merupakan salah seorang penasihat agama kepada kerajaan Mughal.

DSC_0497 (2)

Aku diberi kesempatan untuk masuk ke dalam makam ini. Beberapa meter dari kawasan makam ini, pengunjung dikehendaki untuk tidak memakai sebarang kasut atau alas kaki. Walaupun ramai 'penjaga' kasut berupah berada di setiap penjuru, aku tetap menyimpan kasut di dalam beg sandang, takut-takut kalau hilang kasut yang baru dibeli. Aku juga mengenakan kopiah putih yang memang aku bawa ke mana-mana, maka aku tidak kelihatan terlalu asing kepada penduduk tempatan yang berkunjung ke makam tersebut. Pengunjung yang datang ada yang mencium tangga makam, ada yang melakukan beberapa perbuatan bida'ah (pada pengetahuan aku yang amat cetek ilmu ini), ada yang mengikat tali berwarna-warni di pagar-pagar makam dan sebagainya. Aku memerhati gelagat pengunjung di dalam makam, aku sedekah al-fatihah dan membaca ayatul-kursi, mengambil beberapa keping gambar lalu terus beredar.

DSC_0540

Dari daerah Nizamuddin, kami terus menuju ke Connaught Place, Henky dan Boon Chun mengambil bagasi mereka dari Concierge hotel lalu disimpan sementara di dalam teksi. Kami sempat membersihkan diri ala-kadar sebelum meluncur laju menuju ke New Delhi Railway Station. Mereka berdua perlu bertolak awal malam itu, menuju ke Agra. Aku menemani mereka sehingga keretapi yang 2 jam lewat itu sampai.

DSC_0536

Aku berjalan menuju ke Pahar Ganj, berkalan kaki sekitar 20 minit untuk sampai ke Vivek Hotel. Malam itu, aku hanya berada di sekitar Pahar Ganj, melihat manusia dengan aktiviti berjual-beli, tawar-menawar dan makan-minum. Aku perlu bangun awal, giliran aku pula menaiki keretapi menuju ke Agra - salah satu destinasi utama perjalanan ke India ini.

NOTA: Artikel ini telah disiarkan di dalam akhbar Utusan Malaysia, Sabtu 20 Mac 2010. Sila klik di sini untuk melihat/membaca secara online. Terima kasih kepada saudara Abd.Halim Hadi kerana membantu menyiarkan artikel ini di akhbar Utusan Malaysia. Beliau juga mempunyai blog accrossplanet yang memaparkan pelbagai aktiviti pengembaraan yang menarik serta sukan lasak, sila klik di sini.








14 comments:

Chef Aduka said...

ermmmmmmmmmmm bestnya......rasa macam nak pegi skg jugak la....

Hajah Zainab bt Abdullah said...

entri & gambar2 yang sangat2 menarik. tq for sharing.

Rush Murad said...

Chef Aduka - jomm...i pun rasa macam tak puas pi sana...macam banyak lagik yg perlu di explore... *AirAisa ada buat flight pi Delhi... :)

Mama Zainab - terima kasih :D

Anonymous said...

nice n3 i like...

Chef Aduka said...

ye ker.....i ada cakap dgn few of my good friends pasal nak ke sana...diaorg agree...but planning 2012,agak2 lambat lagi ker????hehehe

vladislav said...

amazing photos.
wish i knew to read your language.

zaharahs said...

Salam,

Saya yang hari tu dapat map Bandung percuma dari saudara Rush.Nak tanya saya bercadang ke New Zealand bulan 5 ni,hujung autum dah nak masuk winter.Ada apa-apa tips untuk ke sana? Pantang larang orang NZ atau mungkin masalah birokrasi imegresen kat sana.
Terima kasih.

scrlettfr said...

salam..
bro rush, nak join gak bleh...?
klau tahun 2012 oklah tu... klau tahun depan pun ok gak.. nak gak join... huhuhuhu... best tu g travel kat India...

betul ni...

Norae said...

salam...

alangkah indahnya pengalaman ke india... thanks sebab berkongi cerita, walaupun belum ada rezeki utk ke sana... bila baca travelogue nie.. terasa2 macam ada kat sana.. :)

Mawar said...

Salam...cantiknyer gambaq, tingin nak jenjalan round the world melihat kebesaran Allah, tapi byk faktor yg tak mengizinkan.

Saverinea said...

1st time step in ur blog kan... uwaaaaaa cantik nye gamba2 that you took...... tercengan melihat gamba2 yag amat cantik tu.......

Anonymous said...

Hello. And Bye.

Looking for used cars? said...

India tu memang cantik. Orang ramai patut pergi.

ida said...

Salam,
senang (suka) membaca blog anda...cantik foto-foto yang diambil...anda punya bakat yg terserlah dalam bidang fotografi...
saya sekeluarga akan ke delhi, agra dan jaipur esok...banyak tips yg saya perolehi dari blog ini...terima kasih...