Monday, December 21, 2009

Kenduri-kendara di Johor, Jalan-jalan di Singapura.....

Kulai

Entri tertangguh yang memakan masa begitu lama untuk disiapkan, akhirnya muncul juga di penghujung tahun 2009. Banyak peristiwa menarik berlaku semenjak entri yang sebelum ini dipaparkan, namun hanya beberapa sahaja yang akan diceritakan, itu pun cuma sebahagian kecil dan seberapa ringkas yang boleh. Minggu pertama November, aku berada di Johor untuk beberapa hari, menghadiri majlis kenduri kesyukuran bersempena dengan keberangkatan Mak dan Abah ke Tanah Suci Makkah dan Madinah menunaikan fardhu Haji. Majlis kenduri diadakan secara sederhana, dihadiri oleh sanak-saudara, jiran-tetangga dan kariah masjid Taman Putri Kulai. Kami memutuskan untuk catering sahaja bagi penyediaan juadah pada malam itu, kecuali manisan kuih-muih dan buah-buahan yang disediakan sendiri. Majlis berjalan dengan meriah dan sempurna, alhamdulillah!

My creation

Dalam sedikit kepenatan selepas majlis kenduri tersebut, aku bersama beberapa orang teman, Anita, Kiki dan Yakie membawa sepupu kami Ani yang datang dari Penang untuk melihat sekitar bandaraya Johor Bahru pada waktu malam. Dalam mencari tempat untuk 'mengeteh', terserempak pula dengan bangunan bercahaya di dalam kawasan Zon Bebas ini, terlalu lama aku tidak ke kawasan ini. Sudah bertukar rupa dari sebuah Terminal Feri ke Batam, yang sebelum ini agak lesu, akhirnya menjadi tempat berhibur ada kelas yang berhias meriah dengan lampu-lampu neon seakan di Macau! Kami beredar setelah lewat malam, mencari tempat untuk 'supper' pula, dan pilihan kami bernoktah setelah terlihat restoran Singgah Selalu. Banyak sungguh kenangan di restoran ini; ada yang lucu, gembira, sedih dan menakutkan.....

Merlion

Keesokan paginya, awal-awal lagi kami sudah bangit. Seperti yang dirancang, aku dan Yakie meneruskan aktiviti di Singapura. Ini pertama kali Yakie menjejakkan kaki di Republik yang terkenal sebagai negara maju 'The 3 Dragons', syurga membeli-belah dan keunikan pelbagai bangsa budaya serta sejumlah bangunan pencakar langit. Perjalanan dari Johor Bahru ke Singapura memang amat mudah, kami menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam. Dari Bandaraya Johor Bahru, kami menaiki teksi terus menuju ke Queen Street yang tidak jauh dari Bugis Junction dan Arab Street. Dari situ, kami menggunakan MRT di Bugis untuk menuju ke serata pelusuk pulau ini. Hentian pertama kami semestinyalah di Orchard Road.

Singapore 2009

Kemeriahan persiapan untuk menyambut Hari Natal sudah mula kelihatan di Kota Singa ini, terutamanya di Orchard Road. Pusat membeli-belah di sini sedang dihiasi dengan pelbagai dekorasi menarik dan mengikut tema Christmas ala-Orientale. Kami tidak melepaskan peluang untuk berfoto kenangan sambil sedikit membeli-belah. Cuaca siang yang panas membuatkan kami menghabiskan banyak masa di dalam bangunan dan cuma keluar ke kawasan sekitar setelah matahari mula beransur condong ke sebelah barat. Selesai makan dan minum di Orchard Road, kami menaiki MRT menuju ke Raffles Place dan terus berjalan menuju ke arca Merlion - ikon tersohor Singapura.

DSC_1124

Kami menikmati terbenamnya matahari di ufuk barat sambil duduk-duduk di tangga sekitar tugu Merlion - tugu seekor binatang mitos yang berbadankan ikan dan berkepalakan singa. Ramai para pengunjung yang sibuk merakam pemandangan indah senja yang berlatarbelakangkan bangunan pencakar langit yang bergemerlapan di muara Sungai Singapura ini. Suasana yang tenang dan sungguh mendamaikan dengan sedikit gerimis menyejukkan cuaca sekitar. Kami berangkat sekali lagi melalui pesisir Singapore River, melihat bangunan-bangunan lama yang terjaga rapi dan unik arkitekturnya. Dalam perjalanan menuju ke Queen Street, kerana keletihan, kami cuma sempat singgah di Bugis Junction tanpa berziarah ke Arab Street, sebelum terus pulang ke Johor Bahru.

DSC_1150

Sesampai di Johor Bahru, aku terus menghubungi Rosli untuk makan malam. Selesai makan malam, kami menuju ke Up-Town atau Bazaar malam pula sambil ditemani oleh Zaimi dan rakan-rakan yang baru sampai dari Kuala Lumpur. Kami menuju ke Danga Bay untuk mengeteh sambil bertukar cerita terkini masing-masing. Hari yang cukup panjang dan hujung minggu yang sungguh padat buatku. Keesokan paginya aku sudah pun berada di Changi Airport untuk pulang ke Bandaraya Miri.


8 comments:

hajah zainab bt abdullah said...

salam Rush,

mak & abah dah balik mesia ke belum? mudah2an mereka mendapat haji yang mabrur.

Rush Murad said...

Hajah - Salam... hari Khamis ni (24/12/2009) mereka sampai terus ke JB. InsyaAllah mereka mendapat Haji yg mabrur...almost everyday saya call depa...risau gak pasal kesihatan etc.... insyaAllah saya pulang ke Jb Khamis ni, sambut depa.. :D TQ!

Haire Iskandar Ahmad said...

sungguh indah & bahagianya hidup saudara.....

Chef Aduka said...

wah bestnya singapore!!!!
sama la...entry kamek pun dok tertangguh2 jugak.....byk nak citer...tp asyik sibuk jer.....tggu la nanti....

Wisata Riau | Pekanbaru Riau said...

salam ziarah kawan...
sebuah blog yg inspiratif...
sudi kiranya kita bertukar link...

scrlettfr said...

salam..
bro rush, moga2 mereka selamat semuanya.. insyaallah...

W. Hidney said...

apa tips nak amik pic malam yg tak blurry tapi jelas depan belakangnya (especially belakang, nampak lampu) tanpa perlu pakai tripod ehs? jeles tengok pic spore tu... pls help

Zack said...

Hi Rush.
Wow you ke Singapore? kalau i tahu i jadi your tour guide. please inform me in advance kalau you ke sana lagi.

zack