Thursday, January 15, 2009

Wet, Wet, Wet Miri.....

Dark Clouds

Hujung minggu di Miri, hujan seperti tidak mahu berhenti menyimbah bumi. Sepanjang minggu bumi Miri basah, air bergenang di merata-rata dan gelora Laut China Selatan tidak segan menghempas diri di pinggir pantai. Desas-desus Miri akan dilanda banjir, sesekali didengar dan sesekali juga diri seakan percaya musibah ini akan menjadi nyata. Syukur alhamdulillah, tiada musibah besar, tiada yang berpindah-randah, tiada yang rosak binasa dan tiada manusia yang hilang nyawa.

Driftwoods

Niat di hati ingin berhujung minggu di kota Bintulu, menjenguk rakan dan taulan, melihat-lihat apa adanya di sana dan memandu uji Mr. LeX yang baru dipunyai. Dengan cuaca yang tidak mengizinkan, berhibernasi di rumah merupakan pilihan yang terbaik, lebih selesa dan nyaman. Tarik selimut sehingga tengahari dek kerana mentari masih lagi bersembunyi di celah-celah awan-gemawan yang tebal dan hitam. Bingkas hanya setelah perut berkeroncong tak henti-henti, terlintas pula keenakkan rasa Mee Kari dan Kopi O panas. Beberapa orang rakan yang 'kelaparan' ikut serta menjamu selera di Kopitiam Kaya Toast yang menghidangkan segala yang terlintas rasa.

The wave

Siapa kata berhujung minggu di Miri tidak menyeronokkan walau dalam keadaan cuaca sebegini? Nikon D40x dicapai, lalu memecut laju menghala ke kawasan pantai. Tiupan angin dari Laut China Selatan ini memang sedikit mengganas, deruan angin dingin sesekali kencang, begitu juga dengan ombak bergulung-gulung tinggi yang mencuri pandang. Dunia ciptaan Allah ini sentiasa berubah, bak kata pepatah 'sekali air bah, sekali itu juga pantai berubah', dan pantai-pantai di persisiran Miri dipenuhi dengan tunggul-tunggul kayu reput entah dari mana datangnya. Pantai yang dahulunya bersih tanpa sampah-sarap kini dipenuhi dengan pelbagai hasil kumbahan manusia.

The wave

Dari Tanjung Lobang, kami menuju ke Marina Bay yang berada di persisiran pantai yang sama. Berderetan bot-bot persiaran kecil dan besar disauh di sini, menunggu cuaca kembali tenang untuk berlayar semula, barangkali. Ramai juga pengunjung ke kawasan ini walau dalam cuaca sebegini, menikmati cuaca tidak panas, berjinak-jinak dengan tempias ombak yang menghempas sehingga ke daratan. Fenomena alam yang seakan jarang berlaku dalam setahun ini menjemput penduduk Miri untuk sama berpesta air ala-Songkran. Di hujung ufuk kelihatan kepulan awan yang semakin hitam, hujan sudah mula hendak membasahi bumi Miri di sore dingin lagi tenang itu, mudah-mudahan saja hujan ini tidak mencetuskan bah.

Mr. LeX

Mr. LeX

Memperkenalkan teman baru si hitam manis berkilat silau yang kami panggil Mr. LeX. Hadiah dari diri sendiri untuk diri sendiri sempena genap 3 tahun aku berada di Miri, dan sebagai ole-ole untuk di bawa pulang ke Semenanjung nanti. Terima kasih kepada Wan Hidayat kerana membantu dalam proses 'pencarian' Mr. LeX. Kalau di KL atau JB nanti terlihat kereta ini dengan nombor pendaftaran QKX.... lambai-lambai lah kepada kami.

40 comments:

suesamsudin said...

abg Tepak...setakat lambai je ke? nak naik gak.... sedihnya... :(

Inah said...

kalo sue nak naik..inah nak test drive!! hahahaha..boleh kan kan kan :)

artisticklytouch said...

dia bagi kita lambai je...lepas tuh dia langgar lopak air...habis mercik kat kita...hmmm...

~NoRiSh~ said...

herm. suke baca ayat² abg kat sini, puitis. seumpama seorang penulis yang begitu profesional. urm. mengenai Mr. Lex, kagum rasa di hati. tumpang gembira di atas rezeki yang dikurniakan ilahi pada abg di sana. semoga abg memandu dengan berhati².

CAHAYA said...

nak tunggang Mr Lex boleh tak? Huhu.

Terompah Biru said...

Matahari sesekali memunculkan diri siang ini.. semoga mendung itu akan terus berlalu pergi dan mentari kembali menyinar... then boleh kita pie main volleyball lagi ;D

Kim salam kat Mr.Lex yerk ;)

Anonymous said...

the cloud on the 3rd pic.. kedak lukisan kmk masa belaja dolok.. :D

although the weahter is like.. "whoah"! but still u have great photos here.. *thumbs up!*

Tepak Sireh said...

sue - bolehhhhh.....nanti kita pi dating ekk? :D


Inah - betul tu Inah, u drive then Sue naik, i tengok kan jer dari jauh.... :Q


artistickly - sapa suruh u berdiri dekat lopak?? macam tak der tempat lain nak mengirai... :D



Norish - i ni dulu depa kata 'mat bunga'... ntah apa2 lerrr... kagum??? rezeki Allah beri.... alhamdulillah...

Tepak Sireh said...

Cahaya - jom ler naik sekali, tapi Inah yg drive tauuu.. u duduk sebelah Sue... :/


Along @ Terompah - yes, lunch tadi panas... tapi sekarang dah balik mendung..gelap gulita nihh... bestnya kalau dapat cekodok pisang n teh o panas... pergghhhh


anonymous - wahhh... terer melukis ekkkk??? u tau, i bertarung nyawa nak snap pic tu semua, kena percikan air2 laut yg kotor dan berbau itu...nyaris nak tergolek pun ada.... :)

NONIE AZIZ said...

angkat tangan...nak pinjam bleh bawa balik kampung kekekeke...Rush...gambar u amik ni mmg cantik la bro...rasa tenang je...

addyaholix said...

lambai je? ceh!
bagi la tumpang haha!

Aled said...

waa...lexus SUV tu..kurang2 400k tu...syukur. Tumpang bangga la anak melayu johor..nak tumpang naek bila la dapat ekk

arep said...

nak tumpang mengarai... hahahaha..

rhymee suhaili said...

Suka tengok pic badai membelah benteng batuan di Marina itu...

Tepak Sireh said...

Nonie - jom kita balik kampung sesama...:D masa i ambik pic tu, i memang dalam keadaan yg sungguh tenang, tu pasal pic pun nampak tenang jerrrr.....


addy - ok, sambil tumpang sambil lambai2.... guano tu?

Aled - akhirnya jenguk jugak TS ni! tak der semahal tuuu... murah jer aku beli nih.... ingat nak sambar Murano, last2 tukar fikiran plak bila dah nampak Mr. LeX ni... bila kau balik Malaysia, meh ler singgah...

Ziana said...

pic sgt sgt marveles!!!
sgt cantik ar bang!
even cuaca x mengizinkan..
tp nice pic!!
balik KL jgn lupe bukak class ek!
:)

ole2?? Mr Lex??
wow!! sgt best!!

nak drive jugak!!
nk reround 1 kl ngan Mr Lex..
leh?? ziana drive.. inah dok seblah.. sue dok blakang..
abg tepak lambai2 sudey..
:P
ok kan?
:)

tyah said...

Congrats murah rezeki dpt Mr Lex. Lambai?? Mr lex tak der tangan untuk membalas lambaian Tyah hehe harap owner yg lambai ye. Aper yg boleh kita buat untuk mengembalikan pantai kita seperti sebelumnya? Any idea??

fzy fuzzy said...

Salam En. Tepak,
Agak2 Mr. Lek bole tunjuk arah ker 6hb Feb ni bila kitaorang turun Miri.

orangbukit said...

Dah beli keta baru, lepas ni beli rmh le pulak, lepas tu cari surinya (or dah ada calonnya?)..didoakan semoga semuanya lancar..

Nurul A. Abid said...

xpe, soon u nak berhijrah ke KL pulak. Cariklah rumah tinggi-tinggi, xde masalah air masuk.

Nevertheless maybe ada hikmah banjir-banjir ni....

P/S : Bilalah dapat the opportunity to be introduced and get acquainted Mr Lex nih...tak beshlah kalau nampak just lambai2 aje...

Tammy said...

Mr Tepak Sireh, I really envy you.
hope i can do all this travelling, nice photo caturing and paling I envy is your Mr Lex....wish you all the happiness in the world.

Muhafis said...

letgo kete bwu.. wah best nye... sy nak beli kete kelisa pun takdpt2.. hehehe

Muhafis said...

muga murah rezeki.. then boleh blanje sy.. =)

mOhD^.^rAz said...

Kacaknye Mr.Lex..anak saper la ek?
mesti baka elok neh..

suesamsudin said...

inah, bila pikiaq blk, test drive pun best...kita naik berdua...abg tepak tgk dr jauh cam dia ckp.... hehehehe... abg, su xnak gi dating dgn abg...nnt kene kejar dgn parang dek gf abg...seriau cheq! :)

anne said...

congrats on the new wheels...nice.

Tepak Sireh said...

Ziana - bertungkus-lumus nak ambik pic yg last tu coz percikan air laut tu very the kuat... nanti kita round2 pi riverview....


tyah - selalunya kat Shell ni we all akan buat gotong-royong bersihkan pantai, after musim hujan reda...


fzy - insyaAllah... nanti contact2 ekkk sebelum sampai Miri....


orangbukit - rumah dah ada, tu my first property bila i start kerja dulu, then i beli kete, lepas cukup 5 tahun kerja... i beli another house and land... hehehheee...tinggal cari suri jer nih... siapakah?? :D

Tepak Sireh said...

Nurul - tak suka ler rumah tinggi2 nih... nak cari landed property gak kat kl nanti, dapat buat bbq depan or belakang laman.. boleh main kejar2...hahahahahaaaa... March.. insyaAllah....kat Etiqa..


Tammy - thanks very much for ur compliments!!!!


Muhafis - kena berdikit2... sikit2... lama2 jadik bukit... semua org bermula dari bawah... dan tak semua orang bernasib baik macam u... :)

Tepak Sireh said...

Raz - hahahahaa... nak tau mak bapak dia? bapak dia tentulah TS... dan maknya tentulah...eheheeemmm... blog mana tatau.... hahahahaaa...



sue - sue, kita pi dating reramai lerrrrr... ajak Inah, Ziana... sapa lagik... abang duduk kat bumbung jer laaaa... :O


anne - thanks! actually nak ambik Murano... dah mmg hampir2 beli yg tu coz dah buat reservation... tetapi... jodoh dgn yg ini pulak...

fzy fuzzy said...

Tang nak contact2 ni ader kemusykilan la cik tepak. Nombornye mana?. Boleh bagi ker or kena pakai snail mail or masa sampai sana kena goncang pintu pagar kat Desa Senadin tu. Harharharhar....

axim said...

pehhhh lawa la itu Mr.Lex!!

gambor ombak pecah kat Marina Bay tu terbaik la abang!!!

suka bangat tengok!!

Chef Aduka said...

HI BRO RUSH....
DI KEDAH...HOT HOT HOT...DAH LAMA TAK HUJAN...MUSIN KEMARAU SKG...MR LEX BILA NAK BALIK SEMENANJUNG...JALAN2 KE KEDAH.

Wahidah said...

wah hadiah yg amat besar buat diri sendiri...smart n lurve it..hehehe

bile nk pualng ke semenanjung tu?? :)

^aNgRiAni^ said...

nak numpang sekali boleh ? hiksss :D

www.angrianiworld.com

Lily.Lulu said...

cantiknyaaa gambar2 tuh semua bang ..

jeles ai !!

tak lama je lagi kan nak datang sini semula kan ....

hmm .. mr lex dah menyusul
wallah berkilat habis tuh

i loikeee !!
;)

tapi bukan ke costly nak bawak dr sana ke sini ????

Tepak Sireh said...

fzy - nanti i bg kat u ekkk....


axim - thanks! nanti boleh memecut ke Penang dgn Mr. LeX...


Chef Aduka - kat sini baru sehari jer panas... if not basah n lembab jerrr...InsyaAllah, akan sampai ke Kedah suatu hari nanti... dgn Mr.LeX dan Mrs. Rush :)

wahidah - dah lama tak beli hadiah utk diri sendiri... sesuai ler dah 9 tahun bekerja.... :)


Angriani - bolehhh... tunggu we all kat KK ekk..


lily - quite costly bawak kete ke sana tapi kompeni tanggung, bawak jer laaaa.....

Lily -

zara said...

I nak test drive Mr.Lex..tp.. mesti org tak nampak I kan.. sedar2 Mr.Lex meluncur lajuuuu je.. ahaha..

Superman Giler!!! said...

Helo,nice blog..erm i want to invite u to come to my new blog at http://sabtu-day.blogspot.com ..erm jgn lupe linkkan blog ni,ok thanks n bye

syukur said...

Suka sangat dengan gambar gambar Rush ....cantik ! thanks for posting it up !

Adik_Mawi said...

hai tuan rumah,erm nak jemput tuan rumah ke kenduri blog sye ni di http://sabtu-day.blogspot.com ..n jgn luper linkkan kad jemputan kahwin blog sye ni yer,ok thanks n bye