Wednesday, January 21, 2009

Kuala Baram's Skies.....

Bright Afternoon in Miri

Lagu Rindu (Kerispatih)
Bintang malam katakan (sampaikan) padanya
Aku ingin melukis sinarmu di hatinya
Embun pagi katakan padanya
Biar ku dekap erat waktu dingin membelenggunya

Tahukah engkau wahai langit
Aku ingin bertemu membelai wajahnya
Kan ku pasang hiasan angkasa yang terindah
Hanya untuk dirinya
Lagu rindu ini kuciptakan
Hanya untuk bidadari hatiku tercinta
Walau hanya nada sederhana
Ijinkan ku ungkap segenap rasa dan kerinduan

Bright Afternoon in Miri

Lebih dua minggu tanah Miri basah dan lembab dek kerana hujan Monsoon yang turun mencurah-curah bak langit yang bocor menghumban segala isi kandungan air tadahannya. Lumrah bagi dunia sebelah sini yang beriklim Tropika Khatulistiwa menerima situasi cuaca alam seperti ini, tidak seperti di sesetengah tanah dan benua yang hanya menerima hujan beberapa milimeter setahun. Syukur ke hadrat Allah, Tuhan Maha Pencipta menganugerahi bumi bertuah Malaysia dengan segala rahmat dan nikmatNya. Memang benar, cuaca kadangkala mempengaruhi mood seseorang, dan cuaca juga kadangkala menguasai kreativiti. Awal pagi tadi cuaca agak sedikit mendung, begitu juga dengan mood dan perasaan aku ketika itu. Menjelang tengahari, ianya beransur ceria, seceria dan secerah langit dan matahari yang memancar.....

Bright Afternoon in Miri

Menjelang tengahari tadi, cuaca di langit Miri sungguh cerah dan bahang panahan matahari kembali terasa. Seusai kerja sekitar jam 5 petang, aku terus memandu menuju ke arah Kuala Baram, melalui jalan pantai yang lurus dan tenang. Aku memandu perlahan sambil melihat ke arah kiri kanan jalan, mencari-cari spot untuk mengambil foto lalu menghayati keindahan alam dengan pancaran sinaran matahari petang. Sungguh indah formasi kepulan awan-gemawan di langit biru, semakin lama dilihat semakin asyik dan takjub aku dibuatnya. Barisan benteng-benteng batu terbina di sepanjang pantai yang menghadap Laut China Selatan ini, menghalang limpahan air laut dan sisanya dari terdampar di daratan. Terlalu indah pemandangan di Kuala Baram..... seindah kenangan aku suatu waktu dulu duduk-duduk bersamanya di atas benteng-benteng batu itu! Dan ingin sekali aku berkongsi keindahan Kuala Baram petang tadi bersama pembaca Tepak Sireh semua.

Bright Afternoon in Miri

Aku terus memandu dari Kuala Baram menuju ke jalan utama untuk pulang ke Desa Senadin melalui kawasan muka bumi yang sungguh rata dan berpaya yang dipenuhi dengan tumbuhan paku-pakis. Aku berhenti di bahu jalan apabila mata terpana dengan keindahan formasi awan-gemawan di langit sebelah sini pula. Aku tidak mahu melepaskan peluang, langsung mencapai Nikon D40x dan mengambil beberapa keping foto dari pelbagai sudut untuk kita saksikan bersama. Maha Suci Allah, sungguh indah langit ciptaanNya! Mudah-mudahan cuaca cerah dan panas ini berlarutan sehingga ke hujung minggu, kerana hujung minggu nanti kami akan memandu beberapa ratus kilometer menuju ke 'northernmost tip of Borneo' - Kudat, Sabah!

50 comments:

Inah said...

tempat yang inah nak pegi sesgt..northern part of borneo!! jeles :(

Terompah Biru said...

Alhamdulillah langit dah kembali memBIRU... chantek!!

Suker jer Lagu Rindu tu... sesuai sangat ler dengan entry u nie ;D

Nasarudin Ahmad said...

cantik gambar-gambar nie.lebih cantik kalu di ambik oleh org yang pandai mcm u nie.....

addyaholix said...

indahnya ciptaan tuhan bang. terus berkongsi yang indah2 ok. saya harap dapat sampai sana suatu hari nanti.

NuYuL said...

suka gambo langit.. tapi kan..

ey Nas.. gmbar lagi cantek kalau ada model laaa.. hahahahha =))

abg rush! perfume sekotak!

anne said...

beautiful landscapes. Nice shots, rush (as usual) :-)

ps: i pun suka lagu2 kerispatih

mOhD^.^rAz said...

suka betol tengok gambar2 yg abg tangkap..
xtau kenapa./..
nampak mcm tenang jer...

zara said...

Cepat je I nak setuju dgn Nurul...lebih cantik kalau ramai2 & ada model..Nurul jadi model...kita snap je..kan Along...kan! kan!

Ehem! Ikut!!

Nomie Aziz said...

shots u cantik dan real..keep it up!

^aNgRiAni^ said...

Salam Bro Tepak,

cuti CNY ni riani dok tawau jer...tak balik KK, rabu depan dah start keja..

time CNY bro ada kat KK ker?

waa sonoknya...hepi holiday :D

Lily.Lulu said...

indah sangat ........
tenang mata memandang

CAHAYA said...

KL-Damansara panas. Petang hujan turun mencurah2. Syukur. :)

Saya Cahaya melaporkan dari bilik berita. :)

Tepak Sireh said...

Inah - wahhh... orang pertama komen nih, cukup 3 kali... harus dapat hadiah...kaaaannn...


Along - memang langit dah cerah... i loike coz boleh buat laundry..hahahaaa... yes, i tgh merindu seseorang ni...


Nas - pandai?? atau peka?? errmm.. i ni so called 'self-taught photographer'.... belajar dari pengamatan dan naluri..


addy - ada rezeki, da jodoh... datang ler ke Miri ni, Dayat pun ada gak boleh entertain u..


Nurul - amboiiiii.... model yang suka lompat2 tu ker? perfume?? miniature jer lah ek?

Tepak Sireh said...

anne - langit memang cantik semalam... tak sabar2 nak kelaur dr ofis n snap some pics... lagu2 kerispatih best ekkkk


mohd raz - thanks! mungkin kita mempunyai rasa dan perspektif yg sama... dalam melihat sesuatu...hehehehee... mungkin kaaannn?


zara - kalau nak jadi model, kena ajak kerol coz kerol photographer utk model2 wannabe.. i ni lebih suka snap pemandangan... and satu hari nanti nak jadik macam photojournalist.... jom pi Kuala Baram!!!


Nomie - thanks!... :D

Tepak Sireh said...

angriani - Salam. tak der kat KK ker? baru ler Wan Hidayat n me nak ajak u n Mat6 pi makan2 ikan bakar... tak der rezeki nak jumpa ekk... jumpa kat Malaya jer lah nampaknya.... :D


Lily - setenang perasaan dan fikiran kala ini...alhamdulillah!


Cahaya - hahahahaha... kelako ler, tetiba u jadi Penyampai Kajicuaca... hari ni Miri cerah semula... best!!!

en_me said...

salam bro, me will go to miri next week.. care to bring me around miri town?

NuYuL said...

miniature pun miniature la.. nak demand sikit lagi bleh?? skeeeeeeeeettt jer.. hahahaha.. :p

amboi.. tetibe nama kerol yg kuar.. amik gambar org.. lagi mencabar, kan? bkn senang tau nak amik gambar makhluk yg bergelar manusia nih.. yerrrdeehhhhhhh! xP terima tak? lol

Tepak Sireh said...

en_me - Salam... bila tarikh tu? i'll be back in Miri on the 28/29 Jan.... kalau selepas tarikh tu.. insyaAllah.. akan bawak jenjalan kat sini...

Nurul - (tak best lah panggil Nuyul... coz macam Tuyul plak...hehehehehe). kalau nak lebih2... kena minta guru besar atau en. kerol buah hati u tuuu... :O

rhymee suhaili said...

sapa sangka...Kuala Baram boleh digambarkan dgn indah sekali ;)

NONIE AZIZ said...

rushhhhhh....gambo ni mmg cantik...i liiikkkkeeee...Nikon D40x? mesti mahalkan...huhuhu...sambil renung masa depan...bilalah aku bleh beli camera macamni Rush...

zara said...

I camera-shy la Rush.. I pun lebih suka amik scenery..lebih tenang.

Kuala Baram ek? Next Sat/Sun la. Rindu la nak glides. harap2 la tak hujan..

tyah said...

Macam tak yah Tyah ni semua pic Kuala Baram. Congrats:) Makin cantik shots yg di ambil. Cuti lagi ke? jgn lupa singgah Karambunai;))

axim said...

ingat dah tanak komen macam ni lagi,tapi sebab gambor tu sangat la CHANTEK,maka terpaksa mengulang lagi-Gambor dalam entri ni sangat chantek!!Subhanallah!!

Carrie-Ma said...

Tiada perkataan lain yang layak diucapkan selain Subhanallah!

suesamsudin said...

Su pun mcm Axim...sgt menenangkan hati tgk gmbr2 ni....Subhanallah juga...hope one day Su akan jejak kaki ke sana...tp kalo tgkp guna olympus, mana bisa produce gmbr secantik ini !!!!...
*semua lagu abg psl rindu2 je...adui, susahkan bila ada rs mcm ni...xlena tidur...hati rasa resah je... :(

Sastri said...

the photos never failed to leave me speechless... u r a gifted photographer... :)

yazrie said...

Aiyoo..cantiknyaaaaa pics tu...

~allisya~ said...

i adore ur shot!so nice! congrats

[danial][ma] said...

hej! rush...aaarrrggghhh...over here is always gloomy...what a great blue sky...;-)

Faisal Admar said...

Bro, memang tak edit langsung dengan Photoshop ke? Superb lah pic!

Romantis sangat. Tak perlu ke Paris dah kan? ;)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

The photos are fantastic! Keep up your good work!

Silent reader,
AZ

ASLIsmail said...

Salam - Pa kbr ?

Cuaca di Sabah juga agak tidak sunyi dari hujan dan banjir , terutamanya kawasan Pantai Barat Utara Sabah . Hingga tarikh ini , hujan masih turun dengan lebatnya...:)

JHaZKiTaRo said...

waaah.. kaki jalan jugak eh?? bagus2.. me too!! heheh.. anyway, salam kenal dari bumi Dublin, Ireland.. Rajin2, datang laa singgah my blog.. :)

syukur said...

laa. Rush pakai D40X jer pun ..tapi gambarnya cantik bangat !

Zulkifli B. Brawi said...

hi abg..akhirnya checkered boxer muncul kembali..hehe..

love ur pictures..amazing..

Rush Murad said...

rhymee - seperti seorang pujangga... bermain dgn kata2... indah belaka..


Nonie aziz - D40x, basic jer camera tu, tak ler mahal.. lebih kurang harga camera compact..


zara - kena rajin explore..


tyah - thanks! Miri memang cantik... org2 Miri pun cantik2 budi pekerti... such a nice place to live!


axim - thanks bro!!!

Rush Murad said...

Carrie-ma - syukur dengan nikmat Allah... bumi Allah, kita sama2 hargai..


sue - insyaAllah sue akan sampai ke sini, ramai kawan2 blogger boleh bawak sue jenjalan... *merindu jugak ker??? heheheee...


sastri - thanks! a gifted self-taught photographer I wud say...hahahahaa...


yazrie - uol kata iol cantik kerr?? :D

WanHidayat said...

Lagu 'rindu'...teringatnya kisah nan lalu...

Awesome pics!!!

"seindah kenangan aku suatu waktu dulu duduk-duduk bersamanya di atas benteng-benteng batu itu!"

Tiba2 mata bergenang...~

Rush Murad said...

allisya - thanks so much! great u like it....


danial ma - gloomy... hope ur mind not gloomy though..hahahahahaa


faisal - yes, i tak guna photoshop or HDR, cuma edit sikit2 guna Picasa3... Paris?? ermmm... coming soon kotttt....


AZ - thanks bro!

Rush Murad said...

ASLI - Salam... yes, baru balik dari Sabah - limpas Kota Marudu... hehehee.. coz pi Kudat etc... but I'm lucky cuaca masa tu ok sudahhh...


JhaZ - Salam kenal.. been to ur blog few times before... memang teruja tgk ur travle pics n read ur journal...


Dr. Syuk - yes, i guna basic D40x... tak der budget nak upgrade camera... :) thanks for the compliments!


Zul @ dedeq - welcum back!!!!! dont stop writing ekkk..

Chef Aduka said...

CIPTAAN TUHAN MMG CANTIK!!!!

arep said...

u ols.. cantik nyer pic last tu... maklulah cam mahal u ols..

watiehusain said...

salam bro....fuyooo, cantik ssangat pic2 kat cni...mesti terer tahap gaban si penembak nie...

Mohamad said...

Cantik gambar awan tu Tengku.. di sini usually blue sky je.. Hujan pun baru 2 kali setahun....

Cam ne perkembangan terbaru?

Norae said...

Salam Abg Rashidi..

Harap baik2 saja...
1) Congrates dah dapat teman baru ; Mr Lex.. hadiah ditahun baru.. sihitam yg sungguh menawan :).

2)Tak pulang ke Kulai ker sempena raya cina nie..

3)Lagu rindu dituju kat sapa tuh.. oppsss.. larik hehehe

Muhafis said...

teruja dgn pic2 yg bro rush take.. shemart sgt.. keep it up.. tp sy lg suke tgk laut pny pemndgn.. heheh

Rush Murad said...

Chef Aduka - i ker yang cantik?? hehehehe... gurau jer.... bumi Miri memang indah..


arep - tak der nya cam mahal, murs-murs jer uol... basic kit sajor..


watie - i'm a self-taught photographer... biasa2 saja... tq!

Rush Murad said...

Cik Mat - awan berkepul2 dah berminggu2 di Miri ni, hujan tak berhenti2....mendung memanjang... perkembangan...ermmm... badan i ni yg main kembang :D


Norae - salam... alhamdulillah, dapat gak sambar Mr.LeX tu sebelum balik Malaya. Cuti CNY pi Sabah.. rindu?? ermmm... i pun tak tau siapa... :O


Muhafis - suka main air laut ker??? nanti bila i balik Kulai, i snap ur pics ekkkk...

@inZJB said...

Sahabat,
Ciptaan Ilahi sangat hebat hingga kita lupa tuk mengabadikannya...tetapi saudara ini mampu memilikinya dengan secebis kudrat sebesar RedhaNya...
Wahai Allah,
Berikan dia sentuhan emas dalam setiap khazanah peribadinya. Agar dia tidak jemu untuk mengEsakanMu walau dengan sepotong gambar.
Moga Allah memeliharamu dalam kesabaran...