Monday, November 03, 2008

Borneo's Lake - Forest - Beach.....

Sunset At Lake Senadin

Bermalas-malasan di petang Sabtu, kekenyangan setelah menjamu selera dengan Bubur Kacang Hijau di campur durian yang dimasak sendiri. Suasana langit petang itu sungguh cerah, awan-gemawan bersimpul indah, seakan rupa skulptor-skulptor hebat di dunia sebelah sana. Aku, Wan Hidayat, Rhymee dan Cute Panda yang baru sampai di Bandaraya Miri malam sebelumnya bergegas mencapai kamera dan berjalan menuju ke tasik yang terletak di seberang jalan hadapan rumah. Setiap detik dan saat tidak mahu dilepaskan begitu sahaja, mencari sudut paling menarik untuk mendapatkan hasil yang terbaik, aku namakan koleksi ini - Senja di Tasik Senadin @ Sunset at Lake Senadin.

Mencari rezeki....

Dua beranak keturunan Iban ini sedang menjala ikan di tasik, si kecil dengan gelagat bersahaja berenang-renang sambil memberikan pelbagai pose menarik. Sesekali beliau membuat 'bunyi' seakan ikan Lumba-Lumba, langsung menggetik hati kami dan bibir untuk tersenyum. Beberapa ekor ikan Talapia sebesar telapak tangan berjaya mereka jala, buat juadah makan malam mereka sekeluarga agaknya. Tasik yang berwarna biru gelap ini, saban hari didatangi pengunjung untuk menjala ikan atau beberapa orang anak kecil akan berenang-berenang bermain air, dan sebahagian pengunjung sekadar bersantai di tepian bibir tasik menghayati keindahan refleksi dipermukaannya. Walaupun tasik ini tidak bernama, tetapi aku lebih senang memanggil Lake Senadin bersempena nama kejiranan ini.

End of Sunset

Hampir sejam masa berlalu, tiba masa untuk kami beransur pulang setelah matahari mula terbenam di ufuk Barat sambil meninggalkan remang-remang cahaya yang masih gemilang. Kalau diikutkan hati, mahu sahaja melangu di situ sehingga matahari betul-betul habis tenggelam dan hanya awan gelap dan sedikit bintang menemani dada langit. Indah sungguh ciptaanmu Ya Allah! Suatu ketenangan pabila melihat foto di atas, dengan titik putih kecil di atas sebelah kiri menunjukkan sebutir bintang (mungkin Planet Jupiter) dan sebahagian bulan (Waning Crescent) sudah mula menampakkan diri.

Waterfall at Lambir Park

Keesokannya, setelah kami makan tengahari Nasi Lalapan di Restoran Surabaya- Zoul, Khairul, Wan Hidayat, Cute Panda dan aku menuju ke Taman Negara Lambir yang jauhnya 30 minit memandu dari bandaraya Miri. Agak sudah lama juga aku tidak melakukan jungle trekking dan masuk ke dalam hutan, apatah lagi bermandi-manda di air terjun. Memandangkan rancangan untuk membawa Din si Cute Panda ke Gua Niah dibatalkan, kami menukar lokasi ke Lambir sahaja. Kami ambil kesempatan berada di sana untuk mengambil shooting di dalam hutan, dengan exposure dan pencahayaan yang berbeza serta objek yang pelbagai. Di antara kami, ada juga yang sempat merasai kedinginan air terjun Patau semasa berenang di kolam semulajadi. Masa selama 2 jam berada di sana terasa sungguh singkat, membuatkan kami merancang untuk datang sekali lagi dalam masa terdekat ini.

Mushrooms at Lambir Park

Sekelompok Cendawan Hutan tumbuh melata di putung kayu reput, kelihatan ketika sedang menapak merentas denai. Kalau tidak silap, Cendawan ini boleh dimakan dan tidak beracun - sedap kalau dibuat sup. Terdapat pelbagai tumbuh-tumbuhan di dalam Hutan Hujan Khatulistiwa Lambir ini, sungguh menarik dan melekakan apabila memerhatikan kejadian alam ini. Hutan di Borneo memang terkenal dengan variasi fauna dan flora serta keunikannya yang tidak terdapat di mana-mana tempat di dunia. Semasa kami di sini, kelihatan projek menaiktaraf Taman Negara ini sedang dilakukan dan usaha untuk mengindahkannya juga dalam proses.

Lambir Park

Dari kiri ke kanan - Khairul Luaq Dome Ezplanade, Din Cute Panda, Zoul Hitam Putih Kehidupan, Wan Hidayat's Chronicles dan Tepak Sireh @ Tok Wan YKWYA. Bergambar kenangan di hadapan Taman Negara Lambir, Miri sebelum berangkat pulang meninggalkan taman tersebut. Masih tiada tanda-tanda keletihan untuk meneruskan aktiviti pada petang itu, langsung dari Lambir kami memandu menuju ke kawasan perkelahan keluarga di Pantai Luak @ Luak Bay, terletak sekitar 2km dari Bandaraya Miri.

Luak Esplanade

Begitu ramai pengunjung di kawasan perkelahan keluarga Pantai Luak atau Luak Esplanade pada petang itu, seakan sedang berlangsung pesta atau keramaian. Di kawasan letak kereta terdapat berpuluh penjaja yang menjual pelbagai makanan ringan seperti Kepak Ayam Panggang, Jagung Bakar, Keropok Lekor, Goreng Pisang, buah-buahan dan sebagainya. Setelah puas menikmati keindahan panorama pantai dan keasyikan cakerawala senja di Pantai Luak, kami pulang menuju semula ke Senadin.

Sunset at Luak Esplanade

Di Luak Esplanade, beberapa keping foto diambil untuk dijadikan koleksi "Journey Through The Eyes and Lenses of An Adventurous Malay Man...." Sekali lagi, langit Miri menghidangkan pemandangan yang cukup indah untuk dihayati dan disyukuri. Dari Tasik, Hutan dan seterusnya Pantai, keindahan di bumi Sarawak ini pasti menggamit kenangan suatu hari nanti.

Reflection

Enjoy the photos and instrumental songs! Background songs by Mohram, Malaysian artist who made 'music for the soul'. World champions of performing arts 2005 held in Hollywood California, winner in the category of instrumental duo and trio.

62 comments:

Lily.Lulu said...

woww !! intresting sangat .....
menarik menarik !!!

tok wan .. ur picture bertambah cun dari hari ke hari .. i loike !!

:)

Rush Murad said...

lili - thanks dear!!! still menaruh harapan nak pi formal class belajar teknik yg betul... perhaps after that baru pic lagik cun-melecun...

A f f e n d i O s m a n said...

hmmmm

bestnye!
ada taman negara katanya!

teringin gak nak ke tempat2 camtuh!
tapi kat sini takde...kene gi sabah baru adaaaaa

fzy fuzzy said...

Salam en rush,

Peh! macam dalam poskad tu..subhanallah cantiknya...

p/s : bole la bulan Feb nanti sy pegi kat sini ek...

Rush Murad said...

fendi - kat Semenanjung pun banyak apa, kena explore... Sabah? tetaaaaapppppp nih.....

Rush Murad said...

fzy - thanks! sebelah rumah jer tasik tuuuu... tapi petang ni nampak mendung jerrrr... nak datang Miri? business trip ekkk? insyaAllah, boleh jumpa nanti...

Zoulkieflie said...

wow,,gambar abg memang meletup..macam poskad..jeles i menengoknya..
nanti ajar i k...
A++...

mOhD^.^rAz said...

Argh..
jatuh cinta ngan smua gambar2 sunset nie..
lawa banget..
congrat Rush..

tyah said...

Cantik..

WanHidayat said...

Subhanallah Walhamdulillah, Wala'ila Ha'illallah...Walaupun sy sendiri sama-sama menghayati permandangan indah awan, mentari dan tasik petang itu, sehingga kini masih terasa betapa setiap yang tercipta wujud misterinya.....

Refleksi cahaya...nun dari bintang maha besar si matahari dalam menjemput malam bertandang, singgah ke muka tasik, cahaya mega di ufut barat...membawa warna yang ada makna...

Semoga, kita terus dipanjangkan umur untuk menghayati panorama seindah ini lagi...

Great photos abg!!!...really!!!

cikgu zainab said...

Salam Rush. Mama ( pelajar2 saya panggil!) amat terpegun melihat gambar2 yang Rush shoot tu. They are simply marvellous. Good job.

orangbukit said...

SubhanAllah, sesungguhnya kejadian langit & bumi adalah tanda2 kebesaranNya..excellent photos & also, the photographer..leh join the National Geographic or the Discovery Channel..

Norae said...

salam abg rashidi...

waaaaa.... cantiknya gambo lake senadin tu...(mode kagum)...

p/s: agak2 le kann.. kalau dipos bubur kacang + durian ke kl nie.. sempat tak.. nak le jugak merasa.. :)

Mrs.Sheikh said...

bang tepakk..
i kidnap gambar u ni tau...
cantikkkkk

rhymee suhaili said...

Great experience snapping for the sunset together. Berkongsi ilmu & pengalaman

DBI said...

reflection tu yg paling cantik..kagum weeeeh..

Nughol said...

haa.. kan? ada org agreed gambo2 ni cam poskad.. terer laaa...
suke banget background music ni.. :)

memula tgk entry ni terbaca phrase "ikan lumba-lumba".phrase tu tricked me to read this entry til end.. tau tak.. kat kuch.. area kampong mak org, ada ikan lumba-lumba? tapi takde la comey cam dolphins yg kat lam tv tu.. ni dolphins local.. org kat kpg santubong panggey "empesut". maybe korang leh buat trip "hunting the empesut" one day?

Yoshi Aiko said...

nice picture....boley ambik jd partime photographer.

zackzara said...

Ahhh!! Cantik!

*jeles mode enabled*

Tak bleh jadi nih..matila i tak reti2 lagi amik cantik2 macam u..uwaaaaa...

Ehem! Nak bubur durian semangkuk! :p

Rush Murad said...

zoul - beli ler camera dslr dulu, then i ajar ekk...


mohd raz - saya masih bertatih nih... thanks!


tyah - dah save pics utk orag di Dubai?

Rush Murad said...

wan hidayat - thanks! semoga kita sentiasa mensyukuri rahmatNya...


cikgu zainab - Salam back to u Mama... thanks for ur compliments.. saya baru nak mencuba2 ni... setahun jagung masih...



orangbukit - thanks! excellent photographer? orangnya ker? :D akan difikirkan utk masuk NatGeo atau Disc.... saya masih kerdil..


norae - Salam back to u. thanks! bubur tu kalau pos....errrmm... pasti tak sampai coz pak posmen dah tolong songlap... oopsss..


mrs. sheikh - kidnapped? nak kidnapped i ker? :D.... kat Labuan lagi cantik2 pemandangannya kan? bila la i nak sampai sana ek?

Rush Murad said...

rhymee - yes, u too ada 'mata' yang bagus... dan posing yg sexy... how??


dbi - nanti nak snap pic bebanyak kat Melbourne.... Doc jadik model ekkk??


nughol - i love Mohram since dulu2 lagik... very talented. Empesut tu dalam bahasa Inggeris dipanggil Irrawaddy Dolphin, sejenis Dolphin air tawar.. kat Similajau pun ada...


yoshi aiko - thanks! eiraa, nanti u jadik model i, boleh tak? kita pi outing and snap pics ekkk...


zara - i masih menunggu pics u kat airstrip tu.. di manakah? bubur durian dah 'basi' lerr... hari tu we all tunggu u, ingatkan datang ke rumah....

Ziana said...

Tok..
pic menariks!!!
sunset yg sgt cantikkkk!!

nih yg buat nk beli dslr nih
:)

Along Abdul Karim said...

i kan.. dr mula2 kenal u lagi.. memang NO DOUBT tentang kehebatan u shoot apa2 benda pun.. u ada 'mata' yang bagus sangat.. pasti ader jer shoot yg u capture menjadi & meletop :D ~ anugerah tu bro!! tak semua org ade kelebihan itu...

bubur kacang hijau + durian?.. melepas ler kiter :(

Nughol said...

lorrr.. tau ke empesut.. ape bende yg bro tak tau erk? :p

nak bubur duyan gak!!!! :P

ct_payung said...

nurul, nya dh tauk semua ya
tapi kmk tauk mun nya eksen...hehhe

Nasarudin Ahmad said...

sory rush,tak dapat join u all g lambir....cantik gambar2 tu,boleh ajarkan nas tak nanti....

rhymee suhaili said...

I pun boleh tolong ajarkan sikit-sikit nash... *tiba-tiba... (eh blog org lain rupanyer...)

Fafo said...

1. Nice photos.

2. You must be a photographer and you have a good camera.

-the way u snap photo very nice

3. I like the way you arrange your blog.

4. I wanna make my blog like your blog but dunno how.

pls visit my blog www.fafo1512.blogspot.com

Rush Murad said...

ziana - beli ler dslr, lily leh ajar u nanti, dia kan dah pro... jeles tau uol pi phuket segala... :/


along - blushinggg... ada mata, ada tangan, ada hati, ada perasaan... anugerah! Bubur tu dah habis... kalau u nak, kena carikan durian tu lagik, boleh?


nughol - empesut atau pesut... endangered animal tu... banyak membaca luas pengetahuan :D meh, suruh along belanja durian, i buatkan :)

Rush Murad said...

ct_payung - ngumpat kamek ekkkk??? :O


nas - its ok, next outing nanti boleh join... similajau atau logan bunut... maok? nanti i ajar u ekk.. tapi ada pengerasnya... apakah?


rhymee - u pun pro apa.. u also have good 'eyes'... it's ok, blog i dah jadik blog komuniti :O

ct_payung said...

sekda ngumpat..anok ajak...
mun sik gago antala poskad yg kacak ya..kmk maok yg ada cendawan ya...stem sekali tauk!!!..hehheh

ct_payung said...

eh eh rhymee..buat2 mengigau yer...
lain kali tido basuh kaki..tu la jln2 ptg magrib...zasss..

blackpurple @ jowopinter said...

Aku tak tau nak kata apa Rush. Speechless tengok gambar-gambar kau. Superb!

Tahniah Rush!

Nughol said...

eeei.. perli ke pe?? org cuma tak tau creature tu ade kat similajau jer.. kalau membaca tu macam mengira, bro.. mesti org rajin membaca.. masalah nyer membaca is membaca.. tu yg buat malas tu.. err.. pehe dok? :p

yesss!!!! along! rush suh ciya duyan lak nya buat bubur duyan kacang ijo! :p


ct - apa denda pada org yg eksen2 tok? coba share lok kat sitok. heheh

Rush Murad said...

fafo - hahahahahaa.... serkap jarang ekkk.... nayway, thanks for ur compliments. I'm not a photographer, baru beberapa bulan beli camera Nikon D40x yang biasa2 jer untuk dijadikan hobi. I arrange my blog ikut citarasa... biar mudah dibaca dan dilihat. Kita semua belajar dari bawah, tapi kena rajin.. laam2 nanti blog u akan lebih 'menarik' dari tepak Sireh... :D


ct_payung - nganok kamek tekkk...ktk maok pic cendawan atau maok makan cendawan goreng? nyamaannn bah!


jowopinter - Thanks bro! masih belajar guna camera separuh canggih nih... tanpa berguru sangat tidak efisien...

ct_payung said...

aihhh
pandei kelaka sarawak nya lok...ngutik ehh....mun ktk masak maok kmk ..mun agik mantak pakei engakh d sanggul jakla...

tyah said...

Blum lagi Rush. Sejak move to new apartment tak der line tenet. Background music pun best juga. What more to comment:))

Sastri said...

Subhanallah... cantiknya gambar-gambar pemandangan ni Rush... terpaku melihatnya... rasa tenang pun ada... bilalah nak jejak kaki ke Miri nih... teringin nak tengok sendiri tempat-tempat nih...

antz said...

rash! it's venus, not jupiter ;p

anyway, nice pic! first class you! ;)

Faisal Admar said...

Wah. Gambar-gambar sangat perfect! Kagum betol. Ada gak sentuh-sentuh DSLR di ofis. Agak complicated :)

Aman damai rasa tengok gambar-gambar yang Abang Tepak snap. Perfect sangat rasanya :)

ct_payung said...

nughol...mun nak denda ya kita meeting lok...byk pilihan tok...abis nya kelak

Hairepotter said...

Subhanallah...lama tak baca entry abg rush.. makin debomm.. Teringin nak snap gambar secantik itu. Basic requirement dia apa ye? Such as camera pix ke or type ke.. berazam nak tukar kamera ni... Thanks abg rush...

ILA said...

Seorg kawan baru kembali dari MIRI(kerja di luar daaerah).Dia merungut..tiada apa2 di sna.
Namun setelah mlihat gambar2 ini semua..ianya seolah meceritakan khidupan di sna.Sungguh istimewa:D

Salam Kenal..
yusnfamily.blogspot.com

Rush Murad said...

ct-payung - i buat2 tak tau jerrr... macam 2 malam lepas, ada beberapa budak Miri tu dok mengumpat depan2 i, cakap bahasa telo fafayafa, inonea segala... lepas tu i cakap kuat2 balik kat depa guna telo sama..heehehee... semua muka merah padam!


tyah - lagu2 Mohram best! mangkuk u nanti i pulangkan ekkk.. tgh cari 'isi'...


sastri - kalau ada rezeki dan kelapangan, boleh ler datang Miri.. i boleh jadik tour guide...

Rush Murad said...

antz - i saja tulis Jupiter sebab nak pancing u... menjadi gak... iknow Jupiter dah menjelma pada last Februari from mid to end of the month tu nampak jelas.. anyway, bila nak pi star gazing nih??


faisal - kena selalu godeh2 n belai2 dslr tu, baru tau function2 yg ada... and feel close to the camera..thanks for the compliments!


hairepotter - makin debommm ke atau makin 'debab' i ni? heheheee... i guna NikonD40x, simple jer camera tu. One thing, kena rajin belek2 mag atau tengok pics kat dalam flickr.com


ila - terpulang kepada individu utk jadikan sesuatu tempat itu menarik atau tidak. Cuba tanya orang KL, pasti ada yg kata bosan, tak tau nak buat apa etc... sedangkan ada macam2 tempat n aktiviti boleh buat di KL... :D

ct_Ranhill said...

oh..u tau bahasa F ker..i tak tau..i tau cakap penang jer...i paham pun tak bahsa tu...rinduk juak mun maok dengar kitak kelaka sarawak...kelakala sarawak dgn kamek org yer..tapi denda still on...zasss...

nembiak miri ya nganok kitak ka?...ish ish..naseb depala labuuu...

Muqreez said...

Bro Rush,

I'll off to Kuching..kindly advise any must visit spots:)

Nughol said...

amboi.. dah tuka nama eh ct ranhill..oo.. main tnet jak kejanya o.. padah mak mek lak.. hehehe.. :p
giney dinner malam riya tek? best??
kitak ada facebook ka?? add kmk eh.. :p

ps: ada indah kei blog org jadi tpt kelaka.. hahah.. sorry bro..!

anne said...

wow...the pics are postcard perfect:-)

Along Abdul Karim said...

Sungguh ker nie bro?? kalu kite dpt durian nak masakkan bubur kacang hijo utk kite orang... hari nie tadi ader lagi tauke tu jual durian kat parking lobby LLA.. I missed coz lambat perasaan sms dr Nughol.. kecewa nyer!!

khabarnya tengah sibuk dengan persiapan nak pergi vacation.. cam mane tu?.. tunggu bro balik dr vacation ler kite carikkan durian tu yek? masih bukak lagi tak offer tu waktu tu nanti... :D

arep said...

hi darling.. where is my crown????

btw.. as always.. your n3 sungguh mengujakan.. but i learn one thing. pic can be deceiving.

haiyohhhhh.. jgn salah paham k.. u ols tetap selamanya meletopz..

windu kat miri lah.. i loike. *plastik

panjang sungguh komen i kali ni walaupunnnn...................


mrasa.

xoxo

tyah said...

Tak ader isi pun tak per. Along, sedap lagi serawa durian perkena dgn roti jala atau pulut durian. Depa belum merasa ni Rush. Hehe..

MNN said...

ohhhh nih yang pergi jungle treking mandi air terjun.. :) lawa air terjun!! :)

ct_payung said...

eh nurul....dinner mlm ya best eh...kmk rasa mak ktk spotting ler...eheheh..face book kmk ada tp kmk lupak password..kuang3x

momilo said...

All very nice pictures!

Shah said...

Wow aman damai sangat suasana kat situ - kalau dapat pegi best nih....

Muhafis said...

abg rush. ader ym tak? add lah sy.
tak silap ader buat entry pasal kulai banjir kan. tapi sy tepon org umah kat sane ckp tak banjir pun.. ke yg kat tmn molek tue.. =)

Shopaholic Mama said...

enjoyed the pics, as always! the quality truly professional! the camera must be very expensive kan?

Nikli said...

salam..
all pics are awesome..
really love the pics so much..

TuN TeJa said...

Assalamualaikum...

cantik pic2 nie..
teja pun suka amek gmbar..tapi xda la secantik gmbar2 kat blog nie...
teruskan menembak gmbar2 yang cntik2 lagi yerk...
:)

Rush Murad said...

thanks guys for ur compliments!!!!