Sunday, November 16, 2008

Enchanting Bali Trip I

Island of Gods....

Kembara rehlah kali ini membawa aku dan Wan Hidayat ke salah sebuah pulau peranginan Tropika terkenal dunia - Bali, Indonesia. Seperti tahun sudah, percutian kali ini telah dirancang beberapa bulan lebih awal, walau di saat-saat akhir pelbagai berita kami dengar terutamanya mengenai serangan balas pengikut pengebom Bali yang dihukum bunuh dan cuaca buruk ribut Tropika, namun kami gagahi juga mengikut perancangan dengan penuh tawakkal. Maka dalam 2 entri mendatang ini, Tepak Sireh akan paparkan kisah percutian berserta foto-foto dan tips di Pulau Dewata-Bali sepanjang berada di sana selama 6 hari 5 malam........

Vilarisi Hotel

Gerimis yang menyambut kami di Bandara Ngurah Rai membuatkan hati sedikit gusar, agak tepat ramalan keadaan cuaca yang aku baca beberapa hari lepas, Bali mendung dan sesekali hujan di sebelah malam. Mungkin ada beberapa rencana akan terencat, mungkin juga rancangan untuk menikmati sunset di Tanah Lot juga tidak akan menjadi kenyataan. Aku mendengus kecil sambil memaling pandangan ke luar tingkap teksi, jalanraya sekitar Denpasar nampak suram, lengang dan basah. Dari jalanraya besar, teksi yang kami naiki menyusuri jalan-jalan kecil pula, sesekali melewati lorong sempit sebelum sampai ke destinasi - Hotel Vilarisi di Jalan Melasti, Legian. Hotel berbintang yang bersaiz kecil tetapi lengkap dengan kemudahannya serta mempunyai karakter kuat Bali, kami menempahnya melalui Internet dan yang pasti hotel ini nampak jauh lebih cantik berbanding di Internet. Malam pertama di Bali kami habiskan dengan meredah hujan renyai menyusuri kaki-lima kedai di sepanjang jalan Kuta-Legian.

Dreamland Beach, bali

Suasana persekitaran Lebak Bena, Vilarisi yang tenang dan sunyi membuatkan kami terlupa sejenak akan 'dunia luar'. Secawan kopi kampung cap Kapal Api dan sekeping donut Dunkin' sudah cukup membangkitkan semangat hari itu untuk meneruskan riadah mengenali Bali dengan lebih dekat. Setelah beberapa ketika berjalan santai di sekitar Legian-Kuta, kami mengambil keputusan untuk membuat tempahan tour di sekitar Bali dengan Krishna Bali Tour. Menjelang jam 4 petang, seorang Pemandu Pelancong bernama Made berserta seorang Supir datang menjemput kami di perkarangan lobi hotel. Tour separuh hari bermula di Pantai Dreamland yang melewati padang Golf berbukit-bukit, menikmati suasana petang dengan ombak Laut Hindia yang amat sesuai untuk surfing. Pantainya bersih terjaga rapi, dengan air laut yang berwarna biru kehijauan amat jernih dan jauh dari hiruk pikuk tidak seperti Pantai Kuta.

Rush at Dreamland, Bali

Matahari petang yang bersinar terik, langsung tidak mendatangkan masalah kepada para pengunjung pantai untuk sunbathing dan bermain papan luncur. Pemandangan kawasan persekitaran yang mendamaikan serta deruan ombak menghempas pantai mengingatkan kami akan kebesaran ciptaa Illahi. Kami susuri beberapa langkah pantai Dreamland yang luas dan berpasir kasar, dalam hati terdetik "halus lagi pasir-pasir di Tioman dan Perhentian". Kami tidak berhajat untuk mandi-manda petang itu, pertamanya kami tidak bersedia dengan pakaian yang sesuai dan keduanya kami mempunyai masa yang agak terhad untuk ke destinasi yang seterusnya. Cukuplah dengan menikmati pemandangan yang menyegarkan dan sinar lembayung-X untuk mendapatkan kesan 'endorphin'.

Dreamland, Bali

Prasarana di kawasan sekitar Dreamland masih belum lengkap kemudahannya, masih dalam fasa pembinaan dengan laluan dari parkir menuju ke pantai masih perlu melewati denai bukit kecil yang agak curam. Pantai di Dreamland ini masih kurang diketahui pelancong kecuali kepada mereka yang gemar surfing, pada kami "tidak mengapa jika tidak ke pantai ini jika di Bali". Kami tidak lama di Pantai Dreamland, setelah berfoto di pintu masuk utama - dengan patung-patung Dewata Hanuman, Dewata Sang Rama bersaiz gergasi, langsung kenderaan Suzuki APV Arena meluncur laju menuju ke destinasi seterusnya - Uluwatu.

DSC_0075

Perjalanan dari Dreamland menuju ke Uluwatu mengambil masa sekitar 30 minit, melewati kawasan luas kampus Universitas Udayana - Universiti tertua di Pulau Bali. Kami sampai di Pura Luhur Uluwatu tepat pada waktunya untuk berlegar di sekitar Pura atau Candi, menikmati pemandangan luas Laut Hindia dari atas tebing curam dan menonton Tarian Kecak. Sebelum masuk ke dalam kawasan Pura, kami diwajibkan memakai sekeping kain sarong yang dililit di pinggang - sebagai menghormati peraturan tempat beribadat agama Hindu. Kami juga diberi pesan supaya tidak membawa cermin mata gelap atau apa-apa barang yang mudah dicuri oleh kera-kera liar yang banyak berkeliaran di sekitar Pura tersebut.

DSC_0089

Para pengunjung berpusu-pusu menapak setiap anak tangga yang dibina di atas tebing, untuk berfoto dan menikmati pemandangan laut luas yang indah. Hampir separuh dari pengunjung pada petang itu terdiri dari warga Malaysia, dan aku pula terserempak dengan seorang rakan lama yang dulu sama-sama menuntut di UiTM. Dalam pada meninjau-ninjau kawasan Pura, perasaan kagum tidak putus-putus menyelubungi benak - kagum akan ketekunan dan kesungguhan para pendeta dahulu kala yang membina Pura di atas tebing curam ini. Mungkin banyak nyawa terkorban untuk membina tempat persembahyangan Dewata yang unik ini. Kekentalan agama Hindu yang mereka anuti inilah yang membuatkan agama Islam sukar menembusi Pulau Bali sehingga ke hari ini.

Uluwatu

Sedang asyik memerhati keindahan pemandangan sekitar Uluwatu, kami dipanggil oleh Made untuk segera menuju ke tapak persembahan Tarian Kecak dan Api. Nun di suatu sudut di Pura Uluwatu ini, didirikan tapak persembahan lengkap dengan tempat duduk bertingkat, berlatarbelakangkan langit dan laut yang luas. Sesampai kami di sana, kelihatan beratus-ratus penonton sudah siap sedia dengan tekun untuk melayari persembahan Tarian Kecak yang berdasarkan legenda Ramayana dan Sita Dewi. Simbahan cahaya matahari petang yang menghampiri senja menjadikan suasana pentas terbuka tersebut lebih dramatik.

Kecak Dance, Uluwatu

Acara dimulakan dengan para penzikir duduk mengelilingi api, membuat bunyi 'kecak, kecak, kecak......' dengan pelbagai intonasi dan julat. Wan Hidayat sempat berbisik "....mereka ni macam orang Majusi, sembah api......", di dalam hati pula timbul rasa syukur kerana bukan itu agama yang aku anuti. Berbalik kepada persembahan tadi, beberapa ketika kemudian muncul pula watak-watak dari kisah Ramayana, satu persatu muncul dengan gaya dan busana berbeza sesuai mengikut jalan cerita. Persembahan yang memakan masa selama 1 jam ini tidak membosankan, lebih-lebih lagi dengan kemunculan pelbagai watak yang mengujakan terutamanya Si Burung Garuda dan Sang Hanuman si Kera Sakti/Jadian.

DSC_0188

Keadaan sekitar pentas menjadi suram dan gelap dengan perlahan-lahan apabila matahari mula tenggelam, persembahan masih diteruskan dengan limpahan cahaya dari lampu di sekeliling dan obor yang dipasang. Rentak persembahan menjadi lebih rancak, pelbagai aksi dan sketsa serta bunyi dihasilkan. Ada satu babak di mana tiba-tiba para penonton dikejutkan dengan permainan bola api secara spontan oleh Sang Hanuman. Ini menimbulkan kejutan kepada para penonton terutamanya yang duduk di barisan hadapan kerana serpihan bola api hampir-hampir mengena mereka. Puas rasanya dapat menyaksikan persembahan kebudayaan masyarakat Bali yang penuh keaslian ini. Walaupun aku sudah beberapa kali menjejakkan kaki ke Bali, tetapi inilah kali pertama aku menyaksikan persembahan Tarian Kecak!. Selesai menyaksikan persembahan di Uluwatu, kami dibawa ke Jimbaran Bay untuk menikmati makan malam ala-beach cafe.

Jimbaran Bay

Makan malam di Jimbaran Bay ini juga sudah termasuk di dalam itinerary pada hari itu. Hanya makanan laut sahaja yang dihidangkan di sini, dimasak dengan pelbagai resepi tempatan - sedap dan menepati citarasa kami. Meja-meja makan dam kerusi di sini memang sengaja diletakkan menghadap ke pantai dan laut, lebih romantik agaknya ditambah pula dengan alunan muzik live oleh pemuzik-pemuzik yang bertandang ke meja. Kami hanya bersantai menghilangkan lelah sambil menunggu makanan dihidangkan, dan memerhatikan manusia di sekitar dengan pelbagai ragamnya.

DSC_0224

58 comments:

ct_payung said...

ee.seronoknyer....
bole la plan ni nak pi...ermm nak berangan la dulu

A f f e n d i O s m a n said...

brape part posting ni eh?

how i miss the trip last year...
tahun depan fendiosman rasa nak ke mana lak ehhh?

jeng jeng jeng.....mari kita tungguuuu

WanHidayat said...

Serentak kah entry ini di post???...masih teringat semua cerita dan kenangan di Bali...mungkin kita akan ke sana lagi...bukanlah dalam masa terdekat ini, mungkin 4 tahun lagi...InsyaAllah....

Thanks for everything abg for the nice trip....memorable....remarkable!!!

rhymee suhaili said...

Finally the most awaited entry :)

Teruja sangat membacanyer...teringat bualan telefon sebentar tadi ... :)

Zoulkieflie said...

para penzikir duduk mengelilingi api, membuat bunyi 'kecak, kecak, kecak......'
*abg,ada tangkap video tak..?kalau ada,nak tengok..nampak macam menarik..

Rush Murad said...

ct_payung - angan2 dulu... kemudian jadi kenyataan...


Fendi - ada 2 part jer... letih nak tulis panjang2, lagi pun dah tak der laptop di rumah... jom tahun depan kita travel sesamai... Hanoi? Siem Reap? Trichy?


wan - macam janji plak post serentak...InsyaAllah.... thanks to u too....


rhymee - akhirnya...kaaannn??? yes... u shud go to BKK instead of CGK...

Yoshi Aiko said...

best...best...best....thanks sbb tolong pilih one of the dress yg dayat beli....

rhymee suhaili said...

Oh yea, the green T nmpk cantik n menyerlah dlm gambr! i looikeee!

xiiinam751 said...

waduh,Pak Rush, enak ya bisa liburan di Bali! Gue ngiri mbanget nih!

Faisal Admar said...

memang respek lah cara abang snap pic. perfect sangat. entah bila leh gi belajar dengan abang. confirm tak lama lagi sure newspaper pun curik pic abang :) lawa sangat!

nak komen panjang-panjang kang sama je dengan komen dekat wan hehe.

mana pic dalaman hotel tu. nak tengok katil dan toilet. hehe best!

p/s: tak ajak pun ye :(

fzy fuzzy said...

Salam En. Rush,

Entrymu membikin hati ini untuk ke sana jua (pheh!)...insyallah selepas projek Miri/Brunei tahun depan...mungkinkah...

Along Abdul Karim said...

perfect!! org cam I.. bila dpt baca entry nie pun dah rasa syukur sangat!! mane tak nyer baca jer dah rasa cam I ikut sekali dlm cerita & percutian nie... :) boleh??!! ;D

Gambo2 tu semua... speechless I tau!! Chantek sesangat!!!

* so sorry atas musibah yg berlaku baru2 nie.. Allah duga dengan ujian cam tu.. mane tahu lepas nie rezeki melimpah lebih lagi.. Redha & sabar yek :)

mOhD^.^rAz said...

Pergh...6 hari 5 malam? biar betol..bestnye..len kali kalau nk melancong..ajak la skali ek..hehe..nk ikot..

tp memang best tgk kat Bali nie.. InsyaAllah akan sampai sana

arep said...

makan hati mak tengok pic2 iteww...

Rush Murad said...

zoul - u boleh cari kat dalam youtube.. kecak dance... dan ada orang tu kadang2 tetiba buat suara 'keck, kecak...' kat dalam kereta... sapa tatau...

yoshi - i know, u mesti suka baju batik hijau yg bling-bling tu kan? :D


rhymee - u tolong beri pendapat masa beli tu kan? cantik lah pulek dalam pic...

Rush Murad said...

ckLah - aikkk..... tetiba cakap Indon nih... hahahahaaa... Bali is just nice... banyak tempat boleh explore


faisal - snap biasa2 jer tuu... sampai ada orang tu 'merajuk' coz kena tegur sikit jer pasal angel pics.... pic dalam hotel, u click perkataan bold merah 'Hotel Vilarisi'..



fzy - salam... bila nak sampai Miri ni? boleh kita pi minum2 ker, makan2 ker... kalau nak pi Bali, nanti i beri tips n pamphlets ekk..

Rush Murad said...

along - bukan ker u ikut we all ke Bali hari tuuu???? hehehehee... masuk dalam luggage.... pics tu utk tatapan semua... beri inspirasi. *musibah tu... i anggap sebagai ujian... rezeki tu Allah yg beri, dan bila2 juga Dia boleh tarik balik...


mohd raz - puas juga selama 5 malam kat sana... merata tempat kami pergi... tunggu entry akan datang... nak ikut? jom... we plan nak pi Seam Reap atau Bangkok next year in March... :D


arep - apa kurangnya pics uol kat sana tuuuuu...

Yoshi Aiko said...

hihihi...aah, baju tu mmg bling2..Insyaallah, kalo jadi pegi KK nanti iera guna...

yazrie said...

wahhhhhhhhhhhhhhhh..bestnyer pi jenjalang....

Norae said...

salam abg rashidi,

Patutlah banyak hari tak update, ke Bali rupanya. Apabila melihat gambar2 di Bali, rasanya Bali lebih indah drp Bandung, cuma kelebihannya.. Bandung adalah syurga shopping.

Inshaallah, ada rezeki, teringin juga kesana.. thanks for the info..

talot said...

Visit the famous temple in Bali "Tanah Lot Temple". You will find another surprising experience and best shot photografi.

More info visit : http://www.tanahlot.net

Rush Murad said...

yoshi - macam jadi jer plan kita nak pi KK nih.... mesti gempaq ekkk...


yazrie - jenjalan sajor, NO jenjalang....

norae - Salam to u too.... ke Bali, then bila dah balik ke sini, bz memacam benda... tertangguh ler nak update segala.. yes, Bali lebih indah dan lebih banyak tempat menarik berbanding bandung... pasal shopping tu, orang perempaun jer kot yg tauuu...

talot - Tanah Lot will be featured in my next entry... u just wait for the amazing shots that we took at Tanah Lot.. seen the www.tanahlot.net - not bad

[danial][ma] said...

hej! rush...great posting on bali...heard a lot about bali but still don't have a chance to visit it...hoe maybe next year i will start traveling around asean...;-) nice shots...

Lily.Lulu said...

menarik .. sangat tertarik ...
tak sabar nak ke sana nanti ...
:D

Rush Murad said...

danial ma - hi bro! this is only part 1 of 3...heheheheee... u shud go to Bali... lotto interesting places to go n see n experience... next year... jom pi Uzbekistan naik Air Asia!!! :D


lily - for first timer sure akan teruja... Bali banyak tempat boleh dituju... next year pi honeymoon ke mana ek? :D

shahril aley said...

ayooo entry ni buat fikiran melayang sambil membilang hari utk ke sana tahun depan. nanti nak cilok ur itinerary di bali ye...

Sa-Yu-Ri said...

i like all the pics bro..... the one with one hidayat in, behind is the laut with the bukit....nice... all the photo taken damn nice, amazing :) good day

tyah said...

"WOW" Setuju dgn Along. Baca je setakat ni ader rezeki nak juga menjejaki tempat gini..Tks for sharing the info with us Rush. La ni bz giler Majlis "Santapan Bersama Rakyat" dgn program Amal Ensiklopedia Jejak Rasul. huhu.. jom support....;))

[danial][ma] said...

hej! rush...can't wait to read another remaining parts...;-) are you sure that airasia will fly soon to uzbek? maybe not i guess if look at the london case...well, let's go to istanbul in january...

NONIE AZIZ said...

Cantiknyaaaaaa...gambar-gambar kat blog ni...Salam kenal

Zuer said...

ermmmm seronok nya g bali....nak ikut !!!!

Shah said...

As usual - gambar2 memang cantik2 belaka. Buatkan orang rasa nak gi sana lagi jer...

en_me said...

bali memang tempat wisata yg cantik .. kannns

zackzara said...

*Speechless*

Amazing pics with interesting stories. The title speaks for itself.

*speechless, yet again*

Rush Murad said...

shahril - dah plan nak pi Bali ekkk?? if u need pamphlet n itinerary n contact number kat sana, i can give to u..


Nan @ Sayuri - thanks dear! pi lah ajak ietot pi Bali... best tauu..



tyah - u ni bz memanjang... kalau kat Malaya, harus dah jadi Ketua Puteri UMNO... hiksss... tgh tunggu 'green light' to join the dinner...

danial ma - london is coming, u know lah, european ni strict sikit n macam2 requirements.. but Uzbek.. our PM dah request Tony to land his plane on Uzbek's soil.. and Tony dah kat sana to discuss further... its on the local news already... :D

Rush Murad said...

Nonie - salam kenal.. thanks for coming and reading Tepak Sireh :D

Zuer - nak ikutttt??? dah balik lah pun bro.... :O next trip ekkk?


shah - yes, i read u blog ob Bali... tapi kami tak sempat nak explore Lombok and Gili... maybe next time kotttt.. really like the pics in Gili tu...


en_me - mesti u pernah sampai ekkk?? banyak sangat tarikan di Bali sekarang ni, ada Safari, ada Water Bom, ada mcm2 dah...


zara - bila pula u nak pi travel nih? or bila pula kita nak travel reramai2 nih? rombongan cik kiah from Miri... :D

muadzlife said...

salam

rasa x puas trip sy ke bali last few weeks...sbb anak demam:(..

takper..len kali ingat nak p lagi...hehehe

p/s: nice pics!

Hidney said...

aduh... terimbau memori alam kul kul di kuta, bergurau senda di uluwatu dan bermain cinta di jimbaran. hmmm... indahnya bali. akan ku kunjungi lagi nanti...

addyaholix said...

bali memang menakjubkan kan!
doakan sy sampai satu hari nanti.

salam dr sy~

mOhD^.^rAz said...

hehe...jenjalan jer...
insyaAllah boleh kalau ada org sudi bawak..
hehe..

tyah said...

Rush; blom ader niat join maner2 parti. borang parti pun blom pernah nengok hehe..

Rush Murad said...

muadzlife - salam, ke Bali jugak? agaknya terserempak kott... I was there from 6-11 Nov. Kesianya anak u demam, boleh pi lagi next time kan :D


Hidney - .......bermain cinta di Jimbaran?? wowwww... sounds romantik... Bali, kena pergi beberapa kali...


addy - insyaAllah, u will be there 1 fine day....

mohd raz - ni plan dah lama bro... i ni kan 'itchy-feet'... tu pasal lerr..


tyah - PBS tak join ker? parti Tupperware :O

orangbukit said...

"A picture speaks a thousand words"
Dan teksnya juga menggamit-gamit perasaan..siap minum kopi cap Kapal Api lagi..

Kujie said...

paling best tengok gambar2 yang kelasss gitu.

Sastri said...

tingin nak ke Bali lama dah... hampir sampai pada hujung 2006 tapi atas sebab-sebab teknikal, tak kesampaian... huhuhu...

artisticklytouch said...

nanti pinjam itenary lagi yer macam sydney harituh hehe

sorry about the kecurian thing..

Wahidah said...

bestnya dpt bercuti di Bali..jelesnyaaa

Just Nis said...

mmg tantekkk gegambo u snappy.. rasa mcm kite pun ada join that trip.. hiks! matilaa veranganz lebeh kannn..

tp bab kecak2 tu seswatuh je taw.. bukan lagu inul ke tu??
**sori if speku x mngena..**

;p

Ghazali B Abd Aziz said...

Rush ...

Memang menarik gambar gambar di Bali ...

lebih menarik lagi apabila di tangkap oleh Rush Murad hehehehheee

^aNgRiAni^ said...

waaa...shantekkknya gambar2 tu bro

uhukkkkssssss

Rush Murad said...

orangbukit - hehehehee... kopi Kapal Api tu kan poweerrr.... kat mana2 ada...


Kujie - thanks! bersungguh ni ambik pics tu tauuuu....



Sastri - pi ler honeymoon ke sana, tingal di Nusa Dua.. romantik. I tak leh akses ur blog lah... tak nak beri akses ke?


artistickly - yes, itinerary simple2 jer... i punya blog ni pun dah mcm complete itinerari... yes, ada plak kes curi segala... :(

Rush Murad said...

wahidah - ada kelapanagna dan ada wang lebih sikit, pi ler ke sana... berbaloi...


Just Nis - thanks! memang snap pics cantik2 utk tatapan pengunjung blog Tepak Sireh, sama2 menghayati trip ni.... kecak lagu Inul??? hilang akal ker??? hahahaha... lagu Inul tu ialah 'dikocak-kocak'... *matilaaaa maksud kocak tu dalam bahasa Indon ialah tuuuttttttttttt........


Ghaz - u pasti dah pernah sampai kan? nanti u pi Paris segala, jangan lupa snap pics cecantik utk tatapan 'maka...terimalah...'


angriani - thanks! utk tatapan uol jugek pics tu semua... :D

nazmanazly@gmail.com said...

tak terucap dan tak terungkai dengan kata2 keindahan Bali ni ...kangen banget niii ..gua looo ...

axim said...

lawo lah gambor gambor dalam ni...wahhh 6 hari 5 malam tuh..sure banyak benda boleh di explore..

anyway,nive trip and have a good day yaa..:)

Sastri said...

dah boleh akses... hari tu saja tutup, ada masalah... :D

wohoo said...

wahoo...best dapat g sana..
biler la rezeki aku nak g sana plak..
berapa hengget eh..abih trip ke sana?

susane said...

hula hula hula.... wah meriahnyer blog dier... sweet sgt gambar2 kak noren... bler abg adie nak capture pict zana lak.. huhuhu... ni zna anak cik minah tau... daaaaa....

Anonymous said...

I am your quiet follower..went to a few places made reference to your entry..and coming Wed, 23 Feb suppose to go to Bali with my hubby & little girl..your Bali photos and explainations are so amazing attract me to choose this place as a surprise b'day party privately at Jimbaran beach for my lovely hubby..I put aside some frm my salary to get the best hotel and tour package..but instead of surprising him, he gave me surprise when he get caught scandal with girl frm social networking and they are now dating in China..Everything that I've arranged and made full payment gone to the drained!...Now, i'm in highland staying in chalet may be for a month, jobless and looking at your Bali entry again make me cry...hope one day will get another chance to go there! Insyaallah..