Thursday, September 11, 2008

Nostalgia Ramadhan.....

Aku kurang pasti, mengapa setiap kali menjelang bulan Ramadhan, kenangan zaman kanak-kanak selalu sahaja mengimbau di fikiran. Terlalu banyak kenangan manis, cerita gembira dan keseronokkan sepanjang berpuasa dan menyambut Hari Raya dirakam ketika itu. Aku rindu saat-saat tersebut, seperti mahu balik ke zaman kanak-kanak dan remaja...... segalanya indah tanpa fikiran yang berserabut, segalanya mudah kerana tiada 'tanggungjawab' besar di pundak....lumrah.
Beberapa hari sebelum menyambut Ramadhan, selalunya aku akan ikut Mak pergi berbelanja barang dapur. Kami beli macam-macam makanan kering untuk ‘stok’ sepanjang bulan puasa, semuanya dibeli dengan kuantiti yang lebih dan pastinya ada makanan khusus seperti Telur Masin, Chai Po atau Lobak Masin, Ikan Tenggiri Bacin, Sardin, Sotong Kering, Century Egg, Oats dan macam-macam lagi. Pastinya bahan-bahan untuk membuat biskut dan kek juga dibeli sekali harung. Berengket-rengket lah aku dan Mak menjinjing barang makanan tadi dibawa pulang, walau penat tetapi gembira sangat. Bermacam-macam menu makanan sudah ada di kepala untuk di ‘order’ kepada Mak. Kuih-muih pula perlu ada untuk juadah berbuka, dan semuanya dibuat sendiri oleh Mak dan aku sebagai Assistant Chef. Paling menarik, jiran tetangga akan bertukar-tukar juadah pencuci mulut atau kuih-muih yang mereka buat sebelum waktu berbuka. Terasa sungguh ukhuwah dan keakraban berjiran ketika itu.

Pertengahan Ramadhan, kami sudah mula sibuk berbelanja membeli pakaian dan kelengkapan perhiasan rumah. Semasa kecil-kecil zaman bersekolah rendah sekitar penghujung tahun 1970an, kami selalunya shopping di sekitar Woodlands, Singapura. Banyak pilihan dan murah-murah pula, dan ketika itu perbezaan pertukaran wang antara dua negara ini tidak ketara. Bayangkan ketika itu, 5 biji buah epal dan oren berharga S$1, sepasang kasut sekolah berharga sekitar S$15, sepasang baju-T pula kurang S$20. Segala kain membuat baju Melayu dan Kurung, kain langsir, sarung kusyen, bunga-bunga plastik dan pinggang-mangkuk semuanya dibeli di Woodlands dan Arab Streets. Tetapi di pertengahan tahun 1980an, kami sudah kurang pula ke Singapura kerana pertukaran nilai matawang yang tinggi serta sudah mula muncul kompleks membeli-belah di bandar Johor Bahru. Tempat tuju untuk kami berbelanja ialah Gedung Emporium yang terkenal di pekan Kulai dan di Malaysia ketika itu, sesekali kami ke Holiday Plaza di bandar Johor Bahru dengan menaiki Rail Bus (Koc keretapi yang diubah suai seperti LRT)
Aku lebih suka berbuka puasa di rumah Mak Tok, sebab pertamanya ialah aku sangat rapat dengan Mak Tok, dan kiranya aku ni Cucu Emas dia. Kalau di rumah Mak Tok, suasananya lebih meriah kerana penghuninya yang ramai, segala menantu dan cucu berbuka sekali di sana, sama meriahnya dengan majlis kenduri-kendara. Makanan yang dimasak pula amat pelbagai (Jawa, Bugis, Melayu, Kelantan, Penang) dan sedap-sedap belaka. Semenjak Mak Tok meninggal dunia di pertengahan 1990an, rumah induk di Jalan Lengkungan itu menjadi sunyi sepi, tiada hilai-tawa, tiada anak cucu datang berpusu-pusu dan suasana setiap Ramadhan menjadi muram.

Seminggu sebelum berakhirnya Ramadhan, Kampung Melayu Kulai akan disirami cahaya lampu pelita tujuh likur, seperti ada pesta dan setiap rumah berlumba-lumba memasangnya di setiap penjuru halaman. Cik Lan dan Cik Anan akan mencari kayu-kayu beruti yang terbiar untuk dijadikan batang menyangkut pelita tujuh likur. Tugas aku dan Cik Odin ialah mencucuh api pada sumbu dan seterusnya bermain mercun, bunga api dan bom tanah. Selain dari itu, kami berlari sekeliling kampung bermain polis sentri atau galah panjang kalau tidak pun pergi melihat-lihat kemeriahan kerdipan lampu tujuh likur. Masa ini juga aku dan adik-adik akan sibuk membantu Mak membuat kuih raya, berbalang-balang banyaknya dan pelbagai bentuk serta rasa. Mak rajin mengikut resepi terkini dari majalah mahupun yang disiarkan di tv, dan aku lah yang selalunya menjadi 'pencatat' resepi-resepi tersebut. Bersambung.......

55 comments:

arep said...

bakat tu dah nampak sejak kecil kannn..

Zoulkieflie said...

kalau abg cucu emas mak tok,i pulak cucu emas tok wan..haha..

menjelang raya i suka berada dikawasan kampung kerana kemeriahannya memang terasa..

lebih² lagi kalau kita berada diperantauan dan akan balik ke kampung ketika menjelangnya syawal..sememangnya kemeriahan itu tiada tolak bandingnya..

axim said...

nice story tok wan...makes me think about my childhood too...hmmm bila nak ada sambungan nih...

Along Abdul Karim said...

Berbaur perasaan...
Sayu rasa hati teringat pada arwah Atuk dan rumah kampung sewaktu Atuk masih ada dulu.. :(
Seronok bila terkenang waktu balik kampung bulan Ramadhan - sengaja jatuh sungai then berendam lama-lama sampai kecut jari.. :D

Ade lagi tak catatan2 resepi yg U tulis dulu?.. Kerja2 tu pun dulu antara tugas kite.. hehehe
Sekarang nie bila tengok balik buku-buku resipi tu siap ketawa lagi nengok tulisan sendiri.. siap note lagi kat tepi tu 'ditulis oleh xx'... ahakkk :D

Memang seronok yek zaman kanak-kanak dulu...

Norae said...

Abg Rush,

7 tahun lepas.. Kulai merupakan tempat persinggahan saya setelah balik kerja di senai.. samada dengan tujuan shopping diemporium mahupun sekadar makan2 di Marrybrown (di Johor nie MB lebih famous drp KFC kann..).

Lewat kunjungan pada tahun lepas, Kulai sudah bertambah maju, sudah ada bandar baru.. kawasan perumahan baru... cuma pengangkutan bas jer.. bila lah agaknya nak improve yea...

lily.lulu said...

seronok baca tok wan punya pengalaman masa kecik2 dulu ...
ye la kan .. zaman dulu berpuasa lain dengan zaman sekarang .... nostalgia mengusik jiwa !!

tok wan .. bubuh la gambar tok wan masa kecik2 dulu.. mesti kiutttttttt kan ??

:)

fzy fuzzy said...

Salam En. Rush,

lawa la tingkap tu...background menambahkan lg ke"klasik" kan nyer, impak maksima....

Nughol said...

kmpung kat kulai paduhal..kamek ada kmpg kat kg melayu majidee.. windu family kat siya.. *ngee.. :D

bro start puasa umo berapa? kamek start umo 7 tahun.. masa kat skolah, stiap jam masok lam toilet.bukan stakat basuh muka, basuh kepala sekali..terus dgn kumur! at the same time ada gak curi2 minum air paip!!!!

xiiinam751, musafir denganMu said...

masa kecil...kita rasa lamanyaaa nak raya. Sebabnya, kita cuma menunggu...segala persiapan mak ayah tanggung.

sekarang...kita rasa eh,dah nak raya lagi! Rasanya baru je raya!
Sebabnya, kita yang perlu sediakan semua...hu...huu..anak sedara ckLah ramai wooo...

Muhafis said...

sy suka bace blog u sbb byk gmbr tempat2 menarik.. hehe..
sbb sy jarang travelling, so usyar
blog u pun mcm dah jalan2.. thanx sebab post gmbr kulai..
my luvly hometown.. nice kan kuali? =p

Ziana said...

sebak plak baca entry nih..
coz buatkan sy teringat zaman kecik2 dulu.. ramadhan n aidilfitri sgt meriah skali..

skang nih.. gitu2 ajek.. semuanye di KL.. xde lg dah balik kg..

x semeriah dulu.. tp try utk memeriahkannye dgn cara kite2 laa kan :)

WanHidayat said...

Salam abg...childhood moments...memorable!!!

Menjadi antara budak terbuas di Kampung Sira Kulim, Air Panas Gerik, Perak darul Redzuan...hahahaha...mercun, selalu cipta sendiri ngn abg2, mujur sahaja tak jadi inventor....kalau tak???

Terasa ingin kembali ke zaman kanak2...

Rush Murad said...

arep - motif? saja nak mencarutz kan? hahahaha... the correct word is 'gifted'...


zoul - yer lah kan, kampung u sekangkang kera jer dari rumah u, dah tu memang kawasan kampung pungggg... kawen orang Semenanjung, nanti dapat rasa balik kampung naik bilun....


axim - thanks! memasing ada cerita semasa kecil kan? dan latar cerita pasti bebeza... sambungannya lepas raya kot :D


along - sengaja jatuh sungai? waaaahh terer... mandi sungai waktu puasa ker? jengggjengggjenggg... catatan resepi tu tak dak dah, puluh2 tahun dah, my mom pun dah tak der nak ke dapur buat kuih segala..

Rush Murad said...

norae - pernah tinggal sekitar Kulai ke? kalau di bandar Kulai tu sendiri tak nampak sangat pembangunan, tetapi kalau masuk ke taman2 perumahan, baru nampak ada perubahan ketara.... Kulai lebih besar dan meriah sekitar tahun 70an, sebelum bandar tu musnah dijilat api..


lily - zaman dulu2 kat Kulai ni tak der bazaar ramadhan segala, tak de Sale atau Mall besar2, tak der nak buka puasa kat hotel etc.. serba sederhana. pic? memang plan nak letak pun, tungguuuu...


fzy fuzzy - Salam... tingkap rumah papan, dulu orang pandang lekeh, sekarang ni tingkap macam tu lah yg mahal dan susah nak carik...


nughol - aiikk... kata orang Miri, macam mana sesat ada kampung di Johor? i start puasa umur 7 tahun, umur 8 tahun dah puasa penuh.. tak de nak curi2 minum air segala.. cuma dah besar ni jer, suka curi2 pandang... :D

Rush Murad said...

ckLah - betul ler kak, masa kecil menghitung hari sangat... buka posa pun rasa lambat beno, la ni... tuptap tuptap.. dah dekat setengah bulan berlalu.. banyak benda tak settle utk raya... pantas banget...


muhafis - terima kasih kerana berkunjung :) memang tema blog ni mengenai 'perjalanan'.. perjalanan ke merata pelosok dunia, mahupun perjalanan hidup.. utk kita kongsi bersama... orang Kulai jugak ekkk?? ermmm....

ziana - Tok Wan dah cuba karang entry ni supaya tidak terlalu bermain emosi... sebenarnya banyak kisah2 mencuit perasaan, tapi macam tak sesuai dan tak moh 'berkongsi'... tak der kg? pi lah kampung2 YKWYA :)

Rush Murad said...

wah hidayat - suka zaman kanak-kanak, zaman sekarang ni pun suka jugak sebab tuuuuttttttt..... u dulu buas ker? bukan sekarang ni pun buas jugak? :D bila nak ajak abang pi kampung u???

Hidney said...

hahaha sialkan... tetiba rasa nak balik kampung plak.

chai po tu aper ek?

rhymee azrie said...

Pengalaman waktu kecik yang indah... "akulah yang selalunya menjadi pencatat resepi-resepi tersebut.." kita kan anak emak...passion pulak... :)

love-n-hate said...

nice! best btol ada kehidupan di kampung ni...

love-n-hate punya kehidupan... sama je sampai skang... berbuka, raya dengan family... cuma dulu, waktu kecil², waktu balik Kuching, Atok selalu beli dan suruh Nenek masak makanan sampai penuh satu meja... maklumlah cucu² dari KL balik kan?? Sampai nak letak pinggan pun sipi² je... tak pun pegang je... banyak sangat makanan...

**teringin celorot plak tetiba!

Rush Murad said...

hidney - kampung u jauh ker? kat Sarwak ni jugak kan? atau beraya kat estate jer tahun ni dgn Indoan and bangla2? *lariikkkkk...


rhymee - motif kan? i anak sulong, kecik2 dah pandai menulis tauuu, kira my mom confident beri tugasan mencatat tu... bangga apa...


love-n-hate - kampung i tu tak ler kampung mana, tengah2 pekan, tak der dusun buah ker hapa... tetapi dulu2 memang meriah, sekrang ni kampung tu macam tak best dah... dah tu kami memang tinggal di kawasan perumahan la ni. Tak balik Kuching ke? celorot memang sedap... :D

Norae said...

Abg Rush,

Dulu saya tinggal di Bandar Tenggara & kerja kat Senai.. adalaa dalam 2 tahun lebih.
Almost tiap2 hari lalu Kulai tu..
lagipun cousins saya pun tinggal di Kulai.. johor nie kira 2nd home laa ..

Muhafis said...

ape maksud owg kulai jugak ekk?
u org swk kan..
or stay di kulai.. hehehehe

whitelighter said...

Rush

sonok kan bila ingat kan masa kekecik. aku dulu selalu gi komtar ngn wisma abad hehehe

Nughol said...

kmpug family angkat aar bro.. hee..

pape pun setuju ngn xiinaam tu.. skang tak terasa pun nak raya.. sigh..

Rush Murad said...

norae - jauhnya tinggal kat BT tapi kerja di Senai! Boleh nampak Kulai pesat berkembangg kan?...I pun ada sedara mara from Kelantan :)


muhafis - ni mesti tak baca entry ni elok2... saya besar dan bersekolah di Kulai sebab saya orang Kulai.... hahahaha... cuma sekarang ni kerja di Miri, Sarawak.. raya nanti balik ke Kulai.. jemput datang ekk..


whitelighter - aku teringat yg kita terserempak kat bazaar masa bulan puasa 3 tahun dulu...heheheee...small world kan? jom kali ni kita serang Geylang Serai nak?

Muhafis said...

bukan la dude..
i just wondering..
ngatkan pindah terus ke miri..
waaa back to wonderful kulai rite...
heheheh buat open house sy dtg ar... =p **wink2..

Just Nis said...

nostalgia yaamats ni..

:)

resepi kueh raya mak tu simpan lagi x?

gap_jb said...

Teringat masa kat kampung. Time ni lar duk sibuk cari tin susu buat pelita. Tak pun tebang pokok buluh buat pelita. Isshhhh !!! Shahdu. Nak balik ke zaman kanak-kanak.

shahril aley said...

memang meriah zaman kanak2 sambut raya bersama atok & opah
bile yang si kecil sudah meningkat dewasa, sukar bertemu dek bawa haluan hidup masing2

skrg baru tau mcmn tok wan pandai masak
rupe2nye selama ni die suke jadi assistant chef & pencatat resepi kuih muih kepada chef besar
bila plak nak merasa tok wan masak ni?

Inah said...

mmm..inah just nak balik KL now..nak celebrate raya wit family especially my mum :(..

how i wish i can fly away :(

Nikli said...

huhuhhh..
just missed my childhood time too..

best plak baca citer citer camnihh..
:)

chai po..?? mm...apekebenda nihh..??

[danial][ma] said...

hej! rush murad...great childhood memories...your posting just reminds me of my chilhood too...playing latern around the house with my siblings during festive seasons...the salted mackarel brought back my memories of my late auntie in Muar...aaarrrrggghhhh...what a nice memory and wish that i can turn back the clock...;-)

Shopaholic Mama said...

was wondering why you buy chai po? selalunya utk makan with teochew porrigde or chinese style chwee kueh! you buat buek or biskut ape with it?

love-n-hate said...

tahun ni tak balik... mak ayah nak pi haji... huhuhu...

**tapi, macam balik... ntah lah!

artisticklytouch said...

haiyooo....weols pun pernah jadi pencatat resipi..kaedahnya laju sangat dia cakap, entah hape2 yang weols tulis

^aNgRiAni^ said...

biler baca n3 ni..teringat gaks time kecik2...teringat kat arwah bapa...huhuhuhuhu

selamat berbuka pose bro :D

momilo said...

Nice shot gambar atas rumah dan bawah rumah tu. Tingkap selari, dari hujung sini sampai hujung sana nampak outside view. Interesting.

Faisal Admar said...

Post yang menarik bro! Dengan gambar yang menarik menjadikan post ni sangat syahdu.

Teringat lagi di rumah lama (sebelum berpindah) saya kena pasang pelita di keliling rumah dan jika minyak tanah habis, kena pergi beli di kedai dan isi semula. Masa tu memang tension sangat sebab tambah kerja jadi kena la pulang ke rumah awal dari bermain dengan kawan-kawan. Takut dimarahi ayah... tapi sekarang rindu pula zaman tu.

Dulu masa ada Tok (sebelah mak) dan Tok dan Tok Wan (sebelah ayah) memang happy sangat bila menyambut Raya. Macam bro juga, semua akan berhimpun dan bergelak tawa bersama dengan pelbagai cerita dan dijamu dengan pelbagai juadah raya. Rindu sangat dengan semua yang telah pergi... (teringat pula lagu-lagu nasyid Raihan - Sesungguhnya...)

Tak sabar nak tunggu sambungan :)

Nughol said...

tapi bro, pengalaman puasa yg tak dpt org lupe kan.. time still kat matriks.. masa tu bebuka ngn kawan2 kat TAZA ria(dah takde dah taza tu kan?) then abg senior cabar org baca doa buka puasa kuat2 dpn org ramai.. hahaha.. time tu pun otak macam tak betol sikit.. boleh plak sahut cabaran abg senior..siap berdiri tuuuuhh.. sib baik tak bdiri atas kerusi.. pastu kan.. yg bestnyer kan.. org lain yg bebuka sama time tu dgn pak arab nyer yg ramai kat situ,boleh plak layan.. diorg boleh meng-amin-kan doa bebuke org!! hehehe.. =)

besar pahala nughol time tu.. *ngee.. :D windu nak buka posa ngn kawan2 msa belaja.

KNizam said...

wahhhh terkenang dengan zaman2 kanak2 yang sungguh riang dan best kan. hehe :)

A f f e n d i O s m a n said...

teringat jaman posa2 dulu, kite ni jahat ya amat!

ikat mercun kat molot katak, pastu cucuh! bersepai katak tu kena penangan mercun katak yang kaler ijau tu....

rhymee azrie said...

Sajer nak singgah komen dgn latest pic replacing the seasoned orchid :)

Rush Murad said...

nughol - raya di Miri ker? boleh ler temankan si kerol n haizul...


muhafis - balik cuti raya ke Kulai... jemput datang ke Jasmine Park di Tmn Putri ekkk... :)


just nis - my mom dah pencen buat kuih2 ni semua, buku tu dah lepas pun, tapi we all masih ingat some of the recipes tauuu... especially tart, cherry cornflakes, sarang semut, samprit etc... pejam mata pun bole buat....



gap_jb - kesian kau ekkk... balik kampung dah tak der sesapa.... raya dgn fasmili aku jekkk



shahril aley - tau tak per...hehehee... i ni seorang yg observant... dah 'terang hati'... dan suka mencuba...

Rush Murad said...

inah - sesekali berhari raya di perantauan.... menjadikan kita lebih 'menghargai' mereka di sekeliling.... menghargai pertalian dan ukhuwah yg sedai terjalin... sabar ekkkk... kat Adelaide tu pun pasti ramai 'keluarga' baru Inah..



nikli - memasing pasti ada cerita zaman kanak2... tetapi tak semua manusia mempunyai cerita yang indah dan berwarna-warni.... chai po tu ialah lobak masin yg ada jual dalam peket, selalunya buat makan dgn bubur nasi...


danial ma - I saw some people with lanterns last nite... beautiful!salted mackerel... great to go with rice porridge... Muar is great for their authentic food...


shopaholic mama - chai po goreng dgn bawang, lada dan ikan bilis makan dgn bubur nasi... semasa sahur...bukan utk buat kuih...haahhaha

Rush Murad said...

love n hate - aikkk.... balik mana ni? macam tak balik? .... :)


artistickly - wahhh... ramai jugak yg buat confession kata menjadi 'pencatat resipi'.... dan pastinya u ni pandai masak jugak ekkk?


angriani - raya kat Sabah meriah tak? ada main mercun segala?... tahun ni raya di Sabah atau kampung En Mat6?


momilo - thanks! pic cilok dari flickr tuuu.... :)

ctpayung said...

masak gulai ayam kampung
seronokla tu x lama lagi balik kampung

Rush Murad said...

faisal admar - semuanya tinggal kenangan kan?.... esok2 bila kita dah jadi bapa, jadi atok... kita pulak kena layan depa sebaik mungkin, so that they will remember us... they way we remember them...


nughol - u memang terer ler.... tengok dah tauuuuuu.... :O



knizam - zaman berubah... tetapi kanak2 tetap kanak2...kan?


fendi - ayooooo......... tak pernah di buat dek orang!!! nampak ganasss... tetapi bila dah besau lain plak ganasnyaaa... *lariikkk...



rhymee - wahhhh... promo ker??? untuk sapa tatau... apa pun, yus memang salah seorang my silent reader... ehemmm..

ctpayung - masak gulai ayam renek, biasalah tu ekkkk...

Beruang Madu said...

Oh tidak tok Wan... TOk BEar pun terimbau kenangan lama nih... alahai sedihnya... bebudak sekarang dah takder nak wat mende mende tu semua lagi... ish ish ish...

tak banyak yg buat pelita raya lagi semua ganti lampu lap lip... hmmm sedihlah... malas nak sambung nanti nanges.... tanak nanges

Mummy Lieza said...

nostalgia sungguh.... tak sanggup mummy nak kenang2kan... btw salam ziarah dari mummy.. thanx ya sebab sudi jengah teratak mummy... rajin2 singgah lah selalu...

tyah said...

Salam.. setiap kita mempunyai sejarah tersendiri during time raya; jiran jemur dodol & agar2 kering Tyah jemur mercun serta bunga api=))Dapat supply dari cousin cina @ Krokop;))Dah teenage take over buat kek & biskut sebab sisters & bro kat ITM uwaa.. tak pandai jadi pandai di bawah supervision mak Tyah:) i wish to turn back the clock huhu..

DBI said...

kesian pulak budak budak sekarang tak boleh rasa tu semua kan???

Rush Murad said...

Beruang Madu - masa berlalu, manusia berubah dan berevolusi... tetapi masih ada segelintir yg masih mengekalkan adat-budaya ni.. nak pi melilau kat Kota lerrr.. :)


mummy lieza - tak for coming... insyaAllah...


tyah - Salam.... cerita jemur dodol n kuih nih, arwah Tok selalu buat kuih Putu Kacang, lepas terap kena jemur atas bumbung.. sekali tu tetiba hujan lebat... tak sempat nak pi angkat... dah jadi tepung semula :O


dbi - kat Melbourne nanti, Doc pasang pelita n main mercun tak??? *soalan bonus hari raya... hahahahaa..

mOhD^.^rAz said...

Teringat kenangan dulu2..
memang indah..

Kifli Bujang said...

Salam Rush,
Haha bila you sebut Jalan Lingkungan, Kg. Melayu, relbus, Gedung Harian Fong-fong semua tu playground I :)-- senyum sorang2 bila baca.

Menang Kulai dah banyak berubah, nama pun dah jadi KULAIJAYA -- kalau tak selama hari ni asyik terKULAI je...nasib baik sekarang dah berJAYA.

I dulu pergi sekolah agama naik Relbus kalau takde relbus naik keretapi, kelakarlah bila fikir balik.

Kalau naik bas tambang 30sen, kalau nak naik bas air-cord no.2 dari Airhitam tambah lagi 20sen.

Rush Murad said...

mohd raz - kenangan mengusik jiwa.... :D


kifli - Salam back to u.... i tak suka sebenarnya nama KulaiJaya tu, macam pelik sangat... biar ler kekal nama Kulai tu, unik... u pi sekolah agama naik relbas??? aikkk... dari mana? i ni jarang naik bas, sekolah depan rumah segala.... raya nanti jemput datang rumah ekkk....