Monday, September 22, 2008

Iftar di Teratak Tepak Sireh.....

Iftar in Senadin 2008

Alhamdulillah! Terlaksana juga niat untuk membuat majlis berbuka puasa atau iftar di rumah pada Ramadhan kali ini. Allah memberikan rezeki dan kelapangan untuk sama-sama berbuka puasa dengan beberapa orang sahabat, walau serba sederhana tetapi terasa ukhuwahnya. Beberapa orang teman tidak dapat hadir pada saat-saat akhir, dan Wan Hidayat pula menjejakkan kaki pulang ke darat sejam setelah waktu berbuka. Terima kasih kepada teman yang sudi hadir, termasuklah seorang teman baru yang juga menjadi perantau di bumi Miri ini, Nash yang sudah 3 tahun berkhidmat di Sarawak. Tyah walau tidak hadir, tetapi 'cream caramel'nya terhidang di atas meja, kesedapan cream caramel Tyah menjadi sebutan pada malam itu. Yang tiada di dalam gambar di atas ialah Ayie dan Azam yang sepejabat dengan Wan Hidayat, pulang awal kerana ada tugas lain.

My creation

Menu yang aku masak pada hari itu ialah Nasi Tomato dan Ayam Masak Merah, manakala Rhymee membantu membuat acar atau 'penchok' dalam slanga Johor. Khairul datang dengan membawa Bubur Pedas resipi dari neneknya, ini merupakan juadah istimewa orang Melayu Sarawak terutamanya ketika bulan Ramadhan. Aishah pula datang dengan juadah istimewa Dalca Kambing, sedap dan sesuai dengan menu yang dihidangkan serta Ikan Terubuk Masin yang digoreng. Along dengan Cucur Kurma yang dibuatnya sendiri, manakala Zara dengan beberapa jenis kuih-muih tradisional Sarawak seperti Srabei dan Kuih Jala Berinti. Sham dan Naz yang datang agak awal dan membantu persiapan, datang membawa Buah Naga, Pisang dan Nenas sebagai pencuci mulut. Antz menghadiahkan sekotak Chocolate Truffle selain menjadi co-host melayan kerenah tetamu yang tidak putus-putus memesan minuman panas!

My creation

Selesai menjamu selera dengan makanan berat, dan setelah bersolat, tibalah masa untuk acara sembang-sembang (bukan anyam ketupat ya...) sambil mengunyah kudap-kudapan. Masih banyak makanan terutamanya kuih-muih yang belum disentuh, antaranya Kek Lapis Sarawak perisa Strawberry yang dibuat sendiri oleh Rhymee bersama ibunya, Kerepek Keledek Pedas yang diberikan oleh Asli dari Sabah, Cakoi dan Kuih Doraemon yang dibeli oleh Iqbal dan Nabahan (aku menahan gelak apabila mendengar nama kuih ini, kalau di Semenanjung ianya dipanggil Donut Sambal atau Burger Malaysia - sejenis Donut bulat yang di belah tengah dan disumbat sambal serta timun). Sambil bersembang, sambil 'snap' gambar dan melayari Internet, dan tidak kurang juga yang tiba-tiba bertukar menjadi 'Dugong' bergolek-golek manja atas lantai!

My creation

Hajat di hati ingin diteruskan sehingga waktu Sahur, tetapi memandangkan ada kaum Hawa yang perlu pulang sebelum jam 12 tengah malam, dan beberapa orang antara kami yang akan memandu ke Brunei keesokan pagi serta Nash yang perlu membantu Sham berkemas barang pada malam itu juga (Sham akan meninggalkan Miri dan akan bertugas di Doha selepas Aidilfitri nanti), maka kami semua bersurai setelah berkemas-kemas membersihkan dapur dan ruang makan. Amat seronok dan puas! Terima kasih kepada semua yang hadir untuk sama-sama berbuka puasa di teratak Tepak Sireh!

58 comments:

fzy fuzzy said...

Salam En. Rush,
cream caramel paberet tu....sure lazat ek..

arep said...

kecur u ol...

Ziana said...

Alhamdulillah rezeki dr Allah..

berkumpul dan bersembang akan mengeratkan persaudaraan semua..

memang best kan Tok Wan..
:)

zackzara said...

Yay!! Thanks Rush and to all yg datang. Sape la yg jadi 'Dugong' tu kan.. hikhikhik...I duyung je.. haha..

Foods - semuanya sedap2 belaka!

*best!best!best!*

**ehem! My mum puji ur Nasi tomato tu.. sedappp!**

rhymee suhaili said...

Indahnya sungguh di bulan puasa, ramailah ramai berbuka puasa...

I rasa paling jauh, 'dugong' hongkies itew... :P

ctpayung said...

ermm..rasa nak ayam masak merah tu lagi la...nanti masak lagi mintak sikit ekkk...

anak beruang jatuh perigi
ada peluang kite makan2 lagi..:D

Rush Murad said...

fzy fuzzy - Tyah buat cream caramel lain dari yg lain... spesel ler dia punya rasa... sedapppp...


arep - kau kecur tengok makanan atau tengok orang? *lariikkk....


ziana - berbuka posa YKWYA kat rumah Dr. Shah n Tok Bear lagik havoc kan??? sampai sahur segala... ahhahahaaa...


zackzara - u r most welcome.. yes, ada Dugong, ada Duyung semua... glad that ur mom suka nasi Tomato tu... i dah turunkan ilmu kat Suhai... lepas ni pi cari dia.. :D

A f f e n d i O s m a n said...

waaaaaaaaaaaaa

ramainye...

orang kat sini most of the days bukak posa sensorang je.

silap aribulan time bukak posa tu meleleh air mata tau!

lily.lulu said...

nasi tomato ??
ayam masak merah ??
wowwwwww !!
tuh sume fav adeq tau tok wan !!
nyum nyum .. sedapnyaaaaaaaaaaaa !!

teringat masa we olls ramai2 berbuka puasa ...

tok wan .. tak sabar nak jumpa weekend nih !!

yeyyyyyyyy!!

Inah said...

tok wan!!! nak rasa la kuih muih sarawak :)..nak kek lapis..nak duit raya..hahahahaha :P

meroyan x balik raya ni :P

Zuer said...

ermmm meriahnya...umah...cantik plak tu !! nanti buat lah umah terbuka...leh datang

Norae said...

Alhamdulillah.. murah rezeki bersedekah dibulan Ramadhan niee..

meriahnyaa menu.. macam2 ada yea.. kuih doramen yg paling menarik tuh..

p/s.. bila lak nak ajak orang semenanjung lak.. :)

axim said...

tok wan...bila nak masak untuk YKWYA plak...pa tak sabar nak rasa masakan tok wan...:)

nampak meriah la berbuka ramai ramai ni kan...!!

arep said...

ayoo carutan dalam samaran katanya...

i tengok rhymee sajok..

Sa-Yu-Ri said...

bro, seriously u guys gg to DRIVE to brunie? or isit jus my 2 pairs of lazy eyes seein you wrote something else?? haha....im seriously curious :) anyway, happy last wk of ramadhan ya :)

Nughol said...

Nughol jelessssssss... :( tak sepatutnye jenguk this blog for this entry.. tapi masok gak.. *sigh...

whitelighter said...

Huhuhu... naik raya ko masak lodeh lak eh ngn sambal yang aku suka tu.. kita0kita je.. nanti aku bvawak honeydew..

Nughol said...

syafiee ke nak gi Doha? wah lao wehh.. tak sampai setaun pun kat sini erkk..

good luck "whitelighter"!!!!!!! =D

Rush Murad said...

rhymee - dugong hongkies?? at least ada 5 dugong pada malam tu.... kan?


ctpayung - bulan posa tak boleh nak komen sgt pasal masakan... i pakai 'campak2' jerrr.. if not more marveless... tak suka pedas ekk?


fendi - hari tu bukan ker adi dgn YKWYA berbuka posa sakan kat rumah Dr. Shah n Honey Bear??? potong2 kek segala... i dah biasa ler berbuka sorang2, tak sedih punggg


lily - bila laaaa Tok Wan nak masak for lily n the geng ekk... tunggu uol datang Miri ni ha, Tok Wan akan jamu korang dgn masakan Johor... weekend? yessss... i will contact u to confirm berapa ramai.. ada sesapa lain nak ikut we all berbuka posa ker?

Rush Murad said...

inah - nanti Tok Wan seludup kek lapis Sarawak tu khas untuk Inah... tunggu di hujung Oktober nanti :D


zuer - meriah dgn kawan2 yg best! eehh... mai lah datang rumah raya nanti... dekat ker rumah kita ni? :O


norae - hhahhaaa... kuih doraemon... kelako lerr... pasti ada cerita disebalik nama kuih tu kan? adakah doraemon yng menciptanya??! :D


axim - uol YKWYA semua selalu banget berbuka sama2.. meh ler datang Miri, Tok Wan masak macam2 nanti... spesel punya!


arep - u tengok rhymee??? *pitam 24 kali... :O

Rush Murad said...

Nan - yess.... brunei dekat sempadan ni jer, from my house to the brunei check point, less than 20 minutes... macam jb dgn woodlands gituh. jangan lupa ekkk.. janji nak jumpa kat Singapore nanti... if not, kita berpeleseran kat Jb jer dgn Bang Long... :D


nughol - kesian u last minit tak dapat join... insyaAllah... next time... jeles? errmmm.... sudah pasti...


whitelighter @ sham - sedapnya makan sayur lodeh, sambal... daging goreng dgn nasi impit... pergghhh... jangan lupa, malam raya nanti kita main mercun kat Tugu pantai Lido.... :D

Along Abdul Karim said...

Memang seronok sangat dapat berbuka puasa kat rumah u ramai2 cam hr tu.. tak pernah terfikir pun.. sungguh!!

Selain drpd dapat merasa homecook u lagi, i dapat belajar/ilmu tentang fotografi dari u all.. rasa bersyukur sangat dpt kenal u all semua.. tak tahu dah cam mane nak say thank you lagi.. dan lagi..

Masih terasa lagi keseronokkan malam itu.. pasti tersenyum mengingatkannya.. :D

Just Nis said...

pergh, ngan laptop bersepah2, ngan tripod lagi.. x masuk lagi ngan dugong2 jadian..ops!

;p

eh. kite ada nmpk kat paper pasal bj melayu srwak.. u tempah yg ada sulam cabut tu x? i used to have it masa skolah menengah dulu..**matila confuse ngan gender sendirik masa tu! hahah!

Anonymous said...

Terima Kasih Rush,sedap rush masak ari tu.Nash baru nak belajar cara buat blog nie,terima kasih sangat2

nash ahmad said...

Hai rush....Sedap awak masak buat buka pose tu,seronok sangat dapat berbuka ramai-ramai. Terima kasih Rush

Nughol said...

request : balik dari raya nanti bro kene buat open house.. ngee :D amacam? aci?

Rush Murad said...

nughol - yes my dear, he is leaving for good... semakin kurang ler rakan2 aku kat Company nih... bila plak turn aku nak kena transfer out?


along - tu baru acara berbuka posa, belum lagi open house hari raya macam tahun lepas... meriah yaamatz! siap ada zapin segala... tahun ni kalau ada rezeki lebih, insyaAllah nak buat jugak... u kena dtg 'rewang' tauuu


just nis - Dugong n Duyung... :D i tak buat ler baju yg sulam cabut tu TETAPI ada orang buatkan 2 pasang untuk i tahun ni TETAPI selepas raya baru siap.... nak letak diamante kat lengan baju ok tak? *matilaaaa confuse gender jugek

Rush Murad said...

nash - wahhhh.... welcome to the world of blogging!!!! bertambah seorang lagi teman blogger di Miri ni... best kalau pi outing reramai ni.. u r most welcome, tq sebab tolong2 hari tu...


nughol lagik - open house? boleh if u tolong masak sekali... kan? :D

ASLIsmail said...

salam rush ,

wah meriah nyer , tu belum raya lagi..

raya buat open house ka ?
jangan lupa jemput yer...:)

artisticklytouch said...

bilalah weols nak sampai sana eh...next year!!!

Muhafis said...

waa bro rush,
cedap nyer nasi tomato.. nak skit leyh? bro balik kulai biler?
hit me back kay..

WanHidayat said...

Salam abg...tak sedau pung ade entry nih....sekarang dah takleh ok benda lain...balik....then...KL...KL....esok abg kita balik...dengan satu tujuan....

Zara: Nak lagi kuih 'serabai' tuh....nak eja dalam melayu sarawak takut salah plak...

tyah said...

Salam semua.. Cream caramel tu secret recipe:) Ikhlas untuk semua yang berkumpul iftar bersama. Insya Allah ader rezeki ader jemputan dr tuan rumah kita akan jumpa lagi. Sham pindah erk..?

Mummy Lieza said...

meriahnya... suka mummy nengok...!

Rush Murad said...

asli - salam... insyaAllah buat... selepas pulang dari KK nanti.. jom ler datang, join Rn8 :D


artistickly - mai la sini... next year, bila2 punggg boleh as long uol beri advance notification...


muhafis - nak rasa masakan i, meh datang pada raya pertama... i cook for the family... petang nanti balik Johor...besttt!!!!!!!!

Rush Murad said...

wan hidayat - tak sabauuuu dah nih.... sesapa yg nak berbuka puasa bersama kami dan YKWYA di KL... bolehlah bagitau ekkk.... :D


tyah - Salam... tyah selalu mengelak... tak aci!!!! insyaAllah, lepas ni ada acara menyusul, jap lagi nak pulangkan ur barang2 tu..

mummy lieza - acara sahur mummy dan YKWYA kat Williams pun meriah jugak kan? jeles tauuuu.... :/

mOhD^.^rAz said...

Meriahnye majlis..
Tak sempat nak wat tahun nie kat umah..
banyak sangat kekangan..
apa2pun...
SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR DAN BATIN

jemput la kerumah raya nanti ek :)

MNN said...

sedap nyer nasi tomato!! :)

Just Nis said...

meletops bj melayu nak diamante bagai!!! pastu toksah pakai butang, letak brooch sajork..

miahahaha!

lets pose2 confuse2 sesama k..

;p

Wanie Idayu said...

Uihhh tengok gambar2 makanan tgh2 puasa ni, betul2 mencabarla.. huhu. The photos are really nice and sharp and beautifully orgnaized that anyone would be tempted to join even though we don't know u! Hehe

Shopaholic Mama said...

so you can cook too!

curious jugaklah, dlm gambar byk2 tu, mana satu 'si Dia' tu?

misz_A said...

wahhh meriahnyerr teringin nak rasai kemeriahan berbuka rmai2

mOhD^.^rAz said...

Selamat Hari Raya

ambik something kat my blog :)

Faisal Admar said...

amboi zara ada lak masa makan² ek. tapi takde masa blogging hehe.

tak ajak pun bro? :P dragon fruit merah favorite lah! zara cakap pasal nasi tomato terus teringin lak.

wan hidayat asyik dengan laptop je :P

Rush Murad said...

mohd raz - hehehee... u bagi i duit raya ekkk??? terima kasih atas jemputna beraya di kelantan... hantar wakil boleh? :D


mnn - suka nasi tomato jugak ekkk? i prefer briyani sebenarnya...


just nis - baju melayu letak brooch?? ohhh tidaaaaakkk... not me! i'm not like azwan ali *matilaaaa lepas ni kena saman...


wanie idayu - thanks for dropping by and ur compliments :D... next time bolehlah join we all ekk...

Rush Murad said...

shopaholic mama - yes, i can cook..hehehehe... msak biasa2 jek...tu pun kekadang tak menjadi agaknya... btw, just got back frm Singapore, tempting ler tengok brg2 kat sana... sale for F1, and for tourist ada added discount... i loike!


misz_a - meriah! thats why i ajak kawan2 dtg rumah berbuka sama2... lebih erat ukhuwah... lelagi ramai yg blogger... best!


faisal admar - if u dekat2 sini, sure lah i ajak u, if not me, zara will invite :) wan hidayat tu baru beberapa hari beli laptop, tu pasal lerrrrr....

rhymee suhaili said...

Wahh!!!! Shopping di Singapore nih!!!!

Anonymous said...

wahh besnye menu makanan yg dihidang...... ko dah balik raya ke... aku raya kat kch taun ni..

linda kch

bitiqe said...

wow... ur life is merrier there bang!!
been a while since my last visit here, apa kabar bang?
selamat berpuasa dan menjelang idul fitri

tyah said...

Rush bukan tak aci :(( uwaa... kalau leh badan ni belah mcm pizza petang tu. Kalau buat rumah terbuka jgn sama date dgn program Tyah;)) 6/10 majlis ramah tamah hari raya bersama TYT Sarawak & Ketua Menteri @ Pavilion Parkcity & 26/10 Gala Dinner Penutupan Zon Swak Ensiklopedia Jejak Rasul @ Imperial Ballroom jgn lupa tempah 1 meja ye :)

suesamsudin said...

Salam Bro... SR ini menonjolkan diri ....nice meeting u smlm....selamat hari raya ye..... :)

Nikli said...

nasik tomato ngan ayam masak merah tuh sure sedap.. mmg dah tau u terer masak..

:)

selamat berbuke di malam ke-28

momilo said...

"SELAMAT HARI RAYA SHAWAL 1429 (2008), MAAF ZAHIR BATIN"

viruspadu said...

vp, En. Laloque dan An-Nisa ingin mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN

yazrie said...

Iftar secara sederhana ye?? Wahhhh....Kalau sederhana dah macam ni, macam mana kalau yang LUAR BIASA ye....? *Larikkkkk

Beruang Madu said...

Tok Wan... yaa salammmmm sedapnya... tu gambar jer yg sedap atau hidangan tu memang sedap... kelu lidah... tapi yer lah... kita akan merasa jugak kesedapan tu kelak...

love-n-hate said...

jelesnyer!!!

Rush Murad said...

tak perasan plak banyak komen kat posting nih.... "D

to all... selamat hari raya ekkkk..


suesamsudin - macam mana nak masuk ur blog tu?

bitiqe - thanks ofr ur wishes dear... merrier... thanks God! hope ur life too merrier and blessed.