Monday, September 08, 2008

Iftar in 'Deliciously' Brunei.....

Pasar Ramadhan Gadong, Brunei

Hari Sabtu lepas, seperti yang dirancangkan bersama beberapa orang teman, kami bertolak menuju ke Kuala Belait di Negara Brunei Darussalam. Tujuan utama ke KB ialah untuk membuat tempahan baju 'cara Melayu' dipakai semasa Aidilfitri nanti. Ini merupakan tahun ke-dua aku menempah baju Melayu di KB, tidak ada rungutan, selesa dipakai dan harga yang dikenakan juga jauh lebih murah. Seperti tahun lalu, aku menempah untuk diri sendiri dan juga Wan Hidayat, kali ini aku menempah untuk Encik Wan Abdullah juga. Memandangkan kami menempah di saat-saat terakhir dan ingin siap lebih awal, upah yang dikenakan juga menjadi 2 kali ganda dari harga biasa, tetapi masih lagi murah berbanding di Miri mahupun di Semenanjung (upah membuat sepasang Baju Melayu Cekak Musang ialah sekitar B$12-15 sahaja!). Rancangan asal hanya untuk ke KB sahaja, tetapi memandangkan kami mempunyai banyak masa sebelum Iftar, kami memanjangkan langkah menuju ke Bandar Seri Begawan.

My creation

Tempat pertama yang kami tuju ialah Kompleks Hua Ho Manggis untuk 'misi' berbelanja seterusnya. Selesai di Mukim Manggis, kami bertolak pula ke Gadong untuk menyempurnakan 'hajat' membeli juadah di Pasar Ramadhan Gadong dan singgah melihat Bazaar di dalam Kompleks Gadong Mall. Ini kali pertama aku mengunjungi Pasar Ramadhan di Gadong, hati teruja dan mata menjadi rambang apabila melihat juadah-juadah yang dijual, sungguh menarik!!! Hampir kesemua juadah yang dijual nampak sungguh menyelerakan, berwarna-warni, pelbagai dan kelihatan bersih serta rapi. Hampir sejam juga masa kami luangkan 'tawaf' di kawasan Pasar Ramadhan ini sebelum beredar untuk berbuka puasa.

Pasar Ramadhan Gadong, Brunei

Percaya? Tak percaya? Hampir kesemua juadah makanan yang siap dibungkus seperti gambar di atas (Nasi Ayam Percik, Nasi Katok, Nasi Ayam Panggang) dijual dengan harga hanya B$1. Memang terkejut sungguh melihat harga makanan yang dijual di sini, amat murah berbanding di Semenanjung Malaya, apatah lagi di Miri yang mahal dan kurang enak pula (harga sebungkus Nasi Briyani di Miri ialah RM8-10, dan belum tentu sedap). Gambar Pulut Panggang di atas pula dijual dengan harga B$1 bagi 4 biji, dipanggang berserta inti daging atau udang, belum pernah aku merasa Pulut Panggang selembut dan sesedap ini. Kami masing-masing membeli Ayam Panggang dengan sos lada hitam, cendawan atau madu. Harga sungguh berpatutan dan rasanya memang sedap dan pengunjung harus membelinya di sini (ooppsss... tiba-tiba rasa macam skrip Maria Tunku Sabri!). Sudahlah harga Ayam Panggang tadi murah, diberi pula air minuman atau Nasi percuma jika membeli lebih dari B$5! Sudah bertahun-tahun aku tidak merasa Pais (orang Johor dan Selangor pasti tahu Pais atau seakan-akan Botok-Botok ini), tetapi di sini banyak gerai yang menjual Pais panggang, selain dari Ikan, ada juga Pais Daging, Kambing dan Urat. Itu belum lagi bercerita mengenai kuih-muih yang sedap, berkualiti dan unik.

Photobucket

Selesai membeli juadah untuk dibawa pulang ke Miri, aku menyarankan teman-teman untuk berbuka puasa di Restoran Pondok Sari Wangi, restoran yang menghidangkan makanan Indonesia. Tahun lepas aku berpeluang berbuka puasa di sini bersama Zoul, Wan, Nuriz dan Zana. Ramai juga pengunjung datang untuk berbuka puasa di sini, mungkin lokasinya yang strategik berhamprian Gadong Mall, masakannya yang sedap dan yang pastinya harga buffet di sini cuma B$11 seorang. Terima kasih kepada teman-teman yang menemani perjalanan kali ini, Khairul Luaq Dome (klik untuk lihat entry lauk-pauk dan Bazaar), Rhymee Writes (klik untuk cerita dalam bahasa English) dan Haizul. Mungkin minggu hadapan akan ke sana lagi, dengan rombongan yang lebih besar?

60 comments:

Ziana said...

Tok Wan..
teruja tgk price tempah baju tuh..
murah bangat!!! mane nk dpt kat KL mcm tuh..

serba serbi murah plak kat Brunei tuh.. dh lama berhajat nk jejak..
one find day yer Tok?
leh kan?
:)

arep said...

wah tok wan sakan beriftar. {sungkei}

sedak weh tengok lauk bule2 poso ni..

apasal brunei murah2 yek? kena buat research ni..

btw selamat berpuasa.. *dah nak abes posa baru wish..

rhymee azrie said...

Pulut panggang tu enak kan!!! Kecur air liur.

Jangan rebut-rebut kata penjualnyer...

mother of two said...

tgk juadah nie yang buat tak sabar nak balik niih!!

Just Nis said...

hmm, menarik gak brunei ni kann...

mmg murah yaamatsss la makanan2 dia tu.. adeh!

nmpk sodap baitu!!

p/s - da recover ke tang emo2 tu?

Shah said...

Murah bebenor tempah baju & makanan kat sana tu. Nanti kalau kami sampai ke Miri boleh la terlajak ke Brunei sekaligus kan?

Faisal Admar said...

erk blur jap sebab tak tahu foreign exchange he he he...

baju melayu... hmm pakai tahun lepas jek lah saye... he he he... dah terlewat nak tempah pun.

sedaplah tengok nasi bryani tuh! rasa ok tak?

Along Abdul Karim said...

yoshh... tak puas hati betul nengok Nasi Briyani $1.00 tu... :D
baru semalam kite org adik beradik sanggup meredah hujan ke bazaar ramadhan kat area Indoor Stadium tu semata-mata nak berbuka puasa dengan Nasi Briyani.. betul sesangat ler kata U.. harga dah ler mahal.. rasa pulak kurang umphh... itu lah yg org dok katakan rezeki masing2 yek ;)

lily.lulu said...

beshnyaaaaa !!!! tengok meriah habis .. murah pulak tuh .. waduh waduh !!!!

kenyang perott makan macam tuh .. hehehehe :D

artisticklytouch said...

errr B$1 berapa RM? I pun nak shopping kat bruneilah macam neh...sempat lagi tak tempah baju raya? he he

WanHidayat said...

Salam.....tahun ni mmg tak bekesempatan langsung nak ke Brunei berbuka puasa dan menempah baju. Terima kasih abg atas pertolongon yang diberikan...sy menghargainya...selamat meneruskan ibadat puasa...

sabrinaabubakar said...

murah sesangat seh..macamana leh murah ni..ni yang rasa tak moh dok mesia ni..huhuhu

Wahidah said...

murahnya makanan kat brunei ....

Rush Murad said...

ziana - mai lah datang sini reramai, boleh tempah baju murah2 n cepat siap plak tu... dah tu kain2 kat sini byk pilihan... nanti kita jenjalan kat Brunei..


arep - Sungkei, wah dah pandai cakap Borneo nih! dah survey, buat mai habaq kat sini...


rhymee - hahahhahahaa.... yes, baru ler kita nak kenen-kenen 'chop' segala, sekali tetiba ada suara sound "jangan rebut-rebut ya"... sentap!!!

Rush Murad said...

mother of two - oiiiitt... ingatkan nak balik ke rumah dari opis, tapi dari Dubayy ke Malaysia... :D apa pun, terliur tgk u menjual Nasi Kerabu segala.... until today tak merasa lagik Nasi Kerabu or Dagang :(


just nis - murs murs kat sini... harus bila datang sini lagi bawa taperware segala bagai nak tapau...
emo?? mana ada emo.... lakonan sahajor katanya...


Shah - meh ler datang sini... byk tempat leh pi... nak terlajak sampai Istana Sultan pun boleh :D

Rush Murad said...

faisal admar - since I kerja kat Miri ni, rajin plak tempah baju Melayu lebih sehelai, coz kat sini kain2 murah dan byk pilihan, upah pun sgt berpatutan... B$1 = RM2.40
tak beli pun Nasi tu...hhehehe.. sebab dah beli makanan lain... :D


along - kat stadium Miri tu, hari tu beli Nasi Briyani Kambing harga RM10 sebungkus, memang kurang sedap... kurang rasa segala... kuih-muih pun... errmmmm sedihhhhhh... *marah orang Miri...


lily.lulu - mai ler bawa rombongan YKWYA datang sini... cari tiket murah2.... bikin gempaq dgn blogger kat Miri plak...


artistickly - B$1=RM2.40... kira murah lagik ler sebungkus Briyani harga segitu.... i tempah baju Melayu tu n suruh dia siapkan on 20th... tensi nak nego segala..

Rush Murad said...

Wan Hidayat - Salam.... small matter jer, lagi pun dah terlanjur nak buat sekali... tak sempat shopping di Brunei, kita pi KL jer lah nanti.... tak pun shopping kat HongKong lagi... :D!


sabrinaabubakar - tak semua barang kat Brunei murah.... orang mereka masih ramai datang ke Malaysia utk shopping.... bangga seh jadi rakyat M'sia... ;)


wahidah - rezeki rakyat Brunei... hidup lebih berkat!

Zoulkieflie said...

abg,murah nya nasi briyani..$1 jek?huhu..aritu kita beli sampai rm 10 kan..
rindu nak makan nasi kantok..nasi katok memang sedap dan tiada tandingan..

zackzara said...

Wahh!! Meriahnye!! Takpe..lain kali Insya Allah buat rombongan lagi..mesti happening kan! Psst...pegi lagi ke nanti?

Rush Murad said...

zoul - i thought u memang dah tau harga2 kat Brunei... u kan dari kecik dah biasa masuk sana... Nasi Katok dgn ayam goreng cuma B$1 jek... macam2 ada... tapi kena bersederhana....


zara - plan nak pi lagi on the 20th, jom kita ajak reramai pi sana.. along, Nughol, aishah, laili, tyah.... sapa2 lagik ler. the boys definitely will go again...

ctpayung said...

Dato` K Dato` Siti
Ok Ok mari pegi...:)

cucu tok wan yg jauh said...

waaah..tok wan..meriah ek iftar di brunei :)

tok wan..nak kek lapis masa besday inah aka masa hari raya boley?? :D

zackzara said...

20th?? Erm. Insya Allah. *pandang calendar*

Along Abdul Karim said...

tak de nak mare nya kalu memang betul pun.. org Miri sendiri pun tak puas hati nie :(
wahh.. ade plan nak pegi lagi ke nie... nak ikut!!.. nak ikut!!.. ;p
Jom Zara, Nughol, Aishah, Laili, Tyah... sapa2 lagi ler :D Jom ramai2!!!
nak pekena nasi katok ler.. khabarnya sedap...

axim said...

tokwan!!murah tuh nasi briyani...nak pindah duk sana lah cam ni!

rhymee azrie said...

Anak Puan Rosni bersopan santun,
Masuk sini pun Ct payung berpantun?

Hehehehe...

Rush Murad said...

ct payung - burung punai burung gagak, nak ikut jugak?


inah pembuat martabak adelaide - betul ker nak? boleh dipos kah? nanti Tok fikirkan ekk...


zackzara - berbunga2 hati lah tuuuu :O

Rush Murad said...

along - jommm..... nanti kita set timing elok2 ekkk... tentative on 20th atau 21st, tapi i prefer 20th sebab 21st tu nak buat majlis 'makan kecil' kat Senadin sebelum balik JB...


axim - meh lerrr datang sini, kat brunei ni Kebab, Murtabak etc memang sedap dan berbaloi... jommm!


rhymee -
anak kelabit ulu,
tengok cerita katun,
cik ct payung dulu,
juara pesta pantun..... :D

Nughol said...

ya ampun.. bro rush... kenak laa kejam gilak amik gambar2 yg best ya? all good food.. kmk mok makan sotong bakar!!!!! nasi briyani juak.. cendol ya gik.. nyum nyum....

gi bruney gi belait jak kah? or terus ke bandar? mun terus ke bandar kamek mok buy shoes kat gadong mall...!!

tapi bro, mun kamek sik pegi leh pesan sik? tapau sotong bakar ngan nasi beriyani plus cendol? can aa? can aa?

Wahidah said...

org brunei ke tok wan ni..bukan org miri ke? ke saje jalan2???

anne said...

please drop by my blog to collect yr award (clap, clap, clap:-))

Anonymous said...

Encik Tepak...Saya dah banyak kali nak pegi itu Hua Ho Manggis tu.. asyik sesatttttttt je manjang... kasi direction boley??????? mekasihhhhh

p/s last wiken Q from Brunei side from Sempadan to Toll 3 dollar!!!!!

::Sham:: said...

Salam Ramadhan!

Rush, I nak lantik you jadi Duta Berkelana Brunei boleh? Your promo on Brunei is much better than what the Brunei Tourism Board is doing! Hehehe!

Lakas tah ke Brunei!

::Sham::

ctpayung said...

En Rashy,
Makan nasik beras super
Kalau x bole takper...:(

shahril aley said...

ya ampunnn tok wan
awat murah gile herge kat sana
kalau kat KL herge mcm tu mau la org KL dok memborong sampai penuh 1 meja berbuke
tempah baju melayu pun murah gile gak
beruntung sapa dok sana kan

tengok pics makanan tu buat trasa nak makan di pagi ari plak
lelagi siap berwarna warni air tu
mesti meriah bazaar ramadhan dorg kan
penuh tak keta borong makanan kat sana?

Rush Murad said...

nughol - jangan disebut sotong bakar ituuuuuuuu! ada kat dalam blog kerol.... jom kita pergi ramai2 lepas ni, pi Kb dan Bandar sekali, next time nak pi Bazaar yg kat area stadium Hasanal Bolkiah... jom ikut sekali on 20th!


wahidah - hahahahaaa... mesti tak perasa kampung i kat mana... i orang Johor, kerja di Miri, ada skandal di Brunei...oopssss.. Miri dgn Brunei dekat... lintas sungai jek :D


anne - suka....suka....suka... tq!!!! i senyum lebar....

Rush Murad said...

anonymous - errmmm... direction senang jer, from KB tu... u terus jer menghala jalan ke Airport... terus sahaja... passby the airport junction, then terus lagi few kilometres until u jumpa round-about besar, masuk pukul 3... terus dan tak jauh dari situ boleh nampak sebelah kiri...


sham - nak lantik i jadik Duta?? ermm... bila i masuk Brunei nanti, u kena sambut i dengan kereta baru Merz S200 u tu ekkk... bila nak datang Miri lagi? sungkei di Secret Recipe Miri :D


ct payung - minum milo dalam kole, apa yg tak bole?

momilo said...

Salaam. Memang agak pelik tapi benar tempah baju cara melayu lelaki di Brunei lebih murah dari di Malaysia. Jahitan ok, pakai ok, semua ok. So ok la. :)

Norae said...

salam..

wahh.. murahnyaaa.. biar benar nihh.. kalau kat ceruk kampung pun memang sah2 tak dapat nasi singgit..

owhh.. sungguh teruja

Nughol said...

Chup!! benar ka bulak tok nak pegi Bruney gik? acara sungkey kat bruney kaa or acara tapau di bruney n sungkey kat rumah? :-? sapa juak pegi??

asek terbayang sotong bakar jer nih.. pyscho betol laa krol..

Rush Murad said...

momilo - salaam.... i rasa lah, yg buat upah di Brunei murah.. pertamanya ialah permintaan yg tinggi, orang Brunei baik lelaki atau perempaun suka berbaju Melayu dan ada banyak pasang baju, keduanya ialah tukang jahit tu mostly import dari India, cheap labour, then kain2 utk buat baju pun memang murah dan cantik2... :)


norae - salam. kat ceruk kampung pun tak dapek ler harga macam tu kan? dah ler beras mahal, segala benda mahal... Nasi Katok atau Nasi Lemak kat sini cuma 50 cents jek..


nughol - biso bonar!!!!! hahahaha... yer, memang benar2 belaka.. kita pi reramai... insyaAllah... kita pi beli juadah berbuka then iftar boleh kat mana2.. cawangan UCC di Brunei pun ada buffet, B$5 per pax with 17 jenis makanan...*pitam.... macam tak percayakan? tetapi memang benar... hanya B$5!!!

Along Abdul Karim said...

excited nyer... kalu jadi it will be my 1st time to Bandar :D Nanti kita set timing elok2 yek...
Harap2 girls yg lain join sekali then i boleh ikut...

See.. tinggal beberapa hari je lagi u balik JB.. suke ler dia? :D
Harap2 bila u dah kat sana, jangan ler lupekan kite org semua kat sini ;p

Shopaholic Mama said...

whoa everything is so cheap in Brunei! Ada untung ke?

Beruang Madu said...

Tok Wan... biar betul harga sebegitu murah... mak aiii murahnya rezeki orang2 Brunei... macam ni kalau dok kat Berunai alamat montel semontel2nya lah aku nih... dah lah perut setokin

Mrs.Sheikh said...

mak aiii..murah dan sedap
nengok nasi tuuu..
ya ampunnnn

Anonymous said...

nampak bersih jer kuih-muih tu ditutup dgn plastik.... kalau di kl ni, semuanya tededah, masuk habuk, masuk hujan macam2... itu macam air kathira jer?

Neng

syukur said...

HAi Rush Murad ,

Memang murah benar kalau Nasi tu cuma RM 2.40 jer as equivalent nyer.. Mungkin bulan puasa dia org bersikap tak cekik darah kot ! Anyway...suka tgk pics pasal makanan kat Brunei ni...

Kek Lapis hari tu yang Zoul bawa ke KL untuk birthday Shah tu sedappppp..Thank you !!

Nughol said...

bro, tgk PC sign on.. ada photography contest!!!! *ngeee... :D

Rush Murad said...

along - first time nak masuk Bandar?? aikk... ingatkan dah biasa.. ok lah, kita buat rombongan Cik Kiah berbuka puasa di Brunei nanti... excited nak balik kampung? eermm... tak sangat kot... biasa2 jer :)


shopaholic - maybe bahan mentah kat Brunei masih murah, tu pasal boleh jual murah... mesti lah ada untung, tapi depa tak ler sampai cekik-darah... berkat rezeki..


Tok Bear - murah kan? meh ler cuti-cuti Miri, leh pi sana sekali. Perut stokin? apa tue?

Rush Murad said...

Neng - ni suku-sakat Neng Yatimah ker? :D memang bersih kan? depa pakai sarung tangan plastik, kuih muih tutup dgn plastik even Nasi dalam bekas tu pun depa bungkus dgn plastik sekali.... buka air kathira... depa panggil Puspa something, tapi rasa mcam air kathira gak


mrs sheikh - kat Labuan mahal ekkk..


Dr Syukur - kalau tak bulan puasa pun, memang murah2 di Pasar Malam... glad that u enjoyed the cakes.. :D


nughol - macam tau2 jer i nak masuk... pepagi lagi Along dan email pasal competition tu, insyaAllah.... jom kita masuk reramai!!!

mOhD^.^rAz said...

Wah..
berbka sakan nie.
best kalau dapat merasa makanan kat tmpt orang..
bukan senang..
nampak sedap jer semua juadah kat Brunei tuh :)
siap berbalut lg.
memang jaga kebersihan :)

Anonymous said...

wahhh besnye tgk makanan...
nyum nyum..
kat sana memang murah ler..aku soping kain kat sana dulu...
makanan je tak soping..hehehe...
hows miri..lama la tak g miri..
linda kch

Rush Murad said...

mohd raz - buka lite2 jer sebenarnya... depa beli makanan tu bawak balik makan dgn famili for sahur, i makan dgn my ex-hansuari for berbuka dan sahur.. yes, bersih ler depa nih...


lindot - sombong lerrr kau ekk... ramai shopping kain kat sini, lebih murah, berkualiti dan pilihan pun not bad.. Miri semakin pesat berkembang... dan badan aku pun ikut kembang sama.. :D

[danial][ma] said...

hej! rush murad...can't believe it the price of those foods still B$1.00 since 1990...pity malaysians...

Rush Murad said...

Danial - u better believe it! :D well.... Brunei is a rich country, lot of subsidize especially on imported food... we got to bear with it here...

Nikli said...

2 hari lepas sempat beli pais ikan kembong kat pasar ramadhan uda sini.. tapi tak kick sangat laa..

Rush Murad said...

Nikli - pais ikan kembung? selalunya kan pais ikan tenggiri atau ikan parang... mesti rempah ratus tu tak cukup kan?

misz_A said...

wahh bestnyerr..nampak sedap n murahh plak tuuu... best la blog u nih...hehehe

Anonymous said...

salam...
wah sy rindu brunei sgt2.
saudara, sy ne org brunei n study oversea.
sy bcdg cuti semester ne nak jlajah morocco. bleh tolong bgi hint tak? insyaallah sy nk pergi morocco dgn kawan2 yg lain.
hope u can respond my message. thank you n salam raya.

Rush Murad said...

misz_a - thanks for coming.... memang makanan tu sedap banget! :D


anonymous - email me at rushmurad@hotmail.com insyaAllah mungkin saya boleh bantu sedikit2 mengenai plan trip to Morocco tu....