Saturday, August 23, 2008

Wedding, Karaoke and more....

DSC_3987

Majlis persandingan di antara Marzuki, adik kepada rakan kami si Helmi (kisah mereka 3 beradik bertunang serentak sekitar pertengahan tahun lepas) dengan Nuriena, yang juga merupakan sepupu kepada Zoul, berlangsung pada hari Jumaat minggu lepas. Majlis yang diadakan di sebelah malam berlangsung di rumah keluarga Marzuki di Piasau, Miri.

DSC_4069

Majlis persandingan yang sederhana tetapi cukup meriah. Pasangan pengantin di arak dari rumah berdekatan, dengan paluan kompang dan bunga manggar serta beberapa orang pengiring yang membawa lilin. Selesai berzanji, bersanding dan ditepung tawar oleh wakil dari kedua belah pihak, pasangan pengantin pun turun semula ke khemah untuk bersantap bersama para undangan yang hadir. Rata-rata yang hadir pada malam itu terdiri dari golongan 'senior' yang berpakaian kemas dan sesetengahnya berbaju Melayu lengkap berkain samping.

My creation

Lenggok Sang Puteri lemah gemalai,

Membikin si teruna hati terpikat,

Doa dipanjat buat pasangan mempelai,

Semoga ikatan kekal hingga ke akhir hayat.

DSC_4230

Inilah rombongan kami, teruna-teruna berpakaian Baju Melayu segak segala. Dari kiri Asli yang kebetulan datang bercuti dari Kota Marudu Sabah, Khairul Luaq Dome, Zoul Adik Kecik, Rn8, Haizul, Wan Hidayat yang pulang beberapa hari ke darat dan Rhymee si 'cerobeh'. Selesai menghadiri majlis pada malam itu, kami semuanya meluru menuju ke RexBox Karaoke, lengkap berbaju Melayu juga. Sessi karaoke yang sungguh tidak dapat dilupakan kerana masing-masing kehilangan suara bukan kerana banyak menyanyi, tetapi terlebih gelak-ketawa. Acara hari itu tidak habis di situ sahaja, tetapi bersambung pula dengan acara minum-minum di ChilliPepper sehingga awal pagi.

37 comments:

Ziana said...

Selamat pengantin Baru pd pasangan mempelai...
:)

x pnh lg tgk org pi karaoke berbaju melayu..
Tokwan, pic plsss...
hehehe...

Inah said...

mana gambo tok wan pakai baju melayu..nak tgkkk :P

Faisal Admar said...

wah cantik kan hijau pucuk pisang tuh... berkenan lak tengok.

Zara said...

I nak gelak jap. 'Cerobeh'. Hehe. Mengimbau kenangan di malam itu... hahahaa..

ZEYN said...

Abg Rush,

dah lama sangat tak dengar perkataan "cerobeh" tu! hikhikhik...

Zoulkieflie said...

salam,abg,gambar masa kat karaoke takde ke?hehe..

blackpurple @ jowopinter said...

Wah! Meriah sungguh. Berwarna-warni. :)

rhymee azrie said...

Gambar yg indah dan meriah seperti biasa...diserikan pulak wajah-wajah yg sedia ada ceria dan photogenic... :)

WanHidayat said...

Salam abg...berpijak di darat yang sekejap tapi penuh makna...rindu segalanya tentang darat!!!

arsaili said...

salam..wahhh seronok berkumpul dgn geng ya..wan hidayat pun turun ker darat walaupun lama jadi bodyguard ikan duyung..ehehe

xiiinam751, musafir denganMu said...

Cantekk!!
Bila pulak nak tunjuk gambar persandingan penulis entry ni, ek!

Rush Murad said...

ziana - depa tu semua segan nak berbaju Melayu... i 'paksa' jugek... pics tu ada dalam kamera adik kecik n Rhymee...


Inah - nan ado.... i jadik cameraman, so tak der ler my pic berbaju Melayu segak segala tuu... :O


faisal - 3 tahun lepas i pernah buat baju Melayu kaler hijua pucuk pisang... berkenan bila tengok era fazira pakai for her wedding... :)


Zara - kannnnn??? di saat ini i hanya ingat bebrapa patah perkataan sahaja yg cikgi tu ajar malam tu...

Rush Murad said...

zeyn - bebudak Miri ni dok pekena i... macam2 perkataan pelik depa dok ajar... cerdit lah, kemaik laaaa, ingut-ingut laaa....hehehhe


zoul - pic tu kan dalam kamera u n Rhymee... kena minta dari si cerobeh tu....hahahahaha


jowopinter - meriah dalam runsing...hahahahaa... baju orang Melayu kan very colourful...


rhymee - fotogenik atau fotogedik???? yess... dalam kemeriahan tu, ada insiden yg tidak sedap didengar... apalah budak 2 orang tu dok sembang kat kerusi belakang....ekkkk?

Rush Murad said...

wan hidayat - salam dear.... dapat jugak turun ke darat sekejap2... walau sekejap tetapi banyak gak aktiviti yg dibuat, ramai jugak rakan2 dapat bertemu, dapat jugak rasa masakan di rumah, merasa jugak bergurau senda dan beramah mesra.... :D


arsaili - salam bro!... sesekali berkumpul dgn rakan2 blogger dgn teman2... while masih single semuanya... :D wan tu turun ke darat kerana ada beberapa misi....


xiiinam751 - kak, apa yg cantik? pengantin atau teruna2 berbaju Melayu tu? hahahahahaa... saya ni entah bila lerrrr...pasrah! :/

ctPayung said...

ermmm.....jgn kau sebut fotogedik tu en rash....elergic tau..:P

fzy fuzzy said...

Salam en. rush,
Cucuk sanggul pengantin perempuan tu cantik la....lama dah tak nampak.

shahril aley said...

waa meriah betoi kenduri kendara tu
tok wan dok pegi sana sini kenduri org
giliran tok wan bile lagi?

kalau teruna² sekalian setema baju pengantin. mau ade kata teruna² ni flower guys plak....

perjumpaan yang meriah & bergaya

Just Nis said...

aiyo, inggut2 unggat2 kaa???

wakakakakak!!!

seswatuh sgttt oke!!

ni g amik berkat panten jugak ye?

hiks!

rhymee azrie said...

Shahril aley, flowers guys yang besaq panjang semuanyer... :)

*sudah..tumpnang chat di blog ini...huhuhu...

arep said...

"saya ni entah bila lerrrr...pasrah! :/" - uiks...

thegossiplounge said...

Nice blog bro! Keep updating (",)

Hidney said...

take a dictionary and look for the word AMAZING. you'll find your name and your entry there...

kskasmkl said...
This comment has been removed by the author.
shahril aley said...

rhymee azrie,

tok wan tumpang bertegur dgn rhymee. ok ape flowers guys(FG) besaq panjang maknanya masih single & available. kire buat trend baru di zaman moden ni. hehehe...

mana la tau ade parents yg berminat dgn FG, boleh la tangkap kumbang di taman jadi pendamping bunga di rumah yang keseorangan.

Nikli said...

Selamat Pengantin Baru..
:)

Meriah majlis..
Sejuk aja nampak pasangan pengantin ngan kaler ijo tuh..
:)

Beruang Madu said...

Waaaa.. bestnya kalau Abg Bear buleh beraktiviti terus terus dari malam sampai pagi... dulu masa dua tiga puluhan umor Tok Bear memang selalu buat cenggini... siap sebelah siang tu masak masak lagi untuk yg datang... tapi sekarang kena ikut rutin orang kampung.. tido awal bangun pun awal...

axim said...

CEROBEH tu apa maknanya tok wan???

segak segak teruna tu semua memakai persalinan kebangsaan yaa

:D

Rush Murad said...

ctpayung - hahahahaa... apesal plak alergedik? oppssss... alergik? :D


fzy fuzzy - Salam dear... cucuk sanggul tu menampakkan keunikan kan? bertambah seri muka pengantin perempuan..


shahril aley - yer lah, kalau malam tu i terpakai baju Melayu yg kaler pucuk pisang... mau depa kata i interframe depa... kami2 ni semua, ntah biler lerrr... pasrah!


just nis - hehehehee... ada yg lucu2 ler perkataan orang Sarawak nih, bunyinya lucu... dan kadang2 lucah! :O

Rush Murad said...

rhymee - kau sembang mak enon dalam comment box ini kah? pi tolong jawab kat depa tu, apa maksud 'cerobeh' (bunyi macam ceroboh jer kan?)


arep - aiikkkk.... kau pun pasrah jugak ker? bukan ker kau ni jenis yang GIGIH!!!!!!!!!!!!! :D



thegossiplounge - thanks very much!!!! hv a great day.... :)

Rush Murad said...

hidney - hahahahhahaaa... tq!..ermmm...can't find any....


shahril aley - kau sembang lerrrr... lagipun kita kan YKWYA....gitoo....


nikli - u ucapkan selamat pengantin baru kat Tok Wan ker??? konpius... Tok Wan dah lama kawen... :O .... kaler ijo (wahh... slang Jopwo neh) memang sejuk dipandang, antara warna kegemaran Rasulullah...


Tok Bear - i ni pun dah tak larat mana pungg... tapi dah berkawan dgn yg muda2 nih, kena ler ikut rentak depa jugak sikit2... lagipun kat Miri ni... kena ler ada aktiviti mcm ni..


axim - cerobeh tuuu.... ishhhh... nanti silap pulak penerangannya, biar orang Sarawak jer lah yg jawab... teruna segak tapi ada yg kurang..... tak pakai songkok, depa kat sini kureng sikit bersongkok segala sebab depa berfesyen2 rambut kononnya...:O

rhymee azrie said...

Sembang sikit jer hihihiks...

Axim, cerobeh tuh, petah bercakap...or dlm kata kasar nyer...becok... Kat miri fesyen bersongkok mmg kurang di kalangan "kita" sebab dia simple jer; rambut itu mahkota...

Aiyo!!! Larikkk!!!! JPJ dtg buat operation...

ctpayung said...

ee..saje je tau

anak pusak selauk kakinya
tunggu kau ya

artisticklytouch said...

asik kenduri orang je, kenduri uols bila opppppsssss....lari pass baton ke asafa powell

Wahidah said...

sweetnya baju pengantin ni...nice choose of colour la..sejuk je mata memandanggg

Rush Murad said...

rhymee - tetiba JPJ datang serang kat bandar Miri, tak perlu sangat!!!!! mencecet semua lari bertempirian pi alihkan kereta....


ctpayung - baju sejuk baju kot...eiiii...takooottttt...!!!!!



artistickly - kenduri i??? we all plan nak buat kat Amsterdam..... senyap2... nanti uol datang ler ekk?


wahidah - warna hijau pucuk pisang ni memang ramai yg gemar.... tetapi tak semua warna kulit sesuai tauuuu... :D

Nurul A. Abid said...

Eh, adik dah langkah bendul. Abangnya tak dapat apa-apa imbuhan ke?

Tahniah to your sis! Semoga sampai ke jinjang pelamin nanti...bila tu ek?

Rush Murad said...

aikkk Nurul, silap comment box ler... depa bagi i seprsalinan pakaian sutera Thai.... pertengahan December nanti majlis nikah, meh ler mai JB