Saturday, August 30, 2008

Ramadhan Datang Lagi..... Alhamdulillah!

Alhamdulillah, bersyukur kita kehadrat Allah Subhanahu Wataala di atas nikmatnya yang tidak terkira banyaknya yang dikurniakan kepada kita, termasuk nikmat dipanjangkan umur, nikmat kesihatan rohani dan jasmani, dan juga nikmat diberikan peluang untuk meningkatkan amal ibadat yang berkebajikan demi mendapatkan ganjaran pahala yang besar di sisi Allah Subhanahu Wataala.
Tinggal beberapa hari saja lagi kita akan berada di bulan yang penuh dengan keberkatan dan banyak kelebihan, iaitu bulan Ramadhan al-Mubarak, bulan yang pada permulaannya rahmat, pertengahannya pengampunan dan penghujungnya terlepas daripada api neraka. Maka kita sebagai umat islam sudah semestinyalah menyambut kedatangan bulan Ramadhan ini dengan penuh rasa gembira, iaitu dengan membuat persediaan zahiriah dan batiniah, serta menguatkan azam untuk beramal ibadat dan merebut fadhilat, pahala dan ganjaran yang dijanjikan Allah Subhanahu Wataala yang bermaksud :

"Dari Abi Azzam, dari Sahlin Radhiallahuanha, dari Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : "Sesungguhnya di dalam syurga itu terdapat pintu yang dinamakan Ar-Raiyan, orang yang berpuasa akan masuk melalui pintu tersebut pada hari kiamat kelak. Tidak boleh masuk bersama mereka seorang pun selain mereka. Kelak akan ada pengumuman : Dimanakah orang yang berpuasa? Mereka lalu berduyun-duyun masuk melalui pintu tersebut, tidak masuk bersama mereka seorang pun selain mereka, setelah orang yang terakhir dari mereka telah masuk, pintu tadi ditutup kembali, tiada lagi orang lain yang akan memasukinya".

Saya mengambil kesempatan ini memohon maaf kepada semua pembaca blog Tepak Sireh sekiranya saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja mahupun yang di sengajakan . Semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.


Ramadhan - A Month Full of Blessing & Rewards From Allah
The fourth pillar of Islam which is fasting is also called Ramadhan - or Ramzan in several countries – and it is the ninth month of the Islamic (''Hijri'') calendar, established in the year 638. It is considered the most venerated, blessed and spiritually-beneficial month of the Islamic year. Prayers, fasting, charity, and self-accountability are especially stressed at this time; religious observances associated with Ramadhan are kept throughout the month. God prescribes daily fasting for all able, adult Muslims during the whole month of Ramadhan, beginning with the sighting of the new moon.

I would like to take this opportunity to wish all Muslims "Have a blessed Ramadhan!"
Je voudrais profiter cette occasion pour vouloir que tous les Musulmans `Aient Ramadhan béni!

54 comments:

ctpayung said...

have a blessed ramadhan to u 2
semoga ramadhn kali ini lebih bermakna...

Nughol said...

cakap sal puasa kan.. dah tak macam dulu..kalau dulu, zaman sy muda2 dulu.. excited nih nak tunggu announcement bila nak puasa.. now? cam takde la sangat.. now cam kompem jer tarikh die.. kan?? kan?? dah takde sibuk2 nak duduk depan tv kol 8 tunggu pemegang mohor besar tuu.. (asek die je yg kuar tv tiap taun erk??dari dulu sampai skang.. tapi still, sy tak tau nama datuk tu.. huuhu :p)

salam ramadhan...

Hidney said...

alhamdulillah... once again, ramadhan is here. semoga ibadah pada tahun ini akan lebih bermakna dalam bongkah hidup yang lebih diberkati dan mulia. happy ramadhan to you rush...

axim said...

selamat menyambut ramadhan Tok Wan..

Nikli said...

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak buat Tepak Sireh dan Seisi Keluarga..

Semoga diberkati olehNya di bulan yang mulia ini..

fzy fuzzy said...

Salam en. rush,

Selamat menjalani ibadah di bulan Ramadhan yang berkat ini. As stated dlm iklan kecil dipenjuru atas kanan blog u, "Semoga ramadhan kali ini lebih baik daripada tahun lepas, insyallah"

Inah said...

:)..happy ramadhan dr cucu tok wan di perantauan :)

love always,

alang

lily.lulu said...

Tok Wan ..

Selamat menyambut bulan ramadhan yang bakal tiba tak lama jer lagi nih ..

Semoga amal ibadat kita diterima olehNya ..

Tok Wan jangan pulak ponteng puasa .. Kalu adeq tak pe .. ade reason .. huhuhuhu ~ :P

Take care .. mish yu ...
Tak mo dtg ke 6hb nnti ??

:(

ASLIsmail said...

salam ,

happy ramadhan dan selamat nyambut hari merdeka jua..:)

Ziana said...

Salam Ramadhan to Tok Wan!!
:)

Hope ibadah kite semua diberkatiNYA..
InsyaAllah..
Amin..

Zoulkieflie said...

alhamdulilah..ramadhan kali ini adalah bulan ramadhan yang kedua zoul mengenali abg..
sebelum masuknnya bulan ramadhan ini,zoul ingin abg menghalalkan segala makan minum zoul dan memaafkan kesalahan dan kesilapan yang zoul lakukan agar puasa zoul pada bulan ramadhan ini berjalan dengan sempurna..

Sastri said...

selamat menunaikan ibadah puasa dan solat terawih Rush... :D

mOhD^.^rAz said...

Salam Ramadhan..
semoga mendapat keberkatan dariNya..

Along Abdul Karim said...

Salam Ramadhan Rush... Mohon maaf zahir dan batin atas apa jua yang terlebih mahupun yang terkurang selama kite kenal di alam maya nie... Semoga sentiasa dalam rahmat-Nya ~ AMIN

DBI said...

salam ramadhan rush

zackzara said...

Salam Ramadhan Rush..semoga semua amalan di bulan mulia ini diterima & diberkati..Amin.

KHAYR said...

Harap belum lewat ucap AHLAN FIINA BI RAMADHAN...khas buat ammu rush!
Tahun ni azam kita dan adik kita posa penuh! Doakan yek!!

ALFAF said...

sesuai laa entry ngan lagu backup tuu... syahdu jer jiwa rasa.. nice blog.. salam singgah.
-alfaf-

shahril aley said...

salam ramadhan al-mubarak tok wan
semoga ramadhan kali ini memberi seribu pengertian dalam hidup kita sebagai hambaNya.

1 hari sudah
tinggal 29 hari lagi untuk dilangsaikan

Rush Murad said...

cik ct payung - tq.... kalau masak juadah berbuka puasa sedap2 tu, jangan lupa beri sikit ekk..


nughol - bila dah besar nih, memacam perkara dah kat kepala.. memacam fikir, jadi dah tak excited segala pengumuman tu... teknlogi semakin berkembang...


hidney - happy ramadhan to u too... kalau datang Miri masa bulan puasa ni, calling2 ler ekk.. mana tau boleh berbuka bersama... :)


axim - same wishes goes to u papa... semoga ramadhan kali ini lebih baik dari yang sudah2...

Rush Murad said...

Nikli - terima kasih... selamat menyambut ramadhan di perantauan... bila Tok Wan balik JB nanti, kita buka posa n sahur sesama ekkk....


fzy fuzzy - salam Ramadhan to u too dear! InsyaAllah, semoga ramadhan kali ini lebih baik dan sempurna dari yg lepas2.. amiiinnn... :)


Inah - ucapan u buat Tok Wan sedih jekkkk.... cucu di perantauan.... sabar ekkk Inah.... tapi seronok kan kat sana tengah Winter.... :O


lily - salam Ramadhan to u an EA... ponteng?? mana boleh, Tok Wan dah mula berpuasa penuh since umur 7 tahun... lagi pun dah biasa puasa sunat Isnin Khamis... no hal... alhamdulillah... 6hb??? biarlah rahasia... :)

Rush Murad said...

asli - Salam Ramadhan to u too... dan selamat menyambut hari kemerdekaan... thanks so much for ur hospitality masa i kat KK kelmarin.... tak puas shopping nih... hehehehe... next time Ikan Bakar Tanjung Aru tu ekkk... :)



ziana - Salam Ramadhan to u too... insyaAllah... semoga ibadah kita diterimaNya.. amiinnn..


zoul - yer lah, dah dua kali kita sambut Ramadhan bersama2.... sekejap jer ekkk.... abang pun macam tu juga.... semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna....


sastri - insyaAllah, semoga dapat melaksanakan terawih dan ibadat2 lain dengan sempurna...amiinnn


mohd raz - Salam Ramadhan to u cikgu.... semoga amalan kita diterimaNya...

Rush Murad said...

along - Salam ramadhan to u.... i pun macam tu jugak, lagi ler i ni yg agak cerobeh juga.... eerrrr... ucapan yg sama for u and Nughol.. kalau masak sedap2, jangan lupa hantar kat rumah orang bujang di Senadin tu ekkk... :D


dbi - Salam to u n ur family Doc! Wahhh seronok sambut Ramadhan dgn bermain salji segala nih.... harap2 dah settle segala perkara di Melbourne tuu ekkk...


zackzara - Salam ramadhan to u too... jangan lupa plan nak buat majlis berbuka puasa tu nanti ekkk... ;)

Rush Murad said...

khayr - Salam Ramadhan to Khayr dan keluarga... bagus azam Khayr tu... kalau dapat puasa penuh, nanti ammu beri duit raya... ok? :)


alfaf - thanks for dropping by. lagu2 tu memang khusus diperdengarkan sepanjang bulan puasa, kena dendar semua lagu2 tu... memang syahdu dan menarik... :)


shahril aley - Salam Ramadhan to u too... Ramadhan yang penuh barakah ini semestinya mempunyai kelebihannya dari bulan2 lain...dan memberi pelbagai pengertian dalam setiap insan yang tahun mencariNya... alhamdulillah, hari pertama berpuasa lancar walau Tok Wan sangat tidak sihat selesai berbuka puasa malam tadi...

arsaili said...

salam ramadhan al mubarak....may this blessing month bring us all the nekmah and rahmah...

Nughol said...

same goes with raya.. kamek sikda baju raya eh..
zara mauk buat iftar bersama?? mauk join!!! terus terawikh rami2. mok join ehh!!

(paham sik kelakar srwk tok rush?)

artisticklytouch said...

mari amek award kat blog i yer

blackpurple @ jowopinter said...

Selamat bepuasa Rush. Alhamdulillah berjumpa lagi Ramadhan tahun ini. Tahun depan belum tentu lagi. :)

Semoga kita sama-sama dapat menghayati ibahad puasa kita dengan sebenar-benar penghayatan. Insya-Allah.

Norae said...

salam ramadhan..

semoga kita sama2 dapat memaksimakan ibadah dibulan yang mulia ini..

Harap maaf kalau tersilap kata, terlanjur bicara..

Rush Murad said...

arsaili - salam Ramadhan al-mubarak to u too bro! semoga segala nimat dan hikamh Ramadhan dapat kita capai. Amacam berpuasa di negara orang?


nughol - kamek sik pandey klaka sarawak... kawan2 sik maok ajar kamek :( kamek maok tempah baju raya di Kuala Belait hujung minggu tok ya, maok ikut kah kitak? yesss... iftar insyaAllah di rumah kamek, ramey2... :D

Rush Murad said...

artistickly - thanks for the award tu... ohhh! lihat lah dunia.... tq..tq..tq..


jowopinter - Salam Ramadhan.... alhamdulilah, dapat jumpa lagi Ramadhan, tapi Syawal belum tentu lagik kan?... semoga sahaja ini bukan Ramadhan yg terakhir buat kita...


norae - Salam Ramadhan to u too... insyaAllah, kena lipatgandakan ibadah dalam bulan mulia ini.... same here, maaf zahir batin... dan link ur blog kat TS... :)

Nughol said...

heee.. sik hal. kamek ajar. rugi stay lamak2 kat tempat org tapi sik pandey klaka srwk. :p yerdehh...

gi belait?? mauk!!jum!!tapi sik tauk siney org buat tempahan ya. mauk tengok bazaar ramadhan org brunei juak..best wooooo...!!marek dah pegi.. sekali org brunei start puasa ari tok.. keciwaa.. heheh... :p

MNN said...

salam ramadhan tok wan.. :) selamat menjalani ibadah puasa.. :)

tyah said...

Salam Rush & semua.. Selamat Berpuasa di bulan yang penuh barakah ini. Apa kata buat majlis bersahur bersama sama selain iftar;)) For nughol, muka famous kat tv tu, contract dia sambung. he is a nice & humble in person..

Tumarawati said...

Salam...

Selamat Berpuasa juga...

Insya Allah baby lahir saya inform...

Tumarawati said...

Saya ni...kira hari-hari buka web ni...tp baca senyap-senyap je...

Hehehee...

mOhD^.^rAz said...

Macam mana?
dah 3 ari puasa nie?
x singgah azar Ramadhan ker?

miss cloudy said...

salamm.. i noticed...tade pun org kuantan link kat sini..i nak link ur blog to mine ek...tq...slmt bpuasaaa...

Wahidah said...

selamat menjalani ibadah puasa...:)

Rush Murad said...

nughol - kelak kamek minta "orang sitok-sinun" ajak kamek klaka Sarawak...orang brunei puasa lewat sehari ekkk?? apasal ekk? tengah bercongak2 dgn yg lelain pasal nak pi KB hujung minggu ni... macam ramai jer yg tak leh pi...


mnn - salam ramadhan bang chik... meriahnya persiapan korang for this weekend... :/


tyah - Salam... majlis bersahur?? di sitok? errrrr.... sesuai ker? Nughol ni celebrity ker??? errrrr... yer ker??? patutlaaa...

Rush Murad said...

tumarawati - Salam....hahahahaa baca senyap2? errmmmm kalau baca kuat2, haruslah orang2 kat sebelah jeling2 kat u.... kan? i pun mengikuti citer pasal baby u yg bakal lahir tuuu... :D


mohd raz - kat sini PARAM agak menarik jugak walaupun makanannya 'monotonous' jekk... lebih kurang sama.... petang ni plan nak cari nasi kerabu yg ada jual kat Kem Askar, yer lah kan ramai orang Malaya kat Kem... puasa dan tarawih, alhamdulillah...


miss cloudy - orang kuantan ekkk? dan linked. actually dalam senarai tu ada gak orang Kuantan, tapi Dia kerja di Miri, so letak lokasi Miri saja... :D thanks for dropping by!

axim said...

salam ramadhan buat tok wan yaa!!tunggu kek lapis sarawak yaa..haha

Pnut said...

salam ramadhan ady...
bila nak turun kl lagi..manjang busy tak sempat jumpa pun kita..
lps raya ni kalau turun sila bgtau, kita nak geder2

Nughol said...

heee.... kamek kakar srwak jak lah.. pegi laa KB time hari TYT kelak. kan ada cuti on friday ya.. why Bruney lambat posa sehari? dunno.. ammi kamek kata.. sbb sik boleh mendahului mekah. althou tarikh nya sama.. tapi hours kita kat sitok lain.. we're 5 hours awal kan? ya katanya lah.. sik tauk mun nya bulak kamek.. :p

sapa celebrity dikata leh tyah ya? blurr kamek baca komen nya eihh.. i tot nya kata rush yg celebrity

(mejin muka kerut2 baca komen in local dialek! hahahah.. g'luck!! ngee :D)

ctpayung said...

nughol
tandahnya susah mok maca ya...sik dpt nak imejin mcm ne ndak muka nya ooo
kmk rasa mok pegi jln2 juak ari besday TYT ya, tapi sik tauk seney, maok ronda2 luar sikit la....okla..
ada mission ptg tok....

..terkayo2 carik rashidy
lain entry bolela comment lagi

mOhD^.^rAz said...

ahaks :)
Semoga jumpa Nasi Kerabu ari nie yerk :)
jangan lupa Lompat Tikam..

zara said...

Aiiee... tuan rumah lamak nar juak sekda update. bizi gilak kah? wahhh...nughol + ctpayung nang bagus tokrang nyuruh nya gia sak nya pandey gik kakar kita tok. mesti pas ya nya makin rajin mok blaja dgn cikgu suhai..akan ada gik sesi cerobeh cerdit kelak. Haha..

tokrang tek jadi ke KB ngekot daknya ujong minggu tok?

bah...mupok lok.

momilo said...

Selamat berpuasa dan beribadah dibulan Ramadan yang berkat ini to you too... :)

rhymee azrie said...

Wah!!! posa nama I terbabit sama nih...?! Gtew...Jom Brunei esok!!! hihihiiks... Irpania pinoyette!

Rush Murad said...

axim - insyaAllah, esok malam u dapat ler rasa kek lapis Sarawak yang diterbangkan khas dari Miri... ada 3 jenis semuanya... enjoyyy....


pnut - salam.... sebelum raya ada plan nak turun KL... insyaAllah... ehhh... dah baca entry kau... insyaAllah... :D


nughol - yer ker macam tu? habis tu tahun2 lepas macam mana depa tentukan puasa dan raya ekkk.... errmm.... so, orang Miri boleh beraya 2 kali ler, second day pi masuk Brunei... muka kamek sik kerot2 bah.... :D


ctpayung - kitak pun maok imejin muka kamek kerot2 macam ney? :O

Rush Murad said...

mohd raz - yesss... jumpa kedai nasi kerabu mek kelate tu, tapi tinggal kerabu jek, nasi dah habis... nasib baik ada lompat tikam lagik, tu pun tinggal 2 bungkus jek...


zara - sik ada idea maok nulis apa ya... ishhhh...cikgu Suhai, sik boleh harap... KB, mek orang sik konpem... eerrmmm.. "Irpania pinoyette" :O


momilo - thanks! :)


rhymee - semalam paling banyak i makan tau, becoz of that ikan masak tauchu yg memang sedap... maybe perut dah kecut.... balik dari masjid terus terbongkang.... jadik ker nak pi KB? i WAJIB pi, nanti baju tak siap... Irpania pinoyette!!!!!!!!!!!

ctpayung said...

alamak noghul,
nya pandei balas balitla..
coba ktk speaking miriek sikit..
ish ...sik bole jadi mcm tok, tang betol jak tune nya jwb..mesti ada cikgunya ya..

Nughol said...

hahahah.. ct payung tensen rush pandei kakar srwk.. kmk ney pandei speaking miriek eh.. mek kakar kuch jak.. rush eksen yaa.. nya dah penuh ilmu didadanya bahasa srwk.. cuma nya sik mok ngeso jak.. ada ari kelak nya kakar srwk dpn kita suma.. "keder" muka kita.. :p menar nak rush?

aok, sal Bruney posa tek.. sik juak mek sure giney sidak tentukan posa eh.. leh cek ngan ikmal.. aok! mun macam ikmal ya sik aci ya.. posa lamabt sehari ekot bruney.. tapi raya balit semenanjung, sama ngn kita. sik aci owh??

zackzara said...

hahahhaa..kmk pun rasa nya ada cikgu. mcm betul cun jak bunyi nya.. hahahhaa (matila buruk sangka!) hahhaa...

errr.. Irpania pinoyyette tu ape? mcm coyote ugly e..tak pun mcm ayam penyet! hahaha.. la la la la...