Tuesday, August 05, 2008

BBQ With Friends & Bloggers

My creation

Perancangan singkat untuk mengadakan sesi rehlah-BBQ di tepian pantai, ternyata berjaya dilaksanakan dengan sempurna dan meriah. Sabtu lepas kami berkumpul di Tanjung Lobang seperti yang direncanakan, sekitar jam 11 pagi beberapa 'kerat' antara kami sudah berada di sana, yang pertama sampai ialah Rhymee - dengan membawa beberapa bungkus Nasi Lemak dan kuih-muih untuk mengalas perut sementara menunggu makanan lain sampai atau siap dipanggang. Cuaca sepanjang hari pula amat baik, tidak begitu panas tetapi sang Matahari sentiasa menyinar dan hembusan bayu Laut China Selatan sesekali menyapa kami.

My creation

Tidak disangka pula, ramai yang setuju untuk ikut sama memeriahkan sesi BBQ ini. Ada juga beberapa orang yang pertama kali aku kenal seperti Shahrel, Nurulwahida (blogger berasal dari KL dan baru berpindah ke Miri), Aida, suami Puteri dan sepupu-sepupu Tyah. Di hujung-hujung sesi, datang seorang blogger yang sebelum ini hanya berjumpa di alam maya; si Terompah Biru dengan rakannya Laili yang baru bertugas di Petronas Carigali. Semakin banyak ukhuwah terjalin dan semakin erat silaturrahim.... InsyaAllah!

My creation

The more the merrier - memang benar ungkapan ini, semakin tinggi hari, semakin ramai yang muncul, semakin banyak sesi sembang dan makan-makan serta bergurau senda. Ramai yang datang membawa makanan siap, maka lebih banyak hidangan makanan berbanding perut yang boleh diisi oleh sekitar 30 orang itu. Terima kasih kepada Aishah yang datang bersama Mee Goreng, Zara dengan karipap Habibi berinti daging, Siti Salina yang membuat sendiri Frozen Cheese Cake dan agar-agar Lychee, Tyah dengan Fruit Salad, Farah dengan crispy Green Salad dan sos-sos bbq, Aned membawa Dunkin' Donut, Khairul membawa Popia yang di masak sendiri (boleh percaya ker?), Haizul membawa keropok dari Limbang, Zehan membawa sejenis Cendawan 'kepala bulat' dan Jagung bakar, Along membawa buah-buahan dan macam-macam lagi. Disebabkan acara makan-makan ini tiada penghujungnya, maka tiadalah acara permainan dan sebagainya, yang ada cuma sesi fotografi.

My creation

Selesai di Tanjung Lobang, beberapa orang antara kami menuju ke Marina Bay untuk 'santai gedik' di hadapan kamera. Untuk foto-foto lain, sila berkunjung ke blog Khairul si Luaq Ezplanade, atau ke blog Rhymee. Nampaknya sesi BBQ kali ini berjaya menemukan aku dengan rakan-rakan yang sudah lama tidak berjumpa dan beramah mesra walaupun bekerja di bawah satu bumbung. Selain dari itu, ianya juga menemukan beberapa orang blogger yang ada di Miri ini (Khairul, Rhymee, ZackZara, Terompah Biru, Antz, Wahidah) walaupun ada dua orang lagi blogger yang selalu tampil di blog ini tetapi kali ini tidak dapat ikut; Zoul yang menyertai projek 'S' bersama Keluarga YKWYA dan teman tersayang Wan Hidayat yang masih di atas laut. Perjumpaan ini menciptakan beberapa dialog yang 'classic' - misalnya si Aishah dan Laili "macam pernah jumpa lah u ni... dekat mana? oooo... satu matrik di Labuan dulu...errrr... tahun 199X..." Si Wahidah " you Tepak Sireh kan? I baca blog you....." Atau dengan si Aida " you asal mana? Kulai? ooo... my fiance orang Kulai jugak....". Atau si Shahrel yang disapa beberapa orang "what is your name?.... errkkk... you Melayu ker? I ingatkan.... you baru masuk Shell? what?? dah masuk 3 tahun? tak pernah nampak pun....." ataupun " housemate you tu cute lah? I suka lah dekat dia...I nak panggil dia CKB!".

55 comments:

zackzara said...

Yay! Finally..ada update! Thanks Rush for organising this BBQ. Tapi..mana gambar2 yg lain? Takpe takpe.. nnt transfer ek.

La la la la la....

rhymee azrie said...

I paling suka part ending entry ni. Gmbr yg cantik utk mereka yang sedia ada shanteeq.Wahhh!!

-Syamsul Mubarak-

Tumarawati said...

Assalamualaikum..

Ada peluang nanti lain kali ... i nak join juga..heheh

A f f e n d i O s m a n said...

toooodiaaaaaa


piknik nohhh
macam best je pi kat tanjong lobang ittewwww

jumaat ni jalan lagi.

Rush Murad said...

Zara - akhirnya, gigih ni, bz yaamatz... TQ for coming with the delicious KARIPUFF... pics tak leh masuk semua, nanti blog I jadi fotopages... kan?

rhymee - hahahahhaa CKB.... macam mana? cantik ker foto2 tu? biasa2 jer kottt coz sibuk melayan tetamu, sibuk memanggang makanan dan.... tetap Syamsul Mubarak nih... verangan sajor...

Rush Murad said...

tumarawati - aikkkk..... nama macam familiar jek... di mana ekkk? memang byk request utk buat lagik... meh ler bagi link... boleh jemput u sekali...

fendi - yalaaaaaaaa......piknik sakan, dah lama tak berpiknik segala.... nama jer dah best tempat tu.... very privacy, tenang dan damai jer area tu... walaupunnnn.... Jumaat ni pi Kuching ekkkk??? singgah ler Miri :O

rn8 said...

seronoqs....n meriahss....

rush, apa kata sebelum puasa ni kita gather lagi...kali ni makan seafood kat tanjung lobang...hikhikhiks...

*zara dah setuju. ;-)

Luaq Ezplanade said...

Ha~! akhirnya updated jugak...Apa2pun thanks for organising this gathering walaupun dlm masa yang singkat tapi berjaya menyatukan silatulrahim diantara kita yang dah lama kenal tp lama tak jumpa, yang dah terlalu kenal menjadi terlalu terkenal dan yang tak pernah kenal menjadi kenal...bagus~! bagus~! *berdiri sambil letak tangan kat belakang..ehehhe

axim said...

tokwan...

bila kita satu family nak wat BBQ plak...

JOM...

Nughol said...

cam beh jer.. for non blogger takleh join ker? huhuhuh :'(

Beruang Madu said...

satu lagi gathering yg manjeleskan... Ada yang buat projek S, ada yang gathering bloggers kat sabah, ada yang gathering kat tepi pantai... huwaaaaa bestnya... bestnya... Abg Bear nak buat berbuka Ramadhanlah kat rumah satu hari nanti... reramai...

hmmmmmm... good idea

iNi DunIakU said...

sgt besh... bilalah i ble join xtvti memacam ni erk... huhu

chinta said...

seronoknye BBQ, pot luck nye plak mengancam betul..and again..cantik gambar..

"...dah masuk 3 thn? tak pernah nampak pun.." ha ha yg nie best

Hidney said...

wow... this got to be one enviably beautiful entry for a beautiful scenery, amazing shots and of course dazzingly gorgeous people. i'm showing my utterly extreme jealousy now. can you tell? hehehe

p/s: dengan tak malunya i want to say this... INVITE ME INVITE ME!!!

Rush Murad said...

rn8 - makan seafood.... no rpoblem, bila2 pun boleh.... apa kata bbq di waktu malam... di lauk esplanade? setuju? zara will always setuju...ekkkk?

khairul - yaaa.... dalam segala bz, sempat juga update... blogger tegar! u r most welcome... tq to u too coz byk bantu... silaturrahim... yesss... u dah dapat number hp budak itewwww? :)

axim - jom ler datang Miri ni.... kita buat grand bbq if u guys datang sini.... tak pun... suruh Tok Bear organise kat sana tuu...

Rush Murad said...

nughol - first of all, tq for ur email... tak sempat lerrr nak reply... sesapa boleh join, next time kena war2 kan dalam blog ni ekkk... Nughol kat Miri ker?

Tok Bear - sebab i dah tau yg i takan dapat join projek S depa, thats why ler i buat projek BBQ nih kat Miri..... still ada sikit2 jeles tengok pic projek S depa... so lepas ni kena organise Projek 'R' kat rumah u plak ekkk..

Rush Murad said...

ini duniaku - alaaa... u kumpul jer beberapa org rakan, buat kat Batu Feringghi.... dari beberapa org rakan, sebarkan kepada beberapa orang lain... makin ramai ler nanti... kena ada 'kepala' to lead... salam kenal... :)

chinta - la ni kan Summer kat sana.... sesuai sangat buat BBQ ni kan? kat backyard pun boleh coz rumah2 sana depa punya backyard besauuu... yer lah, 3 tahun dah, tapi tak pernah nampak si Shahrel tuu... pelik bin ajaib! hehehehee...

Sastri said...

waaa... nampak sangat fun... hidangan BBQ tu begitu menarik sekali... dah lama tak wat BBQ... Kemecer seh...

Chen said...

hi rush! what does CKB stand for?

wahdi said...

Seronok yer gether2 ni? i tak penah join mana2 gether2 sbb pemalu gitu! *wah

Nughol said...

Aisehh.. kene salu visit ur blog aar nih? bijak..bijak.. huhuh...

wahida tu.. nurulwahida SAP ker?

yerp.. kamek kat Miri. in fact kamek sama dept ngan nonie(kenal kan?) sama team ngan ikmal. saw ikmal's wedding photo in ur blog..

ps: ur blog.. memang meriahh... *clap!clap!clap! :D

Mrs.Sheikh said...

wah..bang tepak blaja kat labuan ? matrik?
huhuhuhu

Along Abdul Karim said...

Salam Rush.. I pun baru ter'update' cerita nie kat blog I... busy amat 2 hari nie :(

Anyway.. thanks a lots sebab organize gathering nie.. kalu tak sampai bila2 pun di alam maya nie je lah kite kann.. ;p

Next gathering ajak le I lagi yek.. (wahh!! dengan muke tak malunye..) ~ sebetulnya segan amat hr tu.. tapi berbekalkan semangat yg kuat akhirnya jumpe jugak sifu2 semua.. haittt!!

Setuju sangat cadangan nak buat BBQ waktu mlm kat Luak Esplanade tu.. mesti bestkan dengan unggun api besar segala :) Kali tu nanti Zoul kena ada sekali la yek :)

Ziana said...

Tok Wan...
xmo kalah gak ek??
xpe xpe... Projek R tuh mcm best jek.. make sure Tok Bear buat..and Tok Wan kene join tau!
:)

Tumarawati said...

heheh..saya ni silent reader utk blog tepak sireh...saya kawan along @ rogayah...

apa2 blh email...

tumarawati_manshor@yahoo.com

web : http://tumarawatimanshor.wordpress.com/

Rush Murad said...

sastri - alhamdulillah... cuaca baik dan semua yg datang sporting... kemecer?? wahhh dah pandai cakap Jowo...pinterrr...pinterrr...uwong bocha wedok iki.... :D

chen - CKB = Cendawan Kepala Bulat (or Besar???)

wahdi - next time plan buat KL, nanti datang ler ekkkk... tapi u pun buat picnic kannn??? tapi orangnya tak nampak punggg...

Rush Murad said...

nughol - aiiikkkk... kalau team ikmal... team nonie.... macam i kenal jer budak2 kat situ.... silent reader jugak ke??? ayooo... ramainya silent reader TS kat Company nih... matilaaa aku dapat surat dari HR nanti... :O

mrs. sheikh - bukan saya... tetapi si Aishah dan Laili tuu dari Matrik Labuan... dan jugak buah hati chenta saya yg ntah di mana tuuuuu....

Rush Murad said...

along - yesss.... i tau u busy... dan i tau u malu2 hari tuuu.... tapi i tau u jugak boleh jadi happening....ekkkk? thanks for coming, walaupun tiada buah rambutan... buah anggur yang segar dan buah longan tu lebih dari cukup...

ziana - mesti laaa... jelessss tau, si adeq kecik tuuu... seminggu tak leh tido malam, excited pasal project S... i pun ikut excited gakk.. insyaAllah... projek R tu nanti Tok Wan akan datang... tapi tarikh kena betul lerrr....

tumarawati - unik ler nama u... macam tergeliat sikit lidah nak sebut... next time u ikut jer lah si Along tuuu join we all... tunggu notis akan datang ekkk... bila tu? tatau.... :/

artisticklytouch said...

ayat meniaga sangat yang last tuh...ha ha

hmmm....togehter-gether memang besh..meriah rasa padahal tak kenal pun sebelum tu kan...

Sastri said...

laaa... memang boleh cakap Jawa Rush... masa kecik tersangat la fluent... tapi dah besar ni, kurang laaa... sbb dah jarang bercakap... :D

Lily.Lulu. said...

makan hati la jugak sebab gambar cantik2 .. tempat yang bess buat bbq ...

seronok tgk u olls sume .. bila nak sampai miri nih ?? huwaa !!

tok wan .. nnt mesti bwk kita kat sini eh ?? eh eh ???

*demand la pulak .. oops !! :D

hope u like the presents .. biaso2 ajo ...

zackzara said...

Yer! I mmg setuju!

*tetiba*

psst..*bang Tepak ;) cun timing and good net connection, ai nak tgk pics itu! ;)

lindosh said...

bro.. u nampak hensem ngan baju oren ngan cap merah tu. i loike so much :)

shahril aley said...

mak oiii bestnye BBQ die
ehh kak tyah pun ade
krim salam dgn die nnt
lawa la tempat tu
ditambah lagi kamera yang hebat
bertambah lawa lagi plak pics tu

ermm kalah la sesi BBQ ktorg kat pantai lido tu
macam wajib je pegi MIRI
lawa pemandangan kat sana

tok wan, time kasih banyak² untuk hadiah tu. nanti kalau ade masa sy akan membalas juga :)

Rush Murad said...

artisctickly - I'm a pimp kat Miri nehh...hahhahaha.. memang meriah coz organizer tuuuu sediakala 'Meriah'....

sastri - u memang boleh cakap jawa??? tabiiikkk springgg.... patut ler serasi dgn si Anu... i ni... ada sikit2 jer Jawa.. so faham ler jugak kalau depa sembang, tapi nak cakap... orak iso nengggg...

Rush Murad said...

lily - korang plan lerrr datang Miri.... takkan nyesal punya... macam2 aktiviti outdoor leh buat kat sini... ni tiket tengah murah meriah.... RM29 jek from KL... pi ler check.... tapi kena tengok tarikh yg Tok Wan available coz hujung2 tahun ni nak fly overseas beberapa kali... ooppssss... love ur gift... cute!

zara - wahh... pasal nak gather2, nak makan2...setuju ajer.. tapi uol makan sikit sangat... kita pi pekena steamboat plak ekkk.. pic tuuu... errrmm... esok malam jer lah kot...

lindosh - tq! tq! tq! tq!... mucha-muchas.... nampaknya setiap kali nak masuk blog nih kena pakai baju kaler oren n topi merah lah ekkk? i nampak 10 tahun lebih muda kan?? :/

Rush Murad said...

shahril aley - best.... cuma makan2 jek... selalunya ada permainan pantai etc... kak Tyah tu tetamu wajib... lagipun dah lama tak jumpa dia... YKWYA kena plan datang Miri... nanti geng2 blogger Miri akan sambut... kita pergi 'menyumpit' reramai... maok kitak? hope u like the small gift... :D

rhymee azrie said...

Rush,

Tetamu luar yang ingin datang, harus disambut meriah dengan pelbagai aktiviti menarik. Termasuk Konvoi ke Brunei...or picni di Pantai Bungai...? Wahhh...

Tumarawati said...

Ha'ah...semua yang baru dengar nama I akan cakap nama tu pelik... hehee..i sorang kot yang ada nama tu...

Insya Allah...next time kita join... as long as masih larat bawa perut yang sarat...heheheh

Apapun sangat teruja dengar cerita Along...

Along Abdul Karim said...

I tahu yg u tahu i malu2 hari tuuu.. tu yg buat makin malu tuu.. Apa2 pun tu mungkin sebab 1st time i jumpa sifu2... i boleh jadi happening?.. tungguuuu!! bile dah panas nanti ok le kot :D ... boleh percaye ke? ;p

setuju dengan Rhymee... pelbagai aktiviti boleh diatur nanti.. Nak kena lantik Rush sebagai pengerusi majlis lagi, boleh tak?... AJK2 yg lain setuju???

Rush Murad said...

Rhymee - pergi Brunei tu WAJIB... pi picnic kat Bungai Beach tu optional because kat situ ada Nude Beach... nanti depa2 ni semua 'histeria'.... bawak duduk kat Similajau lagi cun...tengok Dolphin, Buaya etc...ekkkk?

tumarawati - u pregnant kerr?? harus esok i pi mengendap kat SCM tuuu... next time ada gatner2 macam ni, u bawak sekali ur hubby n kids...

along - kalau u join next time, bawak si Laili tu sekali ekk... semua kata dia best coz peramah n cepat mesra... lepas ni i letak jawatan pengerusi coz terlalu bz... :(

Nughol said...

huh??? similajau?? ada dolphin?? biar betol.!! nak ikut wehhh...!!!!!!!

chinta said...

summer mmg sesuai sgt bbq, dah buat dah kat belakang umah.. garden besar kan belakang...tapi mesia boleh buat bila2!

axim said...

tok wan,lupa nak cakap

TQ for the gift!!!i liikeee it so much!!

Nughol said...

ngendap kat ner bro? scm room restricted aar.. hihi.. ikan2 best jer duduk kat dalam aquarium tu..
ceecewaahh.. but im not in the aquarium.. huhuh..
eh a'ah aar.. kalau2 ada gathering tu war2 kan ler.. leh gak nak menyebok sekali..

mOhD^.^rAz said...

bbq jugak :)
bestnye..bila leh join nie?

tyah said...

Thks Rush jemput Tyah..I suggest next BBQ wat @ Marina tau jenjalan kat Borneo Tropical Rainforest Resort;))

Kujie said...

owh..tak teruja dgn menu2 bagai tu
tapi pic....cantik sgt

Nikli said...

bang,
thanks for the lovely gift..
hope to meet you again someday..
salam..

:)

shahril aley said...

tok wan kite ni bile nak update?
tak sabar menunggu cite terbaru?
wahhh dah macam artis plak tok wan ni :)

Faisal Admar said...

bestnye bbq dgn kawan & bloggers kan. :)

yg tgh grill tu lamb ke?

Rush Murad said...

nughol - memang ada doplhine lerrr... next week depa ada buat conservation programme kat sana...

chinta - best kan time summer kat sana... wish i cud turn back time.... hehehehee...

axim - u r most welcome... buat alas meja kan? :D

nughol - insyaAllah.... ada gather2 nanti, i akan war2kan... *matilaaa satu kompeni dapat tau...

Rush Murad said...

mohd raz - yerrr.... dah satu family, walau jauh, tetap aktiviti hampir serupa.... :L)

tyah - i dengar jer pasal tempat rainforest tu.... insyaAllah, kalau jadik pi... i ajak u sekalian...

kujie - pic makan2 tu biasa sajor... pic picnic tu pun.. ada yg sengal sikit... TQ!

Rush Murad said...

nikli - meh ler datang sini, i bagi hadiah lagik besauuuuu.... insyaAllah, bulan posa nanti kita berbuka bersama2... mai datang rumah i ekk... ajak jepun sekali..

shahril aley - artis??? my fren called me 'selebriti internet'... hahahahaha..

faisal - sesekali memang seronok, yg malasnya nak cari organiser... yes, yg tu lamb shoulder... sedaaapppp...

Wahidah said...

hi tepak sireh...

nice blogs...
nice username also..hehehe..
unik and asli gitu..
tepak sireh...:P