Wednesday, August 27, 2008

Noreen & Aman's Engagement Ceremony.....

2802743014_28fee4ca9f_o-1

Sabtu 23 Ogos 2008, berlangsung majlis Pertunangan adik yang ke-4, Noreen dengan pemuda pilihan hatinya Aman Shah Khairuddin. Rombongan pihak lelaki yang sebahagian besarnya datang dari Kuala Lumpur dan Johor, bertandang ke teratak kami di Kulai seusai waktu Zohor. Majlis diadakan dengan cukup ringkas tetapi masih mengekalkan adat budaya Melayu dan agama Islam. Hanya sanak-saudara dan jiran berdekatan dijemput hadir, manakala rombongan pihak lelaki yang ramai memeriahkan lagi suasana majlis.

My creation

Sebelas dulang barangan hantaran dari pihak lelaki dibalas dengan 7 dulang hantaran dari pihak perempuan, ini termasuklah gubahan sirih junjung berpinang kapur. Selesai majlis berbalas bicara merisik perkara, bertukar cenderahati dan hadiah segala, acara menyarungkan cincin menyusul di atas pelaminan. Pelaminan ringkas yang dibuat sendiri oleh adik-adik yang lain, sementelah mereka memang mempunyai perniagaan Bridal House -D'Airish yang baru setahun jagung dibuka. Sebentuk cincin bertakhta berlian disarungkan ke jari manis Noreen oleh bakal ibu mertuanya. Aman Shah juga menerima sebentuk cincin suasa dari pihak kami sebagai tanda pertunangan telah diisytiharkan

2801895473_704f4b6b40_o

Selesai majlis Pertunangan petang itu, majlis kenduri arwah pula diadakan di sebelah malamnya. Semasa semua majlis itu diadakan, aku masih berada di bumi Borneo, hanya bertanya berita persiapan dan berdoa semoga majlis dapat berjalan dengan lancar dan sempurna. Semoga ikatan pertunangan ini sentiasa segar dan diberkati serta diakhiri dengan ikatan pernikahan, yang dijadualkan akan diadakan sekitar hujung tahun ini.

25 comments:

rhymee azrie said...

Alhamdulillah. Majlis tampak ringkas tetapi meriah.

Luaq Ezplanade said...

Alhamdulillah & Tahniah buat Noreen serta tunangannya Aman Shah. Nampak meriah jer kan?

zara said...

Hmm... cantik! Tahniah utk your sis ye. :)

Zoulkieflie said...

Alhamdulilah dan syukur ke hadrat Illahi kerana adik abg tepak,kak Noryn selamat bertunang dengan pilihan hatinya..:)

Ziana said...

Alhamdulillah...
sweet nye kaler merah!!
:)

axim said...

suka tengok gambar gambar...seolah menceritakan keadaan yang gembira ini!!

ctpayung said...

tahniah for ur sis..:)

Rush Murad said...

rhymee - ringkas, tetapi persediaan memang memeningkan kepala segala... biasalah Tok Wan tak der kat sana...


luaq - meriah lah seadanya....actually Noreen ada jemput u jugak... tunggu lah akhir tahun nanti ekkk..


zara - apa yg cantik? ;) pics tu semua my little bro yg ambik...so-so jek...

Rush Murad said...

zoul - kak Noreen tu pun jemput u jugek, so December nanti bole ler mai JB lagi sekali... jadi Flower Boy gitoooo...


ziana - merah menyala ler plak... rasanya dia tak pernah pakai kaler emrah2 macam ni... ermmm... sudah tukar citarasa agaknya...


axim - yes, picture speaks thousand words... tapi muka my mom macam tak ceria jekkk... penat agaknya.... atau rindu kat Tok Wan nih :/

Just Nis said...

tantekkk nye pelamin dia..

sukerrrr la!

;p

aNgRiAni said...

waaa...meriahnya majlis pertunangan nie bro

adeiiiii suka nengok munger kat sini :d

WanHidayat said...

Tahniah...semoga ikatan pertunangan itu akan membuka jalan kepada ikatan ijab dan kabul...

Semoga kedua-duanya dirahmati dan dilindungi olehNYA...Aminn

Along Abdul Karim said...

So sweet la your sis :)
Anyway, TAHNIAH utk u sekeluarga. Semoga segalanya dipermudahkan...

Norae said...

Salam..
Tahniah utk Noreen.. musim cuti= musim orang kawin & tunang gamaknya yea.. :)

white harrier said...

Macam kenal jek baju yg ur mum pakai tu...

Inah said...

tahniah utk noreen..tok wan punye bile plak..psstt..alang nak tgk tok wan pakai baju melayu la..pls pls

Rush Murad said...

just nis - waaa..... u ni macam nak naik pelamin lagik jerrr.... motif kan?


angriani - meriah gitu2 jek... jemputan lebih 100 orang kot, siap ada khemah segala.... bunga jadik penyeri....


along - tq...depa semua langkah bendul...my sis tu sweet macam i kan? *matilaaa perasan.... :D

Just Nis said...

adeh, jgn la direct sgt encek...

malewww oke!!

miahahahaha!

servay2 cuci2 mata je dulu..

xpe kot ekk..

;p

lily.lulu said...

cantiknyaaa pengantin .. tapi merah la yu olls !!!

hahahahaha
:D


but it still nice .. lagi2 gambar .. hmm .. x sabar nya !!!!

ASLIsmail said...

salam rusah ,

congrats to Aman & Noreen ..

U pula bila ? :)

Rush Murad said...

Wan Hidayat - TQ! bulan Dec nanti kita pi Kulai ek, u kena tolong rewang..... :D


norae - .... musim orang bertuang, musim kenduri kawen dan kali ni gak musim orang buat kenduri arwah segala..... :)


white harrier - yesss... tu kain yg u belikan for my mom... see... she like it, pakai utk special occasion.. tq :)



Inah - jangan ditanya.... :O Tok Wan banyak post pic pakai baju Melayu dalam blog nih, pi ler carik.... :D

Rush Murad said...

just ni s - i nak kepochi jugak!!!!!! benda baik kannnnn??? kannnn??? *matilaaaa macam nak celah bedah segala....


lily - bukan penganti ler adeq oiiii.... baru bertunang jer tu, esok kalau jadik pengantin, ntah macam mana ropa ler agaknya.... eermm.... tak sabarrrr??? oppssss..... terlebih sudahhhh...



asli - salam back to..... yes, congrats to ur sister too... serentak ekkk our llittle sister bertunang....

Anonymous said...

Salam - Bro ....asyik posting gambar nikah-kawin-tunang orang lain jer...gambar u bila lagi?...Selamat Menyempurnakan Puasa Ramadhan dgn penuh sabar ...mudah2an Malam Lailatul Qadr milik kita,ameen...

~nane~

shahril aley said...

wah rasanye kalau majlis kenduri kahwin mesti meriah gile....
ni majlis tunang pun dah tampak meriah dengan segala hiasan

tahniah untuk si adik yang cantik manis dengan sepersalinan merah menyala.

ehemehem.... nak tanye soalan cepumas. sendiri mau jawab la tok wan :)

Rush Murad said...

nane - gambar i?? biarlah rahsiaaa.... :)


shahril - kenduri kawen nanti simple2 jer kotttt... tetapi meriah lah gak... coz dah lama tak der majlis kenduri kawen kat rumah... majlis i nanti buat kat Holland, jom ler :D