Wednesday, August 20, 2008

Quiet Start for The Week.....

"The difference between transformation by accident and transformation by a system is like the difference between lightning and a lamp. Both give illumination, but one is dangerous and reliable, while the other is relatively safe, directed, available."

DSC_4275-1

Suasana petang di Muara di Sungai Belait, airnya biru pekat tetapi tenang.

Hujung minggu yang panjang dengan pelbagai aktiviti yang tidak kurang menariknya. Mungkin akan diceritakan di entry akan datang. Entry ringkas kali ini hanya berkisar mengenai pemergian singkatku ke Negara Brunei Darussalam selama 3 hari 2 malam, tempoh perjalanan memandu dari rumah aku di Desa Senadin ke Kuala Belait hanya memakan masa lebih kurang 30 minit!

DSC_4324

Selama 2 hari aku menghadiri bengkel Coaching for Performance / Leader as a Coach anjuran Syarikat tempat bekerja. Sepatutnya bengkel ini dijalankan di Kuala Lumpur atau Singapura, tetapi memandangkan 'seat' telah penuh, kami menumpang bengkel yang sama di Shell Learning Hub di Seria. Hotel Riveria yang menghadap Sungai Belait menjadi tempat penginapan aku selama di sana. Selain dari kedudukan hotel di tengah-tengah bandar Kuala Belait, hiasan dalaman bilik hotel tersebut juga amat selesa dan seakan-akan hiasan dalaman bilik kondominium.

DSC_4286

Restoran River View yang terletak dipintu masuk Hotel Riveria.

Aku sampai di pekan Kuala Belait (bandar ke-2 terbesar di Brunei) sekitar jam 9 malam, check-in dan terus merehatkan diri setelah penat dengan aktiviti padat semenjak hari Khamis lepas. Bandar kecil yang 'tamat' aktivitinya seawal pukul 9.30 malam memang sesuai kepada mereka yang tidak suka kepada hingar-bingar dan kesibukan.

DSC_4298

Pemandangan di sebuah lorong di bandar Kuala Belait; bersih, tenang dan nostalgik!

Banyak juga ilmu yang aku perolehi semasa menghadiri bengkel ini. Dan yang pastinya ilmu itu akan aku amalkan bila ada keperluan kalau tidak pun untuk rutin seharian di pejabat. Semasa di sana, sempat juga aku menjamu selera di Escapade Restaurant yang menghidangkan makanan Jepun seperti Sushi, Shashimi, Udon, Tempura dan sebagainya. Selesai makan malam, aku singgah di SupaSave yang terkenal menjual barang makanan import terutamanya dari Eropah. Makanan kegemaran aku sudah tentulah biskut dan cokelat, tetapi aku hanya membeli biskut-biskut sahaja sehinga mencecah ratusan Ringgit. Stok cokelat masih terlalu banyak, Wan Hidayat baru sahaja membeli bermacam jenis cokelat sebagai ole-ole sekembalinya ke Miri.

DSC_4331

I feel so miserable today.... so many things going on in my mind - a concotion of everything from personal, family, loved one, friends, work, career..... 20082008 is not a good date for me though!

45 comments:

KHAYR said...

Ammu rush...
Wah2...banyak betul cokelat!! Orang dewasa xbagus la makan cokelat banyak2! Rosak gigi kekal tu nanti!
Bagi2 la sikit stok cokelat tu kat kami yang masih gigi susu nih... :B

Inah said...

20082008..wat a date..its working for me :)

watever it is..everythings happen for a reason..kalo nak mencari ketenangan di bumi kanggaru..u know where to find me..nanti mai sini..kak lang masak utk tok wan ok!!! :D

be strong atok!!

hugs!!

Ziana said...

Fox's Ginger Biscuit tuh marveles laaa TokWan!!!
mmg sedap!
:)

best nye Brunei..
rilex n kewl jek kan..
nnt bawak we ols ek Tok Wan?
:)

arep said...

i didn't notice the 20082008 thing until i read your blog. nice date huh..

today u feel miserable but tomorrow u gonna be just fine. after all your blog is full of nice pics and happy faces tho.

tc.

Kujie said...

Sangat bersetuju , pemandangan di lorong tersebut..aman damai dan menarik...

Zoulkieflie said...

20082008 is not a good date for me though!
kenapa?anything u want to share?

Anonymous said...

Hi Rush! I feel bad if u r miserable coz since v met a year ago i know u r a happy person.Wake up brother! Talk to me if u like to...I want to see u happy Rush...coz we know each other for so long,and now u r my dearest friend n brother...i can feel how miserable u r....Insya'allah dgn amalan ibadah solat n doa yg u lakukan...Allah akan berikan petunjuk...tp seharusnya u jauhkan ape yg dilarang. Harap2 u x byk mrokok sekarang ni...white harrier.

Rush Murad said...

khayr - insyaAllah... nanti Ammu beri sedikit, boleh kongsi dgn adik2... baba dan ummi tak boleh 'cilok' sebab mereka dah tak ada gigi susu :D

inah - great to hear that the date find you well.... :D i'm strong... its getting better now...

ziana - wahhhh.... dengar kata ada projek terbaru.... Project 'M'.... nak ikuttttttttt..........

Rush Murad said...

arep - thanks bro! insyaAllah... i'm feeling better today... happy faces? u will meet some of them soon... :) right?

kujie - negara brunei memang tenang... very laid back.... tetapi ada juga yg kurang suka dengan 'dullnest'...

Rush Murad said...

zoul - will share with u... i thought I've shared some...hahahahah :D mana boleh nak cerita semuanya.... kan? i know, u know...

anonymous - thanks! i'm feeling better today... hopefully :D. thanks for the advice and concern... really appreciate it!

ctpayung said...

I guess downtime is over
have a nice day yer

cekau cekau ah
nampak mcm happy dah

sambal belacan ulam petai
u r welcome to share dgn i

rhymee azrie said...

Once in the blue moon, surely there will be time we can't help but to feel down. At least u nmpk ok last nite.

anne said...

nice scenery pics.

hope u not feeling so miserable anymore.:-(

sedapnya those choc n cookies....

Faisal Admar said...

cantik gambar pemandangan tu. cafe sea view tu pun best. tenang je kan sambil makan-makan.

wah beli coklat dan biskut sampai ratus ringgit? hehe hati-hati dengan makanan manis... :)

Along Abdul Karim said...

suke le nengok pics2 yg u ambik,especially yang 1st tu... Lepas nie harap2 ade lagi kelas photo shoot cam kat Marina Bay hr tu yek..
..and.. hope U feeling better now, lepas kelas cikgu Suhai semalam ;p *sure lepas nie kena berdiri atas kerusi huhuhu...

zm said...

ah, those chocs are so tempting, glad to know you are alright now, life must go on abg Rush, keep strong..

Nughol said...

ur pics always look nice la.. and 2008.2008?not a gud date for me either.. realised that im not a good fren.. hue hue hue... :'(

heard about ur gathering? sounds cool huh? kalau me ada lagi best..! hehehe :p (gelak dgn tak bersemangatnyer.)

lily.lulu said...

kalau bengkel tuh buat kat KL kan bes, boleh jumpa dengan Tok Wan ...

tak semua hari itu hari bahagia kan .... hope Tok Wan dah kembali pulih ...

i know u're strong ... kita sume ada kat sini ..

kalau bosan makan cokelat tau !! kita pun suka cokelat jugeee

;)

whitelighter said...

sejak bila lak ko jadik Tok Wan.. napa diorg panggil ko tok wan.. Said, dah ada program berbuka poser lom? macam last year si wan masak pun best gak

A f f e n d i O s m a n said...

waaaaaaa

macam best je tengok lorong2 di kuala belait ittewww....

tringin nak pegi lagi skali menumpang rumah di Desa Senadin

Rush Murad said...

cik ctpayung - macam mana u tau dah over? :/ yer ler, malam tu i dok gelak2 besau coz si Suhai/Rhymee buat lawak tak hengat dunia... but i'm getting better now... walaupun....


rhymee - yer la... takan ler sentiasa nak ceria kan? kalau berumah ditepi pantai.... ambik ler risiko... ehhh... aku cakap apa nih? #$*&!


anne - scenery kat area tu memang mendamaikan... duduk tepi sungai sambil hirup cafe latte... sambil merenung masa depan.... :O i love cookies from Fox and choc from Cote d'Or....

Rush Murad said...

faisal admar - pemandang singai tu actually terlindung dek bangunan2 tepi jalan, unless u masuk celah2/belakang bangunan, then baru u boleh perasan kecantikan sungai tuuu... yup... i makan dark choc yg bittersweet tu, buat tambah tenaga ;D


along - u dah beli camera baru ekkk? next time bila keluar pi lepak2, bawak ler sekali, nanti leh i bagi tips (wahh... macam ler i ni terer..ek?)... yessss.... i felt better after gelak besau malam tuuuu..


zm - choc tu...eeermmm... memang sedap2 belaka... thanks to Wan yang belikan for me from Labuan... :) im getting ok... tq :)

ctpayung said...

en rashidy

ceq main agak2 jer
tp tu satu harapn semoga kamu ok2 aje ...


ada kicap ada cuka
ketawa & senyum tu penawar duka

muahss sana muahss sini
bole la kalu nak habaq kat ceq ni

makan nasi beras super
walaupun...aper???!!

Rush Murad said...

nughol - ehhhhh.... kenapa plak cakap u r not a gud fren??? errrmmm... hopefully the other party tak claim macam tu ekk.... kenapa tak join our lepak2 session kalau dah tau? next time u join jer laaa.... terjah jerrr :O


lily - if kat KL, dah tentu lah Tok Wan extend stay until weekend...hahahaha... boleh lepak2 sesama kan? cokelat tu jadi terapi... nak jugek ker?


whitelighter - kau niiiiiii........ semenjak kerja dgn Shell, asyik menghilanggg jerrrr..... travel tak sudah2.... lepas tu pi senyap2! depa panggil aku Tok Wan sebab... aku ni atuk kepada Wan Hidayat... boley? :D rancangan berbuka poser dah ada ....(baru semalam si Da'a tanya soalan yg sama)....


fendi - u suka lorong2? melorong? :D meh ler datang sini lagik, leh pi Kuala Belait, pi tempah baju Melayu kat sini... shopping kain bagai... jom!

Along Abdul Karim said...

Actually it's not in hand yet.. 'chenta' tu kena order dr KUL dan khabarnya next week baru sampai.. parah nie menunggu :(

wahh.. semangat nie bila dengar ade yg sudi ngajor... pengerasnya ape yek? ;p

seronok dengar u dah ok :) beside of cokelat, teman2 tu pun kira terapi gak kan? :D

rhymee azrie said...

kalau berumah tepi pantai, tanned lah badan sbb selalu sunbathing...hihiiks.. apo ni?!

Nughol said...

along ada sound sal korang nyer project tu.. malangnyer im not in MYY at the moment.. hue hue hue...cam sedey jer everytime korang wat makan2 jer me takleh nak join..

yeah..not a gud fren.. i ignored calls from a fren of mine..skali dapat tau his car got stolen thru his blog..he called nak mengadu.. tapi sy plak leh buat bodo jer.. sigh..:'(

zackzara said...

Happy Friday, Rush.
Happy Weekend!

wahdi said...

Hi Rush, luv the 1st pics a lot! nice ~~~

Rush Murad said...

along - kena order jugak ekk? ni musti beli thru online... bila dah dapat chenta tu, habaq naaa... nak jugak tolong godeh2... yes, kawan2 jer lah yg dapat bantu i menjadi 'gembira' dan ceria di bumi kenyalang... im so thankful to Allah for blessing me with great friends... :)


rhymee - bukan tanned lagik, terbakar terus..... tu pasal rasa 'panas' jer nii... kan? panggil bomba tolong padamkan... oopsss terlebih sudah! :O

Rush Murad said...

zara - Happy Firday to u too dear! apa projek weekend ni??? sapa nak ikut pi gua Niah??? refer to Khairul ekkk... *memandai jek aku nih...


wahdi - Hi! thanks bro... still looking for the right software to use to touch-up my pics... :)

arsaili said...

salam bro..apa kabar? bro edit pic dgn software apa ya? cantikkk

Nikli said...

ohh..
mungkin u r too tired..
thts y u rasa macam tuh..

go get some rest..

have a nice weekend to you..
:)

Along Abdul Karim said...

Bukan thru online.. nie kes laris sampai stock habis kat Miri then kena re-order stock for me ;p
Nie nak habaq yek.. just got my chenta petang tadi :D la nie I tengah tenung dia - dia tenung I balik.. hehehe.. *godeh2 tu ape?...
siapa gie gua Niah?...nak ikut... boleh??!!

Faisal Admar said...

tambah tenaga? hmm hmm ;)
white choc x ske ek?

WanHidayat said...

Abg...have a nice weekend, seperti baru semalam saya makan masak lemak cili api...hukhukhuk :(

Nurul A. Abid said...

20082008 - can't remember what happened on that day.

Rush Murad said...

arsaili - salam... i guna picasa2.. simple editing jer.



nikli - eermm... penat berfikir agaknya.... i need PEACE.... and happy weekend to u too bro....


along - dah sampai ekkk? harus tido sebelah u kan? :D godeh... bahasa standard Melayu tu... godeh=kacau etc

Rush Murad said...

faisal - hehehehehe i need more energy lately... untuk apa tatau :D white choc kureng sikit, but si Dia memang cukup suka...


Wan - lupa plak hari tu nak snap pic masa depa datang rumah for lunch... tapi seronok ler reramai datang makan.... lemak cili api tu khas utk u... ;)


Nurul - 20082008... u cant remember? u di awang-awangan kottttt... :D

Faisal Admar said...

alamak... need more energy untuk si dia? eh eh confuse *larik*

Rush Murad said...

faisal - hahahahaa.... hyperactive vs yang dan kertu ni...

shahril aley said...

tok wan suke makan cokelat ye
rerajin ye gosok gigi
nanti rosak ronggak plak sebelum ari tua
dah tak hensem tok wan ktorg ni :)

Beruang Madu said...

Tok Wan... coklat memang mables.. ke Berunai pun mables... tapi kami ni teringin nak ke Berunai... apa cadangan Tok Wan... ada tempat ker yg bagus nak dilawati?? ada ker tempat makan yg enak enak nak disinggahi?? ad tak ada tak ada tak??

axim said...

harap tok wan da ok yek!!

Nughol said...

ginger nuts? nyum.. nyumm...