Tuesday, August 12, 2008

Berbunga Hati di Schmap Melbourne....

Awal bulan lepas sedang aku mengemaskini email di hotmail, aku terpandang satu email yang diterima dari seorang yang bernama Emma Williams, ingatkan dia mahu 'add' aku sebagai salah seorang 'contact' di dalam flickr.com tetapi ternyata email itu memberitahu bahawa salah satu foto yang tertera di dalam flickr.com/rushmurad telah di 'shorlisted' untuk dimuatkan di dalam Schmap Melbourne Guide - sebuah penerbitan virtual mengenai Melbourne. Aku dengan berbesar hati menyatakan persetujuan untuk memberikan hak penerbitan foto tersebut.

Melbourne Central Station by Rushmurad - taken a day after my birthday on Mei 2005.
Sebentar tadi, sedang aku mengemaskini email, terlihat sekali lagi email dari Emma Williams ni, foto aku yang bertajuk Melbourne Central Station - foto bangunan stesyen keretapi dan pengangkutan yang berfungsi seperti KL Sentral terpilih untuk dimuatkan di dalam edisi ke-5 Schmap Melbourne Guide. Aku melawat Melbourne dan Sydney pada pertengahan 2005, kamera Canon Powershot A400 (yang sudah tiada lagi dalam pasaran, bermega pixel kurang 4.0) merupakan kamera digital yang pertama aku miliki. Namun aku sangat berpuashati dengan hasil kamera cabuk tersebut, dan semestinya ianya telah merakamkan sejuta kenangan kembara solo ke bumi Kangaroo itu (jangan dengar gossip yang mengatakan aku disponsor oleh seorang Menteri itu!).

Inilah webpage Schmap Melbourne Guide itu, lihat di sebelah kanan atas, itulah bangunan Melbourne Central Station, dan di bawahnya diselitkan perkataan 'rushmurad' - credit untuk foto. Terasa berbunga-bunga pula hati kerana ada yang menghargai foto 'cikai' yang aku ambil itu. Untuk mereka yang bercadang melawat atau ingin melihat tempat-tempat menarik serta mencari info mengenai Melbourne, bolehlah melayari website Schmap tersebut, klik sini.

Lagu berjudul 'Kosong' dari Dewa19 ini ditujukan khas buat 'dia'........

65 comments:

love-n-hate said...

wahhh!!! cantik... patutlah nak disenaraikan dlm guide tu... tahniah!!! :)

Sastri said...

wow... memang patut berbunga di hati... :D

Chen said...

wahhh.... u will be famous now!

Zoulkieflie said...

tahniah abg..bukan mudah nak dpt semua ni kan..hehe:)

Ziana said...

cayalah Tok Wan..
camera 'cabuk' pon...
hasilnye sgt menariks!!!

congrats 2 u!
:)

Along Abdul Karim said...

tahniah.. lepas nie mesti lebih rajin lagi snap-snap kan? :D

wah.. wahh.. skrg nie bukan setakat berbunga-bunga dihati pasal perkara nie je kan?... ;p

Inah said...

waah..hebatnya tok wan!! lepas ni kan..amik gambor adelaide pulek!! boleyla..sesambil visit inah kat sana

tugas atok kena lawat cucu!! :P

larikss

Rush Murad said...

love-n-hate - tq!... kalau i edit pic tu, lagi mengancam... :D

sastri - biasa2 jer pic tu... mungkin perspektif mereka berbeza... atau memang menepati citarasa...

chen - i nak famous kat Melbourne jerr... nanti bila pi sana... depa bentang red carpet...hahahahaha... verangan kan?

Rush Murad said...

zoul - mudah jerrr.... secara tidak sengaja..... suka ler entry blog u yg terkini tuu... ramai kata selepas baca, mereka tersedu-sedan nanges..eerkkkk.... (promote blog neh)...

ziana - ermm... kamera cabuk dan cikai2 jekk... tetapi mata i tetap berseni... :D tq dear!

along - memang dah sedia kala rajin snap, cuma i tak publish jer kat dalam blog nih... actually i lebih suka ambil potret... dan ianya 'privacy'... berbunga-bunga hati memang sebab Schmap tuuu... tiada 'perkara' lain... hati i dah berpunya.... :D

inah - adelaide? kat mana tu? tempat orang2 tua retired ke? ooppsss... jangan marahhhh... jom kita buat Projek 'GC' next year...

rhymee azrie said...

Wah, tahniah tahniah... itu baru hasil dgn Canon Powershot A400 (yang sudah tiada lagi dalam pasaran, bermega pixel kurang 4.0) ... belum lagi camera skrg....

tahniah lagi sekali... i hadiahkan lagu Standing in the eyes of the world n teh 3 lapis... :)

Rush Murad said...

rhymee - tunggu ler i pi travel tak lama lagik ke obersee.... mau ambil yg lebih melethopss.... masuk competition segala... i loike lagu tuu... oopsss... the 3 lapis? tetap nak yg fancy2... ;D

Hidney said...

congrats!!! nice picture.

pssst... bukak ler kelas fotografi. mesti ada yg berminat nak join. i'm one of them...

zackzara said...

Wahhh...congrats! U mmg ada creative eye..very cantik! hmm..

*off topic jap*

eh? Air 3 rasa? Mcm pernah dgr je.. hahahhaha.. ke air kosong?Hahha.. Air Ribena jugak yg best...sib baik tade dlm senarai.. hihi :)

tyah said...

Congrats Rush!!!! Tyah tumpang bangga snap snap selalu;))

gap_jb said...

Hmmmm .... kalau dah .... jiwa dan raga sememang nya creative. Jeles tau ...

Anonymous said...

Raya balik JB ajar kita mcm mana nak "creative" ;P

Rush Murad said...

hidney - tq bro! i'm still waiting for zara to arrange to meet the cifu di sitok... boleh share ilmu nanti...

zara - tq! creative la jugak.... btw, i dah jawab pasal air teh 3 lapis tu dalam email ekkk.... memang ada laaa kat Suria Abadi, gula apong, sirap pandan teh dan lapisan susu... itu feveret Rn8!

tyah - thanks!! lepas ni tyah kena jadik model plak... :D

Rush Murad said...

gap-jb - waahhhhhhhhhh.......... tak cakap pungggg dah ada blog!!!!!!!!!!... welcome to the world of blogging... nanti aku nak letak pics kita yg nostalgic di Bali itew.... hikssss

axim said...

tok wan!!

lepas ni jom pakat pakat lawat alang kat adelaide!!

gap_jb said...

Ada lagi ker pic kat Bali?? Rasa nya aku pun ada keep ... kena selongkar. Yer lar!! Banyak kat camera kau, camera aku kan pecah. Pic kat hotel, gambar ngan Mohamed & scandal. Isssss .... rindu pulak kat ko.

Faisal Admar said...

wah! tahniah... bukan mudah nak terpilih neh :)

lagi pun gambar tu mmg angle pun sesuai la... cun.

Nughol said...

fuella!!! congrats bro!! *tuitt..tuitt...

org.. kalau dah ada talent tu, pakai camera apa pun leh jadi hebat.. ape tah lagi bile dah ada camera bapak segala best nyer kan?

apsal tak join shell nyer photo competition last time? i think it was early this year.. ke.. mmg ada submit photo? :p

Anonymous said...

Hi Dear...

Congrats....life full with surprise...btul x?...kita cuma perlu do our best,yang lain biarlah ALLAH yang tentukan,dgn rahmat dr sisiNya....

hmmmmkalau disponsor pun...apa salahnya...rezeki jangan ditolak,musuh jgn dicari.....

sure berbunga2 hati "si dia" time dengar lagu inni...

lef;
~nane~

Anonymous said...

salam,

pada kita cikai, pada orang lain mungkin hebat. Itulah juga tuah namanya.

lily.lulu said...

tok wan !!
congratssssssssssssssssss !!

i'm so proud of you !!
:)

cayalahhhh !!!!
tak perlu sampai nak meminta2 orang promote kan ....

kalau dah mmg rezeki tuh, rezeki jugak ..

:D

Anonymous said...

Congrats Rush! I'm proud of u...
me as u know...QMF8833

anne said...

congrats....nice little recognition

Just Nis said...

congrats!

walau pun nmpk simple, tp tetappp meletops kann..

;D

tyah said...

Tyah model?? OMG !!!LOL dot dot dot

Rush Murad said...

axim - adelaide? sounds nice... tapi i have better proposal.. Project 'GC'... pasti semua happy!

gap_jb - dalam entry aku yg awal 2005 kan ada... scanned pic, pic kau trlentang dalam hospital Sutoomo tu pun ada .... :D

faisal admar - tq! i rasa pic tu sesuai dengan apa yg editor or web tu mau...

Rush Murad said...

nughol - memang ler pakai kamera 'bapak' gedabak gedebas tu akan menghasilkan foto yg lebih cantik... tetapi belum tentu menarik.... i tak tau pun pasal competition... next time kalau ada, nak masuk ler.. u remind me ekk?

nane - yes, life is full with surprises... yg ni takder ler surprise sangat... cerita sponsor tu lama dulu, pandai2 jer depa ni nak fitnah i...hahahaha.. mudah2an si 'dia' baca blog i ni dan dengar lagu tu... tapi jangan tersilap si 'dia' sudah lerr... :O

Rush Murad said...

anonymous - pada kita dah nampak hebat, tapi mata orang lain kata 'cikai2' saja... hehehee.. itu lah manusia kan?

lily - u belum curahkan segala ilmu fotografi ni pada i... bila???? promote?? nanti ada org kata i tumpang glamour blog dia... hahahahaa....

QMF8833 - hahahaha... suka menyamar ekkk... ketahuan sudah itu plat number kereta harrier putih... tq!

anee - tq.. although there's no monetary involved, but... hey! who cares as long as it make u smile...

just nis - kadangkala yg simple tu lah yg nampak melethops... how is ur Mr.X the Chinese man..ooppsss? terlebih sudah...

tyah - hari tu u elak2 bila i nak ambik ur pic, ur nieces semua tunduk2 malu.... lepas ni... if i jumpa u, siaplah... :O

Nughol said...

Alahai.. that was.. soemtimes in february kalau tak silap.. ni mesti kes tak layan pc sign on nih.. i dont think they have that competition like.. annually.. last year takde pun.. baru taun ni ade. global plak tuh.. rugi aaar..
takpe..next time kalau ade org sound kat bro ek? tu pun if ure still around :p

Anonymous said...

bro - orang hensem mcm tu memang ramai yang dengki...biasalah tu...

aiii...berapa ramai "si dia" nie Bro???...sure ramai yang nak jadi "si dia"...ai pun nak lah...heheh

~nane~

gap_jb said...

Berapa ramai si "DIA"??? Librarian @ Penyimpan Mohor Besar @ Angah bole jadi rujukan. Next trip nak ke mana?? Aku hujung bulan ni nak ke Bangkok. Jommmm ...........

Just Nis said...

agree wt u. :)

aiyo, soklan cepumas..

;p

wait n see aje le.. kalu ada ai kompang, kalu xde ai dendiam je le..

heheheh!

tyah said...

Lari.......... zassss... kalah peserta olimpik LOL

Anonymous said...

Ketahuan sudah si "Dia" tu....tapi betul ker? Atau spekulasi saje?Kalau camni tak maulah datang Miri selalu....takut si Dia jealous pulak....white harrier...

DBI said...

salam rush,
wahhh..hebat tu..belum sampai lagi kat melbourne sentral tu... :-0

gap_jb said...

Lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!! Rush, schedule raya tolong update?

Rush Murad said...

nugho (u ni Norol kannn?) - i ni tak pernah ler nak masuk co petition segala coz sedar diri ini...cewwahhhh... nanti ler, tunggu i beli good software utk touch-up segala.... u jadik model ek?

nane - u ni mysterious lerr... sapa ekkk? si 'Dia'.... hanya saya, si 'Dia' dan Tuhan serta beberapa orang (ramai dah tauuuuu koottt) yang tahu.... :D

gap - aku tahu maksud si 'Dia' kau tuuuuu.... errrmmm.... awek-awek Indon tu kannnn??? itu cerita lama... tak dak jodoh.. nak ikut pi BKK... sambut Ramadhan kat Bangkok kah?

Rush Murad said...

just nis - u tumpang gembira tauuuu... *tetiba ekkk... jumpa pun tak pernah lagi.... but suka tengok pic ur girl tuuu... cute... ikut muka bapak ker? * lariiiikkkk...


tyah - lariiii? akan ku kejarrrrr.... "D


white harrier - i berserahhhhhhh.......


dbi - akhirnyaaaaaa....... berkunjung kembali ke teratak TS.... dah settle semuanya di Melbourne???? wahhh.. jadik Schmap ni sedikit-sebanyak dapat membantu u....

gap - schedule raya...eeermmm.... nak join ker? aku raya kat Xinjiang....

shahril aley said...

wah hebatnye tok wan...
tak sesia suke snap sana sini
ade gak yg terpikat
lepas ni kena bawa ke hulur hilir la kamera tu
lagi bagus kalau gune senapang patah tu
baru puas hati
jangan snap yang bukan2 sudah la ye
:)

bile nak snap pic famili YKWYA?
mesti lawa kan hehehe

artisticklytouch said...

wah another celebriti link to my blog he he harituh si Chen

Nughol said...

Norol maner? bro jgn kompius ngn dyg norollah plak..

tak penah join competition sbb sedar diri ke tak perasan hasil tgn yg "bapak" beh nyer? heheheh..
tak layak jadi model bro.. jadi tukang komen gambo2 leh lerr.. *tuitt tuitt... :p

aNgRiAni said...

Congrats! gambar u shantekkk
tu yg terpilih... :))

Just Nis said...

suke sgt bagi soklan cepumas ni!!

jgn larikkkkkkkkk!

;p

p/s - betulla tu.. kalu ikut muka nis, xde la tomei gtu jadinya.. hahah!

Anonymous said...

Salam Bro....hai kalau ada yang dah nak ketuk kompang,ala2 nak hantar Tepak S...let me b the 1st person to Congrats you....
satu lagu utk u....~ Jangan tunggu lama-lama,Nanti lama-lama....?????...mcm Nabil cakap....lu pikirlah sendiri....hehehe

~nane~

ctpayung said...

ermm...canteq kalu buat postcard tu
ada baju ada seluar
pandai nyer ambik gambar

mother of two said...

caiyok2..
mmg cantikla gmbr yg u amik...ader klass!!!
dslr cap aper u guna skrg nie.

anyway.. salam..

mOhD^.^rAz said...

tahniah bro..
wah..
citer lama...
tapi dah diperbaharui oleh seseorang yg betul2 menghargai apa yg kita wat..
bukan senang..

Anonymous said...

si 'Dia' yg selalu bersuit merah kah? ehehe :D

MNN said...

congratss tok wan!! who know ehh?? cayalah!! :) projek 'A' boleh.. projek 'GC' pun boleh.. :)

Rush Murad said...

shahril aley - senapang patah tuu... tunggu i pi kursus fotografi dulu, baru boleh opimize guna benda2 tu semua... pic YKWYA... tungguuuu... :D

artickly - selebriti kahhh? :D

nughol - Norlhasanah kannn? * pakai teka jek nihh...

angriani - bila nak pi mamam kat kk? kelako ler bila baca ur entry segala.. guna bahasa pelat budak kecik... :O

just nis - tak ikut muka u kerrr??? ada lah kot iras2 putih melepak comeyy... tapi orang Terengganu memang 'menarik' kannn??? oopsss... terlebih sudahhh... nanti MIL kat T'ganu tu tersedak...


nane - kompang ada tetapi tidak berbunyi... T.S ada tetapi tidak di'hantar'.... i suka ler lagu tu... macam kena kat batang idung jekk... ouchhhh!!!!!

ctpayung - sirap bandung sirap selasih, terima kasih... *ingatkan dalam sms dan email jer suka berpantun, dalam komen i ni pun u suka berpantun ekkk... :D


mother of two - salam...lama tak denagr perkataan 'caiyok'... :) pic tu guna kamera koman2 jek... Canon zmana tok kadok 3 mega pixel jekk..


mohd raz - tq! u will never know... thats one of the beauty of blogging...


anonymous - siapakah??? yang bersut merah??? ermmm... RAHASIA.... si 'Dia' memang tahu lagu tu utk dia.... kan sayang???


mnn - tq! yer laaa... sapa tahu ekk.. pic dah lama tuuu... nak sangat tengok projek 'GC tu menjadi...

Anonymous said...

LOL....Bro ...sempena Hari Jumaat@penghulu segala hari...ai berdoa semoga...kompang cepat2 berbunya,TP cepat2 berhantar....

..."Selamat...P* Baru..."...heheheh...<<<<<...sajer...nak naikkan semangat you...>>>>>

....ai tujukan lagu Ayat2 Cinta utk you dgn "Si Dia"...semoga hasrat 2 hati,diperkenankan oleh NYA...ameenn

~nane~

Nurul A. Abid said...

Wah...wah...wah....lebih semangatlah untuk meneruskan hobi fotografi nih. Kalau dah artistic dan berseni tu, pakai camera apa pun mesti dapat hasilkan pic menarik. Tahniah....and keep up the good work. Mana tau pasni boleh buat exhibition of all your creative work.

P/S : M back into blogging.

Beruang Madu said...

Tok Wan... tahniah tahniah... u are doing a great job masa mik gambar tu dengan penuh perasaan... Tok Bear bangga sangat... tak semua orang sebertuah Tok Wan... tahniah sekali lagi

arep said...

cantik

Nikli said...

tangan yang sungguh gifted..!!

hahahaaa.. mmg semua pic yg tok wan amik memang best.. nice shot..

ctpayung said...

pakai baju bunga2
untungnya si dia...:D

Wahidah said...

nice shoot...cantek bangat..huhuh

fzy fuzzy said...

Salam, en. rush,
Congrate...sy pun tgh belajar2 ni..klu tak semua...sipi-sipi pun ok gak ekk?

Norae said...

Congrates..

memang gambar tu cantik sekali :)

Rush Murad said...

nane - kompang dah pecah.... sooo.. tak der bebunyi dah ;(


nurul - good that u're back... tapi jangan ada satu posting, lepas tu 'keras'... ehehhehee...


Tok Bear - thanks... bila dah tengok banyak kali pic tu, rasa macam bukan diri sendiri jek yg ambik.... ;O


arep - apa yg acantik? i ker? haahhaha

Rush Murad said...

nikli - tangan i memang gifted tauuu... segala benda 'dia' boleh buat...nak try? ;)

ct payung - untung sabut tenggelam, untung batu timbul...


wahidah - thanks... biasa2 jek nih... camera pun biasa2 jek...


fzy fuzzy - kita belajar sesama ler ekk... belajar dari pengamatan...


norae - thanks!!!! :D