Wednesday, July 23, 2008

A Royal In The Empire.....

DSC_3341

Empire Hotel, Brunei Darussalam - 3 hari 2 malam dihabiskan pada hujung minggu lepas. Selama 3 hari itu juga kami dilayan seperti seorang VIP, menginap di sebuah Suite yang serba-serbi mewah dan ada kelas, dilayan oleh Chef Simon Wipf seperti kenalan lamanya, dibawa bersiar-siar menaiki bot sekitar Kampung Air yang menjadi salah satu tarikan pelancongan di Negara berSultan ini dan pastinya banyak acara makan-makan dan 'shopping'. Kita hayati dahulu keindahan exterior dan landscape Hotel Empire yang menghadap Laut China Selatan yang luas ini.

empire hotel

Kami bertiga sampai di Empire Hotel sekitar pukul 8 malam, disambut mesra oleh Nurizz dan Zana. Selesai check-in dan bersiap serba ringkas, kami memandu menuju ke Seri Kemayan Restaurant untuk makan malam ala-Steamboat. Semenjak berpindah ke bumi Borneo, inilah kali pertama aku menikmati masakan Steamboat yang menjadi antara makanan kegemaran aku. Kalau di KL selalunya aku akan ke Coca Restaurant dan di JB pula di Restoran Rawa, Taman Pelangi. Makanan laut dan sayur-sayuran mentah yang dihidangkan di sini cukup segar dan pelbagai, manakala sup TomYam sengaja dibuat kurang pedas mengikut citarasa orang Brunei.

My creation

Selesai makan malam, kami langsung pulang semula ke hotel untuk berehat, memandangkan letih seharian bekerja di pejabat dan memandu pula selama hampir 2 jam menuju ke Bandar Seri Begawan. Rancangan asal ialah untuk lepak-lepak di lobi hotel sambil menghirup kopi, tetapi memandangkan kami keletihan dan masih punya masa beberapa hari lagi di sini, maka semuanya terus menuju ke Suite 2112. Sedang aku cuba berehat melelapkan mata, dua orang rakan itu sedang seronok bermain 'jacuzzi' sehingga lewat malam.

My creation

Lihatlah deco di dalam Suite yang menghadap laman dan kolam renang ini. Bilik Suite yang cukup luas, disertakan pantry, tandas kedua, ruang tamu berserta sistem audio-visual, balkoni dan ruang makan. Kami memang teruja dengan keindahan serta kelengkapan yang disediakan di dalam Suite ini. Hampir kesemua peralatan keluli di sini disalut dengan emas dan lantai serta dinding diplaster dengan batu marmar berkualiti tinggi. Asalnya, tempahan dibuat untuk bilik 'Standard', kemudian di 'upgrade' secara percuma ke 'Deluxe', dan akhirnya di 'upgrade' ke Suite - VIP kah? (hanya Zana dan Nurizz sahaja yang tahu jawapannya!) Apapun kita layan dulu foto-foto di atas, to be continued dengan pengalaman melawat Kampung Air, berhujan di Bazaar sempena Hari Keputeraan Sultan Brunei, BBQ bersama Chef Simon dan banyak lagi.......

27 comments:

wahdi said...

Hi Rush nice pics! cantik2 belaka ya! apa part yg guna HDR ke?

Norae said...

Alhamdulilah.. rezeki yea.. dari standard, dapat suite... :)

rhymee azrie said...

Finally, entry yang ditunggu-tunggu...Pelancong
Korea ramai tak masa tuh...?

rhymee azrie said...

Ingat jacuzzi, ingat Pretty Woman...! :P

axim said...

salam tokwaan....jangan ngantuk ngantuk petang nih...kasi cargas sikit...bangun bangun!!!wat simple exercise kasi segar balik..

wahhhhhhhhh lawanya gambar kat Brunei nih..tapi apa apa hal pun paling suka tengok gambar udang yang berkilat tuh..tengok gambaq pun dah meleleh ayaq liuq apatah lagi kalau makan kan...ngan tomyam plak tuh...suuuuuuurrrpppp....(ayaq liur dah menitik tap tap dah ni...)

anyway,best giler nampak suite tuh....siap ngan jacuzzi lagik...kalau abang tak penat sure da join dua orang itu kan..haha

Have a good day to you!!

aNgRiAni said...

makdatuk!!!!!
sgt syiokkkkkkkkkkkkkkkkk
biler lak nak jln ker brunei yer???

sgt shantek laaaaaa you!!!

p/s: riani ada bawak jamu kasi kempis peyut ni...larikkkkkkkkkkkk
lolz :-p

Shopaholic Mama said...

Datuk Seri, apakah tips tips nya to get an upgrade hingga ke Suite pulak tu!

Inah said...

besh nya tok wan!!dah la cantik2 je gambo tu..

menjeles ngan zoul sbb berendam dlm jacuzi :P

tok wan!! (saje panggil ngan panggilan manja seorang cucu)

larikss :P

Lily.Lulu. said...

mandi dalam bath tub rugi x de kamera leh masok dalam air oke .. kalau x berbuih buih laa gambo ..

heheheheh :P

Tok wan .. tok wan ... besday ai dah nak dekat, leh tak kalau ai buat bday wish list salah satunya nak stay kat hotel tuh VIP punya ditaja oleh Tok wan sendiri ?? Boyeh ke ???


*larikkkkkkkkkkkkkkkkk
:P

WanHidayat said...

Cantik... :)

Anonymous said...

Hi Rush! Jangan lupa Empire stay ni is my gift to you in conjuction of our anniversary & as your belated birthday gift from Znna. Insya'allah we'll make it more happening next year. And of course v'll meet here in Ramadhan. From me as u know....QMF8833.

lindosh said...

suite 2112 cantekk

CaTwOmEnS said...

Perghhhhh...

Along Abdul Karim said...

waalaahhh…. bukan calang-calang orang la yang berpeluang bercuti hujung minggu exclusively cam TS & geng2 nie…
gambo2 tu semua marvellous!!!... Memang ‘boleh’ segala la TS nie :)... 20sen ;p

Just Nis said...

d salut emas ye? ada kikis2 x bawa balik sobenir?

hehehehe!!!

Rush Murad said...

wahdi - thanks! kalau boleh, i nak letak pic yg lebih besar so puas tengok... but tak tau nak besarkan 'paparan' blog i nih. HDR? tak der lerrr... i pakai click2 biasa jek....

norae - alhamdulillah... rezeki dari Allah, dari kawan2... :)

rhymee - climax nya belum lagik... ni baru mukadimmah... ramai Korean lah, depa main golf kot..

Rush Murad said...

rhymee - ingat jacuzzi, ingat ada dua orang blogger tu main 'rendam2' kaki... blog sapa tatau.. pretty women, i ingat masa Julia robert dapat duit banyak, baring atas katil sambil gedik2 tuu..

axim - Salam dear... dah beberapa hari ni bz sesangat kat opis ni, hilang ngantok dah... ni baru ada masa nak reply comments... mai sini, nanti we all boleh bawa pi sana... udang di Brunei fresh sebab depa ternak sendiri.. :)

angriani - if u bawa anak2 n Mat6 datang sini, sure tak moh balik dah... memacam permainan ada... bestt.. jamu susut perut ekkk??? naaakkkk... P/S: masa bila pulak ni u jadi Nyonya Meneer...

Rush Murad said...

shopaholic mama - Rahasia kerajaan..... itu ada dalam jawapan entry selepas nih... :)

inah - masa kat sana, we all ternampak orang main Banana Boat yg u dok idam2kan tu... terus ingat kat u... memacam ada kat sini tauuu... manja?? i suka orang manja2 kat i... :D

lily - i ada snap pic budak bulat tu jadik dugong berendam dalam bathub tuuu... berbuih2 la jugak :D kalau nak tau... ni pun gift for my bday tauuuuu...... tak payah nak wishlist segala, nanti Voucher Parkson RM10 pun mau... :O

Rush Murad said...

wan hidayat - wish you could joined us here last weekend... next time ekkk...

lindosh - 2112.... macam nombor tikam2 ekoq jerr ekk...

catwomens - kat Penang pun banyak hotel cantik2 kan? i teringin nak stay kat E&O, tetapi always fully booked...

along - nahhhh 20 sen....!!! ada yang sponsor... i bawa badan jekkk... :)

just nis - bukan setakat kikis, i cabut siap2 kepala paip tu semua... apa pun, byk souvenir free leh bawak balik from the room... seriously!

shahril aley said...

mak oii bestnye trip gi brunei ni
celebrate besday ye
ermmm..... bila nak klua cite seterusnya ni tok wan?

mOhD^.^rAz said...

pic yg menarik..
tempat pun bez..
kena sampai brunei skali neh..
bila la agaknye?

Ziana said...

tokwan...
kalau sy laa kan...
x kuaq bilik kot...
hahahaha...

bestnyeeee suite tuh!!!
bile nk taja cucu2 nih??
harus kami ke sane if tokwan taja
:)

anne said...

heard about this place....mesti cantik kan. look fwd to see more pics...:-)

Rush Murad said...

shahril - celebrate macam2... belated bday, anniversary etc... byk acara makan2..

mohd raz - kalau ada rezeki, datang jer Miri, frm here boleh drive pi sana... dah dekat...

ziana - memang ler dalam hati tak moh keluar... tapi depa dah susun jadual segala... mai lah sini, boleh lah kalau nak taja bilik yg kecik2 sajor...

anne - some of the pics tu ada dalam entry lepas2... Majestic!

Just Nis said...

wah!! sirius ni??!!

apalagi, tempek la gambo sobenir pree tuuuuuuuu!!

;p

Mrs.Sheikh said...

gile cantik bilik hotel niiii
mmg mewahhhhhh

Faisal Admar said...

suite tu nampak mcm northam :)
leh ngendap je kan? keke.