Tuesday, July 29, 2008

Mi Casa Series I.....

Sudah agak lama aku tidak membuat eksperimentasi menggunakan kamera DSLR, mengambil foto-foto objek di dalam rumah. Aku cuba bermain dengan teknik pencahayaan, apperture dan sebagainya, berguru sendiri (sesiapa juga boleh komen dan memberi tips mengenai teknik yang aku gunakan)! Aku jadikan ornament di dalam rumah sebagai objek, dan setiap ornament tersebut mempunyai cerita dan sejarahnya yang tersendiri.

malam

Salah satu sudut di ruang tamu yang mendamaikan bagi aku. Di hujung sofa biru gelap, terlihat daun-daun pokok Lidah Jin, yang aku ambil dari Tanjong Lobang seawal kedatangan aku ke Miri 3 tahun lepas. Suatu petang, aku ke sana bersama Esmi dan isterinya, mereka juga membawa beberapa rumpun untuk di tanam di rumah mereka. Semenjak pokok tersebut berada di rumah mereka, hampir setiap malam mereka diganggu makhluk halus berwarna hitam, berbulu dan merayap-rayap di dalam rumah. Setelah dinasihatkan supaya pokok tersebut diletak di luar rumah dan mengamalkan beberapa petua Islam, makhluk itu tidak lagi menganggu.

Ranting dan daun dari sudut dekat pula merupakan serumpun pokok kecil yang berbunga seperti Anggerik hutan dan berdaun seperti lalang, di ambil dari sebuah kampung di Sungai Bakam, Miri beberapa tahun lalu. Ianya semakin rimbun setelah di letakkan di dalam rumah. Kenangan bersama Tyah dan seorang blogger menyusur sungai dan hutan untuk menyaksikan keindahan fauna dan air terjun.

Tepak sireh & Bali Porcelain

Bekas tembaga merenjis air mawar (set Menepung Tawar) dari Terengganu yang tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas. Beberapa barangan tembaga kecil yang berasal dari India dan Turki serta Kelantan di letakkan di atas meja kayu Jati bersama ornament kecil lain. Bingkai gambar di sebelah kanan diperbuat dari tulang lembu yang telah di 'polish' sehingga kelihatan seperti batu mamar dan disusun di atas kepingan kayu. Manakala bingkai gambar kayu berukir era-Victoria itu pula (salah satu bingkai kegemaran) memaparkan foto hitam putih arwah Mak Tok dan Pak Tok. Kedua-dua bingkai berasal dari benua India. Cepu kecil tanah liat dan mempunyai cembul berbentuk Monyet atau Hanuman pula berasal dari Bali.

Thailand Procelain

Antara koleksi porcelain yang ditempatkan di dalam almari kaca kayu Jati (kayu ini dikitar semula, asalnya sebahagian kerangka katil zaman dahulu, tetapi diguna semula menjadi kerangka almari). Porcelain berbentuk Teratai dibeli di Pasar Chatuchak, Bangkok. Tidak sah sekiranya berkunjung ke Bangkok jika tidak singgah di pasar besar ini yang menjual pelbagai barangan kraftangan dan makanan. Bekas dengan penutup bermotif bunga dan corak 'retak seribu' di sebelah kanan pula, mungkin sudah berusia ratusan tahun berasal dari Portugal. Ada berpuluh-puluh barangan porcelain putih bercorak biru dalam koleksi aku yang dikumpul sekian lama, dan sudah lama juga koleksi ini tidak bertambah.

Chinese porcelain & Bohemia Crystal

Di sebelah kanan deretan porcelain buatan China yang dibeli dari merata tempat dan mempunyai kualiti berbeza serta corak yang melambangkan zaman ianya dibuat berdasarkan pemerintahan Maharaja China. Paling unik ialah sepasang bekas bunga yang mempunyai corak beberapa ekor Belalang besar dan daun, lukisan yang bersahaja dan ringkas tetapi berkarektor. Manakala di sebelah kiri pula ialah koleksi Bohemia Crystal buatan Czecholovakia - pertembungan Timur dan Barat, itulah konsep deco rumah ini. Nun di hujung pula lampu terendak dari porcelain bercorak flora dari Vietnam.

Burmese Betel Leaf set and Javanese insense set

Antara koleksi tembaga kegemaran - bekas untuk meletakkan sireh berbentuk ayam yang diperbuat dengan menggunakan tangan atau 'handmade' berasal dari sebuah kampung di pedalaman Burma. Di sebelah kanan ialah cepu tembaga mengasap kemenyan berukiran Jawa di mana cembulnya mempunyai motif Singa - lambang yang boleh di temui di Kraton. Aku kerap gunakan cepu ini untuk 'aromatheraphy' menggunakan kemenyan Arab atau mengasap Keris pusaka.

47 comments:

momilo said...

Interesting collection. More interesting because you ingat cerita setiap barang itu.

rhymee azrie said...

Wow! Wonder how the actual pic inside...

wahdi said...

Hi Rush, nice pics! i paling suka main ngan lighting kalau ambik pic..btw my fav pic last sekali! nice!

shahril aley said...

ayooo mengasap keris pusaka
jangan ade saka sudah la tok wan
nanti cucu² sekalian takut plak nak datang miri
hehehe.....

wah mcm ni kalah la makcik timah sebelah rumah tu
porcelain, kristal, tembaga etc smua lawa gile
erkkk rajin ye nak ngelap & kemas rumah
sapa la gerangan permaisuri@tok di hati tu :)
beruntung ye dapat tok wan yang rajin & teliti ni
ni belum lagi kire skill memasak nasi beriyani/gam/minyak dan lauk pauk yang sedap gile

huyooo cukup pakej la

Lily.Lulu. said...

cayalah tok wan ...
time mood dtg, harus asah skill bg lebih tajam dan mantap lagi
jangan asah skill lain sudeyy
:P

Rush Murad said...

momilo - tq! of course ler i ingat, some of the collections tu gifts from family and friends... simpan byk kenangan... :)

rhymee - come to the house one day.... boleh lepak2 kat laman sambil minum coffee, and lihat pemandangan tasik...

Rush Murad said...

wahdi - TQ... im polishing my skill... without any proper guidance :( me too...the last one is my fav... macam dalam magazine obersee jerr.. * perasaankah aku?

shahril - saka?? ayooo... selisih... takmoh! tapi harta pusaka mauuu... u berjiran dgn makcik timah kerr?? itu makcik timah belum tengok lagik barang kemas n intan berlian i... mau dia juling mata.... hahahahaa.. permaisuri?? frankly speaking, I DONT HAVE ANYBODY AT THE MOMENT TO BE SO-CALLED FUTURE WIFE... kawan2 sajor...

lily - ini mood tengah boring yaamatz... seriously, feel so lonely dgn sejuk hujan kat luar... skill fotografi kena asah... skill yg lain tuu... mantap sudeyyy...

chinta said...

cantik2 gambar dlm rumah you nih..masih blajar sendrik tapi bnyk sgt tak tau...anyway, nice to know your blog..;)

Beruang Madu said...

Cantiknya koleksi rumah... senang kalau rumah takder kucing... rumah kami amende yg dikumpul abis kena terajang sebelum kami terajang diorang balik...

tapi sebenarnya cantik sungguh cara mengambik gambar tu... terpuji sangat...

wahhh siap ada perasap keris lagik... kelasss... ni dah kira pendekar pendekar nih...

Just Nis said...

g umah u ni sah2 la mcm nak masuk muzium kekdahnye..

hiks!!

x pon mcm nak g umah bomoh sbb u tgh pose2 ngasapkan keris!!

;D

Luaq Ezplanade said...

Salam rush~! awesome pictures taken laa...makin mahir nampak sekarang nie, harus la perkembangkan lagi skil2 tu ekk. Wah~! semua orang macam tertunggu2 nak tahu wat ur plan for weekend nie...ermm....

WanHidayat said...

Nnti sy balik Terengganu, sy beli abg tembaga yang abg pesan sekian lamanya...nak beli tuh boleh sgt cuma jasad jea tak sampai ke Terengganu lagi...nanti2 ek...berhabuk tak umah abg????

Dah lama tak pegang dan lap semua benda tuh...tunggu pindah rumah lah ek....

Anonymous said...

Salam - bro...perasap keris?...biar btul...

ai baca blog pakcik ghazz...ada gambar u dgn dia time g umrah...wht a small world.ai pun kalau ada rezeki menerima "jemputan"..awal2 inform p.Ghazz...mintak tolong tunjuk jalan2 di Mekah...

Shah said...

Suka sangat dengan entry ni & kisah2 travel disebalik barang2 kat rumah Rush ni

axim said...

bestnyer tengok koleksi koleksi barang barang dalam umah tok wan!!

Amiene Rev said...

Ini satu pemandangan indah.

Hidney said...

superb... i like to take picture too, but not as good as yours la. best picture yg hitam putih tu. i have more than one reason to come back to your blog...

Rush Murad said...

chinta - tq! pic tu hanya ilusi optik sahaja.... went to ur blog as well... kat Glasgow ekkk?

Beruang Madu comeyyy - i know kat rumah u pun banyak barang2 macam ni, collection frm ur trips... plan nak bela kucing jugak... eermm.. tak kesampaian lagik. Pendekar? ermm... dari Kraton Solo..

Rush Murad said...

just nis - muzium??? hahahaaaa... some of the barang2 tu dah boleh masuk muzium and arkib negara.. i part-time jadi bomoh... :D

luaq - practice makes perfect... tapi tak der member2 nak practise sesama... weekend ni ekkk... dah email to semua orang...

Rush Murad said...

wan hidayat - bila nak pi terengganu tu??? banyak yg nak beli actually... larat ke nak hangkut balik Miri? habuk kat rumah ni tak dak sapa nak bersihkan.. still tak jumpa maid yg ok... :(

anonymous - salam... perasap keris bagi wangi jerrr... macam kita jaga kereta/motor, kena bersihkan, kena lap kasi kilat etc... kenal si Ghazz jugak ker? memang small world... nampaknya si Ghazz tu memang popular :)

shah - i tau u mesti ada banyak knick-knacks macam ni kat rumah u... lelagi konsep deco rumah ala-Nusantara.. sure banyak yg unik... bila nak jemput datang rumah?

Rush Murad said...

axim - it took me errr.... so many years an endless effort to collect these items... but bila tengok benada2 ni, jadi macam therapy plak

amiene rev - tq...

hidney - TQ! i baru belajar2 guna camera DSLR ni... still looking for the sifu... something nice abt the b&w pci tu kan? :) do come again...

Inah said...

cantiknya barang2 dlm umah tok wan!!nak pegi nak pegi..(sambil loncat2 :P)

xiiinam751, musafir denganMu said...

Hmmm..Cantik!Saya suka dekorasi macam ni..
Tapi sekarang,bersepah-sepah dengan buku anak-anak. Buku di mana-mana!

Nurul A. Abid said...

Ada tak lampu ajaib yang ada bila diusap keluar jin? He...he...he..

Posting pasal UK terbengkalai sebab all pics terdelete....terbang terus mood...isykh...isykh..isykh.

U ada antar e-mail ke? Takde punnnn....

Pato N Pearl said...

gosh rush, we just so love your collection..especially cik ayam tu...The way you place these collection has a good contrast in texture, colour and balance. A pity our "reban itik" is soooo small so limit lah tempat for us. Who know one day, you might do an exhibition of your travel collection kan...A RUSH COLLECTION ;)

P&P

Ziana said...

Tok Wan......
cantikkknye koleksi!!!
and nice shoot!!!

tp papepon i loike ur koleksi laa!!
very klasik!
:)

Rush Murad said...

inah - kat Adelaide tu banyaaakkkk deco cantik2 tauuu... boleh ler nanti u kumpul sikit2, the beri kat Tok Wan * matilaaaa wishlist lagikkkk.....

Kak xiiinam - masa saya kecik2 dulu pun macam tuuu... barang2 perhiasan rumah my parents selalu jer kami 'jahanamkan'.. main bola dalam rumah ler etc. dah tu buku2 n komik2 ni bersepah2... ehhh... miss the old days plak...

nurul - lampu ajaib??? dalam edisi akan datang i tunjukkan... bukan lampu tapi teko/ketil/kendi dari Bosnia... posting UK, takan cik abang tak de snap2? alasan tauuu..

Rush Murad said...

pato&pearl - TQ! (kalau dah professional interior designer cakap cantik... kembang hidung i...) likewise, i love the ayam... its quite big n heavy though... berat2 i bawak naik flight.... one fine day bila i dah pindah semula ke JB... i buat exhibition... free entry to all bloggers :) (berangan jer nihh)

ziana - tq dear!... koleksi biasa2 jer... yg 'luar biasa' akan muncul tak lama lagik.. merembessss... :D

arsaili said...

salam..wahhh menarik la..suka juga the last pic tuh...ehehehe...

Rush Murad said...

arsaili - salam back to u :) glad ada orang suka tengok pic yg i ambik tuu... baru nak belajar...

CaTwOmEnS said...

cantiknya umah.....
bape nak jual.. :P
lawak jek.. he he..
pandai abg capture gmbr, nampak hidup lor..

Sastri said...

waaa... barangan dari pelbagai negara untuk menghias rumah ek... tak lupa warisan turun-temurun... :)

kenapa la i ni pemalas sungguh nak beli barang-barang camni semasa trip ek? malas nak bawak berat sebenarnya... huhuhu...

axim said...

TOK WAN,non hapdet kah??

happy weekend to you too!!!!

*papa nak berkabung hujung minggu ni sebab gagal menghadirkan diri ke projek S...HUHUHUHUHU

axim said...

tOK wAN dah buh gambaq YKWYA tuh..

WE ARE FAMILY..:)

mummysyafie said...

salam kenal..

nice pic..camne erkk amik pic camtu? tenang je tengok

Rush Murad said...

catwomens - rumah bujang jerrrr... ilusi optik jer semua tu :) masih lagi belajar snap foto....

sastri - if travel selalunya i beli barang yg kecik2 jerrr... 2 kali sahaja seingat i, i beli barang yg berat dan menyusahkan... sekali di borobudur membeli perhiasan dinding dari batu... dan di morocco, beli pinggan mangkuk tanah liat segala yg amat beratttt...

axim - Tok Wan tak hupdate hari2 la papa... not a daily blogger... tunggu esok baru ada cerita outing yg menarik kat Miri nih... u too, happy weekend, jangan sedih2 arrr......

Wahida said...

Hi Rush.. ur blog ni banyak gambar cantik-cantikla.. nice to know u @ BBQ just now..

Sila-silalah melawat blog I juga ye..
Take care~~

Wahida aka Wida

mOhD^.^rAz said...

suka tgk style u ambik gambar..
memang menjadi..
nice..

adie said...

hallo
mmmm...u pon kenal kak naha
atcually i dont have her no
tapi nnti try carikan

p/s thank view my blog and have a great weekend

Faisal Admar said...

best kan tengok hasil dari dslr... haiz entah bila lah boleh membeli nih :)

good pics!

Rush Murad said...

wahida - same here, nice to know u... mana link to ur blog?

mohd raz - berpuluh snap, beberapa ajer yg terpilih..

chinta said...

bukan dok glasgow..dok edinburgh...btw, i link blog u yek..

Rush Murad said...

adie - hi! kenal sgt dgn Naha tuuu, kan i from Jb gak.. tapi la ni kerja di Miri... :)
bila nak update blog ni?

faisal admar - nanti ada rezeki, beli lerr... i ni pun bertahun2 tunggu nak beli, akhirnya... beli gakkk... puas hati...:

chinta - oopsss... silap ekkk? i pun nak link u gak....

Anonymous said...

wahwahwah..nice picture and nice shot..lenkali ambik gambar iera ok.... :P

nishashburn said...

lawa sgt... suke tgk ur pics...

Faisal Admar said...

whoa! byk nye perhiasan rumah! dah tak mcm rumah bujang. very nice :)

suka pic yg ada gambar black & white tuh. very classic!

Rush Murad said...

iera - boleh... u pun fotogenik kan? atau nak ambik masa u bersanding nanti? oopssss....

nishasburn - tq very much! :)

faisal - ni rumah bujang terlajak namanya.... hahahahaha... jemput datang.... nanti i nak buat siri 'black&white' pula..