Friday, July 18, 2008

Men Night Out......

My creation

Malam semalam, ada acara ringkas makan-makan dengan rakan-rakan sekerja sempena perpindahan Affendy (berbaju merah dengan senyum 'teddy bear') ke Kuala Lumpur. Seorang demi seorang rakan di Syarikat meninggalkan Miri, pulang ke Semenanjung bekerja dengan beberapa projek Syarikat. Aku juga teringin pulang, teringin untuk bertukar lokasi, tetapi tidak dalam waktu terdekat ini. Sudah agak lama kami tidak berkumpul santai begini, kali terakhir apabila Anwar Omar berpindah ke pejabat di Kuala Lumpur beberapa bulan lalu.

Macam-macam cerita dan perkembangan terkini kami kongsi, walau bekerja di Syarikat yang sama, adakalanya berbulan-bulan kami tidak terserempak, maklumlah ramai di antara mereka bekerja di pelantar minyak, ada yang berulang-alik ke pejabat di Kuala Lumpur/Labuan/Sabah setiap minggu, ada yang setiap dua-tiga bulan akan bekerja di luar negara dan sebagainya. Soalan yang kerap mereka tanyakan kepada aku selalunya mengenai 'travel' aku dan kami yang kerap terbang ke merata dunia ini mula bertukar-tukar cerita dan pengalaman.


My creation

Makan malam ala-buffet di Marriot Resort and Spa, satu-satunya hotel resort bertaraf 5 bintang di Miri. Semenjak aku datang ke Miri, ini merupakan kali yang ke lima belas atau lebih aku ke sini, acara Syarikat kerap diadakan di sini. Hotel cantik bertentangan dengan Laut China Selatan yang hanya riuh-rendah di hujung minggu dengan pelbagai aktiviti keluarga. Kakitangan yang berpindah lokasi ataupun berhenti perkhidmatan akan diberikan sejumlah wang (paling sedikit RM2K) untuk menjamu rakan-rakan, mengadakan parti - "farewell party". Terpulang kepada individu untuk menjemput siapa, buat di mana, makan apa.... dan sekiranya tidak mahu buat pun tidak mengapa, simpan saja duit yang diberikan. Apapun, makanan di Marriot memang tidak mengecewakan dan 'ambience' bercirikan tropika membuatkan pengunjung selesa. Terima kasih kepada Affendy, insyaAllah kita jumpa di pejabat di Kuala Lumpur suatu hari nanti.

DSC_2745

Beberapa hari lepas aku tiba-tiba teringin benar ingin makan buah-buahan, mungkin kerana sistem penghadaman aku sedikit terganggu. Pisang dan 'fresh prune' merupakan buah-buahan kegemaran aku, selain anggur 'seedless Red Flame' dan Manggis. Aku ke pasar segar di Krokop, di mana banyak buah-buahan dan sayur-sayuran import di jual, harga di sini memang mahal tetapi kesegaran dan kualiti terjamin. Aku membeli 3 biji buah Peach merah, 3 biji buah Nectarine yang di import 'airflown' dari Australia dan 2 biji Mangga 'airflown' dari Thai. Harga semuanya mencecah RM40... bak kata pepatah "Kalah membeli, menang memakai/memakan......"

36 comments:

rhymee azrie said...

Sedap-sedap mknnya...Belang hitam putih pun enak...eermmm...:)

Inah said...

sume laki yang hang out :)

tok wan!! turun la kl :D

Along Abdul Karim said...

Farewell?.. attended 2 farewell Mei lepas... tak berape suke laa.. sedih!!
Apa2 pun itu semua lumrah alam kan?.. bertemu dan berpisah :(

Buah-buahan tu boleh buat pudding gak yek?... ;p
Selamat Berhujung Minggu TS :)

artisticklytouch said...

rakan ketawa itu memang ramai tapi rakan menangis? cheerish them while they still standing beside u in sunny days or rainy days..

alamak tompi pulak..mengingatkan aku....kata nak belikan CD Tompi...mananya? Sebulan lagi birthday aku tau ha ha

mOhD^.^rAz said...

ahaks :)
bila la agaknye u nak balik ke semenanjung ek?
hehe..

kmpem best makan-makan kat sana..
len kali ajak la sekali..
nak gak join :)

axim said...

selamat berhujung minggu Tok Wan!!!

Nikli said...

sure u had ur own good time..
hepi weekend to you..
:)

A f f e n d i O s m a n said...

uish...skang sudah jadi nama tokwan kah?

Rush Murad said...

rhymee - semuanya enak... sehingga menjilat jari...

inah - sesekali keluar tanpa isteri, gf, fiance etc... tetapi tak der gossip2 ekkk... kl punya projek... tunguuuu...

along - well... life goes on... nanti tiba masa i buat farewell, u sedih jugak tak?

Rush Murad said...

artistickly - CD tompi tak der stok kat Miri nih, nanti i suruh my fren burn for u, ok??? sambut bday kat mana?

mohd Raz - balik semenanjung kejap2 ada, tapi balik terus.... nan ado buat masa terdekat ni... sedihh... nanti u boleh join grup si Lily-lulu tu ekkk...

axim - hujung minggu yg sungguh padat dan sedap!!! macam mana tu?? :O

Rush Murad said...

nikli - tq... dah habis weekend ni, baru balik dari luar negara... hiksss.....

fendi - hahahahaa... u nak gelaran jugak kah? meh daftar nama kat lily... Tok Wan... macam sedap plak...

Lily.Lulu. said...

syioknyaaaa la makan2 mcm nih
2ribu untuk makan, memang terlebih sudah !!

kita tunggu tok wan dtg KL lagi, bleh g makan kat kedai serba putih

:D


fendi osman nak register nama ?? nak jadi tok ape yeh ? tok wan dah ada, tok bear dah ada ...

Along Abdul Karim said...

Yes!!... Life goes on :) Itu yg sedang I lalui skrg...

Farewell TS?... Mesti sedihhh punya... :( Hopefully tidak dalam waktu terdekat nie... tak jumpa pun lagi (macam berani pun nak jumpa hehehehe...)

Apa2 pun perpisahan bukan akhirnya satu2 perhubungan kan?.. Dengan adanya kemajuan komunikasi sekarang, I boleh update your news through blog TS nie ;p

A f f e n d i O s m a n said...

hmmmm

kene register ngan lily ek!
takpe la...
i reserve the name la kot....


lily....tak yah laaa...malu ahhh!

aNgRiAni said...

bestnya...
dah laamaaa tak makan kat hotel
uhukssssssss
kat tawau takde 5 star hotel
balik kk baru boleh gi makan² kat hotel...

Just Nis said...

wah!! utk farewell dpt 2k pastu abis utk amam2 je..

dasat!

haruss la g tmpt yg mewah2 skett ekk..

;D

rhymee azrie said...

I tunggu entry dr luar negara ni... Harus ; bukan sekadar bilik/suite... :)

Chen said...

hi! do u workout a lot? How do you maintain that fabulous figure?

Rush Murad said...

lily - ngidam la plak bila u sebut kedai putih tuuu.... sedap banget dia punya Tomyam... Sukhimvut Kg. baru dekat Jalan Hamzah tuuu... tunggu ler i datang ekk... bila tatau..

along - kalau farewell i... sapa jer lah yg nak datang... selain farewell, i nak buat jugak 'welcome' parti kat kl...hiksss.. takut bila dah pindah kl, TS ni pun ikut pindah angin..

fendi - nak i berikan ke? Abang PTD? tak pung Abang SP (Sg. Petani atau Sri Punggong/Panggung :O)

Rush Murad said...

angriani - tak semestinya makanan kat hotel ni sedap2... i prefer makan2 seafood atau bbq... open air.. nanti kita makan2 kat KK ekkk...

just nis - kalau i dapat 2-3k tu, i buat nasi lemak bungkus jerrr... jimat kos, lepas tu duit lebih i buat enjoy...kan?

rhymee - wahhh... pecah rahsia i pi overseas last weekend!!!!! yess... mind you... royal suite... dgn gold plated and jacuzzi segala.... tu belum citer layanan VVIP dari Chef Simon..ooopsss... terlebih sudeyyyy..

Chen - hi doc! i DONT workout at all... fabulous?? ayooo... u kena tukar cermin mata doc... i'm getting boroi and extra pounds each day... nangessss...

Along Abdul Karim said...

Walau dimana sekali pun u transfer nanti yang penting u happy. Bila u happy maka 'Tepak Sireh' nie pasti akan 'bercerita lebih banyak lagi.. dan lagi.. dan lagi..' & terussss bertahan... INSYAALLAH :)
Wish you all the very best ;p

Just Nis said...

nasi bungkusssssssssss je????

aiyoh!!!!

;p

Pato N Pearl said...

yes kadang kadang Pato pun kena ada Mens night out..macam Girls night out jugak...So apa agaknya Men gossip eh..hehehehe

Oh by the way, you nak tau apa jadi ngan our Hershey?..U gi lah check out lah... ;)

Pearl

arsaili said...

salam..kalah membeli menang memakai...sure extra kenyang..ekekeke

mOhD^.^rAz said...

hehe..
InsyaAllah kalau ada peluang..
tak lama da tuh..
leh la balik semenanjung :)

shahril aley said...

tok wan makan buah banyak2 ye
tak pun tempek saki baki kat muke
kasi fresh & tegang itu kulit
jangan kasi kedut....
tua sangat ke tok wan ni?

Norae said...

rush..

seronoknya sesekali berkumpul sebegini.. bertemu teman2 office diluar...makan2.. gossip2.. berkongsi pengalaman..

Norae

Rush Murad said...

along - pandeyyyy... if Im happy, banyak ler entry dalam ni... :)

just nis - nasi bungkus best aper?... namoo?? nehiii??? motif?? :O

pato & pearl - Men tak der gossip2 segala, we all citer pasal investment, pasal kerja, pasal 'gadis', pasal word 'kinky' :D... pasal politik sikit jerr.. coz semua isu negara very sensitif... what happened to Hershey??? :O

Rush Murad said...

arsaili - salam... yer kalah membeli, menang memakai, poket jadi pokai.... duduk diam2 and berseringai... :D

mohd Raz - peluang ada di mana2.... cuma malas jer nak sound big boss pasal nak pindah randah nih... coz my chenta hati pun still kat sini, sapa tatau...


shahril aley - muka i ni berkedut kerrrr???? ayyoo... tragis... depa semua kata i nampak lebih muda dari usia... tak caya??? kena tukar produk nih, tak pun pi 'cucuk'...

norae - hi dear! yess... memang best... sebulan dua ni pasti ada lagik gathering ni cpz ada yg nak kena posting/pindah kl.... bila lama tak jumpa, macam2 perkara baru kita 'tersedar'...ekkk/

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

bestkan dapat berkumpul cam ni sekali sekala, dan makanan tu perrhhhh nampak lazat aje kat mata akak ni

Anonymous said...

Salam dear -

boleh tahan ganteng jugak orang2 minyak nie ya....

lef
Nane

Anonymous said...

one of the guy in your pic is my ex-bf.... i hate him! sorry for being emotional in your blog TS.... anyways, nice blog and beautiful photos.

petite le petite

Rush Murad said...

crazy beautiful - seronok, memanng seronok, lelagik kat Miri ni, very limited kawan2 yg sekepala n sekapal... meh datang sini, i belanja makan... errrr... kirim salam kat ur sister tu ek... saw her pics... :)

nane - Salam... orang minyak???? hahahaha... orang minyak kan hitam legam.. bukan setakat ganteng tetapi poket lebat... :)

petite le petite - hopefully it's not me :O sapa ek? which one? meh i pi belasah dia.....

axim said...

hujung minggu yang sungguh padat dan sedap???haiyoooo lain macam saja bunyi nya..haha

Anonymous said...

Dear...wah...lagi lebat Kepala Agung nya@$$$$$...lagi ai soka...biarlah itam legam sekali pun...hehehehhe

Lef;
Nane

obh of petite le petite...u belasah jer semua...boleh?...

rhymee azrie said...

I baru perasan, mamat baju T putih ala2 arab ckit tu...junior di UIA dolu...