Monday, July 14, 2008

A Rush's Sunday....

My creation

Hujung minggu lalu aku ke Kota Kinabalu, menghadiri kelas pertama untuk semester ini. Pesawat dari Miri mendarat di Lapangan Terbang KK, 30 minit lebih awal dari jadual. Tidak sempat untuk aku menguntai mimpi, dikejutkan dengan pengumuman suara garau Pramugari menyuruh tegakkan tempat duduk dan ikat tali pinggang keledar. Aku sampai di Puncak Sepanggar tepat pada masanya sebelum kelas pertama bermula, seawal jam 9 pagi. Semester ini aku akan berjumpa dengan Dr. AJ; 'taiko', 'gangster' yang dalam serius boleh buat lawak semi-sensored. Dr. AJ pernah mengajar aku semasa di peringkat Sarjana Muda, subjek Penyelidikan/Thesis. Masih terngiang-ngiang di telinga apabila beliau dulu pernah mengatakan yang belum ada pelajar di bawah seliaan beliau mendapat markah 'A' untuk thesis - tetapi aku memecahkan rekod tersebut tanpa sengaja.

Aku dijemput oleh seorang rakan 'S' setelah kelas bersurai sekitar jam 5 petang. Pensyarah semester lepas, YM Datuk Dr. Raja Abdullah sempat berjumpa aku sambil mengucapkan tahniah, sepatutnya aku yang berterima kasih kepada beliau kerana memberi markah yang baik; "...you deserve it!" katanya sambil menambah " semua assignment you I beri pada student baru, as a sample, you've produced quality works.." aku speechless sambil diperhatikan rakan-rakan lain. Selesai bersalaman, si 'S' membawa kami menuju terus ke 1Borneo - The Biggest Shopping Mall In Borneo. Aku akui, terkesima melihat deretan kedai dan butik berjenama yang ada di dalamnya, termasuklah restoran berkonsepkan hutan belantara berserta persembahan kebudayaan masyarakat Sabah. Sebagai kenang-kenangan ke 1Borneo, aku membeli dompet kulit berwarna Burgundy edisi terhad 1887 DLUXE sempena 120 tahun kewujudan jenama dari butik Braun Buffel. Tak puas berlegar di 1Borneo!

Aku tinggalkan kamera DSLR kepada 'S' supaya beliau boleh ambil foto di Pasar Tamu di Gaya Street keesokannya, memandangkan aku akan menghadiri kelas pagi dan pastinya tidak sempat untuk ke sana. Kalau tidak, tiadalah foto-foto dari Sabah pada kali ini (aku ada mengambil beberapa foto di UiTM KK, tetapi di dalamya tiada SD Card!). Selesai kelas, aku langsung menuju ke Lapangan Terbang untuk pulang ke Miri, terima kasih kepada 'S' kerana sudi menemani (termasuklah menemani kami berkaraoke pada malam sebelumnya).

My creation

Sesampai di Miri, aku terus menuju ke Bintang Plaza, berehat sambil minum Latte di Coffee Beans sementara menunggu yang lain datang untuk acara 'get-to-know' cum bowling. Kali pertama berkenalan secara live dengan blogger Zackzara, pertama kali bergurau senda dengan blogger Rhymee dan lainnya rakan 'sepermainan' aku di Miri; Khairul, Rn8, Haizul dan awek baru Cik Sal. Memang seronok dan banyak aksi-aksi yang melucukan semasa aktiviti bowling berlangsung, macam-macam style balingan, macam-macam kerenah dan macam-macam cerita - seronok!

Pulau Melayu, Miri, Sarawak

Selesai bowling, kami menuju ke Kampung Pulau Melayu, mengisi perut di Rides Cafe, restoran beratap nipah yang berhadapan Laut China Selatan yang terbentang luas. Suasana senja di Kampung Pulau Melayu memang indah dan menarik, aku cuma sempat mengambil beberapa keping foto sahaja sebelum matahari tenggelam di ufuk Barat bersama dengan lembanyungnya.... banyak memori indah tercipta di sini semenjak aku berkelana di Miri!

My creation

Donut tersebut bukan hidangan di Rides Cafe ini, tetapi ole-ole yang dihidangkan sementara menunggu makanan yang dipesan siap. Donut sedap dari Big Apple, Kota Kinabalu yang dibeli oleh 'S' untuk aku dan rakan-rakan di Miri. Acara makan-makan dan minum-minum berlanjutan menjadi acara 'ngomelan', terselit juga acara anyam ketupat dan mesyuarat tidak rasmi committee untuk aktiviti blogger di Miri. I love intellectual conversation selain dari merapu dan lawak semi-sensored. Harap-harap tiada yang kecil hati atau terasa dengan omelan aku pada hari tu, jangan sampai aku kena saman sudah lah, maklumlah si Zackzara dan Rhymee merupakan pengamal undang-undang di Miri.

40 comments:

zackzara said...

Salam :)

Wahhh! Menarik! ;) Yea....pertama kali 'live' dgn anda..I had a great time. Thanks for the time spent. Kalau ada acara/activity mcm ni lagi...hola me aight! I luv intellectual conversation too but that day kali saya segan skit..dan asyik ketawa je! Hahaha...

U have a great day, Rush.

:)

rhymee azrie said...

Salam,

Yes, masing-masing dgn entry yang serupa tapi nukilan berbeza. Versatile sgt...hehehehehe...

Chen said...

fantastic photos as always. loved the sunset photo.

Inah said...

waahh..kembali menjadi student ek atok!!

sila study ngan rajin ek..bila mau turun kl lagi..nak jumpe atok!!

ASLIsmail said...

Intellectual conversation - one of medium to progress our minds update and parts of value of life :)

Have a nice day ahead Rush !

Rush Murad said...

zackzara - Salam.... :) same here, we had a great time ekkk... lepas ni boleh buat aktiviti yang lebih berfaedah... ingat... amal jariah punya cerita... :D lepas ni tak boleh segan2 lagik... hv a nice day!

rhymee - Salam back to u dude... kita ni semua kan versatile... walaupunnnn.... lepas ni kita buat sesi diskusi pasal politik plak ekkk... tunggu DSAI pi balai buat buat keterangan dulu..

Rush Murad said...

chen - thanks Doc! tetiba i terasa macam my forte ialah ambil pic sunset jekk....errmmm.... good idea..

inah - sudah lama kembalian, nanti Inah pun sambung jadi student gak kan? rajin? erkkk... not me, but i study smart... smart kerrrrrr??? :O nanti ler i plan elok2 bila nak jumpa dgn uol...

aslismail - eeemmm... siap ada description for intellectual conversation... memang detail ler u ni. tapi dgn u i sembang merapu meraban jer kan? hahahahaha... u too have a fantastic day!

axim said...

salam tok wan...apa habaq??harap tok wan gembira menjadi student kembali yek..haha...tak rasa tua ker aku duk panggil hang tok wan ni,kehkehkeh...

khairabdullah said...

gambar sunset itu memang super menawan...

mOhD^.^rAz said...

jom lawan boling dua..
ahaks..
lama bebenor dah neh tak main boling..
xtau nak main ngan saper da..

suka gmbr sunset..
huhu..

Lily.Lulu. said...

tok wan ..
ur pic x sah kalau x cantik
sumenya pasti menarik
i loikeee !!!
:D

syiok eh kejap kelas kat KL
kejap kelas kat KK
macam dari KL ke PJ
x pun dari KL nak ke SA

huhuhuhu
:P

anne said...

wah best student tu...well done! rajinnya - sambung belajar ke short course je?

Along Abdul Karim said...

Wah.. 1Borneo dah bukak yek?.. Nak pergilah...
Wah... bestnya u all.. so apa next aktiviti blogger2 Miri?
Apa2 pun En.TS memang sifu tangkap gambar sunset la.. Cantik sangat!!

Luaq Ezplanade said...

Its lovely mini gathering ler kan..walaupun kira mcm last minute plan dan menjadi jugak...hehehe. Such a nice sunset ler beb~! Can't wait fo r the next plan nie? Karaoke? BBQ? Brunei trip?

Rush Murad said...

axim - salam to papa! tough jugak jadi student sambil bekerja nih... Tok Wan tua? macam kelapa tua...yang hang depa dok panggiy papa...hiksss... papa kawen muda kah??? :D

khair - menawankah? kat tiruchivalli dan chennai tu nanti lagik ler menawan....kan? *nangessss....

Rush Murad said...

mohd raz - lawan boling DUA??? apakah itu?... u mesti terer ekkk? jom arrr... nanti boleh buta gath berboling dgn blogger kl... u pun suka sunset ekk? TQ

lily - cantik? macam Tok Wan jugak kaaannn?? syok?? ayoooo... habis duit kat flight n hotel.... tu pasal travel2 ni kena cut cost

anne - thanks! buat 'long course'... nak siapkan my MSc.

Rush Murad said...

along - saya minta maaf bebanyaaaakkkk.... sebab terlupa jemput u sekali berbowling...n lepak2 hari tuuu... ini pun last minute si Luaq Dome arrange.. nanti kalau ada aktviti, i ajak u sekali ekkk... tungguuuu...

luaq - yes... boleh buat selalu.... macam2 plan ada kat kepala nih... tungguuuu...

Anonymous said...

Salam,
Wah donut tu look tempting...macam J&Co nyer kat pavillion.

aNgRiAni said...

adeiiiii
kalau tau abg tepak ada kat kk ari sabtu, boleh ketemu
menyesalnya...
takper...next cuti kita ketemu yer
memang best pasar tamu kat gaya street tu kat...
cuci mata...
heheheheh
sgt syiokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Anonymous said...

best nyer pegi KK..rindu nak pegi lagi..sedapnya donut..tak beli pun untuk kiter..hihihi..bila abg pegi lagi?nak pesan beli donut tu..take care.. -iera-

arsaili said...

salam...MBA ker?

Just Nis said...

rush, puncak sepanggar tu da dekatttttttt sgt ngan umah parents kite..

mrasa turun naik bukit tiap kali g kelas ekk..

heheheh!

ala, rindunyaaaaaaaaa kat kk!!!
kat pasar tamu!!! kat sayap ayam panggang!!!!

**nangess lite2!**

nnt turun kk post la gambo ngan lbh byk lagi k..

Rush Murad said...

anonymous - salam... memang sedap donut Big Apple, tak banyak beza dgn J.Co

angriani - i dah cakap ler kat blog u yg i nak pi kk, mana tau u pun ada kat sana... nak ajak u makan seafood etc... next month i pi lagi, dekat2 bulan puasa, sambut Ramadhan kat KK :D... nanti kita leh gather2 ekkk..

iera - next time kalau i ingat, i belikan donut tu for u ekk... jom kita pi kk ramai2...i rinduuuuu banget kat budak opis u tu..

Rush Murad said...

arsaili - salam... I'm doing Master in Science, specific area in Information Management... :D

just nis - i know u from KK masa baca ur blog... tapi la ni kat kl dgn si comel tu kaaannn? bukit tu dah macam nak naik genting jerrrr, curam gilerr.. nanti i post pic kk banyak2 ekkk... tunggu next month lerr..

shahril aley said...

waa menjeles plak dgn tok wan
bang tiri nak dok sana terus la
hahahaha....

best gile jalan kat KK
banyak tempat tak sempat nak explore
1Borneo tu mmg tak masuk list
rasanye kat KL lagi best kot

bila nak buat rombongan enchek rush ke KK plak
*teringat cite rombongan cik kiah ke sukan komanwel 98

yang benar
bang tiri

Anonymous said...

Salam en tepak sireh,
really donut tu sejibik mcm J&Co. Well kena stop makan sebab boleh menaikan berat badan walaupun sungguh sedap sekali rasanya.
Sy akan ke KK 3/8, hope bole round places yg u ceritakan tu. sure best punye-fzy

Rush Murad said...

bang tiri - ada pros n cons la duduk kat Borneo ni, especially bila famili kat semenanjung. U punya entri pasal KK tu, mak aaiii... byk episod. 1Borneo is good enough dah... shopping raya kat sana jer lah nanti. Rombongan Cik Kiah next month pi 'S' kan??? nak ikuuuuutttttttt......

anonymous @ fzy - Salam back to u. Big Apple ni ada outlet kat The Curve and Ipoh... rasa pun tak byk beza dgn J.Co.. yess... dia letak yeast, tu pasal boleh buat badan naik..:O Tamu di Gaya Street hanya pada Ahad pagi.. selamat berlibur di KK ekkk...

shahril aley said...

hahaha trip ke KK 4 ari so kena pecah2 kepada 4 episod la. tak best la buat skali harung tak cover semua cerita. nanti org nak pergi sana stakat makan angin macam style dato datin plak. biar dorg excited nak buat xtvt mencabar selain shoping moping kat KK. eh tok wan jom la buat gathering kat S sana tu jumpe cucu² mu ini.... :)

Anonymous said...

hihihi..Bila nak pegi tu??rasa mcm seronok jer pegi KK...hihihi, donut tu jgn lupa ok?? :p....take care...

NURiz said...

Gambar-gambar kau tak pernah mengecewakan aku Rush.

:)

Along Abdul Karim said...

No need to sorry.. Insyallah next time bolehlah join u all :)
Anyway.. pudding coklat yg En.TS buat hr tu pun I tungguuuu nak rasa tau ;p

Rush Murad said...

shahril aley - kalautrip tu 21 hari??? ayooo.. pitaammmm... :O tapi bagus ler u buat macam tu, very the details... tok wan tengah dok fikir2 pasal projek 'S' tuu.. ada perkara yg membuatkan Tok Wan tak leh nak konpem sekarang...

anonymous - next month i pi KK lagi, lama lagik... insyaallah, kalau si kecik tu ikut sekali, i suruh di bimbit..

nuriz - ni nuriz mana??? thanks.... memang untuk tatapan semua... bukan utk riak :)

along - thats good! next time if i ajak u, make sure u join sekali ekkk? pudding cokelat tu? nanti ler i buat pudding yg lebih sedap dari tuuu...'upside down pudding', pernah dengar?

wahdi said...

Luv all the pics! yg awan tu pakai HDR ke?

Ziana said...

salute laa Tok Wan...
still sambung study..
me nak sambung dr dulu..
asyik delay jek..

nnt Tok Wan tlg ajar wat assign ek? dah karat dah nih..lama x berassignment :)

rhymee azrie said...

Kita karaoke lah pulak... La la la la la la la la la... boleh? hihihikss

Rush Murad said...

wahdi - HDR???? In simple layman terms: High Dynamic Range. The ability to take a series of different exposures of the same scene and combining them in post processing so basically all the image is properly exposed - this I got from Internet.... nope... tak reti lagi nak gunakan HDR segala... capture macam biasa sajor...

ziana - i dah bertahun2 delayed... bila kat Miri ni baru terbuka hati, coz banyak masa terbuang buat blog jekkk.. hikss... baik buat assignments yg macam nak pecah otak ni...*nangesss... i ajar u boleh tapiii.... pengerasnyaaaaaa...

rhymee - karaoke??? ayoo... i cannot sing laaaaa... suara pecah periuk, lain ler orang tuuu *sambil mencebikkan bibir... :/

Along Abdul Karim said...

InsyaAllah.. mesti nak join punya ;p Moganya tiada aral melintang je...
upside down pudding?.. tak pernah dengar lee... ada cokelat gak tak pudding tu?... wahh!! demand lak antu cokelat nie hehehehe..
Apa2 pun SIFU lebih tahu.. kalu ade bukak 'kelas' membuatnya ajak le I sekali yek ;p

rhymee azrie said...

Orang maner...? Hihiks...I pun nyanyi2 berangan jer...sora kepit...

A f f e n d i O s m a n said...

'S'

Kepingin bener untuk ku kenel!
muahahahaha

Nikli said...

Good Luck to u..

bang, as usual..
pic sume tuh tip top laa..especially gambar langit tuhh..

p/s: asik dok refresh saja inbox nihh