Tuesday, July 08, 2008

An Afternoon at Tanjong Lobang.....

DSC_3090

Sudah beberapa hari hati ini melonjak ingin melihat 'sunset', ingin memerhati matahari terbenam di perairan Miri sambil duduk bersantai menenang fikiran. Melihat laut China Selatan yang biru pekat, langit Borneo yang cerah berawan.... tetapi petang tadi langit Miri agak bergumpal-gumpal awannya, seakan mahu menurunkan hujan... lantas tanpa diduga mempamerkan keindahan panorama ciptaan Allah..... subhanallah!!!!... Indah ciptaanMu ya Allah!

DSC_3001

"Laut.....sampaikan kata-kata rindu aku pada abang....

Angin.... terbangkan kasih ini pada abang....

Burung... nyanyikan lagu sayang buat abang....

Alam.... aku merindui abang....sungguh aku merindui abang...."

kata-kata yang ku terima melalui sms, seakan tepat telahannya.... aku melihat laut luas tika itu.....

My creation

Di Tanjong Lobang ini juga tempat di mana aku kerap menjamu selera. Beberapa orang rakan aku ajak bersama, niat di hati mahu makan Ketam masak sambal, Udang goreng Nestum, Midin goreng Belacan, kalau tak pun Paprik Seafood yang paling sedap di Miri. Hajat tidak kesampaian, gerai yang biasa dikunjungi tutup pula petang tadi. Rasa kecewa terubat juga apabila foto-foto yang diambil tadi menjadi dengan cantik, subjek dan 'model' pula bekerjasama dengan baik, ini termasuklah 3 orang pelancong Punjabi dari India yang amat 'sporting' dan seorang budak lelaki yang sedang khusyuk membaca komik di atas batu.

My creation

Langsung kami putuskan untuk ke Ipoh Kopitiam sahaja yang terletak tidak jauh dari kawasan Tanjong Lobang/Brighton Beach. Terima kasih kepada Zoul, Khairul, Rn8 dan Haizul kerana menemani aku petang tadi.

48 comments:

Pato & Pearl said...

Just with the 2 pics, we're so mesmerized with the images. Cam postcard lah...Nasib baik lah tak de gambar makan..Malam malam bila terlihat gambar makan, siksa u..hehehehehe

P&P

Zoulkieflie said...

abg,gambo abg menarik la..nanti abg ajar zoul cara nak tangkap gambo dengan baik ok..FOC je ek..hehe..

mOhD^.^rAz said...

Indahnye...
bestnye kalau dpt tgk sama..
memang cantik...

axim said...

Subhanallah...catiknyer gambar yang abang amik...

WanHidayat said...

"Kita lihat mentari yang sama tika ia terbenam.....kita lihat langit tinggi yang serupa tika mendongak.....memandang ke arah laut luas.....terus merasa betapa 'ia' tdak pernah jauh walau tidak bersentuh....."

Mentari muncul dan pergi.....muncul memberi cahaya, pergi meninggalkan gelap namun hati ini sekali hadir tidak pernah juga pergi.....seakan tidak membenarkan malam berteman....

shahril aley said...

bang siyess suke tengok gambar 3 laki punjabi tu...
tapi lagi best pic budak ngah baca komik

sudah pandai tangkap gambar skrg
boleh kalahkan lily ni
hahaha....
makan ati si lily tu

Inah said...

isk isk..cantiknya gambo tok wan amik :D

nanti bley ajar cucu (kak lang) :P

lariksss :D

Along Abdul Karim said...

memang tenang amat menikmati indahnya alam ciptaan Allah Taala. Pastinya ia buat kita rasa bersyukur sangat sebab tinggal di Malaysia yg aman & damai nie.. wah tiba2 lak semangat patriotik membara :)

Bila sebut je ketam masak sambal terasa lapar pulak ;p Apa2 pun i prefer udang masak sambal kat salah satu gerai di Tanjong tu..

Nampaknya isu 'seru' tu pun semakin jelas kat entry nie. Sampai bila nak berahsiaaa nie En.TS?.. ;p

Rush Murad said...

P&P - come to Miri!... you'll be amazed by what Miri has to offer... supper? kat Singapore kan tak susah nak cari tempat makan 24 hrs, unlike Miri :(

zoul - u letak pics tu kecik sangat, susah nak menghayati... jom kita minta sifu ajar..

raz - jom ramai2 tengok sunset... lepas tu ramai2 pi surau... lebih barokah!

Rush Murad said...

axim - tq... pic tu tak perlu nak touch-up, dah memang panorama petang semalam jadi sesangat... awan tu macam lukisan plak..

wan - puitisnyaaaa...... mendalam maksud tuuu.... elok2 duduk atas kapal tu ekk... jangan sampai tertidur dalam kontena nanti... langsung tak nampak matahari plak.. :)

shahril aley - apasal plak suka tengok pic lelaki punjabi tuuu??? motif? masa we all nak beredar, tetiba one of them datang approach our car, ingatkan dia nak minta copy pic, rupanya nak tumpang pi Gudwara Sahib/kuil yang tak jauh dari situ... yaaaaa ampunnnnn... nak pengsan!!! zoul plak nak termuntah.... depa punya 'pewangi' badan/ body odour... :O

Rush Murad said...

inah - aikk... dah kena panggil tok wan kahhhh?? nampak gaya hari raya nanti dah kena beri duit raya nihh... cucu yang itu lagi terer snappy...

along - banyak tempat yang menarik di Miri ni kan? rasa macam sayang pulak nak tinggalkan Miri.... u selalunya pi kedai yang menghadap main road tu, kedai biras Zarina... isu seru????? itu semua spekulasi sahaja....

aNgRiAni said...

salam..asal kalau abg tepak amik gambo cantek2 ek?
pandai cari angle ek :)

blackpurple @ jowopinter said...

Kenapa namanya Tg Lobang ek?

Apa pun, gambar-gambar yang cantik! Berjiwa. Pandai kau tangkap Rush. Keindahan itu ciptaan Tuhan, dan kau bijak merakamkannya. Tahniah!

Rush Murad said...

angriani - salam back to u.... kena kreatif, melihat bukan sahaja dgn mata.... cuba sesuatu yg lain dan banyak merujuk kepada sifu2 handal dalam blogging ni... weekend ni u kat KK atau Tawau?

jowopinter - entah lah bro, Tg. Lobang... mungkin masa zaman Jepun dulu banyak digugurkan bom di pantai ni, sampai berlobang2... ataupun .....*sensored... :) bijak merakam, seperti kau juga, bijak bermain dengan tulisan...

Mrs.Sheikh said...

bang tepak,

sy kidnap lgi gambar ni..
sungguh cantik..
boleh ekk..
mekasihhhh!



p/s: sy link ekkk

zackzara said...

I almost set my foot there too yesterday to capture the sunset and to ease the feeling inside..but I had to called it off. Sib baik....kalau tidak...lariiiiiiiiiii. Hhehehe...

n0-nA-mE said...

cantiknya gbr .. cantik ciptaan Allah

rhymee azrie said...

Cantiknyer gmbr2 itew... Harus di-upgrade jugak tenik pengambilan gmbr ni.. hehehe

xiiinam751... musafir denganMu said...

-Siapa pengirim sms yang diamuk rindu tu bang!
-Cantiknya imej yang Rush rakam(Sudah lama saya tidak mampu bermain2 dengan kamera saya seperti itu..)

Rush Murad said...

mrs. sheikh - ambik lerrr.... u r most welcome, nanti if i kat Labuan, u kena belanja 1901 ekkk? linked urs as well...

zackzara - next time kita buat rombongan pi sana ekkk.... lari? i kejarrrrr...... dengar cerita ada blogger nak buat gathering for Miri bloggers... betul ke?

no-na-me - thanks.... damai terasa bila tengok sunset nih...

rhymee - upgrade? tak dak siapa nak jadi sifu i.... saya budak baru belajar maaa...

zackzara said...

Erk! Nak buat gath?? Bowling gath ke Bungai gath? Haha.. but.. if bowling..boleh je..(sambil menjeling ke arah Rhymee.. jom!)

*tade dgr apa2 pasal gath. Setahu I...pasal gath freelance photographer ada.. nak?? ;)

Lily.Lulu. said...

Ya Allah .. cantiknya gambar-gambar tuh bang. Dengan awan tuh, sunset lagi. Memang cantik ciptaan-Nya.

Tak dapat makan ketam ?? Alalalala .. ciannya dia. Jangan sedey yee tok wan .. nanti kedai tuh mesti bukak punyaa ...

Tok wan, jom join we olls makan kat William malam nih

:D

MNN said...

seriously memang aman damai jer tgk sunset tuuh.. mengkagumi keindahan alam ciptaan tuhan.. lawa giler view tuuh!! rasa relek jer.. rasa jiwa kosong dan tenang sekejap... :)

Just Nis said...

laa..ni ke tok wan nye??

hehehehe!

raya kang put me n my anak3 dlm list penerima duit raya k.. **matilaa advance x hengat!!

;p

yup! gambo2 iteww amat chantek sekali.. kagum seh!

:)

anne said...

sayu je hati tengok gambar tu...nice shots Rush.

Rush Murad said...

mnn - tu baru tengok frm here, belum betul2 tengok dan berada kat situ... dgn angin bertiup perlahan, hilang stress seminggu :)

just nis - yer.. tok wan, dah tua, dah boleh panggil tok wan dah utk depa tuu...anak2? i tot ada sorang jerrr? yg cute miut tuuu..

anne - thanks... sayu... yes thats the word.. sayu... miss my family ler... :/

shahril aley said...

motif? pasai mcm unik je... lagi best kalau letak skali melayu sorg(bang tepak), cine sorg(zoul), org iban sorg(dayat kot) etc... baru nampak meriah :)

lor mcm tu plak kes pewangi badan semulajadi dorg tu. ermmm dah spray tak keta tu. mana tau tertinggal bekas bau yang menyusuk hidung hingga ke kalbu bang. hahaha...

Bernard said...

I certainly hope for more photos of pantai pantai kt Sarawak nih! It's breathatkinG!

Rush Murad said...

shahril aley - memang depa unik, dan pandai posing2 plak... first i nak ambik depa duduk atas batu, tetiba nak posing with that background... pandai jer nak ngatur ekk... i dah spray dgn my Dunhill... ayooo lekatttt bau!

bernard - ktak urang S'wak kah? I have lots of photos on Miri beaches... tapi simpan dalam flickr sajor... :)

Sastri said...

Tanjong Lobang... teringat pantainya... pernah ke sana semasa my uncle was there...

suka gambar nombor satu tu... macam lukisan pun ada... memang indah ciptaan Allah... Subhanallah...

uih... ayat-ayat sms tu pun romantik wooo... ayat-ayat cinta... :D

Bernard said...

Sy bkn org srwk...sori...

My friend described the beaches in Miri as if they were very ajaib. So I wanted to see how they were. I hear Hawaii Beach there very nice. Is it true?

Along Abdul Karim said...

yup... adalah 1-2 tempat2 menarik kat Miri nie.. Thanks to En.TS sebab banyak expose cerita-cerita menarik secara langsung tentang Miri kat blog En.TS nie. Proud to be Mirian kan Zoul ;p

Katanya.. "rasa macam sayang pulak nak tinggalkan Miri".. terkezut jugak dengar statement nie.. spekulasi jugak ekk?... :(

Nikli said...

bang,those pics are really cool..
i nak cilok first pic bole..?? dah cilok sudah.. thanks a lot..

:)

Ziana said...

yaAllah....cantiknyeee sunset tuhhh... i loike pic no.1 tuh..
suke sesgt!!!

lindosh said...

sunset tu cantek sesangat.. erm. saya mau cilok ituk pic ken or not? :P

arr udang goreng nestum? macam sedap tu ehehe

p/s:- mekasih bro info pasal vit tu yeh. :)

Rush Murad said...

sastri - yes, u pernah cerita pasal ur visit there... ayat2 sms tu... ayat org tengah mabuk... :)

bernard - oppsss... ingatkan u orang Sarawak, sebab nama macam org sini.. Hawaii beach? tak payah pergi lah, tak cantik sangat, dirty pulak tu... better pi Similajau national park, best!!!

along - kena promote Miri, if not orang tak tahu pasal Miri ni, nanti dia ingat orang2 sini masih tinggal atas pokok etc... depa lupa yg Miri ni 'oil city'... dah 100 tahun jumap minyak kat sini...
yup, sayang nak tinggalakn Miri suatu hari nanti... :)

Rush Murad said...

nikli - nanti i email kat u the softcopy, besau sikit size nya... 20 sennnn...

ziana - bila nak mai Miri? buat ler rombongan cik kiah, leh pi Mulu ker, Niah ker, Similajau ker, Brunei ke... jommm...

lindosh - cilok ler dik oiiii... FOC. udang goreng tepun tapi letak nestum/quaker oat.. tak pernah makan kah? vit tu, u try ler yg botol kecik dulu.. powerrrrr

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

salam perkenalan, bestnya kalu dapat gi saner

Rush Murad said...

crazy beautiful mommy - salam perkenalan... thanks for visiting TS blog.... jom Cuti2 Malaysia, ajak Tuan Besar... :)

khayr said...

Maha suci Tuhan... Cuba perhati langit tu betul2... Tertulis satu kalimah agung! Tuan punya camera perasan tak ttg nih??

Luaq Ezplanade said...

Salam...such a nice picture kan? Memang cantik sunset petang tu...ramai pulak yang bawa camera and camera i dalam kereta...tak sempat nak tangkap gak...

mOhD^.^rAz said...

hik :)
bestnye melepak petang2 kat sana..

Rush Murad said...

baba khayr - dah puas dok perati, tapi tak leh nak cam... nanti baba khayr email kat i ekkk... u bulatkan area tu.. yg o perasa kat awan tu ialah dua muka.. satu besar satu kecik... muka yg mengerikan...

luaq - salam.... tu lah kau, tak moh pi grab camera hari tu... semalam punya pemandangan best ekk? publish tauuu..

mohd raz - best... lagi best kalau dapat melepak dgn orang yang tersayang... :)

axim said...

salam tok wan!!!apa habaq??bila moo hapdet nih..

Rush Murad said...

salam.... Tok Wan keletihan..... baru pulang dari KK... tunggu hapdet cerita Kk ekkkk..... amboooiii... hangpa punya crita pasai projek 'S' bikin teruja...

Anonymous said...

Selamat petang...... nice blog... amazing sunset.

S

Beruang Madu said...

waduh... buka buka jer blog ni terus nampak gambar gumpalan awan yg amat memegunkan diri tu.. cantiknya... betullah kata orang, kahzanah seni Allah tak kan terkurang walau sebesar zarah walaupun telah digunakan sejak umi tercipta...

Segumpal awan pada satu satu masa di satu satu tempat tak sama dengan gumpalan awan lain di masa lain di tempat lain... I always like awan...

Rush Murad said...

anonymous - selamat pagi... terima kasih.... ehhhh... ni S mana pulak ni? ;O

beruang madu - thank you, meh ler datang Miri reramai... banyak sibjek menarik utk dirakam lensa kamera... ni i ada add more pic awan-awanan... :D