Monday, May 05, 2008

Life Is A Journey.......

Life has been really good since last Friday, after a series of 'torment' that I felt the whole week of last week. I thank Allah for his continuous Rahman and Rahim, for His guidance and blessings. Life indeed a journey, a pilgrimage, a sacred adventure which brings us to the unpredictable circumstances...... Life is not a destination. Have strong faith in whatever we believe, we hold and trust. Have lots of love, tolerance and understanding towards people around us and especially people that we loved most.
===================================================================

Photo copied from muhtar suhaili's blog

Puisi: Dingin Malam

menyusuk tulang dan
sumsum
membeku gerak sudah dan
belum

qiyam malam
menanti subuh berbalam
di bumi paling telus
di masjid paling kudus
adalah munajat
menuntut niat
paling lurus

biar sesaat
rasanya
ketenangan ini
abadi


Isa Kamari; 33 buah puisi tanah suci.

10 comments:

Along Abdul Karim said...

2 entry terakhir nie cukup menyentuh hati.. membuka minda.. terkedu bicara... saat saya membacanya. Hanya anda & Allah Taala saja tahu apa tersirat jauh dilubuk hati tu..
Saya pasti ramai yang sayangkan anda & mendoakan yang terbaik untuk anda. Walau dimana pun jua anda berada, moga sentiasa dalam rahmat dan peliharaan Allah.
Biasanya bulan Mei En.Tepak Sireh mesti merancang satu pengembaraan menarik bagi meraikan ulangtahun kelahiran En.Tepak Sireh. Kemana tahun nie?.. Dengar khabarnya nak mengerjakan Umrah? Mudah2an dipermudahkan segala perancangan dan niat baik itu :)

DBI said...

rush- entry ni bersambung sambung erk???..macam dah boleh agak jer ni.. :-).

header tu cantik..

Muhtar Suhaili said...

Assalamualaikum Rush;

Hidup adalah perjuangan dan pengorbanan. Semoga terus cemerlang dan bahagia di dalam Sekolah Kehidupan. Mudah-mudahan.

Anonymous said...

Sejiwa...Serasa...
Semoga mendapat ketenangan abadi...

artisticklytouch said...

kami sama-sama mendoakan

aNgRiAni said...

this latest n3 very the touching laaa...sejuk rasa jiwa ini...jadi jiwang jap...

Nikli said...

Salam..
awat 2 entries terakhir nih sangat-sangat menyentuh jiwa..apa2pun, tima kasih sebab publish entry macam nih..kekadang terasa begitu alpa dengan perihal duniawi ini..

i doakan agar hidup sentiasa dirahmati dan diberkatiNya.. InsyaAllah.. Aminn..

Selamat Berangkat dan Kembali..

Rush Murad said...

along - insyaAllah... ada insan yg sentiasa sayang kat diri ni, walaupun jauh di mata... dan yg pasti Allah sentiasa bersama... InsyaAllah... ujung bulan ni :)

dbi - canti ker header tu? penat tau dok lukis segala... i just want to make it simple... my type, my taste..

muhtar - kadangkala kita rasa kita sudah gagal, hakikatnya itu semua ujian belaka, kerana peperiksaan dan cabaran yang sebenar bukan di sini... thanks for the wisdom..

anonymous - sejiwa? serasa? mungkin ya, mungkin tidak.... mungkin di luarannya sahaja... ketenangan abadi itu hanya ada di syurga...

artis - terima kasih banyak2...

angriani - semoga kita dapat berkongsi hikmahnya....

nikli - terima kasih dikkkk.... yang baik itu datang dari Allah belaka....

momilo said...

Bunyi macam nak embark on a spiritual journey jer. Apa-apa pun, selamat berangkat dan selamat kembali. Akak nak letak your blog in my blogger links too, boleh ya? I'm sure my visitors (tapi tak ramai heheh) yang visit my blog tentu suka baca blog you ni.

Rush Murad said...

momilo - yes... spiritual journey, kali ni rasa lain macam jerrr... tak macam tahun lepas. last year i was really excited, jubilant etc... this time... sedih2, sayu, hiba.... dunno why... thanks for ur wishes... n thanks for linking my blog yg tak seberapa ni... kot2 lepas ni 'sangkut' dgn orang brunei pulak ekkk?