Wednesday, May 21, 2008

Giant Seahorse in Miri.....

I'm too lazy to write lately, don't know why.... perhaps I need to go somewhere or at least do something that is interesting enough so that I can jot down few lines in my blog. Weekends seems quite dull with most of the days doing house chores and even spent half day of Sunday in the office doing some system migration test. But I did went out on Saturday night for ice cream with Zoul and on Monday afternoon, with Wan, Khairul and Rn8 to Luaq Esplanade's beach fiesta for 'cuci-mata'.

My creation

I just love the BBQ chicken wings! Di Miri memang mudah untuk mencari kepak/sayap ayam panggang, dijual merata tempat dan tidak kira masa. Selain dari kepak ayam, 'buntut' atau tongking ayam panggang juga ada dijual, rata-rata orang Sarawak yang aku temui menggemari tongking ayam ala-sate ini. Sos yang digunakan pula hampir sama rasanya dengan sedikit pedas, berempah-ratus dan berwarna kemerah-merahan. Harganya pula tidak mahal, iaitu sekitar RM1-RM1.50 seketul. Kena berhati-hati semasa membeli kepak-kepak ayam panggang ini kerana hampir semua etnik/kaum di Miri ini menjualnya, perlu pastikan yang menjual itu ialah Muslim dan bukannya kaum Bumiputera yang wajah dan bahasa pertuturan mereka mirip orang Melayu Islam.

My creation

Sudah beberapa kali aku memuatkan cerita mengenai pantai Luaq esplanade sebelum ini. Sejalur pantai berteluk yang luas menghadap Laut China Selatan, tanpa banyak pohon-pohon besar, terletak sekitar 2 km dari bandaraya Miri, jelas kelihatan semasa pesawat mendarat atau berangkat dari Lapangan Terbang Miri dan merupakan salah satu tempat popular warga Miri beriadah bersama keluarga dan teman-teman. Ianya juga menjadi 'spot' paling strategik untuk melihat matahari terbenam di ufuk barat - cukup indah!

My creation

Semasa dalam perjalanan ingin ke Cafe Dessert untuk makan aiskrim, teringat pula cerita seorang teman mengenai Marina Bay yang baru sahaja siap dibuka tidak jauh dari Tanjong Lobang. Ini merupakan tarikan pelancongan atau tempat riadah terkini di bandaraya Miri, sebuah tanjung buatan manusia yang didirikan di atas tanah tambak, berlatarkan marina kapal-kapal layar kecil, hotel-hotel besar dan Laut China Selatan. Selain menempatkan sebuah restoran bertaraf 5 bintang, sebuah tugu besar Kuda Laut (Seahorse) yang menjadi maskot bandaraya Miri juga di bina di kawasan berdekatan. Terasa satu kelainan semasa berada di sini, seolah-olah sedang bercuti di sebuah pulau yang eksklusif.

"La différence entre ce que nous faisons et ce que nous sommes capables de faire permettrait de résoudre la plupart des problèmes du monde" - Gandhi

28 comments:

rhymee azrie said...

I like all the photos taken. Wonder type of camera u guna lah rush..shantteeeqqq :P

Rush Murad said...

rhymee - thanks dude! i'm using Nikon D40x, DSLR for beginner, masih belajar teknik2 ambil pic yg betul... belajar tanpa guru :) still looking for the cifu in Miri, u know anyone?

WanHidayat said...

Indah sungguh ciptaan Allah s.w.t,laut, pantai, gunung dan segalanya.... begitu juga dengan manusia, makhluk Allah sebaik kejadian dan sudah tentu lebih elok jika dihiasi dengan peribadi dan tingkah yang baik...

*pesanan untuk diri sendiri
*sy ke WLP-A, WLP-C, WLDP-C dan TKQ waktu tu...lewat sampainya...

Luaq Ezplanade said...

Rush~! i like all the pictures...great shoots~~!

rhymee azrie said...

ur skills are great.I only know apen...the photographer..my uni mate. www.unisys.fotopages.com

Zoulkieflie said...

aik,kenapa ddq setengah je?apa apapun,thanks coz sudi ambik ddq jadi model nya..haha

Nor Fadzylah said...

Yeah...really nice picture...as well as other journey...keep it up....salam

tyah said...

Salam:) Gi kat Marina Bay ek? Tyah dah jejak situ 2yrs ago. Time tengah buat. How? biarlah rahsia hehehe...

Rush Murad said...

Wan - bersyukurlah selalu......

khairul - banyak pics elok2 nak masuk dalam nih, tapi kena limit coz blogspot ada limitation...

rhymee - apen? nanti i nak contact dia lah, nak berguru secara formal... dia yg lecturer kat Curtin tu ke?

zoul - fitting page tu mmg mcm tu, tak leh nak masuk semua... kira dah ok lerrr tuuuu...

nor fadzylah - salam...tq.... *semakin bersemangat nih :)

tyah - i was there in 2006, sebab naik boat for diving dari situ, punyalah banyak obor2 time tu. dah cantik ler tempat tuuu... sesuwai buat piknik segala... u buat apa dulu2 kat situ? dating ekkkk????

crayon kakak said...

wah, canteknya gambar2 yg awk ambil ni. ade class gitu!~~ huhu

rhymee azrie said...

rush, ader lagi satu nak tanya..program aper yg u guna utk arrange the photos in only one frame?

Lily.Lulu. said...

bang .. canteknya ..
suke nyaa ..

lagi satu .. kita suka gak makan chicken wings .. adoi la .. lapo nih !!

mana nak cari chicken wings memalam buta ?? kat uncle don mahal .. dah x la enak !

:D

Rush Murad said...

crayon - thanks.... baru nak belajar snap2 pic...

rhymee - u daftar masuk ke www.flickr.com kemudian u kena cari group 'fd's Flickr Toys' daftar dalam tu, kemudian ada mcm2 gadget, u choose 'mosaic maker'...

lily - u bila nak ajar i guna camera lagik? i terpaksa ler guna online video tutorial... but very good ler tutorial tu... ada added value... meh datang miri, chicken wings 24 hours ada jual..

wahdi said...

Hi rush, nice pics! btw i tak penah sampai lagi Sabah & Serawak ni, kena plan gi sana satu hari nanti!

Rush Murad said...

wahdi - waaahhhh... seantero dunia dah pergi, tapi SABSERAW belum lagi tueee... mai ler sini, boleh pi Gua Niah, Similajau, Lambir park etc... from Miri leh pi Mulu...

Chen said...

maybe we should meet up one day and travel together. Would love to meet you. Let's go to Yangon. AirAsia got direct flights there and it's not expensive. It's relatively safe there now as the hoo haa has quiten down.

Lily.Lulu. said...

bang .. plan nak ke miri macam bes je kan ... nanti kalo jumpa leh aje ajar lagi ..

ada link x video tutorial ? nak tgk
:)

artisticklytouch said...

oit nak ke Miri jugak..

buleh ke? ke...ada orang tuh tak bagi hik hik *lariiiikkkk...

kata nak diving...mai ar sini "abang adik yang hensem" ha ha lariiiikkkk lagi laju

Rush Murad said...

chen - sure lah dude.... Yangon? ayooo... tak terfikir pun, kalau Sri Lanka tu adalah.... tunggu AirAsia pi sana...

lily - nanti i email kat u link tu ekkk... jom ler plan datang miri... best wooooo

artis - kau pun jom ler mai sini, leh stay dgn we all... free jek.. belum ada plan nak cuti2 Malaysia lagik ler, tapi memang nak pi Ganuuu...

Along Abdul Karim said...

Hari nie mesti ada plan something yg interested - HAPPY BIRTHDAY TO YOU!! Wish you all the best & luck dalam apa jua benda yg En.Tepak Sireh lakukan..
TAKE CARE!!!

Chen said...

Sri Lanka was fabulous. Unspoilt nature and lifestyle of the locals has not changed much from decades ago. I'm sure you'll enjoy Sri Lanka.

DBI said...

cantik jugak pantai di miri erk...

chicken wing panggang mmg popular kat sabseraw..rasa pun lain sikit...kan?

zackzara said...

Why everyone wanna go to Miri?? Haiyoooo...the Marina Bay sure got packed one if everyone go to Miri..plus the Esplanade somemore..isk...go somewhere else laa..But of course la..Miri is nice one..come la! Hehhehe...

Rush Murad said...

along - tak der plan apa2 yg menarik, biasa2 jekkk... thanks very much for the wishes, ingat gak ekkk my b'day...

chen - i noticed that u dah pergi Sri Lanka... nanti i nak minta tips dari u ekkk...

dbi - memang cantik laaahh.. itu baru pantai, belum lagik... tooottttt.... tau jugak ek perkataan Sabseraw? hahahahahaaa... teringat kat Sherita punya blog..

zackzara - lots of things to do and see in Miri.... if packed, drive a little bit down to Bungai beach... or further to Similajau... great place! mai lah Miri, cuti2 Sarawak... :)

Zoulkieflie said...

abg, mana u nye new entry..dari tadi i tunggu.. tak saba nak baca coz u cakap,entry kali ni pnjang dan lengkap tentang hari jadi u sama ada sebelum dan selepas..hehe..miss u..

Nikli said...

bang.. love the pics very much.. i dont knw why, i always love the sunset..

Doakan u Selamat semuanya..
:D

DBI said...

happy birtday rush..

Pato & Pearl said...

really enjoyed the pictures here...candid shots are the best ;)

P&P