Saturday, May 24, 2008

Blogging On Birthday......

DSC_0083

Chocolate Cake from Hot Cross Bun, Miri. Savoured at Ala-Mak Restoran with staff.
Setelah hampir 3 tahun blog Tepak Sireh ini tercipta, inilah kali pertama aku menulis blog pada tarikh hari lahir aku. Semenjak beberapa tahun yang lalu, setiap kali tarikh 24 Mei jatuh, aku akan pasti keluar negara untuk berkelana, menyambut hari lahir di tempat orang, bersama 'strangers', di tempat yang amat asing dan pernah sekali menyambutnya keseorangan di dalam dingin malam angin pergunungan Blue Mountain (dan di sebelah bilik penginapan ialah rumah mayat!). Tetapi lain pula pada tahun ini, aku menyambutnya di bumi Borneo bersama sahabat-sahabat paling rapat, bersama insan-insan yang tercinta. Rancangan 'berkelana' di setiap bulan Mei akan tetap aku teruskan, cuma kali ini ianya lewat beberapa hari (masalah mendapatkan tiket penerbangan).

DSC_0165

Thanks to Wan for another lovely gift -a photo frame with my pics. Really like this one!

Seawal 20 Mei lagi aku sudah menerima beberapa ucapan harijadi, melalui telefon, sms mahupun kad vitual. Pada 21 Mei, Nuriz pula bersusah-payah datang ke Miri untuk menyambut 'pre-birthday', datang bukan dengan tangan kosong tetapi dengan hadiah seutas jam tangan dan sekotak cokelat eksklusif dari Empire Hotel. Acara makan malam pada hari itu bersambung sehingga ke lounge Park Everly Hotel. Seawal dinihari 22 Mei, Midi (kisah 'kidnapped'nya ada di sini) yang di Dubai menghantar ucapan melalui sms, beliau akan pulang ke Jakarta setelah 3 tahun berkerja di negara Arab tersebut. Bersama beliau pada hari itu ialah seorang lagi adik angkat aku - Kimie yang sedang transit di Dubai sementara menunggu pesawat MAS meneruskan perjalanan pulang ke Malaysia.

My creation

Pagi 23 Mei, sedang aku bersiap-siap untuk bersarapan, mendapat panggilan dari receptionist "Mr. Rush, please come to the main lobby, somebody sent roses to you." Terdetik dalam hati, siapalah yang 'admire' kat aku ni, siap hantar bunga segala. Pengirimnya ialah staff yang paling rapat dengan aku Diana, suaminya Jihem dan Mei Lian. Berbesar hati sangat dapat Roses bouquet ni. Malamnya pula, acara makan-makan bersama staff aku di Restoran Ala-Mak. Kali ini aku belanja mereka makan Nasi Briyani Gam Johor, restoran milik Normala yang berasal dari Muar dan Capt. Hatta, kedua-duanya staff di Syarikat aku berkerja. Selesai acara makan Nasi Briyani dan Kek Cokelat, aku bergegas pula ke Rides Cafe untuk 'ngeteh' bersama rakan-rakan lain.

My creation

Gifts from Wan; Desk clock with 24 carat gold plated and Austrian crystal, XS eu de toilette pour homme set from Paco Rabbane, blue Polo short sleeve shirt and Pierre Cardin stripe shirt, Greeting card, and 2 CDs song.

Selesai di Rides Cafe yang terletak di Kampung Pulau Melayu, berada bertentangan dengan pantai dan padang golf, berkonsep 'atap nipah', kami bersurai sekitar jam 11 malam. Tepat jam 11.30 malam, Wan sms memberitahu supaya 'online' dan lihat apa yang ada di blog Chronicle beliau. Dipendekkan cerita, klik di sini untuk untuk melihat dan membaca 'Tribute to Tepak Sireh'. Beberapa minit ke jam 12 tengah malam, Wan datang ke rumah dengan membawa senyum, kemudian ada kotak kecil warna biru, selepas itu kota besar warna merah dan akhirnya beg kertas warna pelangi dengan bermacam hadiah! I'm just speechless......

Birthday Rush

Sebentar tadi pula, acara makan-makan ala-candlelight dinner di Fratini's Italian Restaurant. Dengan tema berpakaian hitam, merah dan putih, kami berlapan Zoul, Wan, Tyah, Rn8, Khairul, Antz dan Haizul menjamu selera dengan makanan Itali. Fratinis merupakan salah sebuah restoran kegemaran aku, makanan di sini memang sedap-sedap belaka dan harganya pula setanding di hotel berbintang. Tyah dan Antz aku berikan sekuntum bunga mawar, dan selepas makan, aku hulurkan sedikit cokelat Lindt (salah satu tradisi lama bangsawan Itali, makan cokelat berkualiti untuk menunjukkan status). Pihak restoran pula memberi 'complimentary' sepotong apple pie berserta lilin. Terima kasih kepada rakan-rakan yang hadir, datang bawa hadiah, datang dengan senyuman, datang disertai berkat. Hati berbunga-bunga dan tersangat gembira!


My creation

The gifts, from left: Diana & Mei Lian with the bouquet, Guess Watch & Empire Chocolate from Nuriz, Riccardo Ceramic from Diana, Pua Kumbu from my staff, shirt and wood carving from my cousin Ani, Leather photo frame from Tyah, Specially made Mug from Khairul, Poem on glass from Haizul, Monet painting from Antz, chest box from Rn8. This printed card are all over the places in my office - staff aku punya kerja!

Murah sungguh rezeki pada tahun ini, banyak hadiah yang aku terima (terasa macam barang hantaran nikah pula), selain ucapan serta doa Hari Lahir dari teman-teman, kaum keluarga, rakan-rakan blogger dan 'secret admireres'. Antara blogger yang memberikan ucapan melalui sms ialah Nikli, Luaqdomesplanade, Khayr, Nurul Serialplantkiller dan Zeyn.

DSC_2253

Alhamdulillah! I'm blessed with these great people as my friend.....

46 comments:

Zoulkieflie said...

Happy Birthday abg..sori la coz i takda bagi any present utk abg..cuma a simple card je yang i bagi..
anyway,happy birthday abg..

dirtypap said...

selamat ulang tahun lahir ke berapa tatau. moga panjang umur dan murah rezeki hendaknya. amin.

WanHidayat said...

Ucapan seterusnya...Selamat Mengerjakan Ibadat Umrah, semoga sambutan hari lahir lepas akan menjadi kenangan paling bermakna di Miri...Semoga dapat menjalankan ibadat umrah dengan penuh kesabaran dan rasa tawadduk...dan semoga ibadat umrah yang akan dilaksanakan 2,3 hari lagi akan mendapat berkat dan keredhaan Allah s.w.t.. Kami di sini mendoakan moga-moga perjalanan dan ibadat abg dipermudahkan...Ada beberapa doa daripada saya untuk abg sampaikan bila tiba di sana kelak...Doa dari sekeping hati...~Amin~

anne said...

happy belated bday!:-)

Anonymous said...

Salam....

happy belated birthday!!! (^)

Rush Murad said...

zoul - tq dear! the thought is more important.... thanks for the card and sudi join makan2 malam tadi :)

pap - tetiba menjelma niehhh... thanks, weiii kira ler lilin besar n lilin kecik atas kek tuuu...

wan - entry umrah akan menjelma lusa..hiksssss.... anyway, yup..kenangan terindah! insyaAllah... semoga mendapat umrah yg mabrur amiinnn....

anne - thanks very much dear!!!! :)

Rush Murad said...

anonymous - thanks so much!!! (^)

rhymee azrie said...

Rush,

Happy Belated Birthday...Selamat menjalankan ibadah umrah...

Lily.Lulu. said...

HAPPY BIRTHDAY Bang Tepak !!!!!
Bang .. sorry lambat wish ..
:D

Kita doakan agar bang tepak dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, bertambah sihat, ceria, happy, gumbira, dan dilindungi oleh-Nya selalu.

Dan yang paling utama .. moga cepat kahwin .. Aminnnnnnnn

:D
nGee

Lily.Lulu. said...

Bang lupa nak type .. nak bg tau .. yang abang nya birthday kek tuh sedapppnya tengok !!

terliur ok !!
:D

dalam banyak2 hadiah .. mmg hadiah frame tuh paling bess la !!

i loikeeeeeeeeeeeeee
;)

Rush Murad said...

rhymee - terima kasih banyak2....

lily - thanx so much dear! better late than never... gituh! InsyaAllah, nak doa 'kuat2' kay Jabal rahmah, minta ditemukan jodoh....... frame? i like to collect frames..

zue said...

wel just to wish u happy belated bday....may allah bless u.......semoga hidup diberkati n di rahmati di hari2 yg mendatang.......amen

Anonymous said...

happy belated berfday to u...all the best n take care yer.... -iera-

artisticklytouch said...

Happy belated Birthday....lambat pulak he he semoga terus happy

EpaL c0keLaT said...

Err...Happy Belated Birthday :|

Nikli said...

Happy Belated birthday plak utk wish kali nih..
Have a Great Day..

Salam..

momilo said...

Happy birthday! Good life, murah rezeki, diberkati Allah selalu.

aNgRiAni said...

Abg Tepak...happy belated bestday...yg ke brapa nie? kalau abg tepak 24, hubby riani 26...ekekekeke...dekat² jer tarikhnyer kan...semoga sentiasa ceria dan gumbira...setappppnyer cake itewwwww...

tyah said...

Salam Rush. Thks for the invitation mlm tu. Tyah doakan perjalanan umrah kali ini akan membawa ketenangan dalam hidup Rush di masa ini, akan datang dan selamanya Insya Allah. Laa Tahzhan; bergembira dan berbahagialah..

Norae said...

Assalamualaikum.. abg Tepak..

Happy Birthday..
Semoga dimurahkan rezeki
diberkati umur dan..
dipermudahkan apa yg dihajati..

muin said...

Hepi besday to U,
Hepi besday to U,
Hepi besday to bro.Rush...
Hepi besday to U... :p

Rush Murad said...

zue - terima kasih for ur doa n wishes... amiinnnn... (zue orang Jb ker?)

iera - thanks! eermm.... kim salam kat budak comel tu ekkk.... so, u dah buat keputusan ker? terengganu atau sabah?

artis - thanks bro! biar lambat asal selamat...gitooo..

epal cokelat - sedap tak ek epal cicah cokelat? :) thanks for the wishes..

nikli - jangan lupa hadiah dari Penang ekk... thanks dear!

momilo - thanks for the doa n wishes... amiiinnn...

angriani - so, hari ni ur hubby punya b'day la ekk?? i sambut bday yg ke....eermm... cuba tengok lilin kat atas kek tuuu... jangan silap kira ekk... my regards to ur hubby and happy b'day to him...

Chen said...

Happy Belated Birthday!! Wishing you all the best throughout the year!

Anonymous said...

Dy, happy belated birthday! I'm happy for you... apa2lah kan?

Meera

Rush Murad said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Allah selamatkan kamu...Allah selamatkan kamuu...(nyanyi cam citer cikgu morni)

- mim

Anonymous said...

hehehe..nanti iera sampaikan...tak bwk iera pun pegi mkn..sedey
nie:( ...hehehe..comel masyam jer ari nie...ermm, psl borneo n pantai timur tu..iera tak taulaaa...biar jer dulu..sshhhhhh, jgn sebut sgt psl nie..bocor rahsia iera..hahahha... -iera-

Rush Murad said...

chen - thanks very much doc! :)

Meera - motif?? hehehhee.. thanks dear...

mim - dari dulu nak tau, siapa si mim ini... tak dengar ler u nyanyi... kuat sikiiitttt... :) thanks!

iera - alaaa... sorry, next time ekk, bila kita buat makan2 kat rumah, i ajak u... suruh budak comey tu ingatkan. i tau kenapa dia masyam.... i pun sedey gak...

Rn8 said...

...sekali lagi diucapkan "Selamat Menyambut Hari Lahir" Rush...dan "Selamat Menunaikan Ibadah Umrah"...U r such a beautiful person inside out...Moga Allah sentiasa merahmati mu..

...n thanks for the dinner invitation...sodap...hehehe...

Anonymous said...

Happy Birthday..

Wish u all d best n selamat mengerjakan ibadah umrah bersama keluarga tercinta...

Shopaholic Mama said...

Hey Rush, happy belated birthday! really like the frame gift - you look like an ahli politician on the campaign trail - preparing for the next election perhaps?

Rush Murad said...

rn8 - thanks dude! beautiful? I'm beautiful......lalalala... :)insyaAllah, we will meet again in 2 weeks time...

anonymous - terima kasih.... :)

shopaholic mama - thanks! cantik kan frame tu? politician? dah pencen since i tinggalkan Johor... tengok dari jauh jer la ni...

Anonymous said...

Brother Rush...pasti seronok u tahun ni dapat celebrate birthday dengan ramai kawan2 kan. Wahhh...hadiah pun banyak...tanda ikhlas persahabatan. Ntah mane satu gaknye dari gf u...jangan marah yer cik abang. Anyway,I suka sangat tengok photoframe yang Wan bagi u tu. Rasa macam nak mintak satu plak kat c Wan.From me...as u know...QMF8833.

lindosh said...

hepi belated besday bro.. semoga berbahagia slalu.. :)

Rush Murad said...

QMF8833 - alhamdulillah.... tahun ni dgn kawan2, memang seronok banget. awal2 lagik dah dapat jam tangan yg i dok intai2 nak beli sendiri, tetiba ada yg hadiahkan, pucuk dicita, ulam mendatang.. gf? kena sorok.... :)

lindosh - thanks dear....amiinnn..

Zoulkieflie said...

2 bulan,tak sampai 1000 tahun la bang oi..haha..
have a nice journey ya..cheers..

shahril aley said...

bang tepak - hepi belated besday. semoga panjang umur, dimurahkan rezeki, dikurniakan badan yang sihat & hidup sentiasa diberkati olehNya. soalan cepumas, bila nak ehem,ehem..... mesti meriah kenduri itu :)

Rush Murad said...

shahril - ah balik jenjalan kat Penang ekk? thanks for the wishes and doa... i baru perasan u ada sms...OMG, sorry tak reply ur sms...nak ehem? mentang2 lah u dah ada chenta hati yg macam hindustan tuuuu...

Pato & Pearl said...

Panjang umurnya ..panjang umurnya..panjang umurnya serta mulia...serta mulia...Serta MULIA..
Biar lambat ucapnya..biar lambat ucapnya..biar lambat ucapnya asal selamat...asal selamat..asal SELAMAT...ahahhahahaha..versi apa pun tak tau lah kan...Janji wishing you many happy returns in years to come... ;)

congrats - Pato & Pearl

Rush Murad said...

pato & pearl - hehehehehee... bestnya ada org nyanyi for me.... tq soooooo much!

shahril aley said...

opsss cinta hati hindustan. oh bang tepak pun tau gak ke gossip liar ni. hahaha.... eh bang tepak la kena ehem² dulu. kite kena dahulukan mana yang awai, yg kemudian ni sy masih boleh menunggu lagi :)

Beruang Madu aka Honey Bear said...

alamak... lambat dah nih

Rush... Abg Bear ucapkan Selamt Hari Lahir yer...tapi tak tahu umur berapa.... semoga panjang umur dah dimurahkan rezeki!!!

antz said...

alamak, apsal my face tersepit kat pic tu? hahaha. takpe2, janji cun. ngehehe.

to Rush, i hope u have a wonderful and blessed umrah and do take care and happy holidays! ;)

Jie said...

hepi belated bufday...sori kakjie pun baru balik bercuti.

Mohamad said...

HAPPY BELATED BIRTHDAY

Rush Murad said...

tak perasan sungguh ada yg komen... maafr ler yer... baru nak respond ni haaa...

shahril - tak kira umur, sapa cepat dia dapat....dapat kawen... :P

abang bear - thanks sooooo much... i dont why, i cannot comment in ur blog, dalam blog shah pun tak boleh... kenapa ekkk?

antz - tersepit?...thanks dear...

jie - thanks sooo much... balik cuti? pi mana tu?

mohamad - thank you... better late than never kan? :)