Friday, April 04, 2008

Travel: Jakarta - Bandung....again!!!

Petang nanti aku akan menaiki pesawat menuju ke kampung halamanku di Johor, tetapi hanya untuk transit beberapa jam sahaja. Dua jam selepas mendarat, aku perlu check-in semula untuk menyambung perjalanan ke kotaraya Jakarta, bersama Zoul pula kali ini. Masa 2 jam itu akan aku gunakan untuk pulang sebentar ke rumah, bermesra dengan kaum keluarga dan makan malam masakan kegemaran aku (nangka muda masak lemak, sambal tumis udang, ikan merah goreng dan sambal belacan). Rencananya ingin meluangkan masa beberapa hari di Jakarta sebelum menaiki keretapi menuju ke Bandung, menikmati nyaman udara 'kota kembang/bunga' dan mungkin juga meredah bukit-bukau untuk ke kebun teh Malabar Tea Plantation. Ini merupakan kunjungan pertama Zoul ke Indonesia manakala untuk aku errrr...... tak terkira kunjungan yang ke berapa puluh kali. Kali terakhir aku ke Jakarta ialah pada cuti Tahun Baru Cina 2007 di mana aku mengalami kemalangan jalanraya di kawasan pergunungan Tangkuban Perahu, Bandung - ceritanya di sini.

28 comments:

Lily.Lulu. said...

dah nak gerak dah ye bang ke Bandung ..

haa .. selamat bercuti-cuti luar negara lagi yer !!

:D

zoul pun pergi .. konpem enjoy tuh !!!

blackpurple @ jowopinter said...

Oits! Baru balik dari China dah nak ke Bandung pulak ek. Hebat betul kau berjalan-jalan Rush. Macam berjalan-jalan dari ke KL ke PJ jer bunyinya. Hehehe!


Selamat!

Nizam said...

demo kelik kampung, kawe nak kirim budu

tyah said...

Have a good time!! Jgn lupa ya pak ole ole nya hehe..Buat Zoul-"jek jek yau au lahau gu duwen edeh"

Nikli said...

Selamat Bercuti Lagik to both of you.. Have a great cuti-cuti ye..
:D

Along Abdul Karim said...

Seronok la jadi 'En.Tepak Sireh' nie :) Cuba check kat kaki tu mesti ada banyak 'mole' sebab tu banyak berjalan yek ;p
Seronok jugak jadi 'En.Zoul' sebab first time melancong ke Jakarta & Bandung ada En.Tepak Sireh yg boleh jadi tourguide.. Ingat pesan Kak Tyah tu yek Zoul :)
Apa-apa pun enjoy the trip and take care guys...
p/s : agak-agaknya warga Jakarta masih lagi demam 'Ayat Ayat Cinta', ceritakan nanti senarionya ya :)

Nurul A. Abid said...

Ermm...baru start 2nd Quarter dah cuti lagi. Remembered ada org tu kata nak kurangkan aktiviti travel tahun ni...tapi kalau dah kaki berjalan or org kata bulu roma bersepah kat jalan ni memang tak boleh punya.

lindosh said...

bro neh tak bleh dok dendiam yee? :P

Luaq Ezplanade said...

Enjoy ur holiday and take care for both of u....

Jie said...

alahai...tak penat ke?

tapi holiday mmg bestkan...


selamat pergi & balik.

shahril aley said...

wah bercuti ke indon ye. pergi banyak kali ke indon ni, bang tepak tak ketemu lagi ke Gusti Putri Retno Dumillah yang menjadi igauan hang tuah dahulu kala. kat malaysia ramai gak minah indon iras2 Gusti Putri tu. hehehe.....

enjoy ur trip...

dirtypap said...

adil dan saksama katanya!

Sastri said...

waaa... rasanya baru je balik dari China... dah berjalan lagi... bestnyer la hai kalau dapat buat camtu gak...

haja said...

selamat bcoti...nkkkkk ikottttttttt....hehehe

Saiful Ambar Abdullah Ambar said...

Memang ko slalu jalan-jalan ke shidy?

Rush Murad said...

lily - yeeehaaaaaaaa.............. dah balik...... u pun nak pi Bandung kan? nanti kita contact2 ek?

jowopinter - jalan2 yg tak dirancang ni sebenarnya.... errmmm...

nizam - kirim budu? eikkk... silap kampung ler niiiii.... :O

tyah - ole2.... ada yg 'comel' for u... nanti2 i bagi ek...

nikli - thanks coz sudi hantar n jemput kat airport Senai.... :)

along - thanks. masa kecik2 dulu arwah Mak Tok ada cakap "kat kaki budak nih ada tahi lalat besar, esok besar mesti jalan jauh, kuat berjalan"... kebetulan ek? memang ada mole kat tepi, bawah, atas bahagian kaki :) tak sempat nak pi nonton Ayat-ayat Cinta.... memang plan nak pi nonton....

nurul - choppp!!!! ni semua yg tak dirancang ekkk... lepas nih dah tak der nak jenjalan... i tak beli tiket dah for 3rd n 4th quater... nak duduk senyap2 kat Miri..

lindosh - i ni 'mengenyam' selalu... mengenyam nak jenjalan... :) jom! ikut i sekali-sekala jenjalan, nak?

luaq - thanks buddy! dah balik nih... enjoyyyyy sakan...

jie - penat tu memang penat.... but... dah hobby, jadi kurang lah penatnya... malam ni nak pi buat reflexology...

shahril - dah pernah ada yg merisik, masa tu Dia jual mahal walaupun parents n famili dia setuju... sekarang ni dengar cerita, Dia pulak yg dok cari2 i... I know my Gusti Putri is somewhere out there......

dirtypap- dah tue?

Rush Murad said...

sastri - jalan dekat2 jer ni... macam balik kampung jugak.

haja - nak ikottt??? jom laaahhhh... :)

saiful - eerrrmm.... ni lah kerja aku, berjalan sakan sementara Mrs. Rush masih belum timbul, sementara anak2 belum ada lagik...

A f f e n d i O s m a n said...

hmmm

sudah balik ye?
gue ujung minggu ni ke TGG..ada kerja ckekkk

artisticklytouch said...

pulak...beg harituh ntah2 tak kemas lagi..i am so jeles..aku nak balik kampung pun menghitung hari...ini nasib cuti tak kena beku.

sok teman balik kelumpo!

Rush Murad said...

fendi - dah selamat sampai Miri nih. TGG tu apa? macam TGIF ker? wahhh... dapat lah jumpa seseorang iteww, ek?

artistickly - beg hari tuuuu??? dari Macau-HK dah kemas 90%, dari Kuching dah 95% dari Jakarta 10% sajor, minggu depan dah fly lagik!!! pitaaammmmm..........

A f f e n d i O s m a n said...

TGG tu sebuah bandara di pantai timur semenanjung, di mana seorang blogger bermastautin.

hmmmmm...bloggermana tatau?

Pato & Pearl said...

wahduh..balik dari hongkong terus ke bandung ya Pak Rush..Meeting gue ditunda...Postphone on 15 April 8pm!!!..8 malam disuruh buat presentasi!!!..Gamat loh..apa mau buat..beginilah si seniman yang carik makan..wakakakkakah

Pearl

Nurul A. Abid said...

Hmmm....we'll see about that though I really really doubt soooo...:-)

Anonymous said...

TGG - Terengganu Darul Iman, semudah itu!!!

dizzy said...

bro,kat bandung,hotel ape yg recommended?tidak terlampuau mahal n tidak terlampau cikai?
dizziness2008@yahoo.com

adrianiku said...

1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

PAKET MURAH PROMO "1" : RP 375.000 / 118 RM/ USD 31.25
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "4" GARUT : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


NEED HOME STAY
NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
> PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
PIN BB : 28914414 / aul
facebook : adriani_ku@yahoo.com
twitter : @supirbandung
LINE : +62 8213 97 313 88
cp : aulia

Anonymous said...

FYI NEED DRIVER IN BANDUNG?

RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
1 CAR FOR 2-7 PEOPLE

DOWN TOWN AND SHOPPING PLACES : RP 425.000 / 129 RM / USD 42.5
INCLUSIVE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> DOWN TOWN ( PASAR BARU, FACTORY OUTLET , DAGO STREET + RIAU STREET)
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

LEMBANG AREA : RP 525.000 / 160 RM / USD 52.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> DOWN TOWN + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

CIWIDEY AREA : RP 625.000 / 190 RM / USD 62.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DOWN TOWN + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

GARUT AREA : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DOWN TOWN + GARUT ( KAMPUNG SAMPIREUN, ASEP STROBERI )
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

DROP OFF JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

HOMESTAY + ONE DAY BANDUNG CITY TOUR: RP 900.000 / 273 RM / USD 90
INCLUSIVE:
> STAY 2D1N at PESONA BALI RESIDENCE FOR 4 ADULTS AND 2 KID UNDER 5 YEARS, 2 BEDROOM, EACH BEDROOM IS QUEEN BED)
> BREAKFAST FOR 4 PAX
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> DOWN TOWN ( PASAR BARU, FACTORY OUTLET , DAGO STREET + RIAU STREET)
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

KAMI ADA PULA MOBIL LAINNYA FOR 7 PAX, 10 PAX, 11 PAX, 14 PAX, 17 PAX, 29 PAX, 35 PAX, 45 PAX, 47 PAX, 55 PAX

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
LINE : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
web :http://sopirdibandung.blogspot.com
PIN BB : 28914414 / aul
facebook : adriani_ku@yahoo.com
twitter : @supirbandung
cp : hendi

hendi apenk said...

FYI NEED DRIVER IN BANDUNG?

RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
1 CAR FOR 2-7 PEOPLE

DOWN TOWN AND SHOPPING PLACES : RP 425.000 / 129 RM / USD 42.5
INCLUSIVE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> DOWN TOWN ( PASAR BARU, FACTORY OUTLET , DAGO STREET + RIAU STREET)
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

LEMBANG AREA : RP 525.000 / 160 RM / USD 52.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> DOWN TOWN + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

CIWIDEY AREA : RP 625.000 / 190 RM / USD 62.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DOWN TOWN + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

GARUT AREA : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DOWN TOWN + GARUT ( KAMPUNG SAMPIREUN, ASEP STROBERI )
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

DROP OFF JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

HOMESTAY + ONE DAY BANDUNG CITY TOUR: RP 900.000 / 273 RM / USD 90
INCLUSIVE:
> STAY 2D1N at PESONA BALI RESIDENCE FOR 4 ADULTS AND 2 KID UNDER 5 YEARS, 2 BEDROOM, EACH BEDROOM IS QUEEN BED)
> BREAKFAST FOR 4 PAX
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> DOWN TOWN ( PASAR BARU, FACTORY OUTLET , DAGO STREET + RIAU STREET)
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

KAMI ADA PULA MOBIL LAINNYA FOR 7 PAX, 10 PAX, 11 PAX, 14 PAX, 17 PAX, 29 PAX, 35 PAX, 45 PAX, 47 PAX, 55 PAX

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
LINE : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
web :http://sopirdibandung.blogspot.com
PIN BB : 28914414 / aul
facebook : adriani_ku@yahoo.com
twitter : @supirbandung
cp : hendi