Monday, April 28, 2008

Getus Hati Cetus Rasa.....

Sekadar ingin mencoret rasa dan berkongsi perasaan....
journey painting

Dalam sedar dan alpa, aku menghitung hari. Tinggal kurang dari sebulan lagi untuk hari itu. Firasat ini seperti telah menghidu sesuatu, kerja Tuhan belaka. Semoga sahaja aku diberikan kekuatan jasmani dan rohani untuk menghadapi segala kemungkinan. Aku tawwakal atas segala natijah. Nanti akan aku lanjutkan kisah ini, sebagai pelembut hati, penyembuh duka dan untuk mengingati diri sendiri.

Perjalanan aku di bumi Allah ini aku rasakan tidak berapa jauh lagi, bukannya aku hilang harapan atau tiada arah tujuan, cuma ada ketikanya kita rasakan seperti sudah 'puas' menghirup rahmat dan nikmat sementara yang Allah pinjamkan kepada kita, dan bukan juga aku sudah bersiap sedia dengan segala amal jariah untuk dibawa ke sana.... tidak bersedia sama sekali! Bukan itu maksudku.....

Ada ketika kita berhenti seketika atau 'pause' semasa sedang rancak melakukan sesuatu. Dalam perjalanan hidup juga begitu, kita kadangkala berhenti sejenak, kita berfikir, kita toleh ke belakang, kita singkap peristiwa, kita renung, kita timbang tara, kita cuba kutip apa yang tertinggal, kita cantum apa yang berderai, kita atur semula langkah dan teruskan perjalanan. Ada rentak tapak yang serupa, ada juga yang mengubahnya supaya menjadi lebih selesa atau apa saja musababnya. Terpulang kepada kita, tanya akal, tanya diri, tanya nafsu, jika tiada jawapan juga.... tanyalah Kitabullah, tanyalah al-Hadith.

Journey through the eyes and lenses.... sebuah perjalanan atau pengembaraan ke merata pelusuk dunia, mungkin juga sebuah perjalanan kehidupan melewati batas-batas waktu, melewati wajah-wajah manusia yang beragam dan terkesan. Melihat dengan mata kasar dan tingkap kamera, mungkin juga melihat dengan mata hati. Ada manusia yang sering mengungkapkan "selagi tidak nampak dengan mata kepala sendiri, saya tidak percaya...", kenapa tidak sesekali kita melihat berserta dengan mata hati? Apa yang kita lihat dengan dua buah bola mata kadangkala tidak memberikan gambaran sebenar, walau bukan ilusi tetapi pelbagai persepsi dan interpretasi mula berhujah. Nilai dengan jujur, nilai dengan akal, dengan ikhlas dan nilai dengan wajar.

Malam semakin larut, bisa saja tulisan yang sebegini akan menjadi lebih lalut.... dan kalut.

21 comments:

shahril aley said...

erk.... apa nak cakap ye

i'm speechless...

Shopaholic Mama said...

wow soooo deeeep. in my present state of mind, I'm not sure what to make out of this but you sure are telling something in this entry..

Anonymous said...

Salam,
Ketika berjalan menuju destinasi kadang kala kita alpa.Terpetik juga daun hijau tak berdosa, terpijak juga haiwan melata.Ah kita kan manusia...lemah tanpaNYA.Muhasabah saja diri, moga masih disayang ALLAH.

Terima kasih map Bandung itu ya.Moga Dimurahkan rezeki dan diberkati dengan ilmu yang bermanfaat.

zaharahs

Zoulkieflie said...

semoga penghijrahan abg buat kali yang kedua ke tanah suci Mekah memberikan 1001 makna..Semoga Allah SWT memelihara dan melindungi diri abg sepanjang perjalanan abg ke tanah suci tersebut..amin

artisticklytouch said...

ni pasai pa ni?

mai redang, duk bercanda di tepi pantai, harus kalut2 semua hilang

perantau.timur.tengah said...

yup bro.. kekadang rasa macam tu akan datang jugak.. esp. biler duk sensorang.. pandang langit, pandang laut, pandang ciptaan Allah, rasa kerdilnye diri.. rasa makin hampir denganNya.... apakah hari yang ditunggu itu? musykil gak.. benda baik ke sebaliknya? ape pun bro, aku doakan hidayah Allah sentiasa mengiringi mu... insya Allah..

emm last but not least thanks sudi ziarah my blog yg tak seadanya itu.. heh

Nurul A. Abid said...

Alhamdulillah....kerap sungguh menjadi tetamu Allah yer. Banyak2 bermunajat agar apa yang dihajati termakbul....my family is going mid May.

Anonymous said...

Bro...sesekali letakkan diri di bawah kita akan temui kelemahan diri...semoga hidayat Allah sentiasa menemani dalam rasa gusar itu...

AKU

Anonymous said...

Dy, firstly aku nak habaq kat kau yg aku dah pregnant :) alhamdulillah. bersyukur sgt dgn rezeki yg tuhan beri kat kami.
secondly, aku tumpang hiba bila baca kau punya entry ni... kuatkan semangat, tabahkan hati... aku tau kau kuat dgn semua ni. sesekali kita bermuhasabah diri tidak ada salahnya....

Meera

ZEYN said...

Abg Rush,

ternyata kala malam segala jiwa raga tertumpah. kalut atau damai itu kita yang menetapkan.

semoga aman damai jiwa itu kini. i wish you a wonderful weekend.

Lily.Lulu. said...

moga selamat pergi dan selamat balik yer bang ...

:)

ann said...

sebagai hambaNya, kita memang sering alpa..pause dan review balik apa yg kita lakukan adalah satu metode yang berkesan...a good reminder to myself..thanks bro!

FiSHY@iKe said...

Salam, abg rush, sorry lame menyepi without any posts. Agak tak menang tangan ngan hal2 sendiri. Anyway, talking about doa. try vist this blogger page (maybe you knew him already). Good post regarding doa.

http://tokasid.blogspot.com/

Ape2 pun, don't worry, Allah are always there for us. Take care bro! Salam...

zend 2250 said...

hai...
ko ni president kolej meranti ker 1999? coz dedulu penah duk situ yaer 2000 to 2001 and after that i tukar cawangan ke uitm jengka. Maybe x sempat kot dedulu ye la ko dah kuar.

Nikli said...

Menghayati..
Tatau ape yang nak drop sini..

Semoga dapat sentiasa, apa saja yang dihajati dan dipohon..
Aminn..

Rush Murad said...

shahril - cakap jerrrr...eerrr....erkkk...ekkk.... :)

shop'mama - yes indeed...so deep.. hanya mereka2 yg rapat jer faham... will reveal the rest of the story nanti ek..

zaharas - u r most welcome, harap2 maps tu dapat memabntu u buat persediaan utk ke bandung. i love ur wordings...u mesti terer buat puisi ek?

artis - i wish i boleh terbang ke Redang masa ni... i really need that... InsyaAllah... suatu hari nanti akan sampai jugak ekkk...

perantau - u r certainly right. bila duduk sensorang ni, macam2 rasa menjelma, bila ditinggalkan sensorang ni, macam2 benda bermain di fikiran.... hari ditunggu tu... benda baik, InsyaAllah...

AKU - sentiasa letak diri di bawah, di dalam situasi orang lain, di di fikiran insan lain... sentiasa cuba bermuhasabah diri... Hidayat dari Allah... sentiasa aku pohon, minta sentiasa ada di sisi...

Meera - i'm happy for both of u. sorry, i really tak dapat jumpa uol hari tu... insyaAllah, nanti kita jumpa...errrr... next month kat rumah my parents ekk... :)

zeyn - alhamdulillah.... semakin kurang gusarnya.... semakin damai rasanya.... tidur juga semakin lena.. :)

ann - thanks a lot dear for the kind words... and for visiting my blog... :)

fishy - Salam back to u. ingatkan dah tak blogging..isshh... tu tertanya, mana pergi budak nih, bz sokmo... great, u r back! Tq for the doa's link...

zend - yes I'm... president pertama kolej meranti dan cendana. aku ler yg cipta logo kolej, yg cipta slogan dan motto kolej, yg melakar dewan serbaguna canggih tuuu... i tinggalkan legacy ek? tq for visiting this blog...

nikli - sesekali kena muhasabah diri dik oiiii.... insyaAllah, semoga apa yg dihajat akan diperkenankan... amiinnn...

ada sebahagian komen tidak (belum) lagi boleh saya siarkan/approve utk entry ini...minta maaf... not yet my beloved readers... :).... adalaaaaahhhhh.....sebabnya...

DBI said...

rush- aku tunggu jer entry seterusnya...tapi kekadang perlu juga berenti seketika sambil merenung atau pun duduk diam tak buat apa.. :-)

rhymee azrie said...

rush, apa yang tersirat di sebalik entry ini?

Lily.Lulu. said...

bye bang .. kita nak berangkat dah esok ..

:)

Rush Murad said...

dbi - nak tunggu ekkk? kita punggg nak tunggu ur 'exciting' entry pasal ehehemmm tuuuu... ni dah bagi hints sikit2... tunggu ekk..

rhymee - banyak yg tersirat dari apa yg tersurat ni.... biasalah..life.. ada ups n downs...kan?

lily - wahhh... ni mesti dia dah terbang pi cuti2 ke Bandung...

xiiinam751 said...

Salaam
Terimakasih atas kunjungan ke blog saya. Doakan kesembuhan akak di Tanah Suci nanti...