Wednesday, March 05, 2008

Photoessay:Senja itu.......

DSC_0343-1
langit biru petang itu
insan bertemu
DSC_0433
berbicara kisah kau, kisah aku
kisah kita, kisah dia dan mereka
DSC_0399
Senyum itu tanda bahagia?
Sekiranya kita tahu mencari
Nikmat yang diberi olehNya

DSC_0409
Ada wajah ceria
ada yang kurang rasa
manusia, sentiasa berbeza
DSC_0419
Senja semakin meruntun
namun jiwa sentiasa dituntun
ikutlah apa yang sudah disusun
DSC_0384-1
Di suatu petang, sedang mencuba kamera yang baru dimiliki. Lokasinya hanya 2 minit berjalan kaki dari pintu pagar rumahku. Masih terkial-kial untuk membiasakan diri dengan Nikon D40x ini. Dua orang rakan karib menjadi model, membuahkan cerita kerana sudah lama kami tidak bersua. Seorang dengan sifat sentiasa cerianya, datang menghulur cenderahati dari Korea, dan seorang lagi masih gagah berusaha untuk terus pulih dari derita sakitnya. Melihat gelagat manusia sekitar, mengkagumi bumi senja ciptaan Illahi. Gerak jari mengikut rasa hati, dari pandangan pancaindera nan terhad ini dan dari perspektif hakiki. Semua digarap menjadi foto-foto yang bakal mewarnai blog Tepak Sireh ini.

36 comments:

Luaq Ezplanade said...

Its really nice pics and rich of colours~!

Zoulkieflie said...

abg,sume gambar kat atas tu cantik2..hehe:)

Lily.Lulu. said...

wowwwww !!
nice one bang ... serious ..
makin digilap bakat tuh ..
lama2 makin gempaks !!

;)

kena rajin rajin kan tangan ...
jangan malas seperti saya

heeeeeeeeee
:D


*kita suka pic silouhette itew ~

Sarah Mohd Shukor said...

i'll be joining u in Nikon team. Nikon D40x is on the way frm Singapore. yahoo~ i like ur wordings here. a photo can speak thousand stories. yes. it is.

Rush Murad said...

kerol - thanks! i nak compete dgn Sony u too.... u pun bagus cari angle, pic u cantik2 belaka..

zoul - tq. lepas ni u pulak jadi model ek? pi tanjong lobang or esplanade plak...

lily - tq. arrrr.... tu belum lagi i khatam baca buku manual tu and belum lagi enroll mana2 class... ni i pakai click jer, ikut citarasa... hehehehee... nanti i mintak tips dari u lagik ek? jgn kedekut ilmu tauuu.... macam ada org tuuu.... i tanya macam mana nak tukar 'wordpress' pun dia tak nak bgtau.... :(

sarah - great! u beli online ek? must be cheaper now as Nikon just launched a new DSLR model. semua pic tu i ambik 'candid' while depa rancak bersembang....

artisticklytouch said...

good work la...

pemilihan model pun bagus

A f f e n d i O s m a n said...

rajin amek...

fendiosman pun nak beli sebijik la...nak gantikan yang skang ni! tapi tunggu la dulu, tatkala bajet mencukupi

Lily.Lulu. said...

alalalala .. bang ..
nak pakai wordpress ke .. ????

i dah lama ada .. http://lensalily.com

murah aje .. dan my space about 1.5 gig .. kire beso la jugak .. nak buat jugak ke ?? if u want maybe i can ask my fren tanya ada space lagi x for u ...

dah lama ade sebelom org tuh ade .. cumanya tak de lah nak heboh satu dunia ...

lagi satu cam kemalasan jek nak membuat wordpress itu .. nanti2 ..


no probs bang bab kongsi2 ilmu nih ... kalau kita jumpa lagi, gi snap same2 .. konpem syiok .. mmg boleh ajar punya ..

:)

shahril aley said...

memang kelihatan indah gambar2 itu ibarat menceritakan kisah kegembiraan antara teruna & dara yang sedang asyik melayan perasaan berkasih. adakah ini suatu cerita rekaan semata2 atau pun kisah benar berlaku di alam realiti. well done bang tepak, nanti boleh kalahkan si lily snap gambar.

Shopaholic Mama said...

wow! romantic setting - did you also make up the narrations yourself?

Rush Murad said...

artistickly - tq...i'm born with it..ceewaahhh... kalau ambik pcis kat KT, lagi cantik2 pemandangan kat situ ek?

fendi - gaji kan dah beso sekarang, mampu sangat dah. minta tips dari lily kalau nak beli camera ek..

lily - tu la, tapi macam sayang plak dgn blogspot ni. Sultan Muzaffar pun still guna blogspot walau dah terkenal...

shahril - secara tak sengaja si Antz tu lintas depan rumah masa i nak pi riadah di tepi tasik. terus ajak sekali. and most of the pics tu i ambik candid, depa punya sembang bukan main rancak.. i kena belajar banyak pasal camera ni, lily dah pro..

shopaholic - yup, i did the narrations, it took me less than 15 minutes... :)

Anonymous said...

TS ada pengamatan kreatif, subjek menjadi menarik dan tidak kaku seolah berbicara kepada pembaca. TS setapak ke hadapan, syabas! Sentiasa mengikuti perkembangan TS dari dulu lagi......


Biarlah Rahsia

Aladdin a.k.a. Gustiadipati said...

mmg cantik...wide angle, rasanya berbaloi beli Nikon ni. Bila nak ambik Aladdin jadi model? Hehehe...(",)

WanHidayat said...

Kak Antz...terkejut saya tengok entry ni, tak tahu pulak tiba2 boleh jadi bahan entry (*kes kena tipu nih...nak belajar....nak belajar...belajar tangkap gambar), ta pasal2 dah jadi selebriti TS sekarang...fofularrrr. Akhirnya kuar jugak gambar si kecik nih...sy suka kesemua photo tersebut...kak antz, tunggu hari ahad kita posing maut kat Brunei....~lalalalalaala

CaTwOmEnS said...

cam ada cerita je pic tu.. Tersirat dan tersurat.. Nice pic..

Rush Murad said...

anonymous - terima kasih.... another silent reader ek? i baru nak belajar2 ni... nak jadi macam Saiful Nang.

aladdin - meh lah sini, jadi model pakai pakaian orang tempatan sarawak e.g. Iban, Kelabit...pakai cawat jer, nak?

wan - i nak tutup mulut and telinga... tak moh komen.. sori coz tak minta permission nak letak pic ni...

catwomens - memang ada cerita... tersurat dan tiada yang tersirat... tq

antz said...

waduh2, kok ramai ingat kita ni bercinta ya wan. haha. takpe2, janji gambo lawa. nanti kat Brunei, pastikan rash ambil gambar yg LAGI lawa k ;) wan, a'ah, nanti kita posing lagi hebat! hehehe ;)

WanHidayat said...

Arghhhhhh (mengerang sakit kan ejaaan utk ini).....erkhhhh...erkhhhhh (betul ke eja bunyi batuk mcm nih)???

blackpurple @ jowopinter said...

Pergh! Chantek! Sungguh!

Tapi kalau kamera canggih macamanapun, tapi tak reti pakai [macam aku], tak jadi chantek juga kan. Tahniah Rush! Imejan yang berseni. Aku pakai Nikon juga tapi Nikon Coolpix sajalah. Hehehe!

Rush Murad said...
This comment has been removed by the author.
Rush Murad said...

antz - wahhhh... dah berangan segala nih... nanti i buat2 lupa tak bawak kamera tu ekkk...

wan - bunyi batuk macam tu ker? setahu saya itu bunyi tututtttt... orang sakit perut...

jowopinter - tq... yer lah, sebelum ni i guna camera ciput, ok gak pic tu. kena pandai cari angle dan sudut menarik... jadik geng nikon ler kita ek?

Rush Murad said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Salam rush, ingat i lagi tak?, the one yg commented dlm blog u dulu, observerssss KL (silent reader gittew), been busy lately, very busy...u tahu jer lah kerja kat HR ni,mcm2 karenah manusia kita tengok,tak kose i....i xleh balik lagi ni,klu balik skrg mesti jem gilerz,baik i surfing internet....si wan tu sakit apa?,i ader tngok blog dia...cuma tak comment,penyegan ler katernya...sakit2 pun maintain cute budak tu...kirim salam pd dia ek.....

Observerssss KL

Jie said...

picno # 2 itu sungguh menyentuh hati....serius memang menarik dengan nilau berjalan kaki hanya 2 minit.

Seronoknya...

Nikli said...

ehh, nice shots..
luv all those pics.. so cool..
tapi pic #5 tuh paling suke..
n i dah rembat tht pic, mekasih yee..

kalu nak belajar ngan lily, i pon nak join gak.. tapi nak kelas free.. :D
sungguh kedekut kann nak kuarkan duit..heheh..

BT,tangan kene rajin.. lama2 menjadik laa sume gambo.. i pon main snap je sebenarnya.. kalu menjadik, jadik laa... kekadang gambo langsung blur.. heheh.. tapi sebab suke amik gambo, so xkesah laa... ;)

*i pun paling suke silhoutte photos.. sangat cantik.. sbb tuh #5 tuh menepati citarasa :)

Sastri said...

wow... cantik2 gambarnya... i loikeee langit tu... very nice...

Rush Murad said...

observerssss KL - insyaAllah....

joe - kenapa menyayat hati ek? yup, depan rumah jer tasik tu, ala-lake view.

nikli - u rembat?? nanti i remabt u balik, mau kah? yes, lily akan buat kelas fotografi secara percuma, nanti kita cari reramai join ek.

sastri - langi di sebelah sini memang menarik, salah satu perkara yg i perasan bila sampai di miri ialah langitnya, seriously... memang lain dari di semenanjung.

arsaili said...

salam dr medan..uikss lawa nya photo....isk3...model2 pun jadi napa cun dan hensem..ekekeke

Muqreez said...

wan hidayat in pink...thats different

tyah said...

waaaa.... cantik shots tu. Model2 tu pun kena blajar posing lagi (leh kuar majalah) Pasni boleh blaja dengan Kamal Sabran untuk ambil video klip wink wink:)Thks for the delicious laksa penang! So the very yummy yummy:)

Rush Murad said...

arsaili - wahhh.... kat medan ker? kerja berjaaaalaaannnnn jer ek? model2 tu semua 'taken', not available katanya...

muqreez - pink? something different than norm, why not? i pun byk baju pink karer..

tyah - sapa kamal sabran tu ek? :) glad that u like my laksa penang, first time buat since pindah ke miri... ada org mengidam, tu pasal ler i buat, sapa tu ek?

Pato & Pearl said...

Love this setting and the pics...Bakat seni yang terpendam and now dah bursting out ke ni...hehehe. Keep on snapping snapping!

P&P

Anonymous said...

Ucu???, ucu ke nih???...si degil yang begitu istimewa.....abg dah tak jumpe budak seistimewa mcm ucu lagi...rindunya nak berbual dengan ucu,semoga berbahagia selalu, ucu makin cute!!!!!, balik KL bagi tahu abg...jaga diri baik2 di tempat org.....

AF

Rush Murad said...

pato&pearl - baru nak mula2 mengasah bakat nih, lot more to learn....

Harteeny said...

Amazing pictures. of course, the camera must be an amazing one too. :) hehe...

Teeny

muin said...

nice work bro rush...ada ceritaaa..