Tuesday, March 11, 2008

Ikmal & Dina's Wedding

Malay Wedding

Majlis perkahwinan di antara Ikmal Azri bin Hj Abdul Rahman dan Dayang Hjh Erdina Fairuz binti Hj Hamdan telah berlangsung di Dewan Cancelor, Universiti Brunei Darussalam, 9 Mac 2008. Ikmal berasal dari Kulim, Kedah dan bertugas di Shell Miri, manakala Dina pula anak jati Brunei yang bertugas di Brunei Shell. Kami berkonvoi dari Miri menuju ke destinasi seawal jam 10 pagi, untuk sampai ke majlis yang dijadualkan bermula sekitar tengahari.

Malay Wedding

Para tetamu disambut dengan senyuman dan salaman mesra di pintu masuk ke dewan majlis, sambil cenderahati dihulurkan. Tetamu juga diiringi oleh 'dayang-dayang' untuk mengambil tempat duduk yang telah disediakan. Suasana tenang dan alunan muzik tradisional Melayu mewarnai dewan luas yang boleh memuatkan lebih 1000 orang itu. Sedang para hadirin menjamu selera, pasangan pengantin diarak masuk ke dalam dewan bersama-sama pengapit dan pembawa lilin. Acara ringkas ini berlangsung tidak sampai setengah jam, teman-teman rapat pula sempat naik ke pentas pelamin untuk mengucapkan tahniah dan mengambil kesempatan untuk berfoto kenangan.

DSC_0663

22 comments:

Zoulkieflie said...

salam..best nya kalau dapat join aritu tapi apa leh buat..ada kelas last minutes..
apa apapun,selamat pengantin baru di ucapkan kepada Ikmal dan isterinya..semoga berkekalan hingga ke anak cucu...

tyah said...

Tak kan ngidam pas gi wedding reception ni hehehe.. Sape Kamal Sabran tu carilah kat website.

shahril aley said...

kenduri kahwin lagi.... bile la pulak giliran si jejaka idaman malaya ni nak naik pelamin? atau tunggu pinangan puteri santubong kat sarawak tu?

teringat plak video klip puteri santubong masa kecik2 dulu....

Rush Murad said...

zoul - yer lah, puas ajak, tak moh ikut sekali... makanan depa memang sedap!

tyah - ngidam tu sebelum pi wedding, ngidam org baru baik sakit. nanti i check sapa si kamal tu ek..

shahril - giliran i??? eermm... tak dak orang yg sudi, yg marhaen pun tak pandang i, inikan pula sang puteri... kawen dgn negro jer laaaa... motif?

Along Abdul Karim said...

alhamdulillah.. langsung jugak akhirnya. Sebelum nie memang ade dengar kisah en.ikmal nie bertemu jodoh dgn gadis brunei, tak sangka lak boleh baca cerita nie kat sini ;p
Ye ke tak dak yg sudi kat en.tepak nie?... melambak kot cuma 'mereka2' tu segan kat en.tepak yg skrg nie dah tahap selebriti :)
jgn mare ekk, nanti kena jual ;p

Nikli said...

another entry pasal kawin...
so, who s next...yg berbaju melayu sedondon kaler gold/peach/cream (rabun warnakah akuu..??) tuh bila lagik...??

mmmm...?? negro pun okeh laa...
negro yg turun dari gunung santubong tuh... bolehh..??

Lily.Lulu. said...

best nyoh kawen. bila la turn i nih. hahahaha !!

nak jadi my photog x bang bila i kawen ?? kate dah ada toys baru kan .. hehehehhe

bang .. love ur pics ..
;)

A f f e n d i O s m a n said...

ikan di lawotttt
asam di dawatttt....
dalam pewiyukkkk...
bikin muafakat!

hehehe....

beshnye nenok! kenduri diorang macam kenduri yang fendiosman pegi kat umah nenet zoul aritu gak ke?

datang..duduk ramai2 dan makan?

nazmanazly@gmail.com - 012-2876814 said...

Asyik2 orang lain yang bersanding , bila pulak abang rush nak kahwin..jangan lupa sisipkan nanti ya di Tepak sireh nanti ..

artisticklytouch said...

eh...eh ada pengantin di belakang pengantin..

*lariiiikkkkk

WanHidayat said...

Walaupun seketika bertandang ke sana, pengalaman tetap pengalaman, majlis yang sempurna dan ringkas namun meriah...perkahwinan mmg perkara yang indah tetapi bukan juga perkara yang main2. Perlukan persediaan yang menyeluruh...menyeluruh yang merangkumi pelbagai elemen. Fizikal, emosi, jasmani dan rohani.....bukan mudah untuk mencari teman yang benar2 lekat pada hati, ikat pada kasih, setia pada sayang dan berpegang pada janji.....kita perlu menerima kekurangan pasangan kita sepertimana kita menerima setiap kelebihan yang dia ada.....(*terpanjang lah pulok...dah jd mengarut dah...)

blackpurple @ jowopinter said...

Bila pula agaknya giliran jejaka yang ditengah-tengah itu ya? Yang di antara dua kerusi pengantin itulah... Hehehe



...aku macam dah dapat agak jerjawapan kau... Hehehe!

Rush Murad said...

along - dia tak jemput u ke? ramai gak yg pergi dari Miri hari tu. Melambak? errrmm.... tak tau punnnn..

nikli - ntah lah dik oiii... puas seantero dunia cari, sampai masa, adalah nanti... :( Negro dari santubong tu ala-ala Dayang Nurfaizah ker???

lily - nanti i pi cakap kat Mr. Assistant, suruh dia kumpul duit cepat2 ek... i tak berani lagik nak jadi photog majlis besar2 nih, tunggu i pi kursus dulu ek...

fendi - yes, lebih kurang macam tu, depa mai dewan, duduk menghadap makanan dalam kumpulan, start makan, lepas makan terus balik, pengantin masih terkulat2 atas pentas pelamin...

zaimi - yor lah tuuu... tetiba cakap Indon nih, motif??? Touvfique di Surabaya titip salam buat abang Jaimi, bilangnya kapan mau main2 ke Surabaya... gituh loh!

artis - belum jadik pengantin ler kita weii... coz belum diijabkabulkan... gituh!

wan - yer lah, bab nikah kahwin ni bukan perkara enteng/main-main. banyak faktor kena diambil kira, tetapi abg pasti setiap perkara baik, niat baik, perbuatan baik etc... insyaAllah, Allah akan bantu, perkenankan..

jowopinter - aikk..... dah dapat agak ker jawapannya??? jengg...jengg...jenggg... tetiba i terbau Nasi Briyani Muar jerrr..

Anonymous said...

yg tengah tu pun dah bleh kawen, memilih ngat abg.adi ni...

- mim

Nurul A. Abid said...

Wow...kuning sokmo...barulah raja sehari namanya.

P/S: Banyaknya soklan cepumas yang kena tepis ek...

A f f e n d i O s m a n said...

hmmm

bulan 8 ni sah ada lagi mejlis duduk reramai nunggu pengantin...

bang shidi....orang nak g kuching ni!
kompem ke abang nak g sana?

Rush Murad said...

mim - dah lama boleh kawen... tetapi.... walaupunnnn.....

Anonymous said...

kan dah cakap, memilih.....cakap je nak yg mcm mana, kat lam blog ni pun nampaknya ramai yg qualified, yg kat luar lagi, ehehe

- mim

viruspadu said...

tahniah kepada pasangan mempelai

lawa sungguh la gambar2 kat sini

Sastri said...

tahniah kepada kedua mempelai...

LOL... kelakar baca jawapan Rush yang nih... :kawen dgn negro jer laaaa... motif?

Rush Murad said...

mim - memilih??? tak laaa.... cuma sedikit memilih, yer lah kan, org pi pasar nak pilih ikan kembung pun kena belek2 dulu, kena pilih2 dulu kan?

viruspadu - thanks!

sastri - yer lah, 'black is beautiful'... i like yg black2 ni..

Zoulkieflie said...

cantik gambar u dengan wan di sisi kedua mempelai..:)