Monday, February 25, 2008

Health Is Wealth

Health Food Supplement

Most of us are interested enough to get some form of Health Food Supplement on a daily basis. The old saying, "you are what you eat" seems to ring truer today than ever before in our history. With the introduction of chemicals and pollutants into our environments, can we afford to not take every precaution available to ensure our health is maintained and fully supported? What you see on the above picture are the food supplements that I take consistently, everyday, some for the last 5 years. After I went for a health diagnosed few months back, I started to take Deep Sea Fish Oil for my liver and Spirulina for detox. What is food supplement anyway? A food supplement (also known as dietery supplement) is a preparation intended to supply nutrients, (such as vitamins, minerals, fatty acids or amino acids) that are missing or not consumed in sufficient quantity in a person's diet.

How many of you out there are taking food/dietery supplement? And for what purpose? Tell me...

Poem: Health Is Wealth

Health is our most precious wealth, I hope you agree
No doubt, health is the sweetest fruit of our life’s tree.
Money is certainly important, and so is social prestige
But it is a good health that is the source of a constant bliss.
You may have the money to tour the world, but can’t if your health does not permit
You can buy all the food of the world, but your bad health will not let you eat.
You might have huge honor in the city, with everybody bowing before you
But you will fail to enjoy it, if you regularly develop health problems new.
In this way the bad health will always play a serious bar
In the way of your enjoying what you have, wealth, house or car.
On the other hand the good health is a source of constant happiness
That will automatically turn your life into one of charm, pleasure and grace.
Take good care of your health, and develop a body that is sound and strong
And ensure a life that is happy and charming, besides being long.


21 comments:

WanHidayat said...

..."beauty is pain"...susah bila dah jadi Tyra Bank, JLo dan Shakira...maintainance tinggi sangat....hehehehehe.... :)

tyah said...

It is a must once u reach 30+. Multi V, EPO, Spirulina, Calcium with Magn. Vit C. beside veg & fruits.

Lily.Lulu. said...

errr .. x de amik la bang .. kalau my mom and my sis ade ..

kata dorang untuk kesihatan .. sebab usia makin lama makin lanjut ..

kesihatan haruslah sentiasa dijaga ..

:)

Along Abdul Karim said...

so happy you're back ;) alhamdulillah dan insyaAllah.. semuanya akan kembali ceria...

Ingat je satu perkara bila kite dlm apa-apa jua kesulitan ~ Allah tidak akan menduga hamba-Nya dengan dugaan yang diluar kemampuan dan kekuatan hamba-Nya.. Sesungguhnya Allah itu Maha Pengasih & Penyayang :) Bukankah menangis dan ketawa itu baik untuk jiwa manusia? ;p

Selain drpd mengamalkan segala supplement nie yang paling penting dalam kehidupan kita seharian adalah mengamalkan 'Cara Hidup Sihat'...

shahril aley said...

ermmm stakat ni hanya amek Kordel’s Nutritime Multivitamins and Minerals je. makan vitamin bertujuan nak ckpkan zat pasai skrg ni makanan yg kite amek tak mencukupi keperluan badan. hehehe.... kalau ikut badan bukan terlebih zat tapi terlebih lemak plak. nak bersenam la petang ni. jom bang tepak :)

Nikli said...

aley, u r still taking multivitamins..?? i tot ur body doesnt need anymore supplement..heheh..

hanya amek spirulina apa ntah...tapi sgt tak konsisten.. kejap makan kejap x..ikut dan je.. lgpon, baunya...huh.. ya amat,bussuk tol...hahah..mcm bau lembu..tepaksa amik sbb jarang makan sayur n buah..sbb tuh kerempeng jee nehh...

Nurul A. Abid said...

Ermmm...supplement untuk kempis perut ada tak. Aritu terserempak, ur tummy caught my eyes first.....lariikkkk 100m....

blackpurple @ jowopinter said...

Aku pengguna Nutrilite yang setia. Daily multivitamin, Bio C Plus, Calcium Magnesium, Garlic Licorice, B-Complex, Lecithin-E & Tongkat Ali. Hahaha!

Betul! Kita adalah apa yang kita makan!

Pnut said...

tu dia...segala neka ada...kalau tak segar bugar saja je la..tongkat ali plus tu....hiks...

weii abu dah dapat baby boy tau last 2 weeks..ko bila lagi...bebudak info jahat dok balas msg kat email 'terbukti handal' hiks...

Rush Murad said...

wan - siapa yg nak jadi tyra n shakira tu??? just be ur/ourselves ek...

tyah - u maintain lerrr... mesti ada rahsia lain, kan? compared to all ur sisters... u jer yg slim dan nampak energetic... ek?

lily - u muda lagik, tak perlu lerrr.... mcm i yg dah 'kertu' nih... kena ambik sikit2.. takut nyanyuk, takut nanti merapu-meraban dalam blog nih...kan?

along - tq. i like the phrases tu.. amalkan cara hidup sihat, berfikiran positif, sangka baik... elok di dalam, insyaAllah akan terpancar di luaran..

shahril - nak bersenam kat mana? Tasik Permaisuri kah? Tasik Titiwangsa kah? heheheeee.. u try makan Proviton, better dari multivitamins..

nikli - spirulina tu utk buang toksin, if i makan spirulina... lawas nak buang air kecil etc. kena konsisten, kalau tak, rugi jer beli memahal... dah lama tak dengar perkataan 'kerempeng' since meninggalkan Johor dan orang2 Jawanya... :)

nurul - my tummy is my asset... wahhh... tu depa yg kata, depa kata seksi.. dah try memacam, tak menjadi...eeermm....risau gak jadi buncit nih... nak buat liposuction lah..

jowopinter - ambik Nutrilite ek? aku normally akan survey kat internet, then baru beli produk yg bersesuaian. Banyaknya kau ambik supplements?? patutlah maintai 'kerempeng'...hahahaha..

pnut - heboh bebudak info96 kata kau pregnant lagi dan lagi... aku malas ler dgn abu nih, kenduri kawen kat Miri tak jemput aku pun, kecik hati tauuuu... balik Miri pun tak der nak contact2.... eeermm... tak per laaaa...:(... makan tongkat ali plus lagik bagus....poweerrrrrr...

tyah said...

The chinese say perut boncit sign of prosperity tapi hang kena buat sit up xercise. Maintain tu ader cara dia; kurang mkn nasi dr biasa & minum air kosong..;)

A f f e n d i O s m a n said...

ehm....

taktau nak kata apa...
syadap syadap je la...

DBI said...

rush..byknyer ambik..aku ambik vit E jer sebutir

shahril aley said...

kalau nak gi tempat rekreasi yang lapang & happening pergi la tasik kat kepong sebelah dgn MRR2 tu. petang budak2 suka main lelayang dgn tasik die besar & ikan pun sama gak. kalau mai KL jgn lumpe pi sana ye......

Nikli said...

memula dgr kerempeng tuh, igtkan benda makan je bunyinya...
hmmm, time tgh2 mlm neh, teringin plak nak makan kerepek...
tp dah nak tido laa...maleh nak pi toilet lagik..
zzzzZz...

dirtypap said...

aku amek surbex-zinc multivit by abbott sebab content vit c yang tinggi 750mg. kalo compared product lain content vit c kurang. then add on dengan natopherol bio-enhanced vit-e also by abbott *matila promo. btw, vit c good for skin and prevent infection and vit e is an anti-oxydant (to delay aging process)

Rush Murad said...

tyah - properity? amiinnn....

fendi - penat balik otstesen ek?

dbi - i rasa macam perlu ambik benda tu... Vit C wajib, so far my morning sinus dah terlalu jarang berlaku...

shahril - nanti kita buat date ek? i takut uol tak sudi jer.. dengar hari tu Nurul belanja u dgn muqreez ek?

nikli - motif nak pi toilet lagik??? ngompol kah??

dirtypap - wahhh... apabila seorang Doktor berkata2... surbex tu i pernah ambik untuk rendahkan stress.... lama dulu.. vit e delay ageing...eermm.... kena consider nihhh...

Pato & Pearl said...

Wah..betul punya serious maintenance ni..lum masuk lagi bab bab skin care, beauty care, hair care..hehehehehe...Memang actually makin naik umur..(ehem..) makinlah nak kena jaga harga saham ni..hehehehe

P&P

Rush Murad said...

pato & pearl - maintenance tinggi, tu pasal tak der orang nak masuk meminang i.....heheheheeee... kesihatan lebih penting dari wealth...kan?

nazmanazly@gmail.com - 012-2876814 said...

I agen ELKEN .. saper2 nak produk kesihatan boleh guna ID ni 000100217814 .sure tak kena charge nya ..member price katakan

http://www.elken.com.my

YAZrIE said...

Nazmanazly: wahhhhhh....siapa upline? hehehehhe