Wednesday, January 09, 2008

Muslim New Year 1429 Hijrah

Tomorrow or rather this evening (each month must begin with the evening when the new moon is sightable by the unaided naked eye) will be the beginning of the New Islamic Calendar Year, Hijrah of 1429 - and the first month in Islam Calendar, month of Awwal Muharram. The Islamic calendar is a purely lunar calendar. It contains 12 months that are based on the motion of the moon, and because 12 synodic months is only 12 x 29.53=354.36 days, the Islamic calendar is consistently shorter than a tropical year, and therefore it shifts with respect to the Christian calendar. The calendar is based on the Qur'an (Sura At-Taubah, Ayat 36-37) and its proper observance is a sacred duty for Muslims.

[36] The number of months in the sight of Allah is twelve (in a year), so ordained by Him the day He created the heavens and the earth; of them four are sacred: that is the straight usage. So wrong not yourselves therein, and fight the Pagans all together as they fight you all together. But know that Allah is with those who restrain themselves.
[37] Verily the transposing (of a prohibited month) is an addition to Unbelief: the Unbelievers are led to wrong thereby: for they make it lawful one year, and forbidden another year, in order to adjust the number of months forbidden by Allah and make such forbidden ones lawful. The evil of their course seems pleasing to them. But Allah

The Islamic calendar is based on the year prophet Muhammad and his fellow Muslims (known as Sahabah, the Companions) emigrated to Madinah in the year 622 C.E. (Christian Era). The emigration took place after thirteen years of persecutions by the disbelievers of Makkah. By the command of Allah, the Prophet left the city with his companion Abu Bakr Siddique (R.A.) and escaped a death threat by the disbelievers. The event marks the beginning of a second phase of the Islamic movement. It is the phase when Madinah became the center of an Islamic state.

[English Hegira] (Arabic; “Migration”) Journey of Muhammad from Mecca to Medina in 622 to escape persecution and found a community of believers. The date represents the beginning of Islam. The second caliph, 'Umar ibn al-Khattab, began the practice of using the event as the starting point for the Muslim calendar; years are now denoted by the initials (Latin Anno Hegirae, “in the year of the Hegira”). The disciples who traveled with Muhammad to Medina were called the Companions of the Prophet. - Britannica Concise Encyclopedia

I would like to take this opportunity to wish all Muslims, "May the abundant blessings of Muharram light up your life with Iman in your being, Taqwa in your heart and Peace in your soul. Salam Maal Hijrah 14298".

17 comments:

Anonymous said...

Salam....

Salam Maal Hijrah 1429H... :-) Moga kehadiran thn baru Hijrah ini membawa lebih kejayaan buat kita umat Islam... insya Allah... Amin...

Beruang Madu said...

Assalamualaikum,

Selamat Menyambut Maal Hijrah 1429, semoga kehidupan di tahun yg baru ni akan lebih membahagiakan...

Beruang madu aka HoneyBear

Anonymous said...

Salam Maal Hijrah. Semoga kehidupan kita lebih menuju kepada-Nya. Any new resolutions to share bro?

Rush Murad said...

anonymous 1 - Salam to u too.... InsyaAllah, lebih banyak kejayaan, lebih banyak keamanan dan lebih banyak keinsafan buat umat Islam keseluruhannya.....

beruang madu - W'salam... Salam Maal Hijrah! Mudah-mudahan dengan datangnya tahun baru ini, Allah akan lebih memberkati kehidupan kita semua... amiiin...

anonymous 2 - Salam Maal Hijrah! InsyaAllah.... menuju dan mendapat keredhaanNya...amiin.... resolutions? Menjadi manusia yang lebih baik kepada Al-Maliknya... dan menjadi manusia yang dapat memberikan kebaikan kepada manusia lain serta menjadi khalifah yang ulung kepada makhluk2Nya... amiin...

muin said...

Salam Maal Hijrah,semoga 12 bulan mendatang penuh dengan kebahagian dan keberkatan

Anonymous said...

Assalamualaikum, Salam Maal Hijrah 1429 untuk En.Tepak Sireh khasnya, dan untuk seluruh umat Islam didunia amnya. Ingin berkongsi antara amalan-amalan sunat yang boleh kita lakukan dalam bulan Muharam ini.
1)Berpuasa - Maksud Hadis 1 : Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun. Maksud Hadis 2 : Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
2)Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
3)Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3x.
4)Berdoa awal tahun pada 1 Muharam selepas Maghrib 3x.
5)Puasa di Hari Asyura (10 Muharam)- Fadilatnya diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali Umrah & seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.
"Sesungguhnya yang benar itu dari Allah Taala dan yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan dan kekhilafan saya sebagai hamba-Nya"

Alhamdulillah En.Tepak Sireh telah selamat kembali ke Miri setelah bercuti panjang. Pastinya saya tertunggu-tunggu cerita pengembaraan percutian En.Tepak Sireh kali ini.

~ TEROMPAH BIRU

blackpurple @ jowopinter said...

Selamat menyambut Maal Hijrah 1429 untuk kau Rush, dan semua pembaca Tepak Sireh.

Semoa kita sama-sama terus diberkati dan dirahmati Allah. InsyaAllah. InsyaAllah.

andhika tharuna said...

Selamat menyambut tahun baru Hijrah 1429...

Lily.Lulu. said...

bang ..
salam maal hijrah

so sorry tak dapat nak jumpa masa bang tepak datang kl .. demam n tak sihat masa tuh ..

hope one day dapat jumpa gak ..
nnt turun kl lagi bgtau k

do take care
mwah !!

:)

Akmal said...

Salam Maal Hijrah 1429. Semoga dipenuhi rahmat, berkat dan rezeki tahun ni.

Akmal
wiseup88.blogspot.com

A f f e n d i O s m a n said...

bang shidi

hepi niu yer....
langkawi ye pasni? hehehehe

Rush Murad said...

Terompah Biru - W'salam.... thanks for the tips, semoga pembaca semua boleh berkongsi amalam2 baik sepanjang Muharram ni. InsyaAllah, akan ada update mengenai percutian yang tak seberapa tu... cuti berehat sebenarnya...

jowopinter - amiinn....

andhika tharuna - dah update citer pasal cuti kat Penang?

lily - its ok, belum ada jodoh nak jumpa... im was not feeling well jugak masa tu, dan terlalu rushing dgn bagai benda... tapi tunggu ler jugak kat SA hari tu...

akmal - Amiinn... thanks for the doa...

fendi - selamat tahun baru hijriah! langkawi? hangpa jadi ker nak pi sana? my schedule for this year very tight laaa.... macam tak boleh nak jenjalan sesuka hati macam dolu-dolu...

A f f e n d i O s m a n said...

i ikut je...
orang ajak...iols pergi sahajork...
sementara bujjang ni kan! kalau dah kawin sok tak dapek nak join lawatan cik kiah lagik dahhhhh

Anonymous said...

Azam menamatkan zaman bujang takda ka bro? Wish u a fruitful year 1429 Hijra.

DBI said...

salam maal hijarah..ur maal hijrah year tu dah sampai 14298 ???...hihihi

Sastri said...

Salam maal hijrah Rush... may the year ahead be a prosperous and blessed year for all of us...

Rush Murad said...

fendi - nak kawen kah?

anonymous - azam nak berumahtangga tu sentiasa ada.... tawwakal kepadaNya, kerana Dia lebih mengetahui..

dbi - typo error lah doc.....

sastri - thanx for ur doa, amiinn...