Tuesday, January 30, 2007

A short break but few long nights......

mystical steppes

I was in KL over the last weekend, just for a short break - I really need some breaks after a 'long over due' sickness while in Miri. Arrived in KL on Friday noon, just the right timing for Friday prayer at KLIA Masjid - for the first time I wore 'Baju Melayu' while travelling in the plane. Later that night, I invited my uncle and X-xis for a birthday dinner treat at Al-Daifah Arab Restaurant in Seri Petaling. Delicious authentic Middle eastern cuisines, we had babaganoush and hummush as an appertizer, Lebanese salad, bread, tomato soup, bbq chicken mandey rice, spice rice with lamb, dessert and Arab coffee - a mixture of pure blend Arabica coffees and cardammon spice, remedy for my running nose perhaps. Saturday begin with some shopping at Mid Valley before we rushing to a wedding in Gombak - thanks to Shahril Aley for the invitation. So, there were X-xis - Bila Pena Menari, Nurul-The Serial Plant Killer and Shahril Aley - the common patrons of Tepak Sireh's blog, sitting together while having some light conversation. Next stop was Lot10, it has been an ages since my last visit to this shopping mall - physically it is still the same dark green building with specialty stores/boutiques, interior wise...well.... it's the same old thingy. Managed to grab few things here.
Quick dinner at Chakri Palace in KLCC and then we proceed to KL Convention Center for the Mystical Steppes show. It's a charity show for a good cause, the nett sale of the tickets will go to the charity organisations (Hospice, orphanage centers etc). The Xinjiang International Grand Bazaar Dance Troupe from China entertained the audiences with their multi-cultural dances - "It was also the crossroads at which Chinese, Turkic, Tibetan, and Mongol empires communicated and struggled with each other. Due to its strategic position, it is no wonder that Xinjiang, whose capital is Urumqi, is a melting pot of ethnicities and cultures, whose influences can be seen in the Mystical Steppes: Along the Silk Road". Click here to view some of the shows.
My visit to KL will not complete if I dont go for a meal at Little Penang restaurant, yup.... my all time favourite. And there we were having dinner at KLCC branch, thought of ordering more foods but my belly capacity just too small to handle - but managed to swallowed 3 crunchy Pie Tie and a bowl of Penang Laksa! And just before bedtime, I had a plate of Nasi Lemak wrapped in banana leaf with rendang ayam, bergedel and chilli squids.....blurrrpppp!!!!!!!!!!!!! Alhamdulillah....

Seiko Sportura

This is SEIKO Sportura Kinetic All-Star Chronograph watch - its a quartz chronograph, meaning no battery used and using energy from the movement "kinetic", 5 months autonomy on full charge, non-reflective sapphire glass, 10 bar water resistence and transparent with screw case-backs. This model were developed with Honda Racing F1 Team. I like it very much that I bought one of it (exactly the same as in the pic above) although it cost me around USD$500 - just to commemorate my 1st anniversary in the Company.

keroncong

Thanks very much to Rhon in Batam for the 2 CDs of Keroncong he posted via Singapore. My ever favourite Indonesian Diva - Hetty Koes Endang - The Best Pop Keroncong is a remake of popular pop songs but in keroncong mood. The other one is a classic keroncong called "14 Bintang Keroncong" sung by various well known Indonesian keroncong artists. Its not a surprise for a Johorean like me to love keroncong as our state promotes the genre in local radio Best104 on the request by the Sultan himself and more than 65% of Johorean are Javanese ethnic. I'm 1/4 Javanese anyway.

Wednesday, January 24, 2007

Alahai Teman..............

fight

"...kau ingat mata tombak kau tu lebih tajam?!.... meh merasa aku punya pulak!!!"
Pernah tak pada suatu hari, dengan tiba-tiba salah seorang sahabat kita berkata "aku menyesal teramat sangat kerana mengenali kau..... I would certainly turn back time and make sure I would not let myself knowing you even for a second". Terkedu tak? Apa perasaan kita apabila seorang teman rapat berkata begitu kepada kita? Kalau aku, personally aku rasa seperti dia menyalahkan takdir pertemuan, aku akan anggap diri aku macam 'nobody' atau sampah tepi jalan - nak pandang sebelah mata pun tak larat - makin kena ludah adalah. Seperti persahabatan yang dijalin selama ni tiada memberi erti, tiada 'value', dan tidak dihargai. Apa tindakan kita? Kalau dah teman tu berkata sebegitu rupa.... biarkan saja. Mungkin dia mempunyai perspektif berbeza dengan kita, mungkin tiba-tiba dia tersedar yang kita ni tak sesuai dengan dia, mungkin dia baru faham perangai kita bagaimana sebenarnya, mungkin kitaran haid dia tidak betul, mungkin dia mengalami sintom-sintom andropause, mungkin dia sedang murung, mungkin.......... ada 1001 kemungkinan. Pada aku, walau apa pun kemungkinannya, tak perlu kita berkata begitu kepada 'teman' kita. Kita seolah cuba memutuskan silaturahmi, kita menyesali qada' dan qadar pertemuan, kita tidak lihat hikmah bagi setiap pertemuan itu dan paling penting kita tidak dapat menilai erti persahabatan - wa'ima hanya seketika. Seperti yang aku kata tadi, biarkan saja...... prinsip aku mudah 'you take it or leave it'... tidak memaksa, tidak menyesali, kalau dah tak nak berkawan, you may go, you may leave me.... tak perlu kecoh-kecoh dan tak perlu nak beremosi segala. Ego? Bukan ego tetapi tegas dan waras. Itu prinsip aku, yang orang lain perlu hormat, walau apa pun prinsip seseorang itu pegang, kita kena hormat walaupun tidak bersetuju.

hanuman-rama1

"...kan i dah kata mulut I ni laser.... u tak percaya..... sampai hati you sumpah I jadi monyet!!!!!"
Kita hidup di dunia ni bukan hanya untuk sehari, dan apabila kita berkawan, bukan hanya untuk suatu jangka pendek, kalau boleh kita mahu ikatan ukhuwah tu kekal hingga kita menutup mata. Mencari musuh? Aku bukan orangnya, kalau ada yang nak buat musuh tu, lebih baik fikir banyak kali. Kalau aku tidak gemar dengan perangai seseorang tu, aku akan menjauhkan diri, mengasingkan diri dan mungkin meminimakan pergaulan - kalau cuba telefon aku banyak kali tetapi aku tak jawab, faham-faham sajalah. Aku tidak suka berhadapan dengan konflik dan tidak suka untuk berperang mulut secara emosional - sebab perkataan yang akan keluar dari mulut aku akan kedengaran teramat keji dan 18SX. Kalau tengah marah atau emo, aku lebih suka diam dahulu dan biarkan situasi 'cool down' - mungkin ambil masa beberapa jam, beberapa hari, minggu dan tahun. Oleh sebab itu, alhamdulillah, aku dikurnai ramai teman, dari teman sekampung yang masih berhubungan, teman sekuliah yang masih berblog bersama, teman sepejabat yang selalu beraktiviti bersama, teman dari golongan 'dewasa', 'sebaya', 'politik', 'sekapal', sehinggalah teman tidur....ooopssss... yang ni belum ada lagi.

Sunday, January 21, 2007

Teman, Semoga Kau Cepat Sembuh.....

GetWellSoonXis

"Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar, (iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan 'Innalillahi wa inna ilaihi raaji'uun'"
(Surah al-Baqarah: 155-156)

Dalam sebuah hadis Bukhari diriwayatkan bahawa suatu ketika Abdullah bin Mas'ud ra. menghampiri Rasulullah yang tengah sakit. Saat itu ia meraba tangan Rasul sambil berkata, "Ya Rasulullah, penyakit Anda sangat berat." Rasulullah memberikan jawapan, "Benar, penyakit saya ini sama dengan penyakit 2 orang di antara kamu." Abdullah menjawab lagi, "Itulah sebabnya Anda mendapat pahala 2 kali ganda." Segera Rasul membalas, "Benar!" Dan dilanjutkan dengan sabdanya lagi, "Setiap orang Islam yang mendapat bencana penyakit dan lain-lain, maka Tuhan menggugurkan (mengampuni) kesalahan-kesalahannya, sebagaimana pohon kayu menggugurkan daunnya."

Wednesday, January 17, 2007

Dua Rembulan....

My 'Hemoptysis' illness is getting better after few doses of medicines and D.I.Y 'ancient healing aromatheraphy' practices (and not forgetting all the prayers from people out there - you know who you are). But this morning I caught another light illness.... running nose. I took some Clarityne right before I off for meeting. While in the meeting room, I non-stop sneezing and making disgusting 'hhrrooggggg' sounds which is not pleasant at all and it caused me quite an embarrassment. I've no choice but to dig myself in the slow-mo meeting which I found not interesting albeit important. And now, I'm at home... feeling so sick, I might have consumed allergic medicine from the Clinic as my body full of un-itchy rashes, block nose, heavy chest, pain joints....... it's really uneasy and uncomfortable at the moment. But, hey.... I'm still be able to put my fingers on the laptop's keyboard... and be creative as well....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

lovetriangle_wallpaper


Aku yang tak pernah bisa lupakan dirinya
Yang kini hadir diantara kita
Namun ku juga takkan bisa menepis bayangmu
Yang slama ini temani hidupku
~~~~~~~~~~~~
Maafkan aku menduakan cintamu
Berat rasa hatiku tinggalkan dirinya
Dan demi waktu yang bergulir di sampingmu
Maafkanlah diriku sepenuh hatimu
Seandainya bila ku bisa memilih
~~~~~~~~~~~~
Kalau saja waktu itu ku tak jumpa dirinya
Mungkin semua tak kan seperti ini
Dirimu dan dirinya kini ada di hatiku
Membawa aku dalam kehancuran
Song: Demi Waktu by Ungu

twoMoons

DUA REMBULAN

Dari sudut bumi Borneo ini
Aku menatap langit malam penuh jelaga
Ada Dua Rembulan yang kelihatan jauh
Namun sorot cahayanya sampai ke sini
Dua Rembulan menemani malam-malam sunyi

Namun,
Satu Rembulan remangnya kian tidak dirasai
Tega membawa cahayanya jauh berlari
Merajukkah dikau Rembulanku?
Tidak kasihkah kau kepadaku?

Janganlah kau bersembunyi wahai Rembulanku
Diri ini tidak dapat memilih antara Dua Rembulan
Bagai sakti, sepasang mataku menatap Dua Rembulan
Dalam senafas, dalam satu denyut nadi
Keduanya tersisip kemas dalam hati

Dua Rembulan ingin ku tatap setiap menjelang malam
Biarpun Dua Rembulan jauhmu beribu batu
Sirnamu tetap menyimbahi naluri
Sementara jasad bisa merasa
Sementara rohku ini ada di bumi

Suara Hati: Rush Murad. 17 Januari 2007. Miri, Sarawak. (Ditulis dengan sebak dalam dada, semak dalam benak dan sebentar lagi mungkin ke Hospital.........)

Monday, January 15, 2007

Gifts from Gifted

I'm not well this morning, I got 'Hemoptysis' and what the hell is that word means? I went to Company's clinic just now without making any appointments prior to the visit and the nurse asked me to come back at 2pm. I asked her to give me 'Sterile Universal Container' just in case the Doctor ask for some specimen. And here I'm in the office feeling a bit dizzy and try to blog something. My theraphy at the moment - listening to OST Cinta's film continuosly and drinking as much as possible RO water.

Container

Went to fetch Izzat at the Airport last night, from afar I can see his hands carrying 2 fat bags. "This is for you from your friend in KL, it's really heavy, wonder what's inside it.....". 3 plastic bags full of various type of Gardenia bread/bun, 2 CDs, 1 tin of chocolate from San Francisco, frozen murtabaks, homemade pudding etc. Suddenly I feel like it's my birthday!!! Today my breakfast was Ikan Bilis bun, lunch will be Squiggles bread roll, tea will be Banana Quick Bites and dinner....eeeeemmm... Choco Cip Muffin. So, it will take me the whole week to finish the lot. That's not to mention the delicious-frozen-huge-murtabaks and 3 layered pudding. Anybody considering helping me?

gardenia

Hemoptysis is the medical term for coughing up blood from the respiratory tract. Coughing up blood is the spitting up of blood or bloody mucus from the lungs and throat (respiratory tract).

Background music: Biarlah Bulan Bicara by Broery Marantika (my ever favourite song)

Friday, January 12, 2007

Birthday Wishes.....

cake_with_candles_1
Candles are a gift of light,
A tiny sun,
a bit of star.
No other dancer in the night
Dances with such sheer delight,
Little souls serene and bright,
Each a glimpse of what we are
Shining innocent and pure.
Hari ini merupakan hari ulang tahun my closest fellow blogger 'Bila Pena Menari' - Xis. Selang 3 hari lagi, another fellow blogger 'Serial Plant Killer' - Nurul turut menyambut hari lahir beliau. My wishes to both of you is..... dengar lirik lagu 'Selimut Putih' dendangan Datuk Sharifah Aini ni..... Kek yang banyak lilin kat atas ni, pandai-pandai ler korang kongsi bersama yaaaaa.... Happy birthday my dearest friends!!!

Tuesday, January 09, 2007

Perantauan Yang Merindu.....

Cuti tahun baru Cina lama lagi, tetapi hati ni dah tak sabar-sabar nak bercuti pulang ke kampung halaman, lebih-lebih lagi bila mendengar lagu dendangan P.Ramlee ni. Terbayang lambaian bandaraya Johor Bahru, dengan simbahan lampu neon, bayu selat Tebrau yang kadang-kadang berbalam cahaya bulan purnama dan mereka yang sentiasa dekat di hati. Kalau ikutkan hati, hujung minggu ni jugak mau terbang pulang ke Lapangan Terbang Sultan Ismail, Senai. Beginilah hidup seorang Perantau.... perasaan rindu akan terjah kita dengan tiba-tiba.

Lesen

2 minggu lepas, sedang aku menghulurkan lesen memandu kepada seseorang, tetiba aku jadi kaget "bang, lesen awak ni dah expired, kita tak boleh terima....", aku tak perasan langsung yang lesen memandu aku dah lama 'mampus'. MasyaAllah, careless betul aku ni, dah lebih setengah tahun memandu di jalanraya tanpa lesen yang valid. Heran pun ada, sebab masa bulan Ramadhan lepas aku di tahan Pak Polisi masa kat Miri sebab tak guna seatbealt, dia minta lesen dan tak kata apa-apa pun. Bukan itu sahaja, dia lepaskan aku bila aku kata terlupa nak pakai dan minta maaf (aku ni selalu terlepas dek Pak Polisi, mungkin muka aku ni nampak macam orang-orang baik....hiksssss). Teringat pula kejadian beberapa tahun lepas, dalam perjalanan dari Johor Bahru ke KL, aku memecut dengan begitu pantas di lebuhraya Utara-Selatan sebab nak kejarkan berbuka puasa dengan kawan-kawan. Masa tiba kat kawasan Ayer Keroh, dari jauh lagi aku dah nampak kereta berderet-deret di tepi jalan kena tahan Polis Trafik. Dalam hati dah berkata-kata "matilah aku kena saman lagi ni.... macam mana ni?" tetiba dapat akal nakal, aku buka dash board compartment dan terus capai kopiah - tetiba aku jadi macam rupa Ustaz, ala-extreme make-over. "maaf encik, minta lesen, encik pandu melebihi had, 145...."... nak tau aku jawab apa? "assalamualaikum.... maaf encik... saya ni tergesa-gesa sebab dah janji nak berbuka puasa dengan anak isteri di KL... habis meeting lambat tadi...".."kalau encik pandu laju macam ni, nanti langsung tak dapat jumpa anak bini... pandu hati-hati..."... terlepas lagi aku kali ni!

Imperial Hotel

Pictures at the Imperial Restoran, Miri. Taken with Nokia N70 music edition handphone.

Malam minggu lepas ada seorang pengunjung setia blog ni belanja makan di sebuah restoran/hotel di Miri. Terima kasih kepada Cik Tyah sebab sudi belanja kami makan. Restoran yang menarik dan makanan yang sedap-sedap belaka diiringi dengan 3 piece band dari Filipina. Cik Tyah request lagu apa? Apa pun, kami terhibur dan terima kasih daun keladi. Semoga silaturrahim antara kita segar sentiasa.

Background Music: Title: Nak Dara Rindu Sung by: P. Ramlee

Wednesday, January 03, 2007

Tahun Baru... Ada Yang Baru...

Entry @ posting pertama tahun 2007. Lebaran baru dibuka, hari pertama bekerja setelah beberapa hari bercuti. Apa yang baru? Azam baru.... semoga terlaksana hendaknya. Ada handphone baru - N70 music edition, pemberian dari seseorang yang istimewa. Tak terbayang ada insan yang sungguh bermurah hati menghadiahkan handphone sempena tahun baru. Ada baju baru, ada boxer baru memacam corak, ada underware sexy baru, ada beberapa keping CD muzik juga pemberian dari insan-insan teristimewa. Juga dapat 'homemade' fruit cake yang sedap dari pengunjung blog ni. Pagi tadi pula ada sekotak cokelat import di atas meja - terima kasih 'teman' yang pos dari jauh ( Vous savez qui vous ĂȘtes. Puis-je avoir plus?).

IMG_1601

Handphone N70 music edition warna hitam - I really like the colour and the functions. Antara CD muzik pemberian insan-insan teristimewa, IL Divo "Siempre" - aku memang peminat lagu-lagu nyanyian Il Divo semenjak mereka mengeluarkan album pertama lagi, unik dan mantap muzik mereka. Marcell dengan album terbarunya berjudul "Denganmu" masih lagi dengan genre R&B. R&B smooth vocals sung in traditional Malay/Indo lyrics is the best way to describe Marcell......with his unique good looks, Marcell could just be the next "hot" Indostar stud. Most of the songs presented here are straight hiphop and R&B flavoured tracks which can be enjoyed by both hiphop and smooth jazz fans. Right now, the song that is attracting a lot of attention is "Jelita" and is a cover song done a decade ago by an Indonesian duo called "Humania".
Rio Febrian dengan album terbaru berjudul "Rio F3brian" memuatkan 11 buah lagu termasuk sebuah lagu duet bersama Jaclyn Victor "Ceritera Cinta". Rio: Just being a simple man. Menikmati hidup dengan keseharian yang apa adanya. Apa yang aku rasakan, aku tuangkan di album terbaruku…. "Secara musikalitas, konsep album baruku tetap pop, tapi nuansa yang ditampilkan lebih banyak live, lebih nge-band begitulah. Feel yang didapat pun berbeda. Album ini aku rasakan lebih ber-power dan menunjukan totalitas aku di musik." Itu dia komen si Rio apabila Tepak Sireh bertanyakan mengenai konsep album terbaru beliau - ber-power katanya!
Background music: Jangan Pernah Berubah from Marcell.