Monday, December 10, 2007

Terengganu Songket For Sale

WHAT IS SONGKET?
Very appropriately dubbed Malaysia's 'Cloth Of Gold', the decorative kain songket is a member of the brocade family of textiles. It is an extremely rich and lustrous ceremonial fabric. Handwoven in silk or cotton, the kain songket is intricately patterned in gold or sometimes silver threads.The fascinating art of songket-making came about as a consequence of the region's early trade with China (for the silk) and India (for the gold and silver threads). It was during those times that this most complex handicraft was handwoven by court artisan for the exclusive use of the local royalty. The fascinating art of songket-making came about as a consequence of the region's early trade with China (for the silk) and India (for the gold and silver threads).It was during those times that this most complex handicraft was handwoven by court artisan for the exclusive use of the local royalty. The term 'songket' comes from the Malay word 'menyongket' which means 'to embroider with gold or silver threads'. But strictly speaking however, the songket is not a piece of embroidered work. It is actually a piece of fabric which has been woven using what is commonly known as the weft technique. When in the process of songket weaving, the extra or supplementary threads, of gold or silver, are inserted in special lengths in between the silk weft (latitudinal) threads of the main background cloth.

Traditionally, costumes made of songket are worn by the Malays during ceremonial functions such as installations, investitures, religious celebrations, and weddings, as well as ceremonies marking the circumcision of young boys, the ear-piercing of young girls, the observance of shaving the hair of a newborn baby, and the rites performed for a woman who is seven months with child. Once reserved for royalty, the usage and wearing of the kain songket is nowadays most obviously apparent at formal and ceremonial occasions like weddings, convocations and state functions.
SONGKET FOR SALE
Few weeks ago, a friend of mine came to see me asking for some financial advices. Me, as an amateur 'spend-drifter' and always-broke-person have no clue how to give advise on such topic, so we ended-up with not-so-bad idea on how to make money by doing something "not so risky". To make it short, she brought to my office a bunch of hand-made gorgeous and beautiful Terengganu Songket (not the one that are popular now, which is made in India and Pakistan), all for sale. The price offered here are so reasonable (very cheap compared to other online or offline seller), the price shown inclusive of shipping charges to all over the world, but for Malaysian buyer the price is in Ringgit Malaysia whereas for the rest is in US Dollar. So, here you are, the original, authentic, exquisite and beautiful handwoven Terengganu Songkets for grab!

Big Black Songket

ITEM NO:BBS05. Colour of cotton: Black with Silver threads. Size: 4.5 Meters with shoulder shawl. Price: RM2,000. / USD$1000.00


Big Green Songket

ITEM NO: BGS05. Colour of cotton: Green with Gold threads. Size: 4.5 Meters with shoulder shawl. Price: RM2,000. / USD$1000.00

Purple Songket

ITEM NO: SPS02. Colour of cotton: Mangosteen Purple with Silver threads. Size: 2 1/4 Meters (Men's Kain Samping). Price: RM550.00 / USD$400.00 - SOLD



Green Songket

ITEM NO: BGS05. Colour of cotton: Green with Gold threads. Size: 4.5 Meters with shoulder shawl. Price: RM750.00 / USD$500.00


Black Songket

ITEM NO: SBS02. Colour of cotton: Black with Gold threads. Size: 2 1/4 Meters (Men's Kain Samping). Price: RM300.00 / USD$200.00

Blue Songket

ITEM NO: SBLS02. Colour of cotton: Royal blue with Silver threads. Size: 2 Meters - stitched/joined (Men's Kain Samping). Price: RM300.00 / USD$200.00

Those who interested to buy these beautiful Songkets (and to get more info), kindly email to me at rushmurad@hotmail.com. All prices shown are negotiable. Note: These Songkets are Owner's own collection and still in excellent condition.

Kain-kain Songket yang dipaparkan di atas telah berusia lebih 10 tahun, corak-corak yang tertera juga merupakan corak klasik dan sukar di dapati pada hari ini. Songket-songket tersebut masih dalam keadaan terbaik, tidak pernah digunakan (ianya menjadi koleksi pemilik) dan bermutu tinggi. Saiz Songket juga lebih panjang dan lerangnya lebih lebar dari biasa.

25 comments:

wahdi said...

hi Rush~
I luv this entry!!!

andhika tharuna said...

semoga menjadi towkeh songket yang berjaya!

Beruang Madu said...

hmmm...cantiknya yg kaler coklat tu... kalau ada merah lagi ganas kan Mak Merah??

blackpurple @ jowopinter said...

Wah! Menjadi usahawan songket pulak ek Rush? Tahniah!

Aku ada juga pakai songket, tapi masa Hari Raya sajalah. Itupun sampin. :D

Nurul A. Abid said...

Ermmm...my favorite color takde ler....

lindosh said...

songket sangat mahal.. hari tu gi terengganu mmg giler tgk.. tapi apakan daya ku..

eheheh

Rush Murad said...

Wahdi - thanks very much! bukan mudah tau, kena buat research dulu, then baru publish....

andhika - tolong kawan jualkan jer.... taknak jadi tokey songket, nak jadik tokey air zamzam.... motif?

yazeed - yg cokelat, berkenan ke? kawan2 dapat harga spesel.... Mak Merah guna songket ker?

jowopinter - usahawan? i ni tak der ciri2 usahawan, not like u... im not business minded. aku pun, pakai songket buat kain samping jer..... tapi tak tau ler nanti2 esok kalau nak bersanding.....ek?

nurul - u suka pink ek? the one yg mahal tu, very the heavy banget, and looks really 'grand'.... purple tak suka?

lindosh - memang mahal kan? hanya jauhari yg mengenal manikam... nanti kalau u naik pelamin, sewa ler baju songket penuh sepasang ek? bila tu?

A f f e n d i O s m a n said...

ayoyo....

sudah jadik ahli perniagaan kah?
kain sinjang takmo jual?

Rush Murad said...

fendi - makan hati kan tengok kain sinjang kat brunei?... cantik2 dan amat murah meriah... hari tu uol beli berapa helai kain sinjang/samping? i really like the brown n green tu...

Anonymous said...

Songket Terengganu memang indah dan halus buatannya...teringat waktu kecik tengok makcik menenun songket kat rumah (ada mesin tenunan sendiri)...semoga org2Terenggau juga punyai jiwa yang halus dan budi pekerti yang mulia sepertimana indahnya songket yang dipamerkan....

A f f e n d i O s m a n said...

bang shidi

i only karau 1 lai sajor....
but by any chance kalau ada ke brunei lagik, nak pesan satu-dua lai lagi boleh?

DBI said...

cantik cantik songketnya...

tyah said...

Merah hati tak der ke??

Lily.Lulu. said...

giler mahal .. 3k .?? 2 k ??

mak aiiiiiiiiiiiiiii
huhuhu ~


bro .. how r u ?
lame x nampak
:D

miss ya !!

Nurul A. Abid said...

Bukan pink aje, I also suker kaler oren....the blue one tag RM550 tu pun cantek. Tapi nak pakai ke mana songket nih....takat framekan buat hias dindinglah agaknya...

Rush Murad said...

anonymous - u org Terengganu ek? "......org2Terenggau juga punyai jiwa yang halus dan budi pekerti yang mulia....." tu kena tanya DBI coz dia org Terengganu... kan DBI?

fendi - nak pesan lagik? pasti ramai yg berkenan kan? harga pun sungguh berpatutan, tak der ler sampai beratus2 ringgit... insyaAllah, kalau pi sana lagik...

dbi - memang cantik2, i pun dah sambar jugak. u mesti ada byk songket cencantik kan? dah org Terengganu...

tyah - tu jer ler yg ada, very limited, tinggal 5 helai sahaja... limited edition dan exclusive.. merah hati tu pink ek?

lily - tu dah kira murah tau, selalunya harga dia double atau lebih, dah tu 4.5 meters, mmg berkualiti, kain berat coz benang original... alah membeli, menang memakai.. i'm ok, busy ler end of the year nih... tensiiiii

Nurul - oren? my fav colour also. yg tag RM550 tu bukan biru but Purple, mangosteen colour - very intricate dan cantik.... dah ada orang sambar... kalau kat luar harga dia cecah lebih seribu ringgit. ramai yg la ni beli buat frame, cantik, berseni dan very Melayu...

A f f e n d i O s m a n said...

hmmmm

sebut pasal frame, ari tu g brunei tu beli kain tudung untuk kakak ipar. sudahnya dia kata nak wat frame sajor! huhuhuhu......

Rush Murad said...

fendi - ayoooo.... tudung silk yg cantik tu nak dibuat frame???? pengsannnn...... lawyer memang selalunya artistik sikit....

pengumuman: ada ler yg beremail minta turun harga songket nih. well.... for Singaporean, Bruneian, indonesian.... ok lah, boleh guna harga Ringgit Malaysia, but then kena add sikit for courier ek.

shahril aley said...

wah blog rush dah jadi tempat promosi kain songket. lepas ni apa barang yang akan dipromote oleh tuan rumah.tapi bagus la dapat pendapatan tambahan mcm org cakap "sambil menyelam minum air"...

A f f e n d i O s m a n said...

bang shidi....

itu la kisahnye! nasib laaaaaa harganya itteww tidaklah melambung tinggi kan? buatnya sampai 50 dolar, wajib laaaa kutip duit ufti!

by da way, harga untuk orang brunei beli songket tu pun masuk kos kurier ke? ehehe....bukan ke sebelah sempadan je? tunggu je kat pos imigresen sungai tujoh tu...baling2 kain kat situ! hehehehee

Lily.Lulu. said...

dont tensi2 ye bro ..
nanti kalau turun kl lagi do inform ..

bile lagi nak posing sakan ngan bro kan ..

;)

tyah said...

Tak minat pink at songket. Nampak tak ori. Tak per;at least Tyah dah ader koleksi selayah & songket sarawak.

Sastri said...

aaa... my fave colour, purple, dah sold out...

Rush Murad said...

shahril - i tolong kawan jer nih... tak der cakap pasal komisen segala. i pun ada beli dgn dia gak... with special price mcm kat dalam ni ler... kalau kat luar memang mahal giler... lepas ni jual diri plak kat dalam ni, ada ker yg nak 'beli'? ;)

fendi - lebih mudah courier segala, walau sebelah jembatan ni jek... kalau dah bersua muka, nanti minta diskon lagik, cair lerrr...

lily - dah tak tensi, back to normal, life macam tu ler... baru ler ada warna-warni nya... kan> kau tu, dah setel ker emosi?

tyah - pink tak ori? nurul pakai pink tau last year, nampak sweet dan ori jek nurul tuuu...hehehehee... selayah? benda apa? macam layar, kapal layar gituh?

sastri - purple tu dah kena sambar... memang cantik yg purple tu, very high quality... ehhh... purple, i know u suka purple..blackpurple...ooopsss

tyah said...

Nurul & I hv different taste la Rush. Selayah tu selendang yg ditenun dgn benang emas. Nama lain nye Tudung Keringkam.