Monday, November 05, 2007

Cik Kiah's Entourage

Tu diaaaa..... aku dah packing barang segala nak pergi bersantai ke suatu destinasi percutian. This is going to be a 'very short trip' but it will be a memorable one. No... no... no... I'm not going back to my forefather's homeland to celebrate Diwali.... I'm going for some Scuba Diving, Sunbathing and Snorkeling at some beautiful white sandy beaches. Tapi tersilap terminal pula, sepatutnya pergi terminal kapal terbang..... tetiba sampai kat stesyen keretapi! How? Just ignore the above picture, tiada kena mengena... cuma beg yang dia jinjing tu macam kampit beras Basmathi (I like!), masak Nasi Briyani kah? Anyway, Happy Deepavali @ Diwali to all Indian readers.... I can't celebrate Diwali with you guys this year, so please keep some Idly, Dalcha and Lamb Curry for me when I'm back.

Di manakah destinasi percutian kali ini? Kali terakhir aku ke sana kurang lebih 9 tahun yang lampau. Banyak peristiwa manis semasa kali pertama jejak kaki ke sana, maklumlah masih muda remaja, dan pula bercuti seorang diri ala-ala membawa diri - adventurous. Kali ini pergi ke sana beramai-ramai, rombongan Cik Kiah gayanya, sebab lebih 10 orang ikut serta, hampir kesemuanya bujangan dan semuanya lelaki sahaja. Ustaz pernah mengajar, tidak boleh bercampur lelaki dengan perempuan yang bukan Muhrim dalam aktiviti 'laut' ni. Foto di atas tu merupakan salah satu pemandangan di tempat percutian yang akan dituju. Maldives? Mauritius? Bali? Batam? Pattaya? San Marino? Sri Lanka? Phuket? Danau Toba? Kita tunggu entry selepas pulang dari percutian. I've just lost my newly bought Sony camera, so tak der lah foto-foto yang menarik nanti. Sedang fikir-fikir nak cari kamera apa...
Beberapa hari lepas, sedang warga Miri sibuk dengan acara JomHebohTV3, aku terserempak pula dengan seorang sahabat yang begiru akrab dengan aku semasa tinggal di KL. Sudah lebih 6 tahun aku tidak menerima khabar berita dari Rizwienta, dan tetiba terserempak di lobi hotel. Tidak banyak perubahan yang aku lihat pada Riz ni, seperti 15 tahun lampau, semasa mula-mula aku kenal dia. Semasa di KL dulu, aku cuma mempunyai 2 orang teman rapat, Riz dan Cikgu Johan Arif, kemana-mana selalunya kami berdua atau bertiga sahaja, berkongsi cerita suka-duka, pergi menonton konsert, clubbing, shopping, outing.... hampir semua aktiviti kami lakukan bersama. Sekarang ni aku lihat Riz lebih cemerlang, berkahwin dan sedang menunggu cahayamata yang ketiga. Kerjaya sebagai seorang banker juga telah lama dia tinggalkan, dan sekarang ini bekerja sebagai Pengurus Promosi SRC - syarikat rekod yang mengedar album Siti Nurhaliza dan terbaru Erra Fazira. Selepas ni pastilah kami akan lebih kerap berhubung, walaupun tidak 'semeriah' sewaktu muda remaja dahulu.

28 comments:

Lily.Lulu. said...

aiyoooooooo ..
nak pergi bercuti sakan
ke mana agaknya ...

jeng jeng jeng ..

tapi kan kalau kamera x de, tak syiok ler !!

haruslah kan kena amik gambo dengan posing yang hangat. macam mana tuh ???

pakai hp kamera lerrr .. still boleh lagi tuh kan bang ??? hiks !!~

bang .. bak sini ur email. will email u ...

:)

enjoy ur holiday !!!

Rush Murad said...

lily - alaaaa..cuti sikit2 jer, tak der sakan nya... cuti sakan next month ek, i'll be going sampai tahun depan.... nangesss.... kamera pinjam jer nanti, mana boleh jenjalan tak der camera... handicapped gituh.

meh email aku rushmurad@hotmail.com

Anonymous said...

hahaha.. macam tak percaya la terserempak u lagi hari nie ;p
kecik je rupanya Miri nie yek hehehe..

Anyway, Selamat Bercuti walau kemana pun destinasinya yg En.Tepak Sireh pergi kali nie. Tak sabar la nak tunggu cerita u balik bercuti nie nanti. Sure ada pengalaman2 dan gambar2 menarik dr sana.

Wish you a safe journey (pergi dan kembali)and enjoyable moments with your love friends. TAKE CARE!! - @CHAYO!!

Rush Murad said...

Cik CHAYO, rasanya saya perasan u yg mana satu tadi, coz masa tengah lunch tetiba ada seorang gadis berbaju putih dan berkulit putih mulus masuk restoran... macam terpana plak dia ternampak i kat situ sedang makan... i plak yg tetiba tertunduk malu.... u pakai baju putih tadi kan? kan? kan?...

Anonymous said...

rasanya saya tahu gadis mana yg En.Tepak Sireh maksudkan tu tadi.. gadis berbaju putih, berkulit putih mulus, berskirt & hair-free kan? For sure it's not me..

Siapa2 pun pasti akan terpana kalau nampak u :p.. bukan ke u punya keistimewaan tersendiri (incl. ur blog) w/pun as you said you nampak serius :)

I prefer u tak kenal siapa i, is that ok for u? - @CHAYO!!

A f f e n d i O s m a n said...

hamboi sakan cuti pi phuket nohhhh?
lalalalalala...main lawot ya?

~wan hidayat~ said...

Penatnya demo pipeline protection td...nak p mana???, bestnye dapat berehat...

Shah said...

Selamat bercuti bro. Gi le beli dulu kamera amik gambar byk2 post sini nanti...

Luaq Ezplanade said...

wat? ur camera lost? takde laa kat office nie?...nie mesti kes misplace kat rumah tu...cari dulu ekk...~!

shahril aley said...

wah bestnye kalau buat trip reramai dgn kawan. kire banyak agenda nak buat la. last time pegi indon pun kitorg pegi dalam 10 org ok la meriah. next year nak g Kota Kinabalu & bercite2 nak panjat Gunung Kinabalu. Boleh & larat ke? Nanti snap bebanyak gambar ye. boleh pegi plak next trip :) blog rush ni dah jadi mcm panduan melancong plak hehehe....

Rush Murad said...

Cik CHAYO - ayooo... malu ler i........ silap orang... u sure ler ada kat area/dalam restaurant tu... nervous nih...

fendi - jalan-jalan cari ketenangan, u tau jer lah ek, i ni kaki travel, dekat2 pun jadilah.

wan hidayat - jomlah ikut i pi rombongan Cik Kiah ni, ada satu seat kosong coz ada member tak jadi pi last minute... u email/sms me ek kalau nak ikut, we all can arrange for u, no problemo... beri i komisyen sikit udah ler... jom ler!


shah - dah ler berangan nak beli DSLR after my travel this December, tetiba hilang plak camera comel tu. I still need compact camera plus camera gedabak... nak ambik pic cantik2 macam dalam ur blog and Queen...

khairul - dah cari merata, memang last sekali kat opis... aku nak 'mak esah' kan cleaner lady kat opis ni... aku umpan hp buruk, tak moh plak dia ambik... tensiiiii

shahril aley - u pun ada organize rombongan cik kiah jugak ker? hehehehee... pi ler ke KK, nice, i like KK... tapi tak sampai ke puncak G.Kinabalu, cuma sampai kat kaki dia jek... blog i ni memang fokus on travel etc... termasuk ler plak life journal. hope i can give good tips for the traveller...

A f f e n d i O s m a n said...

cik kiah la konsepnye kan? saya ni takde la nak wat cik kiah sangat. maximum is 4 kot. ramai2 sangat haru-haruan lak.

A f f e n d i O s m a n said...

lupa lak...ajak dayat je ke? kite ni takmo ajak?

Rush Murad said...

fendi - the more the merrier. actually dulu i nak pi sorang2, tetiba ramai plak yg i kenal pi on the same date... i tak ajak u sebab u kan baru balik jenjalan pi Bali segala... takan ler tiap2 bulan nak pi travel (mengata diri sendirikah?)...

Sastri said...

wow... nak p mana ni? and nampaknya Cik Rush kita ada secret admirer... chaiyok chaiyok cik Chayo... :D

A f f e n d i O s m a n said...

hehehe....
tunggu gaji naik 4K boleh la jenjalan sesuka hati! lalalallala....insya allah ujung tahun ni dapat la kot. aminnnnn

blackpurple @ jowopinter said...

Ingatkan kau yang pikul beras kat kepala tu... He he he..

Kau pun 'cemerlang' juga. Agak subjektif istilah cemerlang tu kan..? :)

Red Mummy said...

pendi ko nak sembang ko pi email la, hahahahahah dah aku gak yg sibuk

bang

semoga selamat berlautan, kasi itam itu badan!

apa2 pun, aku suka merah ye.

hiksss

Rush Murad said...

sas - u made me blushing..... hikssss...

jowopinter - cemerlang ker i nih??? InsyaAllah.... berkat doa ibubapa, adik2, kawan2, blogger2... etc

RedMom - jadik ker nak melepak dgn si Lily nih? kau marah jer si Fendi tuuu... piat cuping telinga dia yg lebar tuu... *lariiikkk...

Rush Murad said...

fendi - naik gaji 4K tu level apa kat gomen? hujung tahun? nak belanja we all semua ker? (elehh... minta belanja lunch kat Alamanda pun kedekut, memacam alasan...)issshhh... kalau nak travel every month, kena ada gaji 5 angka tauuuu.... kau tanya RedMom punya Sirman yg kerja Shell tu...kan?

Red Mummy said...

aaa x campo x campoo

tp kalo kowang makan, aku joinnnn!!!


nak melepak ngan lily bley, tp ko bila nak turun ke bawah ni ha...

bang tepak - lily ngan pendi sesuai x??

amacam?? kita kenen2kan dema nak?

A f f e n d i O s m a n said...

telinga lebar? huhuhu...ala2 gajah la kisahnye ni!

errr...kak red hampunnn hampunnnn....aku tersembang! teruja katanya!

err..4K tu senior assistant secretary sajor! memang nak travel jejauh kena keje shell baru dapat. takat keje gomen cam ni, mampu ke? kang tak pasal2 orang query, pegawai asek keluar negara! mrasa masuk tv kena terjah dengan TV3.

gomen je yang saya mampu bang shidi....redha je la! kadang2 tu rasa kecik jugak banding dengan kawan2 keje gaji beso nun. takpelah...dok dendiam je....

alamanda? sapa yang bising? orang tak mintak takkan kita nak terhegeh-hegeh?

sayda said...

bestnyo!! jelles nye.

ok la.sayda pun nk g bercuti gak. cuti oanjang ke m'sia. for good! haha.

selamat berjalan n do taking cre kay. ;)

jgn x update blog sudey~

Anonymous said...

Ee ehh.. tak baik tau Cik Sastri buat En.Tepak Sireh sampai blushing segala... :p
Frankly speaking, I memang admire sangat kat 'BLOG TEPAK SIREH' nie. Sebagaimana yg dikatakan oleh Cik shahril aley - blog nie umpamanya 'panduan melancong' untuk org2 seperti saya yg baru nak berjinak-jinak dengan aktiviti jalan2 cari makan nie :D

dirtypap said...

let me guess.
ni musti nak gi wreck diving kat labuan. hehe. sampai sini nanti habaq kat aku ya :)

A f f e n d i O s m a n said...

penat tunggu....klcc lehhhh?

Rush Murad said...

RedMom, Lily & Fendi - so sorry, tak dapat nak jumpa uol... coz my hp tercicir plak masa pi vacation tuu.... next time ek?

sayda - dah nak balik Mesia ek? best kan? selamat pulang ke tanahair tercinta, pasti memori di NZ antara yg terindah...

Cik CHAIYO - saya mengerti.... :-) im blushing again nihh.... keep reading ekk...

dirtypap - kau dah transfer ke semenanjung? tak der plan nak diving ship wreck segala.. Labuan? ada apaaaaa??!! *sambil cekak pinggang dan mejuirkan sedikit bibir...

Pato & Pearl said...

I suka lah pictures pictures yang u pakai kat posting ni...impact betul!

Pearl