Tuesday, November 27, 2007

The Kedayan's Wedding in Miri

Upacara Mukun atau bergendang. Bermula sekitar jam 8 malam dan berakhir sekitar jam 2 pagi tanpa berhenti. Saling berpantun dan menari ala joget lambak.

Pertama kali menyaksikan adat perkahwinan orang Melayu dari etnik Kedayan di Miri. Memandangkan Zoul 'Chekered Boxes' berketurunan Kedayan dari sebelah ibunya, maka banyak persoalan mengenai adat-istiadat perkahwinan orang Kedayan aku ajukan. Sementelah yang berkahwin itupun merupakan Ibu Saudara Zoul. Beberapa hari sebelum majlis akad nikah, kaum keluarga yang jauh dan dekat sudah mula berkumpul dan menziarahi rumah pengantin perempuan untuk bertanya khabar, mengambil tahu persiapan dan membantu mana yang perlu. Malam setelah berlangsung majlis akad nikah (sebelah siang), diadakan pula sesi karaoke keluarga, tetapi jiran tetangga dan rakan-taulan boleh ikut serta. Sesi menyanyi ala-karaoke ini diadakan di halaman rumah dengan sound system dan speaker yang lengkap. Sehari sebelum majlis jadi (Ahad), diadakan acara Mukun atau Bergendang di sebelah malam. 3 orang wanita pemukul gendang/rebana berpantun seloka, berbalas-balas dengan sesiapa sahaja yang berminat untuk berbalas pantun. Sambil memegang mikrofon dan menari joget, si penjual pantun akan melantunkan suara sambil mengikut rentak gendang. Yang kerap menjual pantun selalunya golongan lelaki, tua mahupun muda. Acara Mukun ini memakan masa beberapa jam, sambil disaksikan oleh warga kampung dan penduduk sekitar Kampung Luak. Hari berlangsung majlis pula, tidak banyak perbezaan dengan etnik Melayu di Semenanjung Malaysia. Untuk gambar dan cerita selanjutnya, bolehlah melayari blog FendiOsman, yang ikut serta dalam majlis tersebut sempena dengan kunjungan muhibbahnya ke Miri dan Brunei.
Adat perkahwinan Kedayan, disampaikan oleh Piah Bte Karim (umur 70 tahun, 2000), Limbang, Sarawak.
"Adat perkahwinan masa dulu ani ialah kepala baiyairinya ialah kinkin pembuka mulut kayis laki-laki yang mengantati arah bini-bini karang ani inda lagi ada usuri sebagai penggantinya mun kelangkahan dulang adik kahwin dulu bagi yang bini-bini yang laki-laki inda pulang ada bagi kelangkahan dulang laki-laki ani masti bagi kinkin kepada yang dilangkahi dulang atu sepasang seorang tu sama seperti yang di bagi kepada pengantin perempuan kalau bangsa lani lagi banyak ankup dangan sepasang kasut kinkin sebantuk dan tudung dulang jua tanda bertunang kinkin sebantuk pembuka mulut seperti basar-basar jarum atu mulanya seratus saja belanja hangus kaban lima belas ijib saja seekong jadi kira mulanya belanja karun masa dulu atu."
Bangsa Kedayan.
Sejarah awal kemunculan suku kaum Kedayan di Borneo agak samar-samar sifatnya. Ensiklopedia Sejarah dan kebudayaan Melayu (1995 : 1120) umpamanya mencatatkan bahawa terdapat sumber lisan yang menyatakan orang Kedayan ini berasal dari Indonesia. Setelah beberapa abad mereka menetap di Brunei, mereka berhijrah ke Sabah dan Sarawak. Setakat ini, pengkaji yang membuat penyelidikan atas asal usul orang Kedayan sering mengaitkan tempat nenek moyang suku kaum ini dengan kepulauan Indonesia, khususnya dari Jawa. Namun Hose (1912) dalam kajian sejarah suku kaum Kedayan mendapati bahawa suku kaum ini mempunyai pertalian darah dengan pribumi di Kalimantan, oleh itu beliau mencapai keputusan bahawa orang Kedayan berasal dari Kalimantan.- En. Low Kok On, BA., MA. (USM) Pensyarah Sastera Rakyat.
Kedayan in Wikipedia
The Kedayan are an ethnic group residing in Brunei, Labuan, Sabah, and parts of Sarawak on the island of Borneo. They are also known as Kadayan, Kadaian or simply badly spelled as Kadyan by British. The Kedayan language (ISO 639-3: kxd) is the de facto national language of Brunei. It is spoken by less than 50,000 people in Brunei, 46,500 in Sabah and 37,000 in Sarawak. In Sabah they are mainly live in Sipitang, Labuan, Beaufort and Kuala Penyu. In Sarawak, Kedayans mostly reside in Lawas, Limbang, Miri and Sibuti area. Amazingly indigeneous people in Kutai, Kalimantan (Indonesia) share more than 90% similarity with Kedayan language although they do not called themselves as Kedayan. It is also interesting to note that Kedayan and Banjarese is somehow related in term of language.

The origins of Kedayans are somewhat uncertain, with some Kedayans claiming to have Javanese origins. However, most researchers consider them indigenous to Borneo, having become Islamised and influenced by Malay culture, after the establishment of the Sultanate of Brunei. Historically, the Kedayan people have occasionally rebelled against control (taxation) by the Brunei nobles. Kedayan are mainly padi farmers or fishermen. They have a reputation for knowledge of medicinal plants, which they grow to treat a wide range of ailments or to make tonics.

The Kedayan tend to settle inland in a cluster pattern, with houses built in the center and with fields radiating outwards. The Kedayans traditionally tended to be a rather closed community, discouraging contact with outsiders. Intermarriage among relatives was encouraged for economic and social reasons. As Kedayan do not follow Islamic inheritance laws, women are entitled to own land. If the husband dies, his property goes to the wife, but only as an administrator. She cannot sell the land without the permission of their children. When she dies, the children equally divided the property, regardless of sex or age. Sometimes the excess land is transferred free to friends or relatives if they are landless.

The Kedayan wedding ceremony is similar to that of the Bruneians Malays, with the difference that the bride is seated surrounded by candles and decorations, and the older folk will go up to her one at a time, and mark her forehead with powdered spices, similar to the Bajau practice. Aduk-Aduk is a ceremonial dance performed by the Kedayan people during holidays, especially at the end of the harvest season.

Song: Bapak Mek Datang by Miak Serawak

21 comments:

muin said...

Lama tak singgah kt blog bro...bz..
layan le lagu background ni..:p
anyway keep up the gud work..

Beruang Madu said...

Nice lah Rush...tak ramai yang dapat menyimpan pengalaman melihat budaya orang lain dan kaum yang berbeza...

Anonymous said...

haku ni yg local sarawak pun x pernah nengok majlis kahwin melayu etnik kadayan....but i guess lebih kurang la adat dier...sama tapi serupa kot? :-)

*sori x join korang masa tu...badan x berapa sihat...

~Rn8~

DBI said...

rush,
salah satu keistimewaan sabah sarawak ialah kepelbagaian suku kaum yang menghasilkan budaya yang tersendiri dan unik...

really miss sabah..huhuhu

Rush Murad said...

muin - busy ek? hehehehee... dah start kerja ker? background lagu nih very kelakar, dalam bahasa Melayu Sarawak.... i like the music.

beruang madu (still ada madu kah?)- while im still here in Sarawak, i akan cuba mengutip pengalaman yg berencam. Byk lagi budaya, adat etc kat Malaysia ni yg kita tidak atau kurang tahu....

Rn8 - majlis ni tak banyak beza dgn budaya Melayu Sarawak, tetapi orang Kedayan tak mengaku yg depa serumpun Melayu, macam mana tuh? paling menarik minat aku ialah pantang larang Kedayan ni dalam bab kahwin, selepas akad nikah/bersanding, kedua mempelai tidak boleh berjalan2 tanpa pengiring selama 40 hari, dikhuatiri kalau berjalan berdua2 sahaja, akan bertukar menjadi sepasang burung!!! *nanges taaakkkkk???

dbi - i tau u pernah bertugas di Sabah..ehehemmm... nama tempat dan hospital tu pun i tauuuu.... macam mana????? kecik dunia ni kan???

Anonymous said...

Bermukun @ bergendang memang amat sinonim dengan budaya etnik Kedayan. Bagaimana dengan 'Makan Tahun', pernah pergi tak?..
*Info: ..cultural festival organised by the Kadayan Malay communities after they had completed their paddy-harvesting activities. It was a time for the community to meet, discuss and eat together the newly harvested rice.
I pernah pergi duluuu.. waktu masih budak sekolah lagi. That time satu kamponng berkumpul kat Balai Raya bergotong royong masak kelupis dan lauk pauk utk menjamu tetamu2 yg dtg. Tetamu juga akan dibekalkan dengan kelupis utk dibawa pulang. Selain drpd makan2, Mukun/bergendang mesti ade punya..
~ chaiyo

DBI said...

rush..kan...???.matiler org tu duk pecah loobang..macam tau jer saper..hihihi..

A f f e n d i O s m a n said...

mrasa laaa joget ala2 pak maon cerita p ramlee tu kan? sangat brutal sambil memakai seluar tido....

ngehehehehhehee

Rush Murad said...

Fendi - hehehe, gelak beso tgk kakak2 tu joget ala bini mahmud jun. Rasa mcm nak join joget je tapi tak de sesapa nak tarik pi laman. Btw, this is my 1st time comment n check blog thru my new hp, not gprs but wifi...,sukalah!

Sastri said...

wow... lucky u, dapat tengok sendiri budaya ni... interesting...

A f f e n d i O s m a n said...

wah nak cerita pasal henset baru lehhh? tapi tetap jugak orang lain yang jumpa cara merekodkan video. lalalalalalala........

tyah said...

Ani baru tah si Awang Rush nulis perkahwinan biskita kedayan di Kpg Luak.:)) Harap pas ni hang blh melihat perkahwinan dr suku etnik Meirek, Narum, Meting, Belait, Dalik, Lakiput,Bahut, Bakong,Melanau selain Org Ulu & Iban. Ini adalah sebahagian suku kaum etnik minoriti yg suatu ketika dulu merupakan penduduk terbesar di bahagian Miri. Mengapa jadi minoriti?? Atas sebab penghijrahan etnik lain ke Miri dan perkahwinan campur antara etnik.

Beruang Madu said...

Amboi amboi kata kita takder madu ker??? Madu yang mana tu?? tapi nama tu lekat lah sebab akulah Beruang Madu tu...

arsaili said...

sdr dh pandei kelaka sarawak sik?

Anonymous said...

Thanks 4 d valuable information...i mmg suka nak tau budaya suku sakat d negara kita ni n juga internationally.lain kali if u g middle east or africa...kalau ade peluang pasti syiok dpt explore adat resam majlis perkahwinan...abg rush bila mau bg no baru? anyway my proposal tu suppose on 2nd...xpelah nxt year jek u ikut.bdw...where will u b raya aji till christmas ni?

Rush Murad said...

sastri - im into culture... suka tgk dan pelajari budaya bangsa2 lain, salah satu sebab kenapa i selalu travel... nak tgk budaya, adat-resam, masyarakat etc... byk lagi etnik2 kat Sarawak ni, memacam nama...

fendi- yer laaaa.... i belum explore that thing... kelmarin baru merakamkan aksi2 hebat... apakah itu? Makcik Dayang Siti Nurhalizah kah?

tyah - tunggu jemputan dari tyah nak tgk adat perkahwinan suku Miriek... :) Depa ni susah lah nak dibezakan, nampak macam sama jek... kan? macam di Johor, majoriti Bangsa Melayu adalah dari suku Jawa, Bugis, Banjar.... but sekali pandang jer dah boleh agak depa dari suku mana...

beruang madu - hehehehee... Doktor tu jer yg tau u still have madu or not, kan? cute ler plak nama tuuu.... cute kah? suka arrr tgk pics kat kuantan tu, bila lah dapat jenjalan kat sana ek?

arsaili - minta maaf, i still tak fasih nak kelaka serawak... if i kelaka serawak jak, pasti ada org ketawakan... coz i sound like Indonesian... :)

anon - sapa ni ek? insyaAllah kalau middle-east or africa, so far dah sampai pun kat benua tu... Morocco errmm..... tak sempat nak dalami budaya mereka, kira lite-lite jer. If only i fasih bahasa Arab.... i will be around in Miri, but after that balik JB and plan sambut New Year kat luar negara....

A f f e n d i O s m a n said...

makcik dayang siti? ayoyo......kena beli minyak pala dari penang tuuu! hiks...atau aksi2 berjenama 'x'? teeeeettttttt

andhika tharuna said...

aku baru balik dari kk ni. penatnya... semalam aku di sandakan... banyak cerita menarik, bacalah blog aku... :)

Anonymous said...

abg rush, anonymous on 29th tu....nurizz la.lupa nak tulis nama aritu. actually my sis coming on 20th nite till 25th via miri. u ade ape2 nak ambil fr home x? manelah tau rendang raya ur mom nak kirim...nanti my sis blh bawakan.

Lily.Lulu. said...

mana pengantinnya bang oi ???
:D

Rush Murad said...

fendi - ooppssss..... banyak pahala makcik Sayang tu dapat tauuu...

andhika - aku dah baca, tetapi kau kena beri details kat aku ekkk... sesuatu????

Nuriz - i dah guna number lama semula. nanti u sms, nak keep ur number kat my hp.... nanti kita sembang2 kat hp ek?

lily - pengantin tu kat dalam bilik laaaaa....malu i nak pi jengah2, tetibaaaa........@#$%^&*()!!!