Tuesday, November 20, 2007

Health: Brisk Walking


Kawasan perumahan Desa Senadin tempat aku tinggal memang mendamaikan, selesa dan cantik. Di hadapan rumah sahaja sudah terbentang tasik biru buatan manusia. Pohon-pohon sekitar tasik sudah mula membesar dan memayungi kawasan pejalan kaki. Kenapa tidak aku ambil kesempatan ini untuk beriadah sambil cuba meningkatkan kesihatan tubuh badan?. Setelah dua hari berturut-turut aku berjalan kaki (brisk walking) selama lebih sejam setiap sesi, aku rasakan suatu kelainan, dari sudut fizikal dan emosi serta mental. Sambil berjalan laju, sambil menggerakan tangan, menggoyangkan punggung seakan-akan berdansa.... mp3 player pula rancak mendendangkan lagu-lagu dari album Kaer. Kenapa Kaer? aku suka rentak muzik yang pelbagai genre dalam album ini, lirik yg memberi kesan positif dan tempo yang tidak menjemukan. Selesai berjalan, aku sambung beberapa minit untuk stretching ala-Yoga, ala-TaiChi, ala-Silat, ala-Salsa. Aku tak peduli apa orang lain fikir setelah melihat aku seakan-akan mahu terbang, menumbuk, mencangkung, jingkit ballet dan kerap pula menari rentak Salsa sendirian. Aku dalam dunia aku sendiri, aku dengan perasaan yang berbaur (yang pastinya aku cukup kagum dengan ciptaan Allah di sekelilingku) dan aku tahu setiap gerak yang tercipta untuk kesihatan tubuh badan.... dan memenangkan stress.

Benefits of Walking
More energy to enjoy life
Weight management, with toned muscles and less body fat
Stress reduction
Deeper more restful sleep
Healthier bones and joints
Reduced risks for heart disease, diabetes, colon cancer, stroke, high blood pressure, and osteoporosis.

Why Walk?
There are many benefits to be gained from walking. These can include more energy, deeper and more satisfying sleep, stronger leg muscles, less knee pounding than running, lower body fat, higher metabolic rate, and reduced stress. Many students who walk or exercise study more effectively and have better recall. Daily physical exercise may also reduce your lifelong risks for heart disease, cancer, stroke, and high blood pressure, and may even slow the aging process. While 30 to 60 minutes of walking per day is ideal, you can still benefit from just a little bit of walking.

Nowadays, our lifestyles have changed from the past through dependence on vehicles, labor-saving devices, sedentary recreation, and a fast-paced lifestyle that leaves little room for physical activity. One result of this has been a dramatic increase in the rate of obesity in America. The Surgeon General has recently established the "obesity epidemic" as the single greatest threat to the public's health with an estimated 65% of adults overweight or obese (National Center for Health Statistics, 2004).

According to a CNN story, If each American walked for a half hour a day (the recommended minimum for good health) instead of driving, we would save the planet 64 million tons of carbon dioxide, 6.5 million gallons of gas, and incidentally lose 13 pounds a year. Walk to save the Planet?

Song: Seribu Impian sung by Kaer.

21 comments:

Anonymous said...

Teringat dengan aktiviti yg dah agak lama saya tinggalkan semenjak bulan ramadhan lepas. Jungle Tracking kat Grand Old Lady!! Nak pergi la week-end nie ;p (Semangat lak nak pergi lepas baca cerita En.Tepak Sireh hr nie.. - satu motivasi, thanks!!)
I'm agree with u yg aktiviti riadah sebegini memberikan satu 'kepuasan' fizikal, emosi & mental. Hanya mereka yg buat je tahu & sure sama setuju dengan kenyataan nie.
Boleh menari Salsa rupanya.. mesti bestkan?... Nie pun kira aktiviti yg menyihatkan tubuh badan dan.. yg paling penting menenangkan stress ;p
- Chaiyo ~ TAKE CARE!!

arsaili said...

brisk walking is good...owhh kat desa senadin..ramai curtin student dok situ. Last time masa gi miri, ada ke sana...tak boring ke duk miri rush??

Sastri said...

I used to brisk walk before until the day the doc told me, with the condition of my back getting worse, the only exercise I can do is cycle... But I still prefer brisk walking compared to cycling, so I do it once in a while, whenever possible... before that i used to follow Paula Abdul's dance workout... fun! :D

~wan hidayat~ said...

Akhirnya...nanti nak pi jogging, just honk me...kita pusing satu KBLD smbil dengar MP3...tak pun, klu cuaca baik, kita pi Taman Awam, jogging reramai, ok gak klu ajak FendiOsman jogging kat sana...as welcoming XTVT...

Rush Murad said...

Ms. Chaiyo - weekend ni Sabtu, ramai my fren nak pi morning walk kat Canada Hill... but i cant join coz ada blogger nak mai Miri...uhukkssss... nak pi merayap ke Brunei... nak ikut?

arsaili - u buat apa datang miri? or stay miri before? boring? eermmm... awal2 dulu adalah, la ni kurang sikit because...ehemmehehmmm... tu pasal ler i selalu travel out of Miri coz nak hilangkan bosan.... but so far, Miri treats me reall well..

sastri - i macam pernah baca ur cerita ni kat ur blog (or is it some one else punya citer?)... cycling better than walking? aikkk... i kalau cycling, mau patah pinggang :). u aerobic ek? i nak masuk kelas yoga kat opis ni, tapi malu coz ramai aweks...

wan hidayat - dah 2 hari cuaca mendung memanjang, gerimis etc... sedap tido....ehhehehee.. fendi tu too short kat sini, ntah sempat pi Niah ker idak :(

Anonymous said...

Stress sangat ke kerja di sana? Hopefully you managed to reduce depression level by doing some brisk walk.

MCMXL

A f f e n d i O s m a n said...

Ms. Chaiyo - weekend ni Sabtu, ramai my fren nak pi morning walk kat Canada Hill... but i cant join coz ada blogger nak mai Miri...uhukkssss... nak pi merayap ke Brunei... nak ikut?


blogger mana tatau? Lalalalalala

Sastri said...

err... Rush... i tak cerita lagi pasal tu kat my blog... must be someone else's? doc tu yg ckp mcm tu... keskeskes... i tak buat aerobic bang, yang Paula Abdul nyer tu lebih kepada menari2... which i like very much... :D

Anonymous said...

Brunei?. i tak pernah sampai lagi ke Bandar tu seumur hidup i nie.. baru sampai ke Lumut je :(
Apa2pun thanks so much for the invitation. Kebetulan lak i ada gathering buat wedding card for my friend yg naik pelamin 22/12 nie. Nak kumpul pengalaman la nie, kot2 majlis sendiri nanti tau dah nak buat apa :p
Jungle tracking pun nampaknya postpone le ke next day.. :(
Apa2pun enjoy a trip with your friend & drive carefully ~ TAKE CARE!!
~Chaiyo

shahril aley said...

wah bagusnya brisk walking ni...tapi aku ni pemalas la. hahaha... aku suke "Walk to save the Planet?". lepas ni kena amek carpark jauh sikit la untuk berjalan banyak sikit dari aku parking dalam bangunan. jalan berapa tapak dah masuk ofis. tak pun naik bas je la. pernah berhasrat begitu memandangkan kena naik 1 bas je dari rumah ke ofis tapi digelakkan oleh kawan perempuan. cisss tak menyokong langsung.

Rush Murad said...

MCMXL - so far memang nampak kesan...hasil dari brisk walk. stress kerja??? not really... i ni jenis take-it-easy when it comes to office matter.

fendi - jangan lupa bawa roti gardenia yg wholemeal tu. Tyah - if u read this, ada nak pesan apa2 tak? dia bertolak malam kul 8 nanti, sempat ler nak pesan apa2..heheheheheee...

sastri - ooppsss... mungkin cik sayda di NZ tu kottt... ntah ler i ada terbaca kat mana... u suka dancing ek? im used to sebelum datang Miri, siap ada private instructor for Salsa lesson masa kat JB dulu...best!

Ms Chaiyo - nak nikah ek? eermmm.... gathering buat wedding card? buat wedding card pun ada gathering2 jugak ek? sapa nak kawen 22/12 ni ek??? macam terngiang2 tarikh tu ada yg menyebutnya...

shahril aley - aku ni lagi ler pemalas yaamatz... tetapi kena kerah juga minda dan semangat. naik bas? nak bersesak2 ker? tak sukaaaaa....

A f f e n d i O s m a n said...

gardenia katanya......

sapa sapa amek la franchise license bukak kilang gardenia kat sana...

tapi rasanya kat kuching la ni dah ada kot! kat KK pun ada dah...

Anonymous said...

hi cik abg....nak kempiskan perut ker?? nurizz cni ar...apehal ler hp u ilang...can't contact u, so i ask wan dat day...then i bz, today baru ok...nanti bgtau i bila dah ade no baru yek...ni my email...nurizz4848@yahoo.com

Anonymous said...

aah.. my best friend wedding. Nikahnya sehari sebelum tu ambik berkat hari 'Jumaat'. 22/12/07 tu majlis persandingan segala...
Kite org gather2 (dlm 6-8 org) buat wedding card nie sebab nak rasa lebih kemeriahan saat2 nak naik pelamin kot ;p Dlm pada tu sedih pun ade gak sebab lepas nie entah dpt ke tak nak buat gather2 lagi :(
rasanya i tahu majlis mane yg u ade dpt jemputan tu.. 29/12 kan?...
sayang sangat sebab kite org tak dpt attend coz... by that day kite org dah fly for vacation :)

*pesan utk En.Affendi Osman - Selamat datang ke Miri Sarawak. Jangan jerak nak datang lagik kelak :)

~ Chaiyo

tyah said...

Tyah baru baca ni. Si Fendi mai mlm ni ker..Nak pesan aper erk?? sejak hp hang ilang ni nak guna smoke signal pun tak leh sebab cuaca tak elok sgt:P

Harteeny said...

Hop #1 :)

Brisk walking in Senadin? i barely even walk outside my house, except gi rumah jiran / buang sampah. isk, isk, isk... Because kat Miri ni, banyak sangat ANJING! takut kena kejar!!! Huhu.

I listen to Kaer as well these days. A lil late considering the album was out last year (Yeke?) Nway, love the ballads esp "Dalam Kenangan"...

Teeny

andhika tharuna said...

semekom... aku i kk n sandakan besok smpi jumaat. suka baca ko nyer blog. kem salam wan n dedek k. anyway komenlah blog aku k... :)

blackpurple @ jowopinter said...

Berjalan tak suka sangat. Macam tak puas. Itu kalau akulah. Aku lebih suka jogging. Biasanya di Tmn Bkt Jalil itulah. :D

Apa-apapun yang penting exercise. Kan?

Rush Murad said...

fendi - thanks for the Gardenia... dah sapan pun hari ni, just nice on the tarikh luput, boley? hope tak serik nak ke Miri lagi. Nice entry kat ur blog...

Cik Nuriz - maaf bebanyak, tak leh nak contact. Kelmarin pi BSB pun tak sempat nak contact coz memang tight (baca blog si fendiosman). pasal ur proposal 7/12 tu, nanti ler i konpemkan ek. nanti i sms u my new number.

tyah - sori, tak sempat nak bawa fendi pi jumpa u... wedding yg i pi ni kat kg. luaq, last Ahad. Nanti i buat entry pasal ni ek... u nak pi vacation? ikut ur sis pi Oman sekali ker? ehehhmmmmmmm....

harteeny - thanks for coming! :)
one thing yg i noticed kat Miri ni, memang banyak anjing berkeliaran, tetapi anjing2 kat sini very the jinak dan friendly, tak der ler nak menyalak2, menggonggong, nak kejar segala. kalau depa datang dekat2 kita tu, actually nak bermanja2... hehheehe... seriuosly... anjing kat sini jinak. tapi tasik depan rumah i tu memang tak dak anjing, jom ler kita jogging2 kat sitok. Best ek lagu2 kaer...

andhika - wahhh.... hampir setahun menyepi diri dari dunia blogging. kira la ni dah sadar lah? nice entry... very pro, tapi tak dak pics segala...

A f f e n d i O s m a n said...

bang shidi

tak perlu berserik-serikan untuk datang miri lagik (bahasa apa laa cek guna niii)...kalau ada rejeki yang murah (tunggu enrich lagik kah?) insya allah akan sampai juak ke sana lagi skals...


oooo....lupa, kalau budak dayat tu nak transit (perkhemahan transit kah?) kat umah fendiosman, i no prob! tapi takde la guest room segala. i tido kat hall...tetamu tido bilik i! haaa..camtu!

~wan hidayat~ said...

bang fendi....transit???...kena minta ijin dulu...teeettt