Sunday, August 12, 2007

Malay Engagement Ceremony - "Three In One"

Malay Engagement Ceremony

Baju Biru = Helmi dan Nia, Baju Pink = Annie, Baju Hijau = Marzuki dan Rina

Sabtu yang baru lepas, berlangsungnya majlis pertunangan serentak 3 rakan rapat di Miri, Helmi, Annie (Zainab) dan Nia Septriasa (Nia baru sahaja memeluk agama Islam dengan nama Nia Nur Athirah). Hilmi berpasangan dengan Nia, adik kepada Helmi iaitu Annie pasangannya Muhammad dan seorang lagi adik Helmi, iaitu Marzuki berpasangan dengan Rina. Majlis yang begitu meriah bermula dari pukul 2.30 petang itu dihadiri oleh sanak saudara dan kenalan rapat keluarga tersebut. Ini merupakan pengalaman pertama aku menghadiri majlis seumpamanya di Miri, dan ada sesuatu yang agak berlainan dengan majlis pertunangan yang biasa aku hadiri di Semenanjung. Pihak wakil perempuan akan membacakan surat watikah dan kemudian ditandatangani oleh wakil pihak lelaki menandakan setuju dengan syarat-syarat yang dinyatakan. Kami doakan semoga pasangan tersebut dapat mengharungi dan menghadapi dugaan dan godaan dengan penuh kesabaran sepanjang waktu pertunangan ini, sehinggalah mereka selesai diijab kabulkan nanti.

21 comments:

A f f e n d i O s m a n said...

mak aii....3 in one la ek!
yang jadi pengapit tu bila lagi?

Sastri said...

wow... 3-in-1... lawa2 la orangnya... :D congrats to all three...

Red Mummy said...

fendi ko sibukkan yang jadi pengapit tu, ko lak bila nya?

hamboi ko soalan tanya cuba toing balik kat idung tu ye.

meh aku yg tanya - kowang 2 org ni bila nak 2 in 1 lak - aku leh jadi sisibuk sesama..

biru ijau pink - very the majmuk gitu!

blackpurple said...

Tahniah buat sahabat-sahabat kau itu...

Kita ini bila lagi agaknya ekk...ha ha ha...

A f f e n d i O s m a n said...

kak red...

aku tah la tataw.....baru je dalam proses pembaikkan semula selepas cintaku dirijek... huhu

Anonymous said...

Assalamualaikum...

Best gak kan bila dpt sertai budaya di tempat org, bagus gak cara dia org tu, sekurang2nya bila berlaku sesuatu x derlah salah menyalahkan... Apa pun didoakan semoga semuanya kekal selamanya, insya Allah.

Luaq Ezplanade said...

nice shot laa..~!

dirtypap said...

bang, aritu aku mimpi terima kad jemputan ko bersanding kat persada johor. betul tau bukan propah. harap-harap jadi la kenyataan. amin.

che sayda said...

cantik..
gambar

Rush Murad said...

fendi - wahhh.... soklan tu ditujukan pada i ker???? sapa jadi pengepit?.... cinta kena reject??? aikk... masa bila plak kau bercinta? alasannnn.......

sastri - tu laaaa..... i dah terlepas... baru nak kenen yg baju biru, rupanya sudah berpunya....

redmom - yer lah kak, laserkan jek budak tu (budak ker?) toksah ler nak tanya kat kita nih... cukup bulan, cukup tahun, cukup haul... sampai ler kad jemput...

blackpurple - kita bila lagik? at least kau tu dah ada calon....kan? yg aku nih... tak tercalon2 lagik...

anonymous - satu hal yg i perati masa majlis tu, tak der sirih pinang atau sirih junjung.... selalunya kalau bertunang kan ada tepak sireh segala... ni tak dok.. yg ado penulis blog 'tepak sireh' saja... :)

khairul de luaq - ur pics pun cantik apa... nice shot...

dirtypap - ehh... motif tetiba mimpikan aku? insyaAllah... tapo depa kata kat persada tu tak macam grand gituh.... aku buat kat dewan jubli intan jer lahhh... tak pun sewa istana Sultan jek... verangan kah?

sayda - thanks... itu ler pic dari berpuluh2 yg i snap... yg lelain tu masuk dustbin jek...

A f f e n d i O s m a n said...

aikk... masa bila plak kau bercinta? alasannnn.......

sebab ada la berani cakap....huhuhu terai bukak my frenster, look at the photos...

queen said...

Rush....

U definitely need a speedlite my friend........direct flash nanti pic a bit harsh......hmmmm may be u can join us for photography outing lar...

shahril aley said...

selamat bertunang kepada 3 pasangan....semoga masjid akan terbina secepat yang mungkin dan kekal abadi ye ;) rush bile lagi plak??

Rush Murad said...

fendi - aikk... dulu kata tu cuma kawan u jek... bukan cintan-cintun...ek? :) tak perlah, slow2 ler cari pengganti... ramai kat PTD tu, tak pun doktor2 kat sepital u kan ramai.... kan?

queen - impressive ler pics u tu semua, guna D70s ker? let me know ya kalau ada outing2 mcm tu... maybe boleh join dan timba ilmu... thanks!

shahril - jangan ler tanya i bila lagik... sedihhh...... till now tak jumpa2 calon... cuma jumpa calon mertua jek....

A f f e n d i O s m a n said...

bang shidi...

biashe laaa...artis mana nak ngaku...speku je!

SERIAL PLANT KILLER said...

Aik, ingatkan perempuan aje yg suka sorok umur, lelaki pun jugak ke? Anyways, banyak kali dah use this Dayang song in the background

Rush Murad said...

fendi -artis 'joget lambak' ker? :)
Nurul - wahhh sudah kembalian.... update citer Turkey tu cepat2 ekkk... si Aned ni tak ler suruh i sorok umur dia, but i think he will agree for not disclose his age... dia ni peminat fanatik Dayang, semalam pun dia dapat hadiah album limited edition Dayang siap dgn folder etc from Zoul... i like this song ler... muzik best..... Bila Bulan Di Pagar Bintang... genius P.Ramlee!

Pato & Pearl said...

Wah meriah juga ye 3 in 1 ni...Colour setting in harmony !!!!
Cukup bulan, cukup tahun, cukup haul tu bila dah cetak card..rajin rajinlah sampai kat reban itik ni...hehehe

P&P in Bali

Rush Murad said...

P&P - i dah agak dah u all kat Bali... honeymoon ek? terkejut gak dapat email u, ingatkan dah balik Spore.... still in Bali.... ermmm.... tahun ni i tak der plan nak ke sana, dah byk kali sampai (naik jemu..hikss... but.... still theres alot of things and places to be discovered...)... tunggu ur posting on Bali plak ek.

Rush Murad said...

P&P - i dah agak dah u all kat Bali... honeymoon ek? terkejut gak dapat email u, ingatkan dah balik Spore.... still in Bali.... ermmm.... tahun ni i tak der plan nak ke sana, dah byk kali sampai (naik jemu..hikss... but.... still theres alot of things and places to be discovered...)... tunggu ur posting on Bali plak ek.

Telma said...

Interesting to know.