Friday, August 24, 2007

Moshi! Moshi! Sushi!


"Irrasahai mase....." sambut dua orang pelayang wanita sambil membongkokkan sedikit badan mereka, yang sedia menunggu di pintu masuk Restoran Nikko - the best Japanese restaurant in Miri. Selepas pulang dari kerja semalam, tetiba tekak ini terasa dan teringin untuk menikmati Sushi. Aku tak ingat bila kali terakhir aku menikmati Sushi, mungkin awal tahun ini - dah lama tu, sedangkan semasa aku baru-baru mula pindah ke Miri ni, hampir setiap minggu aku singgah ke restoran ni. Semasa di Johor dulu juga aku sering ke Genki Sushi atau Sushi King. Ada satu ketika aku terlalu 'mengidam' makan Sushi, hampir setiap hari selepas waktu kerja aku akan singgah makan Sushi di Jusco Taman Universiti, Skudai - berhampiran pula dengan tempat tinggal aku di Mutiara Rini.
Semalam Zoul dan Khairul de Luaq menemani aku untuk 'memenuhi' tuntutan nafsu makan Sushi. Semua makanan di dalam menu nampak sedap-sedap belaka. Antara makanan yang kami pesan ialah Unagi with Teriyaki sauce, iaitu Belut panggang yang sungguh lazat, Hotate Sushi atau Kepah dan kegemaran aku ialah kepala ikan Salmon dipanggang dengan Teriyaki sauce, selain Maki atau Roll terutamanya Soft Shell Crab. Puas sungguh dapat menikmati makanan Jepun yang segar dan berkhasiat, ditambah pula dengan Sup Miso dan Teh Hijau tanpa gula. Makanan yang dihidangkan di restoran Nikko ini memang segar dan berkualiti walaupun harganya jauh lebih mahal berbanding dengan Sushi King atau Genki Sushi. Tengoklah foto-foto kat atas tu, 3 orang punya makan....naik termonyeh! Selepas ni, aku 'craving' apa pula ek? Happy Weekend all......

21 comments:

A f f e n d i O s m a n said...

sambut dua orang pelayang wanita

adakah wanita itu melayang layang? ataupun menggunakan slanga terengganu?

Rush Murad said...

fendi - rasanya i terguna slanga Terengganu, semenjak berkawen...oopssss..., berkawan dengan orang Terengganu ni, asyik tersasul jer. awak dah makang ker ari nie?

dirtypap the banci said...

euw! sushi tu makanan mentah kan? *matila kolot.

mas, emangnya gue pengen banget ketemu sama elo. (bley?)

aku sampai miri around 11:15am on 31st. transit sebentar sebelum berangkat ke mulu pada jam 2:50pm. rasanya sempat kalo nak jumpa.

nanti aku contact ko via sms. no aku mintak pada kak nurul.

fendi - teringin juga nak ajak ko skal. tapi last minute plan. sasah takde sapa nak ikut.

Rush Murad said...

pap - loe nelepon aja gue yach.... nanti kita bisa makan siang bareng-bareng aja... iya udah, nomornya biar mbak nurul aja yang nyampeinya... loh! gue jadi kangen nich ama loe....

A f f e n d i O s m a n said...

pap

takpe lah! lagipun hari merdeka tu fendiosman kene keje! ayoyo....


hmm....bang shidi! matikla buat konfesi....hehehehe

Zoulkieflie said...

salam..abg syed,thanks coz blanja zoul makang sushi..sedak sekali..(betul ke bahasa aku ni)..kalau nak ajak lagi next time pun boleh..no problem..

Rush Murad said...

fendi - konfesi kah? :)

zoul - salam... u most welcome dear.... 'sedak' tu cakap orang Kelate, bukan 'ganu kite..... apa kata next time u plak yg belanja i, ok?

SERIAL PLANT KILLER said...

Aduh 3x...konfius teman baca bahasa Indonesia ni....Mbak Nurul? Tak sesuailah...rasa macam makcik2x lah pulak. Nanti ler teman sms no. Pap. Boleh u all buat bab jejak kasih.

Japanese food boleh ler makan sekali-sekala tapi unagi tolak tepi. Geli ler. Suka makan kat Japanese Restaurant, Sheraton Subang, huge spread & sedap...

Zoulkieflie said...

abg,'sedak' tu bahasa kelate ek..owh,now i see..blanja abg?erm,boleh,apa salah nya..but kalau boleh kita berdua je lah..hehehe..candle light dinner..but kena book bilik awal ler,,hehehee..

tyah said...

Rush, dish jepun pun dah masuk tekak, cuba lah rasa dish org swak pulak. Selain umai & manok pansuh, boleh cuba makan embuyat/linut & cecah sekali, ulat mulong (fear factor), salai daging rusa masak singgang, tumpik lemantak, lingking cempedak :))

Luaq Ezplanade said...

Salam~! to rush thanks for the Sushi tu...its really sedap sgt..and nice photoshoot ekkk...i tak buat lagi blog on the japanese dinner tu....insyallah ada rezeki kita pulak belanja ekk...~!

~wan hidayat~ said...

hahaha...kalu tak panda kecek teganu tuh doksoh lah nok tebeng kecek....(zoul + rush)

lorrr...yo ko oghe umah demo oghe teganu, oghe teganu meme come2 blako,...bini demo tuh panda ko kecek teganu...buke dio tu kacuk ko????

shahril aley said...

sedap ke makan sushi banyak2 tak reti la. setakat 1@2 ketul sushi boleh tahan lagi. boleh goreng dulu tak sushi tu sebelum makan? hehehehe....

Rush Murad said...

Nurul - i still nak rasa pi bfast kat tempat yg u pernah mentioned dulu.... lupa plak nama tempat tu, nanti ler i turun kl dalam masa terdekat ni, kita pi bareng-bareng (bersama-sama)....ek? i dah reply ur email..

zoul - candlelite? ayooooo.. motif? konfesi kah?

tyah - sapalah yg nak hidangkan i dgn makanan exotic tu semua? so far i suka Bubur Pedas n laksa Sarawak... yg lelain tu kena tunggu tyah 'sedekah'kan kat i...

khairul de luaq - salam... bila2 nanti kita pi lagik ek, reramai plak.. photoshoot dah kena touch-up

wan - ermmm.....emmm....errrr...."I no komen"... *sambil berjalan pantas meninggalkan lokasi, dengan stiletto Manolo Blahnik nya....

shahril aley - kalau dah tiba musim mengidam sushi.... memang ler makan non-stop... goreng? makan saja Teppanyaki atau Tempura... pon sodap!

DBI said...

motif duk cakak ganu ning???
mung tengoh 'kawang" ngang orghang ganu ker rush..
err senang le nok gi bila mung buak panggilang kekgi...
hihi ada pitang dok nok pahang???

rushh...rushh...

Rush Murad said...

Oh! DBI..... aku tak paham bahasa 'ganu... dia pun kureng bercakap 'ganu... sebab dia lebih ke-Pahang-an. nanti kalau we all sampai 'ganu, boleh ler bawak pi jenjalan ek... nanti aku suruh dia translate apa kau cakap kat atas nih... mencarut kah?

nishashburn said...

a very interesting blog. it managed to captivate me :)

nishashburn said...

an interesting blog. managed to captivate me :)

SERIAL PLANT KILLER said...

I think ur referring 2 Bawang Merah. I pun dah lama tak ke sana. Buzz me when ur free 2 go there.

P/S : Thanks for your help and I pun dah jawab e-mail u.

Rush Murad said...

nishashburn - thanks for ur compliments. hey... ur blog are superb as well.... suka lah baca ur writings... will link u.

Nurul - Bawang Merah ekk? nanti i check my email ek...

Teekay said...

shud go to rakuzen in chulan square next time u come to kl. its my favorite jap restaurant. next would ikiteru at hilton sentral and wasabi at mandarin. but there is also a good one in times square (not nippon tei) and good value for money too.