Monday, August 27, 2007

Malaysia 50th National Day

Tunku Abdul Rahman shouts Merdeka! (Independence!) on 31st August 1957 at Stadium Merdeka, Kuala Lumpur.
In 1956, the then Prime Minister of Malaysia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj led a delegation to London to hold talks with the British Government concerning independence for Malaya. The Malayan delegation, comprising of four representatives of the Malay Rulers and four Alliance representatives, convinced the British Government to set a date for independence: 31st August 1957. And so it came to pass that on the eve of 31 August 1957, at the Selangor Club Padang (now known as Dataran Merdeka or Independence Square), the Malayan flag was hoisted to replace the Union Jack. Early the next morning the Tunku read the Proclamation of Independence at the historic Merdeka Stadium. On both occasions, Tunku's shouts of Merdeka! were joyously echoed by thousands of Malayans who were there, and the millions who followed the proceedings through the mass media. Malaya had officially gained independence from the former colonialists and became known as the Federation of Malaya, to be followed in 1963 by a change in name to the Federation of Malaysia. And every year since that momentous event in 1957, Malaysians of all races proudly celebrate the anniversary of their independence.
Malaysia has come along way since then. After almost half a century of progress, development and improvement, the country has become a role model for other developing countries, and shown that people of different cultures and religions can live and work together while maintaining their unique identities and their own traditions and customs. On a special occasions like Merdeka Day, the many races of Malaysia proudly don their traditional costumes and gather at various venues around the country in celebration of freedom, self-determination and unity.
Malaysia will celebrate her 50th Independence Day on 31 August 2007. The centre for National Day celebrations rotates around the states of Malaysia. Take for example last year, the main event will be held in Putrajaya. Festivities would start the night before with an open-air concert at the chosen venue during the 'Merdeka Eve Celebrations' with popular Malaysian singers and celebrities.
To mark the occasion on the morning of Merdeka Day, the main event usually begins with a spectacular parade down at the preselected venue with His Majesty The King, the Prime Minister, and other government leaders joining the mammoth crowd. Each state will be represented, as are the many ethnic groups that comprise multiracial Malaysia. The National Flag will be flown throughout the country, at office buildings, private homes and on vehicles. State shows, competitions and exhibitions will also be held in all states.
"Let there be spaces in your togetherness" said the Lebanese poet Kahlil Gibran. "Sing and dance together and be joyous," he continued "but let each one of you be alone." In his wisdom, the poet was referring to the importance of uniqueness and individuality, rather than isolation. Sensing this, the country's top leaders have never failed to stress the importance of being proud of your heritage.

The doctrine of individualism in unity has made Malaysia that much more special in the eyes of the world. Rather than put all the different cultures and customs in a melting pot and let everything fuse together, it is the rakyat's celebration of each other's uniqueness that have made them, and their country so successful. It's a win-win formula. And when they gather together on independence day, Malaysians are reminded of their roots and how they came to be what they are today. Hari kemerdekaan merupakan masa untuk mengenang sejarah silam, memperkukuhkan semangat kenegaraan dan cintakan tanah air. Selain itu ianya juga bertujuan memperbaharui azam kita untuk terus menyumbang kepada kemajuan dan kejayaan negara dimasa depan. Seharusnya tarikh kemerdekaan diingati sebagai satu tarikh keramat pengorbanan pejuang masa dulu yang sanggup mempertaruhkan nyawa mereka demi kesejahteraan generasai masa depan. Perjuangan mengisi kemerdekaan negara adalah tanggungjawab semua rakyat Malaysia agar hasrat kita mencapai kemajuan yang seimbang dan akan menjadi kenyataan. Sejak mencapai kemerdekaan 50 tahun yang lalu negara kita telah melalui pelbagai perubahan baik dari segi ekonomi , politik dan sosial.

Bapa Kebebasan
(Al-Fatihah untuk Almarhum Tunku Abdul Rahman)

Dialah yang memugar rimba sejarah
dan meletakkan batu tanda bertatah indah
dialah yang membina sempadan gagah
antara musim terjajah
dan gerbang waktu melepas gundah.

Dialah yang bergelar bapa
mewariskan sebidang tanah menganjur,
dengan bukit-bukau hijau mengimbau
disuburi jernih air sungai masyhur
bumi subur warisan leluhur.

Dalam lembut bicara semanis kata-kata,
dia menolak cengkam tajam
dari kuku-kuku hitam yang kejam
mengikis karat musibat
dengan minda yang padat berkat
lalu dia kembali melepaskan merpati
melayah di mega pelangi.

Dia yang meletakkan makna merdeka
dalam kamus peradaban bangsa
lalu kita meluaskan aksara
mencanai istilah bertuah
sehingga anak-anak warisanmu
berdiri di persada mercu restu
menjamah madu syahdu
dari embun di rumput baldu.
31 Ogos tanggal keramat
dia meletak tapak kebebasan di bumi warisan
tahun demi tahun kita kenang dan insaf
betapa hidup terjajah berbaur seribu masalah.

Dialah bapa!
yang telah mewariskan pada kita
Sebuah kemerdekaanyang perlu dipertahankan.

Ghazali Lateh, Mingguan Malaysia26 Ogos 2001.

Kemerdekaan Mengikut Perspektif Islam (click)

34 comments:

~wan hidayat~ said...

tanggal 31...bulan lapan 57...bla..bla...bukan tak ingat tapi sengaja taknak habiskan...biar yang lelain smabung dah habiskan lagu tuh...

"semoga keamanan yang kita rasakan hari ini akan terus berpanjangan...~amin~"

nak smbut merdeka kat mana???, kita buat solat hajat ramai2 malam merdeka nanti...

SERIAL PLANT KILLER said...

Lagu Sudir tu my fav merdeka song...Masa treasure hunt last Sat pun we all ikut nyanyi bersorak dalam kete. Semangat berkobar-kobar.

Tapi I merdeka ni balik kampung....merdeka dari hiruk-pikuk kota....

Apapun....Happy Merdeka to all Malaysians....:)

Shah said...

Selamat Hari Merdeka ke 50..... Tak datang KL makan-makan ke for long Merdeka break?

Rush Murad said...

wan - "semoga keamanan yang kita rasakan hari ini akan terus berpanjangan...~amin~" I join u in the prayer.... sambut Merdeka kat Miri jek, tahun ni Miri jadi tuan rumah peringkat Negeri Sarawak..

Nurul - balik kampung???? Perak ker? Yup, Happy Merdeka to all!

shah - some frens from JB are coming down to Miri.... bawa depa pi jenjalan segala. will have some breaks in KL+other places next weekend...

SERIAL PLANT KILLER said...

Yalah, dah lama tak balik kg. Nak bagi ole-ole dari Turki for Mum, make up to her sebab rahsiakan pergi Turki sorang2 & nak tgk hasil kerja adik-adik mengecat rumah ;-)

Rush Murad said...

Nurul - ur Mum still tak tau ker u pi Turki? :o
ngecat rumah.... gosshhhh terasa macam dah dekat nak raya nih... nostalgik lah pasal ngecat2 rumah ni.... my uncles used to gotong-royong reramai ngecat rumah Mak Tok before puasa...20 tahun lampau, i plak suka kacau depa main cat kapur...hikssss..

~wan hidayat~ said...

sume kena ada malam tu...kita solat hajat kat umah bro arnette la...living hall dia kosong...lepas tu baru boleh nak tengok fireworks @ apa2 lah...

SERIAL PLANT KILLER said...

My mum tahu I g Turki tapi tak tahu yg I pergi lone ranger. My bros tu dah a few times dok tukar warna cat sampai pening kepala my mum. Bukan setakat masa nak raya. Everytime balik kg mesti ada aje benda yang dicat baru.

Memang banyak kan kenangan indah semasa kecil. :)

dirTYRApap said...

bakal merdeka dalam hutan. MERDEKA!

Rush Murad said...

wan - good suggestion.... kena tanya tuan rumah lah ek...

Nurul - kenangan mengusik jiwa... but unfortunately, semua my grandparents dah tak ada lagik... kureng meriah tak macam dulu.... tu pasal ler i nak beraya kat Kashmir... :O

pap - aku dah dapat no. hp kau dari mbak Nurul... merdeka dalam hutan dengan beruk2 yg tak merdeka....memang kau suka kan? *matilah beruk jadi-jadian...

SERIAL PLANT KILLER said...

Aik, jadi ke beraya kat Kashmir? Bukan ke u cakap .....?

Pap - ajarler beruk-beruk tu kawad and buat perbarisan. Pastu kau laung Merdeka! Merdeka! Merdeka! Ala-ala citer Labu Labi tu kan?

A f f e n d i O s m a n said...

Huhu..orang cuti....kite kene jaga booth kat PWTC. Alalalala....shedihhh hamba musafir di magi merdekaaaaa

Rush Murad said...

Nurul - ayoyooo... still 50-50, lepas MATTA fair ni, tau ler nanti...memacam tempat nak pi, tapi timing tak betul....
yer la pap - kau ajar beruk2 tu berkawad while bercawat... jgn kekwat..kayy..

fendi - jaga booth apa kat PWTC? u kan memang suka keglamaouran...

Anonymous said...

Terima kasih kerana memasukkan sajak saya dalam blog sdra.

Dr. Ghazali Lateh

Rush Murad said...

Dr. Ghazali - pertamanya, sajak yang dikarang amat menarik dan memberi kesan. Keduanya, maaf kerana tidak meminta izin dari Tuan terlebih dahulu untuk memuatkan sajak ini, namun kredit ada disertakan. Dan akhir sekali, terima kasih kerana sudi singgah ke Tepak Sireh.

shahril aley said...

wah bersemangatnye pakcik rush sambut merdeka. tak sia2 join pemuda UMNO & GPMS memang ada talent nak jadi pembela nusa & bangsa. Cuti Merdeka ni dah plan nak pergi mana plak? Mesti jalan jauh tak pun sekurang2nya jalan-jalan cari makan dalam malaysia. hehehe....

blackpurple @ jowopinter said...

Salam kemerdekaan untuk kita semua. Merdeka juga di jiwa dan di minda!

artisticklytouch said...

Selamat Hari Merdeka...

aku macam sedang berkira-kira untuk ke sarawak pulak he he

Rush Murad said...

shahril - cuti ni kat Miri/Brunei jek coz ada kawan2 yg datang frm JB. Next week baru pi jenjalan cuti2 Malaysia coz cuti keputeraan Tuan Yang Terutama Sarawak...

blackpurple - itulah harapan dari kita semua.... merdeka jiwa minda....

artistickly - meh ler ke Sarawak... macam-macam adaaaaa......

Sastri said...

salam merdeka... tengah confuse, nak jalan2 ke nak duk rumah catch up on my reading... susah betul... :p

A f f e n d i O s m a n said...

Booth PAMERAN 50 TAHUN KEMERDEKAAN....paksa rela katanya


Saya yang menurut perintah,

Affendi Osman

Khutonz said...

Bro...thanks for your comments....

DBI said...

salam merdeka..
tahun ni tak ikut perbarisan ke?

Rush Murad said...

sastri - ajak ler abang tu jenjalan... atau abang dah balik Muor? ehheheheheehee...

fendi - nanti bawa balik cenderamata benabnyak ek, kita nak gak...leh kan?

khutons - u most welcome bro...

dbi - tahun ni terlepas tengok notis depa panggil berbaris..... errmm.... tak per lah, next year masuk lagik, kalau ada kudrat n ada umur..... klinik u mesti ramai org berbaris masa cuti tu nanti ek?

SERIAL PLANT KILLER said...

Rush - I sent e-mail minta buah fikiran pasal my itinerari including update pasal plan on CNY tu.

queen said...

rush.......

mana lagi products from d70s tuh???? grrrr.......i have few shots taken from this toy......fyi d70s kit lens is the best kit lens for nikkor.....so jgn sia-siakan.....heheheh...

we have outing next week.....

Rush Murad said...

Nurul - ok...nanti i resply to ur email...eermm.... asyik berjaaalaaaaannnnn jek... I like the idea on CNY trip tu...

Queen - alaaa.... camera tu i pinjam frm fren yg nak jual, i belum sempat nak survey yg lelain, so far i ada berkenan dgn D40x.... hikssss....

SERIAL PLANT KILLER said...

Yalah, especially bila ada geng yg equally excited abt jenjalan ni, best sesgt. Trip on CNY tu memang mula-mula cun aje tapi kena ubah tarikhlah :(. Baca aje my e-mail k?

bitiqe said...

happy independence day for M'sia bang....
btw, julia lagi di KL nih

Kurt Kuden said...

waaa suke a blog nih!!
hehe
samat menyambut ari merdeka!!
yeaaahhh

sayda said...

nk dtg nz ke nnti.owh dtg la masa tu. coz summer will be so blast here!!

Pato & Pearl said...

happy merdeka weekend!!! ni cuti panjang mesti keluar jejalan kan... ;)) This weekend kena work lah.
Btw, you've been awarded the Creative Blogger Award...
Have a good weekend ahead.

P&P

Rush Murad said...

Nurul - nanti i fikir pasal tarikh yg baru tu, coz masa tu i baru jek balik jenjalan (insyaAllah)....

Julia the Batak Girl - thanks!!!! kenapa kagak bilang udah ada di KL??? lagi apain di sini? libur kali?

kurt - thanks bro! will link urs... :)

P&P - thanks!!!!!!!!! ayooo... terharu ni.... yer ker creative? bertambah motivasi nak upgrade blog, but kena upgrade my 'mind' dulu.... lol..

Hydrocodone said...

sW4aDf The best blog you have!