Thursday, July 05, 2007

Ophthalmic Lens for new Gucci eyewear

Semasa pulang bercuti di kampung sebulan yang lalu, cermin mata yang telah lebih 3 tahun dipakai mengucapkan 'Sayonara'. Ketika itu, aku sedang sibuk memasak 10 kilo (atau 20 kilo?) Nasi Mekah untuk dibuat kenduri doa selamat malam tu, dalam pada menggaul nasi di dalam periuk gergasi, tiba-tiba kepulan wap panas nasi tadi naik ke muka. Maka pandangan aku pula jadi kabur dek kerana cermin mata yang berwap. Aku tanggalkan cermin mata dan lap menggunakan tuala 'Good Morning' yang aku lilit di leher. 'Klik-klak'..... dah patah dua cermin mata aku!!!, nyaris-nyaris terjatuh ke dalam periuk besar berisi nasi tadi. Jadi rabun lah aku seketika, mulalah kepala jadi pening-pening lalat, meraba menaiki tangga belakang rumah menuju ke dapur, langsung ke bilik tidur untuk mencari 'contact lense'. Pendekkan cerita, aku perlu mendapatkan cermin mata baru, dah sampai masa agaknya hayat cermin mata tu.....
Keesokan harinya, aku ke kedai di pekan Kulai, atas cadangan adik aku. "Apalah ada kat kedai di Kulai ni, entah apa-apa brand ler nanti, tak moh lah" getus aku. Sesampai ke kedai cermin mata Nice Vision Optic yang luas, besar dan moden tu, tergamam juga melihat koleksi cermin mata yang diperagakan....macam-macam ada. Akhirnya aku memilih cermin mata jenama Gucci, diperbuat dari bahan Optyl dengan warna perang kekuningan. Aku inginkan sedikit kelainan kali ini, ingin terlihat lebih sofistikated, lebih segar dan lebih santai. Jurujual mensarankan agar aku memilih kanta Nikon Airwear (click) yang terkini, super light and impact resistant dan macam-macam lagilah. Untuk memuaskan hati pelanggan, jurujual tadi memberikan potongan harga yang sungguh berpatutan dan sijil Nikon-Essilor yang mengatakan aku telah membeli barangan yang asli. Aku terpaksa menunggu lebih sehari untuk mengambil semula cermin mata tadi, kerana lens perlu dipotong dan sebagainya. Memang aku kelihatan lebih 'comel' (mereka kata ek) dengan cermin mata yang ala-ala Komander Jepun tu. Puas hati dengan layanan yang diberikan walaupun terbang 4 angka (kena postponed beli handphone baru).
The Gucci eyeglasses eyewear collection is distiguished by highly innovative models in terms of stylistic and creative content, as well as technologically advanced lines. Gucci eyeglasses eyewear features bold frames with great styles for the discerning wearer.
Sàfilo USA has expanded its Gucci Eyewear (click) collection with a host of updated ophthalmic frames and sunwear styles that mirror the fashion forward image of the designer brand. The latest Gucci ophthalmics are an updated version of traditional Gucci styling. The collection is highlighted by four plastic styles with bold detailing and trendy color schemes.
"In the past, the Gucci ophthalmic collection catered to a more mature, conservative consumer who preferred classic styling. This new collection, however, is very directional. It’s geared to the same young-minded, customer who buys Gucci clothing and sunglasses," says Gloria Maccaroni, Sáfilo USA director of marketing.
OPTYL = Optyl is a cast-moulded plastic, this time from the EPOXY family (like Araldite). It is a thermosetting plastic. It stays in a particular shape until it gets to a high temperature (about 83 degrees C - quite hot!) Above this temperature it will soften and can be re-shaped into a new adjustment shape. It must be restrained to this new shape while it cools down. It will then keep this shape indefinately till it exceeds 83 degrees Celcius once more. It is thus quite tricky to adjust but very useful type of material in that when it is going to retain it's adjusted shape eventually forever. Do not worry if you lose control of Optyl adjustment, if it has taken on a totally incorrect shape, it can warmed up to it's original "out of factory"shape, so that you can start again! It is also hypo-allergic so ideal for patients with a nickel sensitivity. If in doubt Optyl frames are made by the Optyl Group of companies so if the frame has the following brands it is likely to be made of Optyl - Christian Dior, Viennaline, Terri Brogan, Gucci, Dunhill, Palmo Picasso, then it should be adjusted with care.

23 comments:

A f f e n d i O s m a n said...

spek mata?
staf kite kate camni "encik nampak macam betty kalau pakai spek! buruk..." bole? nanges oooo

Ghazali said...

So bila nak update with pose ngan cermin mata baru?

Teringin nak pakai fancy fancy punya gak ...

Nak cari ler (Macam dalam cite Siapa Besar ... atau org Serawak kata SMK ... Sik Mauk Kalah!)

Hehehheee

Rush Murad said...

fendi - u pun rabun jugak kan? pakai contact lens ek? i pun guna contact lens almost everyday, cuma sebelah malam kalau tak keluar rumah, i pakai ler sambil tengok tv or membaca... bagi mata rehat

ghaz - malau la seyyy nak pose dgn cermin mata baru ni... nampak pelik... tak macam educated plak (perasan kah?).... sesekali pakai fancy apa salahnya..kan? SMK??? nanti i tanya org Miri... nanti depa jawab SMH kah?

~wan hidayat~ said...

rush...memanglah tauke kedai tu akan cakap u comey klu beli spec tu...biasalah ayat streotype nak lariskan product...but i do believe lah yang GUCCI eyeware designnya and its quality mmg gempak...errrmmm, klu u pakai spec tu...cuba u tolok umur u dgn 11 then darab ngn 2...heheheheeh

blackpurple said...

Setakat ini tak pakai cermin mata lagi. Pakai sun glasses ada la.. :D

Luaq Ezplanade said...

SMH? apa pulak tu? ingatkan SMB? *Sik Mauk Beli...hahahha....

nie pun baru jer tahu that SMK stand for Sik Mauk Kalah...hahha

SERIAL PLANT KILLER said...

Attempt yang entah ke berapa kali to post comment on your blog. Hopefully takde error message.

Bismillahirrahmanirrahim...

Buat LASIK aje Rush...tak payah worry about spec patah or kena jaga and carry segala macam saline, casing for lenses or risk of eye infection etc....sekarang surgery tu dah murah. Probably with the price you pay for the new glasses, dah boleh buat surgery tu...takde la meraba dalam rabun lagi...:P u back...

Rush Murad said...

wan - wwahhhhh.... age is only a number! im still not 'kertu' yet... maintain beb...

blackpurple - pandai ek jaga mata, macam mana? makan carrot banyak2 ker? i pakai cermin mata since umur 14 tahun....

Khairul de luaq - SMH = Sik Mauk Hidup kah? :(

Nurul - akhirnya berjaya juga... tu laaa.... u kena cari 'password', tak pun kena jampi dulu baru leh letak komen kat sini. Memang ada plan nak buat Lasik.... insyaAllah.... tunggu budget 2008, budget tahun ni dah ter-over...nangesssss...

dirtypap the legend said...

motif asyik sebut 'comel' je?
baby kah? *matila jeles.
bang, dah gi mulu? kalo nak buat trip ke sana nanti ajak aku sekali ek. teringin sangat nak ke sana.

Rush Murad said...

pap the legend - (perlu ker legend2 nih semua??).... wahhh... pepagi lagik dah masuk blog, tak busy ke hospital di Labuan? *matila speku katanya... kau tak jadi transfer ke kl ek? bertelur le kau kat Labuan tu... plan nak pi Labuan ni, kau jadik tour guide ek? belum pi Mulu lagik, nanti lah plan... buat ala rombongan cik kiah... kitak mauk kah?

SERIAL PLANT KILLER said...

Hah...hah...lepas solat Asar semalam I doa minta2 kali ini berjaya post comment ;). Tuhan bayar cash rupanya....

Aik, baru mid year dah overbudget aje? Cari ler Financial Controller cum Investment Planner...kut kut boleh control budget or even better boleh tambah fulusnya.....

Rush Murad said...

Nurul - sekarang ni Tuhan selalu beri cash.... InsyaAllah...
Budget for benda2 macam glasses, handphone, computer gadgets etc tu dah ter-over. Tapi budget 10 hari untuk ke Delhi-Kashmir-Agra-Jaipur masih belum digunakan..... hikssss... tu belum cerita pasal budget Phuket yg dah siap beli tiket dan hotel, budget Bali, budget Siem Riep.... kira budget travelling utk tahun ni masih ok...

Red Mummy said...

mahalnyaaaaaaaaaaaa!!!

dulu2 muda2 aku rajin le pakai spek branded2 ni bang

tp la ni koser heh

eh kompeni ko kan cover speks/lenses bagai ni, apa kisah kan...sedangkan aku nye lens spek pun laki aku cover, dema kan sekutu!

skang aku x kisah pakai spek murah2 pun takper bang, janji lens ado!

Rush Murad said...

Red Mom - kau ni pecah lobang laaaa..... memang Company cover..hiksss.... tapi yg entitlement tu aku dah buat beli Sunglasses Ted Baker hari tu, then buat pi cuci gigi kat Dental... setakat cover RM1K jek.... mana cukup for metrosexual macam aku nih. tu tak kira contact lense lagi yg dah beli buat stok setahun :P

A f f e n d i O s m a n said...

Ye bang shidi...kite rabun!
Tak pasan ke lenses yang ada kat bijik mata kite?

Rush Murad said...

fendi - u guna lense ka? patut ler hari tu nampak macam kaler hijau2...ehemm....

A f f e n d i O s m a n said...

huhu...
hijau kah?
ayoyo...lense kite kaler less laaa...agaknye memang dah lahir mata ijau kot?

*matila aishwarya rai....

dirtypap the banci (bley?) said...

no prob kalo nak datang cni. tapi jangan la mengharap tempat ni menarik sebab mmg tak menarik pun. haha. nanti aku bleh bwk pusing satu pulau. kalo nak gi mulu habaq tau.

Red Mummy said...

fendi pakai kaler ijau?

napa aku x nampak cam mata citer V tu jer..

ko biar benar fendi, aku nampak kaler melayu je mata ko tuh

bang tepak, laki aku nye dental, aku nye kompeni coverkan, aku nye spek lens, kompeni korang cover kan...best tak? best kan..bantu membantu gituh..

SERIAL PLANT KILLER said...

Menjadi juga plan nak g India ni rupanya. Tak sound pun awal2 nak pergi....nak ikuuuttt tau. Budget travelling every year tahap wajib, I have one more place to go before the end of this year, journey yang lain dari biasa - insyallah...

P/S: I imagine kalau u pakai new spec tu macam dot..dot..dot kg dusun ler...

Pato & Pearl said...

wow...new glasses....!! biar alah membeli menang memakai kan...

P&P

Rush Murad said...

fendi - mata ijo kah? mata u sama kaler dgn mata i lah, chestnut brown... bley?

pap - banci katanya... true confession kah? nanti ler aku set2 utk ke Mulu, ajak banci2 yg lain... party buih di Mulu kah?

Nurul - insyaAllah kalau tak der apa hal or aral melintang. kan u dah plan nak pi ke sebuah negeri yg lebih jauh dari india? lagi best kat sana kan? journey yg lain dari biasa???? macam leh teka jekk... journey ke alam perkahwinan? *matila aku speku..

P&P - biar papa asal bergaya sebenarnya nih... i'm broke!!!!

Simply said...

Interesting blog