Tuesday, July 10, 2007

Gastronomy: Otak-otak & Grilled Lamb

Hari Ahad yang lalu, aku dijemput untuk menghadiri acara makan-makan di rumah pasangan yang baru menimang cahayamata Siti Salina dan Faishal. Majlis bermula jam 2 petang tetapi aku sengaja datang sekitar jam 3++ petang supaya tidak bersusah payah nak bantu hidupkan api BBQ nanti. Meleset perkiraan aku rupanya, sesampai aku di sana, mereka baru hendak bermula terkial-kial menyalakan arang dan dek kerana lapar, aku makan dahulu apa sahaja yang sudah terhidang atas meja. Selesai makan, sambung bantu hidupkan api dan mulalah acara BBQ. Banyak sungguh makanan yang disediakan dan semuanya makanan kegemaran aku, ini termasuklah Roti Jala berkuahkan kari ayam, Spaghetti dengan sos tomato dan cendawan, Satay siap dengan nasi impit, kambing panggang etc. Semakin petang, semakin ramai yang datang sambil membawa makanan, antaranya Antz yang membawa 4 kotak Dunkin' Donuts, Farah dengan Mashed Potato with blackpepper cream sauce, Amalina dengan Cornetto's Ice cream dan paling mengujakan ialah Suraya yang baru sampai dari JB membawa 100 keping Otak-otak Kempas yang masih separuh beku.

Dari jauh Suraya sudah berteriak "Rush!!!!! I bawak otak-otak dari Johor!!!!!".... aku ketepikan semua makanan yang sedang dipanggang dan mula menyusun Otak-otak yang dibawa. Teringat 2 minggu lepas dimana aku kempunan nak makan Otak-otak dari Johor ni semasa berlangsungnya Karnival Jom Makan-makan di Miri. Masing-masing yang ada kat situ dah tak sabar nak merasa Otak-otak ni, ada antara mereka yang tidak pernah merasa Otak-otak yang menjadi salah satu makanan 'signature' atau rasmi Negeri Johor. Ketagih dan 'non-stop' kalau dah mula makan Otak-otak ni, nasib baiklah Suraya beli banyak, maka bolehlah menjamu sampai puas. Ada yang bertanya apa resepi Otak-otak ni, maka aku perturunkanlah ilmu yang aku ada (mereka memang dah tahu yang aku ni boleh masak sikit-sikit). Dan kepada pembaca blog Tepak Sireh, nah aku perturunkan resepi Otak-otak, kalau ada pertanyaaan lanjut, hantar jer kat komen ni ek. Selamat mencuba!

19 comments:

~wan hidayat~ said...

Ermmmm...no wonder lah...keh keh keh....

Rush Murad said...

wan - apa yang 'no wonder lah' tu...? explain plz...

KhaL said...

hahahaha kejam seh! dahla tgh lapar ni. sbg hukuman, kene belanja :))

Rush Murad said...

khal - belanja? no problemo...meh sini.... i belanja makan otak2 + lamb chop... :) how's ur study btw?

ichaAwe said...

aduuuhhh enaknya ... jadi ngileerrrr ....udah lama gak makan otak2 nih.
btw sudikah tukeran link sama saya?

Rush Murad said...

ichaawe - makan otak2 bareng2 yuk.... otak2 udang lebih enak bilangnya.... iya, di add linknya yach...

~wan hidayat~ said...

takde apa2...cuma u kelihatan sihat sepanjang masa...mungkin sebab makanan2 tu kot...betulkan???

tyah said...

yummy weekend:)

Rush Murad said...

tyah - bila nak try buat otak2 tu??? boleh beri kat kita ni sikit ek... business dgn Nurul macam mana?

A f f e n d i O s m a n said...

LAMB?
definitely a no - no for me....dari dulu lagik memang tak makan kambeng!

Otak-otak? Peberet tuh...huahuahua...

Haaa...dah idup ni bang shidi!

tyah said...

adeh adeh adeh pecah lobang! Dah tak der rahsia gi..:)) blom sampai tahap minimum requirement si nurul.. If sempat nak gak try if tak jadi tyah order je:-P

Rush Murad said...

fendi -besssshhhhhhhhhh tauuu kambing, lepas makan.... leh mengembek... 'dah idup ni bang shidi'... apa yang dah idup???? ehemm.... yer kerrr???

tyah - Nurul pun tanya i gak pasal bisnes tu... too big lah! try ler buat Otak2 tu ek..... kat sini mana nak order? ada ker?

fedd said...

siti sal delivered already?

Anonymous said...

mintak izin copy resipi otak-otak tu ye en.rush :)
waktu festival makan-makan kat Miri hr tu pun adik kite miss otak-otak tu (sold-out). How is it taste?. Tak pernah rasa lagi..

ady said...

salam,
sy minat nak tau resepi oak2.kenapa x kuar dlm text?boleh bagi resepi otak2?

intan_has said...

ho??? Org Miri ka?? Otak2 Kempas memang best!! teringin juak tok...

Mujahid89 said...

salam....boleh emailkan resepi otak2 tersebut???
ada masalah teknikal rasanya...
jd minta jasa baik admin emailkan pd sy eh...
ini email sy...
al_mujahid89@yahoo.com
terima kasih....
wassalam...

deen said...

salam boleh emailkan sy resepi otak2 jb tak.deen6573@gmail.com.tq

Anonymous said...

salam..boleh emailkan saya resepi otak² kempas.?thanks.

slayash_18@yahoo.com.sg