Friday, June 29, 2007

Addicted to Bread

I have a new addiction. This apricot-raisin-wheatgerm bread called Toast'em from Gardenia. I bought 2 packets while I was in KL last weekend with few other Gardenia's products. 'You're going to get fat!" Zoul said of my over indulgence. "What fat? these are all made of healthy and nutritious ingredients, look here it says Propotionate Calcium, Vitamin C, Roboflavin bla...bla...bla...." I ate all 2 packets in a week plus the others. I even skipped my usual ala-Malaysian breakfasts and lunches so that I can fully enjoy my breads. I'm craving for bread, I mean quality and tasty bread, not the one that taste like 'chipboard' and the thickness is like facial tissue paper, bread with minerals and vitamins, bread with dried fruits and grains, bread coated with chocolate and vanilla, bread with nice packaging...... I'm not posing 'high taste' or what, I'm just doing my own justice as a consumer and fulfilling my taste bud's (and inner desire cum belly-bloating?) . Do you know that they don't sell Gardenia bread in Miri? And not even Mighty White nor High 5?. Do you know that the history of breadmaking spans more than 5000 years ago, from Ancient Egypt, through the Iron Age, the Roman and Viking periods, right through the industrial revolution of the present day? Get your quality bread today and enjoy you weekend!!!

16 comments:

A f f e n d i O s m a n said...

soklan...

kat sana ada saplai gardenia ke?
atau kena kiriman spesel?
huhu

Anonymous said...

AssaLamuaLaiKum En. LeLaKi SimPaNaN

salam perkenalan!

i saw u during muhIbbah sports day. dr kejauhan ternampak tuan punya blog ni rasa neves la plak..ahakss.. nak tegur malusss...yelah kiter nih inferiority complex yg amatsss...

anyhow...biler nak g delhi tu? leh join ke..kot2 terjumpa sanak saudara kat sana..ahakss!

p/s: u ada bakat dlm photography lah..nice pics especially yg kat Tanah Suci ..i've been there too. last year. rase nak g lagi kan kalau ade rezeki..InsyaAllah...

chio!

Miss SSS

tyah said...

IfGardenia buka cawangan in Miri, semua yg lain akan tutup:) Tyah pun angkut Gardenia dr KL. Njoy ur weekend @ Boulevard car park. Hope to see u there.

Rush Murad said...

Miss SSS.... alamak... siapa plak nihh???? cuma kengkawan i kat sukan muhibbah tu jer panggil i "lelaki Simpanan" coz i jadi pemain simpanan untuk Netball =Bola jaring.... hiksss.... apasal malu nak tegur... u kan dah nampak i ni friendly... walau muka nampak serius, garang and macho :P best kan masa sukan muhibbah tuuu...? nak join pi Delhi? boleh jer, i insyaAllah pi hujung Ramadhan dan beraya kat sana... sanggup? i dah lama nak pi belajar photography... insyaAllah..

fendi - mana ada supply Gardenia segala... kena beli kat Malaya, tak pun di brunei ada jual, tapi yg plain bread tu jek...

Tyah - i tau kenapa depa tak nak bawa masuk Gardenia, takut kedai2 ca ya nun aliff tu semua tutup.... nasib baiklah ada Ma Baker, Hot Cross Bun and Southern Bakery...

Anonymous said...

Assalamualaikum...

You pun suka roti Gardenia jenis tu ker? Tapi roti jenis tu mmg best kan, mkn gitu je x yah susah2 nak sapu ngan jem segalanya... mmg sentiasa ada dlm simpanan... x kira di rmh mahupun ofis... X sedih ke nak beraya di tempat org, jauh dr family... I lak, dr masa study sampai kerja ni (nasih skrg dah duduk ngan family semula) hari raya haji pun mesti nak balik beraya ngan family... Prh sekali beraya ngan kekwn masa raya haji, rasa lain sangat... asyik teringat kat family jer... Sorry lum puasa dah melalut citer raya lak kan...

Anonymous said...

Assalamualaikum...

Sorry dah send baru teringat nak tanya?... camna lak blh jadi pemain simpanan utk Netball, tu kan game tuk perempuan... Teringat lak kat kekwn ofis yg lelaki bila kita org dok sibuk berlatih netball bila ada sukan sykt (saya x mainlah, tukang tengok jer...) dia org pun sibuk nak ikut gak, so kita org ckplah yang dia org kenalah pakai tudung mcm yang lain, mana yg ada misai / janggut tu kenalah cukur...

Anonymous said...

yup..mmg u nampak peramah n kelakar..cuma saya jenis lambat nak tegur org lah..but it was fun seeing u guys walaupun diblasah teruk uol ttp maintain kanak2 riang..heheh...

pasal delhi tuh serious ke bleh join? ahakss...kang invite2 chicken je..haa..


Miss SSS

DBI said...

aiyoo..lelaki simpanan kaedahnyer... :-D..

suker toastem jugak..boleh habiskan sebungkus tu sekali harung...best.

Sastri said...

toastem ni sas ske yg kaler purple bungkusannya (tak ingat apa perasa)... tapi kalau mamamnya kena di'toast' kalau tak, tak lalu... isk.. now u make me feel nak mamam toastem ni plak... kena carik laa kat kedai pasnih...huhuhu...

Rush Murad said...

Anonymous 1 - yup, sebab toast'em tu ada dried fuits segala... tak perlu letak cream or jem... makan macam tu jer.... jadi macam snack. if only kay sini ada jual, sure i letak kat ofis gak. Nak try rasa beraya kat 'kampung' orang lain, cari pengalaman sebagai perantau. kalau raya haji tu memang dah biasa tak balik kampung...

anonymous 2 - depa buat regulation baru, dalam team netball tu kena ada 2 orang lelaki yang jadi Center dan WD (?)... futsal for men pun mcm tu, kena ada beberapa org pemain perempuan dalam team tu... nama pun sukan Muhibbah....

Miss SSS - yes, kami semua kanan2 Ribena yang riang sentiasa... coz we take it as riadah.... walau semangat nak menang tu ada. tu belum lagi kami keluarkan pemain2 yg handal, mau menang semua games... dapat short notice for this event.... ramai yg tak leh nak join...

dbi - eerrmm..... kena explain nih term tu... pemain netball lelaki simpanan... hiksss....

sastri - yes, i pun suka yg kaler purple tu jugak :P.... tapi hari tu yg purple dah habis... tapi janji toast'em jer memang my fav... u suka kaler purpel ek? so u pun suka dgn balckpurple jugak ker? hiksss.... spekulasi...

dirtypap the legend said...

hi rush!
lebih suka roti canai dan capati. hehe.

A f f e n d i O s m a n said...

Huhu....jadik lelaki simpanan katanya!
tapi kalau nak main jadi GK bley ke?
GK = goal keeper, gila kuasa pun bley gak kot!

Rush Murad said...

pap!!!!!!!! dah jadik legend ker? bila nak bukak blog baru??? I'm ok with capati and naan bread but not roti canai... too oily.

fendi - sukalah tuuuu..... Goal keeper? cukup tinggi kah? :P

A f f e n d i O s m a n said...

huhu...suka kah?
ye laa..kite ni spesis ayam serama...huahuahua..

anyway...bang shidi kene tag ngan saya...for charity purposes! refer to my blog for info...spankssss!

wahdi said...

Hi Rush!!
SAMA!!! Roti tu pun my favourite ever! Sehari, i makan sebungkus besar tu :D
Budak2 opis kata i gila, but roti tu sgt2 bagus! dulu my trainer yg suruh i makan ...

Rush Murad said...

fendi - ayooo ada lagik ker tag mengetag nih??? nanti ek i buat entry pasal tu..

wahdi - best ek roti toast'em tuu... yg kaler puprle raisin n oatmeal tu lagik sedap, but masa tu dah habis.... yg ni pun still sedap. u makan sebungkus sehari???? wahhhhh.........