Monday, May 14, 2007

Metrosexual: Men Handbags

The one that I bought, the only difference is the colour, mine is off-white with light green colour on the logo.
Siapa kata lelaki tidak membawa 'handbag'? Cuma ianya tidak ketara di negara kita, tetapi di negara Asia lain seperti Jepun dan Korea, ianya semakin menjadi trend yang digilai. Lelaki Eropah telah lama membawa 'handbag' bersama semasa bersiar-siar, bekerja atau bersukan. Disebabkan aku selalu membelek majalah Men Folio, Vogue Man etc maka tergerak juga untuk memiliki sebuah handbag, tetapi aku memilih jenama Nike yang sporty dan casual serta tidak terlalu mahal. Sesuai pula dengan penampilan sekarang ini yang lebih gemar bersepatu sport yang cukup selesa. Apa ada dalam handbag Nike aku? Sunglasses besar lebar yang berjenama Ted Baker (Red Mummy tak suka aku pakai glasses ni masa sembang dengan dia, tak puas katanya), Cigarette's Casing (I'm a social smoker, kena ada rokok baru laju sembang), kamera digital Sony yang comel (aku memang suka snappy, lepas tu masuk dalam blog), handphone (hp aku ni agak gedabak, leceh masuk kocek), contact lense spare (in case lense yang aku pakai terjatuh - kalau rabun macam mana nak drive balik?), passport terhad dan antarabangsa (in case nak melarikan diri ke luar negara dengan serta-merta, apa motif?), Strepsils drops for pain relief (aku ni mudah batuk, dah tua ka?), Inhaler (kalau silap makan, akan datang asthma), lighter (buat cucuh punggung), a bunch of name card (in case nak kenal-kenal atau jumpa kawan lama, nak bagi impress), BodyShop shea butter lip balm (bibir selalu menggelupas sebab aircond), Vicks Vaporub (aku mudah dapat sinus), cheque book (sebab aku tak punya credit card), pen, kunci rumah, kunci kereta, kunci ofis, Oral-B film (pewangi mulut), resit-resit dari pelbagai kedai (resit kedai pajak gadai tak der ek). Jom baca artikel kat bawah ni.....

LOS ANGELES (Reuters) - Men are more likely than women to opt for a luxury brand when buying handbags -- and it's the label, not the price, that counts, according to a survey of wealthy shoppers. The Luxury Institute on Tuesday said the demand for luxury bags remains strong, with about one third of 1,500 wealthy American shoppers surveyed buying a branded bag in the last 12 months. "The luxury handbag is the accessory that defines the wealthy woman and is a major profit driver for luxury fashion brands," said Milton Pedraza, chief executive of the New York-based researcher focused on wealthy consumers. The Luxury Institute found that men were more likely than women to reach for a luxury label when buying a handbag -- 73 percent of men, compared with 50 percent of women -- and over three times more likely to choose luxury French brand Chanel.

Louis Vuitton Innsbruck Cabas for men. I really like this one but the price? USD$2370.00!!!

But overall, U.S. label Coach has become the most popular bag among wealthy shoppers, leading with a 29 percent market share with other brands compete heavily for the rest of the pie. The survey of shoppers with an average income of $308,000 and average net worth of $3.1 million found Coach was the most familiar brand of designer handbags, recognized by 52 percent of respondents. That compared to 24 percent for Gucci, 22 percent for Louis Vuitton, and 21 percent for Prada. But familiarity with the pricier Italian brands rises as wealth increases, according to the report. Looking at consumers whose yearly paycheck was above $300,000, the survey found that 38 percent were familiar with Coach, while 34 percent were aware of Gucci. Price did not come into the equation even though bags from luxury fashion houses such as Chanel, Prada and Gucci, owned by parent company PPR, can cost in the thousands of dollars, while Coach bags generally cost hundreds of dollars. Consumers said the price was not as important a consideration as quality and reputation when judging between luxury brands.

16 comments:

Anonymous said...

Yes, its me lah Rush, Meera... anyways.... u dah nampak lain sikit kan? more matured and nicer... bila nak balik Johor ni? boleh jumpa tak?

Meera

SERIAL PLANT KILLER said...

Eh...eeh...beg doraemonlah. Macam2 ader. Actually ur the first guy I notice bawa handbag atau maybe before this tak perasan atau tak observant kut. I like tote bags yang besar sebab boleh isi banyak barang.

Pnut said...

harus ady ada handbeg, cupcakes aku pon leh masuk itu dalam....

harus dtg putrajaya aku buat cupcakes, dan ko buat mee rebus..kelas....

kita geder budak info96 datang beramai-ramai...

Red Mummy said...

ayo isi beg ko bang

ngalahkan isi beg aku tau!!!

Rush Murad said...

Nurul - beg doraemon? motif? yer ker doraemon pakai handbag jugak? :P
I tot uol tak perasan i bawa handbag hari tu.... hikssss... convenient la

pnut - bila kau nak buat gedering ni? buat sebelum kau pindah rumah ek..... jangan lupa buat laksa kedah... hang mengidam lagik ka?

Red Mum - tu la pasal.... kalau boleh.... memacam nak bawak masuk dalam beg tu, selagi boleh muat...

A f f e n d i O s m a n said...

Bang shidi...

Macam beg doremon la kisahnye! Kan best kalau dalam beg tu ada pintu ajaib, boleh bukak terus sampai Miri, leh wat kunjungan muhibbah...heheheheheheh! Mr Congeniality katanya...

DBI said...

byknyer kelengkapan perubatan..dah jadi cam first aid kit lah pulak... tapi beg nike tu cantik...

Rush Murad said...

fendi - anytime leh buat kunjungan muhibbah... tak payah tunggu beg ajaib.... kan enrich point u dah berlambak... :-0

dbi - tak perasan plak dah macam first aid kit ek?.... first aid kit bergerak/mobile.... senang nak buat kebajikan time emergency...ek?

A f f e n d i O s m a n said...

hmmm...

enrich point cukup2 nak pi hyderabad je bang..
jom laaa jom laaa...takkan nak pi sorang2 je kot! kang kene kidnap sape yang susah...bang shidi jugak! hehehehe

Anonymous said...

Abang rush - hari tu adik tengok kat dalam passport cover abang ada macam2 dokumen.... simpan apa kat dalam tu? ada pic sapa dalam tu? ;)

Zul

Rush Murad said...

fendi - not hyderabad but Delhi lah.... boleh pi Agra sekali, naik train express AC2 Shatabdi frm Delhi-Agra... murah jer USD$11. Kalau u nak ikut, i pi hujung Ramadhan n hari raya pertama kat sana.... sanggup?

Zul - ooooo.... u sekodeng my passport ek? pic siapa? rahsia... i suka simpan boarding pass kat celah2 cover tu, and also ada sebuah surah yassin made of pvc yg kecik, i selalu bawak surah yaasin ni ke mana2.... kalau u sekodeng lagik, i kerat jari u.....mau?

A f f e n d i O s m a n said...

huhuhu

raya kat delhi?
tak cukup point enrich la bang...
orang nye point cukup pi maximum sampai mumbai saje..

mumbai pun mumbai laaa..jangan umbai melaka dah laaa...hiks...

pasal delhi tu, tadi orang bukak peta india, tengok hyderabad...tudia, sebelah chennai kisahnya! sah2 la jauh nak ke agra nun!

Sastri said...

hmmm... is the Nike bag tu the bag u pakai masa kat KL (tgk kat pic entri u la)... LV tu lawa... :D

Rush Murad said...

fendi - ermm.... kumpul lagi ler until end Oct... cari tempat lain plak... Male? hikssss....

sastri - yes dear, beg yg tu, yg pic kat bawah ni, depan Little penang KLCC... cuma yg nampak tu sebelah belakang beg yg tak der logo... LV tu punya harga... mak aiiii.... boleh beli tiket flight pi NY tauuu...

blackpurple said...

Aku ke mana-mana memang tak pernah tinggal beg sandang. Kalau tak pakai macam tak seimbang bila berjalan. LOL. Tapi taklah setrendy, kau punya. :)

Anonymous said...

Hi,
i saw the picture for the bag,i like it so much.. where can i get one?? thank you ...

Regards,
HC