Tuesday, May 15, 2007

Lambaianmu Oh! Kaabah....


"Hamba-Mu datang menyambut panggilan-Mu, Ya Allah hamba-Mu datang menyambut panggilan-Mu, Engkau yang tidak ada sekutu bagi-Mu, sesungguhnya segala puji-pujian dan nikmat dan kerajaan adalah kepunyaan-Mu Ya Allah. Tidak ada sekutu bagi-Mu."
Kepada saudara-mara, sahabat handai yang mengenali diri ini secara dekat mahupun rakan-rakan maya/blogger/pembaca blog Tepak Sireh;
Malam ini saya akan berangkat ke Kuala Lumpur, dan selang beberapa hari kemudian akan terbang ke Jeddah pula untuk menunaikan ibadah Umrah. Di kesempatan ini dengan rasa rendah diri, saya menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf di atas segala kekhilafan, kesalahan dan kecuaian saya, samada disengajakan atau tidak, dalam sedar mahupun alpa, yang nyata mahupun maya, secara bertulis, lisan, tersirat mahupun tingkahlaku. Sekiranya saya ada terhutang wang ringgit atau harta benda (mungkin sekali saya tidak sedar dan lupa), silalah segera berhubung dengan saya. Dan halalkan segala makan, minum dan pemberian/hadiah yang pernah diberi kepada saya. Doakan semoga segala urusan dan perjalanan ibadah Umrah saya lancar dan diberkati oleh Allah S.W.T. Dan semoga saya mendapat Umrah yang mabrur serta diredhai olehNya.

Behold! Safa and Marwa are among the Symbols of Allah. So if those who visit the House in the Season or at other times, should compass them round, it is no sin in them. And if any one obeyeth his own impulse to Good, be sure that Allah is He Who recogniseth and knoweth. (Surat Al Baqarah; ayyah 158)

Sesungguhnya "Safa" dan "Marwah" itu ialah sebahagian daripada Syiar (lambang) agama Allah; maka sesiapa yang menunaikan ibadat Haji ke Baitullah atau mengerjakan Umrah, maka tiadalah menjadi salah dia bersaie (berjalan dengan berulang-alik) di antara keduanya dan sesiapa yang bersukarela mengerjakan perkara kebajikan, maka sesungguhnya Allah memberi balasan pahala, lagi Maha Mengetahui. (Surah Al-Baqarah; ayat 158)

19 comments:

A f f e n d i O s m a n said...

bang shidi

selamat menjalankan ibadah di tanah suci. semoga mendapat keberkatan dariNya, insya Allah

Rush Murad said...

fendi - terima kasih....insyaAllah diri yang hina ini akan diterima datang memasuki rumahNya.....Amiinnn...

Anonymous said...

Assalamulaikum...
Didoakan semoga saudara Rush selamat pergi dan selamat kembali, dapat mengerjakan ibadah umrah dengan sesempurnanya, insya Allah. Dan alangkah bertuah kiranya terpilih memasuki Kaabah...

tyah said...

Semoga perjalanan ibadah di sana diterima,peroleh keberkatan dan selamat. Kesyahduan akan terasa semasa kita membuat tawaf wida'& ziarah terakhir di makam Rasulullah s.a.w.

shahril aley said...

rush,

semoga dipermudahkan perjalanan dalam menunaikan ibadat umrah. kami di sini sentiasa menanti kepulangan rush bersama entries kisah-kisah semasa di tanah suci mekah.....

minta maaf kalau ade buat salah silap.
hehehe...macam dah raya plak ;)

PembacaBisu said...

Semoga selamat pergi&tiba dan pulang membawa catatan perjalanan yg penuh bermakna!

Luaq Ezplanade said...

Salam.Pesanan yang ringkas jer.Dengan iringan doa dari teman karibmu ini..semoga selamat pergi dan kembali ke tanah air..dengan penuh keberkatan..diberikan kesihatan yang sempurna..agar mampu menjalankan ibadah itu dengan lancar..jaga diri baik2..dan jangan lupa pada kesihatan tu...ek!

Sastri said...

selamat menjalani ibadah umrah... semoga selamat pergi dan kembali...

Red Mummy said...

bang..

dapat gak ko pi kan bang dalam ding dong bell aritu

semoga abang sihat di perjalanan

fendi..ko bila lagi?

Pato & Pearl said...

Rush, we pray for the best for you. We hope your journey is a successful one and looking forward to reading your post when you get back safe and sound.

Best personal regards - Zainal & Indra (the travelling ducks)

Ghazali said...

Rush ...

Semuga Allah menerima ibadah hambanya ....

Message ni I hantar lambat ... baru ajer baca BLOG you ...

Kalau tak nak jugak minta you doakan agar I dapat pergi lagi ke sana ....

Semuga diri mu selamat dan di lindungi oleh Allah hendaknya ....

Pnut said...

Ady, selamat pegi selamat balik...aku doakan ko selamat semuanya dan sihat mengerjakan ibadah di sana...

Doakan aku cepat-cepat dapat baby girl depan kaabah tu ek...

dirtypap said...

selamat menunaikan ibadah dan semoga segala doa yang dipohon terkabul. amin.

Anonymous said...

En Rusdi.........
Assalamaualaikum,
TAHNIAH... Alhamdulillah sampai juga ke villa idaman umat islam. Rindu rasanya kat sana .Dalam masa yang sama semoga apa yang dilihat dan telah dilaksanakan menjadi panduan hidup harian. fazilah JB

Rush Murad said...

Assalamualaikum....To all Tepak Sireh's readers, thanks very much for your doa and prayers. Semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dan keredhaanNya....

I'm at KLIA at the moment, baru sampai dari Jeddah pagi tadi and now tunggu flight balik ke JB. Will update with entries on my unforgettable Umrah journey. MasyaAllah..... such a memorable and beautiful experiences!

Pato & Pearl said...

Alhamdullilah, glad to read yur reply post..Waiting patiently to read all about it!

P&P

SERIAL PLANT KILLER said...

Rush - alhamdulillah on your safe return. Very much looking forward to this particular entry.

Muqreez said...

Salam..selamat menunai umrah..may be u already there..grab the chance there...jgn buang masa kat sana...its only the time when we allocate in full to HIM...

aku kangan bangat sama Mekah n Madinah!

Rush Murad said...

All,

Belum ada kesempatan nak update blog, dan tak tahu nak bermula dari mana...... :-)

Try to upload pics with some annotations...InsyaAllah....