Sunday, March 11, 2007

Dari Mata Jatuh Ke Hati.......

My Sofa 4

Setelah lebih setahun menetap di Miri, aku mula merasakan perlu ada sedikit perubahan pada deko di rumah. Menokok tambah perabot yang sedia ada dan mungkin mengecat dinding (feature wall) yang kini semuanya berwarna putih polos. Aku mulakan dengan membeli 2-seater sofa yang diperbuat dari kayu Jati dan Jut (Jute), diimport dari Indonesia. Kali pertama mata terpandang kearah sofa ini, hati sudah mula tertawan, setelah sedikit berbincang dengan teman yang ikut bersama ke kedai perabot Jati Harapan di Luak Bay Miri ini, aku terus tawar menawar harga. Akhirnya sofa ini menjadi milik aku dengan harga empat angka, berbaloi rasanya. Selesa dan terasa luas dengan alas duduk lebar dan empuk, boleh memuatkan 3 orang dewasa. Selepas ini aku masih ada projek yang perlu diselesaikan, mengubahsuai tatahias di bilik tidur..... mungkin di posting akan datang akan disiarkan.

My Sofa

Aku sukakan pada potongan kerusi yang ringkas dan mempunyai keunikan serta 'tegap'. Potongan ringkas dan klasik ini tak jemu mata memandang, cuma satu yang perlu aku ambil berat - anyaman Jut yang boleh mengundang habuk di celah-celahnya. Ingin tahu apa itu Jut? Sila baca;
Jute is a long, soft, shiny vegetable fibre that can be spun into coarse, strong threads. It is produced from plants in the genus Corchorus, family Malvaceae. Jute is one of the cheapest natural fibers, and is second only to cotton in amount produced and variety of uses. Jute fibres are composed primarily of the plant materials, cellulose (major component of plant fibre) and lignin (major components wood fibre). It is thus a ligno-cellulosic fibre that is partially a textile fibre and partially wood. The industrial term for Jute fibre is Raw Jute. The fibres are off-white to brown, and 1-4 meters (3-12 feet) long.
MY NEW TOY.........

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

The Sony Cyber-shot DSC-T10 is 20.6mm thin and features a 3x optical zoom that operates entirely inside the camera body. Ultra compact and stylish, it is also available in 4 different colours: black, silver, white and pink. Sporting 7.2 megapixels resolution and a 38-114mm (35mm equivalent) Carl-Zeiss Vario-Tessar lens, the Sony T10 captures great images in a point-and-shoot easy-to-use design. It features optical image stabilization to reduce blur due to camera shake, plus a high ISO 1000 to allow the use of a fast shutter speed to reduce blur caused by subject movement. A new Clear RAW™ Noise Reduction system is used to counter the noise associated with using a high ISO.
Setelah lebih 2 hari aku browsing di Internet mengenai compact digital camera, akhirnya aku membuat keputusan untuk membeli Sony Cyber-shot DSC -T10. Aku terlebih dahulu membaca review dari pakar dan pengguna serta beberapa fungsi istimewa kamera yang dipaparkan. Pertamanya, aku sukakan bentuknya yang kecil comel serta 'compact' tetapi berkuasa tinggi/canggih. Harganya juga dalam jangkauan serta jenama Sony itu sendiri sudah kukuh. Ditambah lagi ada sebuah Sony Center di Miri, maka aku kesana untuk melihat lebih dekat produk ini, berkenan sungguh di hati. Dan gambar-gambar perabot di atas diambil menggunakan kamera baru DSCT-10.

17 comments:

Xis said...

Rush
I bet you must have liked that new sofa.. and yes.. that new camera as well..

Rush Murad said...

Xis - love 'em both very much.... still masih belajar macam mana nak handle camera yang baru ni.... nampak macam mudah, but sometimes complicated, unexpected surprises.... so, it will take sometimes for me to understand my new camera... nak kena 'serasi'... but it's really cute... and the colour as well sedondon with my Nokia hp.

SERIAL PLANT KILLER said...

Rush - I am looking for a new sofa and camera myself. I saw almost a similar sofa made from jute at Rattan Decor but it was totally overpriced.

Rush Murad said...

Nurul - my good friend yang temankan i pun kata, if in KL it would be very much expensive. Kat Miri ni ada kedai yang direct import from Indonesia, and kedai dia tak der la fancy... so boleh jual murah sikit. U pun cari yang macam ni ker? emmmm... macam sama taste jer. If u wanna buy camera, cari Canon Ixus S850... if not this Sony.. but T-10 ni ada kaler pink tau... u mesti suka..

bitiqe said...

aku sih masih penggemar canon A610, cos thats the only i got hehee...mahal banget sofa nya bang, mending duduk di atas tikar dehh, rugi di dudukin sofanya!

mt @ q*tar said...

sedang cari digital camera gak.. berapa cost dsc-t10 tu (if u dont mind sharing?)

suruh member beli fuji a610 (as per advert smlm) utk bawa ke sini, tapi tak de stok lak..

Rush Murad said...

Julia - Canon A610 still ok... mine was Canon A400.. bought in mid 2005, outdated already, udah tidak keren.... malu mau bawa kemana-mana, gede banget...
sofa import kan mahal... tapi ada kualitasnya... sudah jatuh hati.. berapa pun akan ku bayar..cewahhh... jadik bankrut!

mukhtar - ada promotion kat Sony Center, Imperial Mall... yang ni slightly above 1K..... ada kaler putih, silver and pink. Model lain pun ada gak..... fuji a610??? emmmm...

dirtypap said...

lagu apa ni bang. rasa damai bila dengar. siap ada bunyi ketapi lagi tu.
jelesnya uols ada t10. aku mmg hantu sony product. skang terpikir nak beli psp.

Rush Murad said...
This comment has been removed by the author.
Rush Murad said...

pap - ni instrumental dari pemuzik terkenal India.. AR Rahman, dia ni femes worldwide tauu... kira setaraf Kitaro...
I know u suka barangan Sony...errmmm..... u tunggu T-100 plak...

A f f e n d i O s m a n said...

best ahh lagu ni

AR Rehman...indian composer i belive! cite industan banyaaaak lagu dia kan?

Hmm...8-13.4 will be in KCH
ingat nak xtend sampai 15.4, nak jenjalan...muahahaha

Rush Murad said...

uol suka lagu ni sebab ada bunyi keretapi tu ek??? unik kan? kita ado buek lagu dengan bunyi basikal, beca segala? nan ado kan?
nak pi Kuching ya? ermm... i will not be in Miri/Malaysia time tu, and timing u nak extend stay tu pun I pi family vacation kat KK... kalau tak, boleh singgah Miri... :P

A f f e n d i O s m a n said...

jenjalan kat KCH je bang shidi....
tgk tpt mana yang ada orang sudi terima....huhuhu

tyah said...

Rush, kacak istana senadin kitak..:)like instrumental too. next n3 background cari kitaro ye..

Pato & Pearl said...

this sofa is really nice. At first i thought it was water hyacinth..Nice fabric colour. No doubt about it.

Pearl

Wah..New camera..boleh jadi friends with our Sony DSC-W5..haha

Pato

Rush Murad said...

Tyah - kamek urang bujang, simple ja... mana ada kacak.... rumah ya lagik kacak.....

Pato - looks like water hyacinth?, tapi they all bilang water hyacinth tu tak tahan... yer ker? thanks, i like it simpel, senang nak mix-match. Sony DSC? wahhh... wait la, this year nak beli yg Sony SLR tuu... beli yg ni pun sebab ganti my Canon terjatuh dalam air hari tu... if not I dah sambar SLR.....errrmmm....

Didie Kamila said...

Cantik nya perabot..