Friday, February 23, 2007

Travelogue: Jakarta-Bandung

Kuda Kencana

Tugu Kuda Kencana di tengah-tengah kota Jakarta. Gambar diambil dari dalam teksi menggunakan Canon PowerShotA400.
Ini merupakan kali kedua aku menaiki pesawat Royal Brunei Air. Tiada yang istimewa, dari layanan sehinggalah ke makanan yang dihidangkan. Hampir keseluruhan penumpang di dalam pesawat adalah warga Indonesia yang bekerja di Timur Tengah yang dalam perjalanan pulang ke tanahair mereka. Sampai di Sukarno Hatta Airport sekitar pukul 9pm, Rhoni yang terbang dari Batam sudah sedia menunggu setengah jam awal. Amos dan Ferdy pula menjemput kami dengan 4WD Panther biru, langsung ke tengah ibukota untuk makan malam. Rayhan yang kali terakhir aku jumpa di JB dua tahun lalu juga ikut serta dalam pertemuan. Tidak pasti ini kunjungan aku yang keberapa kali ke kota metropolitan ini.

istiqlal

Keesokannya setelah bersarapan di pangsapuri Amos, kami sempat menunaikan solat Jumaat di Masjid Istiqlal -Masjid terbesar di Asia Tenggara yang boleh memuatkan 120,000 jemaah pada satu-satu masa. Kami ke Stasiun Gambir kemudiannya untuk membeli voucher hotel penginapan di Bogor dan Jakarta. Lebih murah membeli voucher hotel di kaunter KAHA yang terdapat di beberapa lokasi strategik seperti di Lapangan Terbang, Stesyen Bas dan Keretapi serta Pusat Maklumat Pelancong. Perjalanan lebih 2 jam ke Bandung melalui lebuhraya ditemani hujan dan kabus serta pemandangan berbukit-bukau.

Bandung
Left to right clockwise: Government building 'Gedung Sate', Cihampelas walk, Nasi Timbel and Villa Puri Larasati.
Kami disambut di 'Kota Kembang' Bandung dengan hujan renyai-renyai dan suhu 19' Celcius. Destinasi pertama ialah Villa Puri Larasati, Jalan Kanayakan Lama, Dago Atas - 'guest house' yang berkonsepkan keluarga dan 'privacy'. Selesai check-in, langsung ke beberapa buah pusat 'Factory Outlet' yang banyak terdapat di kota Bandung. Malam itu kami dihidangkan dengan Nasi Timbel khas orang Sunda - Nasi putih hangat yang dibungkus dengan daun pisang berbentuk silinder, ayam kampung goreng, tempe dan tauhu goreng, sambal terasi/belacan serta ulam-ulaman segar. Pencuci mulut pula ialah aiskrim Durian yang sungguh lazat - isi durian dikisar bersama ais dan krim - sekarang merupakan musim Durian, Rambutan, Manggis dan Duku di sini. Aktiviti seterusnya ialah 'night walk' di Cihampelas Walk atau Ciwalk yang penuh dengan pengunjung. Sempat meneguk secawan Cafe Latte dan Donut di Cafe J.Co sebelum berkaraoke di Dago Mall sehingga awal pagi.
Udara pagi di Bandung memang cukup segar dan dingin di tambah pula dengan langit yang agak mendung. Suasana Villa Puri Larasati yang berada beberapa ratus meter dari aras laut mengundang kabus tebal dan perasaan malas ingin bangkit dari tempat beradu. Selesai bersarapan, kami menyambung semula aktiviti 'bershopping', di Ocean Paradise dimana pengunjung boleh memilih bermacam jenis fabrik untuk dibuat pakaian, yang menarik ialah pakaian anda gerenti siap pada hari yang sama atau dalam masa kurang 24 jam. Selain dari kami berempat, seorang rakan kepada Amos dari Kuala Lumpur -Azmi tiba di Bandung untuk menyertai 'rombongan' kecil kami. Kami sempat ke Salon Rudy Hadisuwarno (Hair Dresser yang terkenal di Indonesia) di Ciwalk untuk Cream Bath - perkhidmatan yang tiada di salon-salon di Malaysia. Cream Bath - is a traditional Indonesian way of massaging the scalp. Your head has many acupressure points. The practitioner slowly massages your head along these energy pathways using their fingers. This improves your body's blood circulation, relieves eye strain, relaxes stiff shoulders and even reduces dullness and swelling in your face.

Tangkuban Prahu

Esoknya kami berangkat ke kawasan pergunungan gunung berapi aktif Tangkuban Perahu (Perahu terlangup/terbalik) yang terkenal dengan kisah dongengnya. The story tells of "Dayang Sumbi", a beauty who lived in West Java. She cast away her son "Sangkuriang" for disobedience, and in her sadness was granted the power of eternal youth by the gods. After many years in exile, Sangkuriang decided to return to his home, long after the two had forgotten and failed to recognize each other. Sangkuriang fell in love with Dayang Sumbi and planned to marry her, only for Dayang Sumbi to recognize his birthmark just as he was about to go hunting. In order to prevent the marriage from taking place, Dayang Sumbi asked Sangkuriang to (1) build a dam on the river Citarum and (2) build a large boat to cross the river, both before the sunrise. Sangkuriang meditated and summoned mythical ogre-like creatures -buta hejo or green giant(s)- to do his bidding. Dayang Sumbi saw that the tasks were almost completed and called on her workers to spread red silk cloths east of the city, to give the impression of impending sunrise. Sangkuriang was fooled, and upon believing that he had failed, kicked the dam and the unfinished boat, resulting in severe flooding and the creation of Tangkuban perahu from the hull of the boat.

IMG_1628-1

Kenderaan yang kami naiki setelah ditolak semula dengan bantuan orang ramai. Lihat betapa curamnya jalan di hdapan.

Dalam perjalanan turun dari ketinggian 2,084 meter, merentasi jalan-jalan sempit dan curam.... brek kenderaan pacuan empat roda yang dipandu Amos mengalami masalah kritikal - brek terputus sama sekali. Amos tanpa panik cuba mengawal panduannya tetapi keadaan jalan yang bercuram tinggi memaksa beliau untuk memilih tindakan terbaik dan pantas. Di sebelah kanan ialah tebing batuan, disebelah kiri pula gaung/jurang curam manakala di depan dipenuhi kenderaan lain. Nasib kami agak baik, tiba di sebuah selekoh tajam, ada pula tebing tanah di sebelah kiri. Amos terus memandu menuju tebing tersebut..... dengan pantas kenderaan kami bertembung dengan tebing, dentuman kuat kedengaran sebelum semua yang ada dalam kenderaan panik - aku hanya dapat menyebut perkataan 'Allahu Akbar!'.... beberapa saat kemudian kenderaan kami terbalik pula, hampir-hampir menggelunsur ke dalam gaung. Kami menjerit meminta tolong kerana semua pintu dan tingkap tidak boleh dibuka. Aku terperasan ada percikan darah di merata tempat..... Rhoni tercedera, Amos diam di kerusi pemandu, Azmi pula cuba untuk keluar, Ferdy tersepit di kerusi belakang, aku pula seperti sedang bersila sambil menghadap mereka semua! Ramai yang datang untuk membantu mengeluarkan kami, aku yang terakhir dikeluarkan - mungkin saja kenderaan tersebut akan meletup. Rhoni digegaskan ke klinik berhampiran dengan menaiki kenderaan PATROLI dan aku menemaninya. Beberapa jam di Poliklinik POLRI (Polis Republik Indonesia) di daerah Lembangan, kami dihantar menaiki ambulance ke Hospital St. Borromeus di Bandung. Sesampai di sana, Rhoni di x-ray terutamanya di bahagian kepala dan tengkuk, kemudian kening dan dahi beliau diberikan 13 jahitan. Memandangkan keadaan Rhoni dan lainnya tidak begitu serius, kami terus pulang ke Jakarta lewat malam pada hari yang sama. Ini bukan kali pertama aku mengalami kemalangan ngeri di Indonesia, 3 tahun lepas aku kemalangan di daerah Surabaya - kemalangan maut yang meragut 3 nyawa dan kecederaan serius kepada semua penumpang bas ekspress yang dinaiki. Teman baik aku Rosli pula patah tangan dan kaki serta 3 tulang rusuk, berjahit di kepala dan punggung, selama sebulan menerima rawatan di Hospital Dr. Sutomo, Surabaya. Aku pula tidak mengalami apa-apa kecederaan serius cuma luka-luka kecil.

IMG_1636-1

Dekorasi di dalam Hotel Sahid Jaya, Jakarta. Ukiran halus kayu jati pada pintu rumah atau Istana/Kraton.
Di Jakarta kami menginap di hotel lama bertaraf lima bintang berlian - Sahid Jaya. Memandangkan kami tidak begitu 'trauma' dan tiada yang cedera serius, rencana untuk berlibur di Jakarta diteruskan. Sempat menonton 'Ghost Rider' di XXI cinema, EX Mall. Pawagam yang besar dan ada 'class', tempat duduk pula luas seperti kerusi di penerbangan First Class, sambil boleh berlunjur kaki dengan sound system hebat dan skrin besar yang melengkung. Setakat ini belum pernah aku jumpa pawagam sehebat ini di Malaysia. Singgah sebentar di Hard Rock Cafe yang terletak bersebelahan untuk membeli ole-ole. Lunch hari itu di sebuah restoran Thai - King of Thai yang punya cawangan di San Francisco. Sehari sebelum bertolak pulang, sempat memanjakan diri di spa terkenal - Gaya Spa di Jalan Wolter Monginsidi 25 Jakarta Selatan. Aku mengambil pakej Nirwana untuk lelaki, dimulai dengan dibasuhkan kaki dengan air bunga, mandi wap, lulur dengan menggunakan campuran cokelat dan herba, urut tradisional seluruh badan dan akhir sekali 'face massage' yang termasuk juga 'facial' menggunakan campuran avokado dan air mawar. Treatment 5 bintang yang memakan masa hampir 3 jam itu amat berbaloi, mereka punya cawangan di Nikko Hotel, Kuala Lumpur. Malam terakhir di Jakarta disempurnakan dengan makan malam di Restoran Shisha - Lebanese Cuisine, Cilandak Town Square 'Citos' (seakan The Curve, KL). Pesawat awal pagi penerbangan pulang melalui Bandar Seri Begawan, juga dipenuhi dengan warga Indonesia yang menuju ke Timur Tengah, aku pula tidur bermimpikan kenangan suka duka........
Ramai yang meminta alamat Puri Larasati. Jalan Kenayakan Lama, Blok A No. 40 Dago - Bandung 40135. Telefon (022) 253 3370, 253 3482/83, Fax (022) 253 3507. email: purilarasati@yahoo.com

32 comments:

dbi said...

alhamdullilah tak de kecederaan teruk...

Teekay said...

hmm macho nyer gambar tu :)

zals said...

Alhamdulillah selamat...

Pato & Pearl said...

Glad to know you are safe and sound. Hope the rest of your trip would be just fine...Enjoy!...The picture of the hotel decor is really intricate...Nice

take care - Pato & Pearl

Rush Murad said...

dbi - thanks.... alhamdulillah.. nyaris2 juga 4WD tu masuk gaung dari ketinggian 2000 meter...

teekay - ex-model.. mestilah macho... tapi tak semacho TEB kan?

zals - still trauma nak jalan jauh2 ni.... lelagi kalau pi area gunung

P&P - yup... walaupun still trauma... still enjoying the trip. nak tau apa... the next day tu our taxi kena langgar dgn 4WD plak masa round2 kat jakarta... seriauuuu...

shahril aley said...

wah sudah lama tak dengar cite....
alhamdulillah rush selamat dalam percutian di sana. Actually i & 9 orang kawan nak pergi bercuti ke sana gak bulan jun nanti & ngah mencari package Jakarta-Puncak-Bandung lagi2 tak lama lagi ada MATTA fair. So rush ade tips or advices bile ade kat sana?

Rush Murad said...

shahril - wahhh... buat rombongan apa ke Indo? jalan-jalan cari makan atau jalan-jalan cuci mata ataauuuu...??? hheheheee.. gurau jer ek. sure i can give u tips... kalau u baca my entry ni pun dah ada few tips.... tak payah tunggu MATTA, naik AAsia jer dah murah actually.... more tips, u email to me jer ler....

SERIAL PLANT KILLER said...

Eee...ngerinya....teringat masa I accident dulu. Syukur alhamdulillah semua selamat. Villa Puri tu cantiklah...

Rush Murad said...

Nurul - u eksiden kat mana? Puri Larasati tu bersih dan comfortable, tetapi ke dalam sikit dari jalan utama, area perumahan... used to be big bungalow then they convert jadi guest house. Murah banget... around RM125 for a house yg ada 2 bilik tidur for 4 person, ada ruang rehat plus tv sekali... and bfast included... :P

dirtypap said...

bestnya. bestnya. bestnya.
ntah bila la mrasa ke sana.
huhu.

Rush Murad said...

pap - kau kan suka shopping? harus teruja tengok barang2 kat bandung. Naik flight frm Bandar jer, beli tiket kat KK.... much cheaper... infact very cheap!

A f f e n d i O s m a n said...

tuuudiaaaaa....
jalan nohhh? takpe la duit ada banyak, kite ni duit pekin pekin je...tak bape nak meriah! hukhukhuk...

just got back frm KK, 5 hari dok sana mau kejang kene wat keje

SERIAL PLANT KILLER said...

Ala...accident masa bulan puasa last year yg I pernah bagitau u dulu. Nasib baik takde physical injury, cuma kereta je remuk kat depan and trauma sekejap.

That place memang cheaplah...maybe will consider going to Jakarta later. Nak pergi destinasi lain dulu.

shahril aley said...

Kire bole dikatakan rombongan ala2 cite drama "Rombongan Cik Kiah ke SUKOM" sambil tu cuci mata yang rabun ni & makan la segala yg boleh dimakan termasuk orang kat sana. Hahahaha.....Actually mmg dah beli tickets from Airasia cume tak terbang lagi je. Thats why we're looking for a good package sempena MATTA fair in March. Memang dpt few tips from ur entry or yg tips lebih tu u hantar la kat my e-mail keymeqhal@yahoo.com. thanx...

'toBy' said...

wow...


cool!

never thought my country would give that much of excitement!

and to answer yer Q, yes i am jen hudson's fan....

she has come a long way....

Rush Murad said...

fendi - kejang buat kerja atau dikerjakan???? kuangg...kuanggg....kuanggg...

Nurul - jakarta nothing much, better u pi bandung atau jogja... banyak benda leh tengok.... i know u nak pi mana lepas ni... Istanbul???

Shahril - yup... 'rombongan cik kiah' ramai yg tak tau pasal rombongan cik kiah ni... penat nak citer semula... anyway citer tu memang kelakar... nak tips yg 'plu-plus' (bahasa orang sana).... boleh.... meriahhhh.....

A f f e n d i O s m a n said...

bang shidi niiii...
kejang wat keje laaa...48 hours non stop tak tido...ada berani?

SERIAL PLANT KILLER said...

Maybe those places too, kat Bandung boleh gak cari telekung. I tahu siapa yang bagitau u, mengumpat pasal I yer?

Nauval! said...

thanks for making jakarta and bandung look much better in your pictures! hahahaha.

dari JB? too bad the only places i go to jb are the immigration and city square, hahahaha.

'toBy' said...

my god...

that movie is just PURE fantastic!

Iris and Amanda are 2 awesome women!

famil said...

hmmm. I saw u (the jeep actually). Luckily no one got seriously injured.

IndraPr said...

Just read this post, alhamdulillah, glad to hear you're safe. Going down the Tangkuban Perahu slope with a failed brake is really no joke.

A very nice travelogue on Jakarta and Bandung, really enjoy reading it.

Anonymous said...

Nice blog, Saya orang Melayu - Indonesia yang tinggal di Cape Town. Kalo ke sini jangan lupa mampir.

Meyke

Anonymous said...

sorry email meyke@arkonline.org

Rush Murad said...

Nurul - cari telekung? kat Jakarta lagi banyak kat Mangga Dua dan ermm.... Tanah Abang..

Nauval.... next time if come over to JB.... jalan-jalan di Danga Bay... u will like it

Toby - yuppp....hehehehehee...

famil - u were there?????

Indrapr - thanks for dropping by.... I really like Bandung, sure i will come again...

Meyke - terima kasih..... sudah lama saya teringin mau ke Cape Town.... insyaAllah.... kalau ada rezeki.... kalau bukan tahun ini, mungkin tahun hadapan akan ke sana...

Ghazali B Abd Aziz said...

Rush ...

Teruja dengar pasal SPA nih ... sebab skg ni ada banyak promotion SPA HOLIDAY ke BALI, BANDUNG and JAKARTA .. Of course ler tak sama ngan Nikko kat KL kaannnn ...

Sama ker tangan tangan Indon ngan yg kat Malaya ni !!! Hahhahahahaa

Very teruja gitu ....

meyra said...

Nice to know ur story..
Warm regards from Bdg :)

Anonymous said...

you are one interesting bloke - bandung is a very happening place - mcma nak booking vila puri

iwan said...

SETIAWANTRANS TOUR AGENT
(TRAVEL AGENT PAKAGE PELANCONGAN)

Car Rental for City Tour in Bandung & Jakarta
Transport Pakage (All In) : Car Rental/Driver(Supir)/Petrol/Tol/Parking

Car : Avp Suzuki @ Toyota Avanza – 6 siter
Bandung City = Rp400 ribu/perday (12 – 13 hour)
Jakarta City = Rp550 ribu/perday (12 – 13 hour)
Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung = Rp700 ribu/perday (12 – 13 hour)

Car : Toyota Innova – 7 siter
Bandung City = Rp500 ribu/perday (12 – 13 hour)
Jakarta City = Rp600 ribu/perday (12 – 13 hour)
Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung = Rp800 ribu/perday (12 – 13 hour)

Car : Kia Pregio – 10 siter
Bandung City = Rp650 ribu/perday (12 – 13 hour)
Jakarta City = Rp750 ribu/perday (12 – 13 hour)
Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung = Rp850 ribu/perday (12 – 13 hour)

Car : Isuzu ELP (Coster) – 13 siter
Bandung City = Rp750 ribu/perday (12 – 13 hour)
Jakarta City = Rp800 ribu/perday (12 – 13 hour)
Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung = Rp900 ribu/perday (12 – 13 hour)

For further info, please contact me at email / facebook : setiawantrans@gmail.com
& sms/call : +6281221401090 or can sms/call at : 0173029722 (Bella, Cheras, Selangor)

Company Travel Agen iwan 100% milik orang ISLAM

Saya Iwan Sunandar, dari Bandar Bandung, menyediakan service transportation pakage All In (Sewa Kereta, Upah Supir (Driver), Petrol, Parking & Tol) dan booking hotel (atas permintaan) untuk pelancong di Bandung, Jakarta & Puncak. Selain untuk shopping, Bandung, Jakarta & Puncak juga terkenal dengan tempat-tempat sightseeing yang indah dan wisata makanan yang sedap dengan harga yang sangat reasonable.

For further info, please contact me at email / facebook : setiawantrans@gmail.com
& sms/call : +6281221401090 or can sms/call at : 0173029722 (Bella, Cheras, Selangor)

Anonymous said...

Saya Iwan Sunandar, dari Bandar Bandung, menyediakan service transportation pakage All In (Sewa Kereta, Upah Supir (Driver), Petrol, Parking & Tol) dan booking hotel (atas permintaan) untuk pelancong di Bandung, Jakarta & Puncak. Selain untuk shopping, Bandung, Jakarta & Puncak juga terkenal dengan tempat-tempat sightseeing yang indah dan wisata makanan yang sedap dengan harga yang sangat reasonable.
For further info, please contact me at email / facebook : setiawantrans@gmail.com
& sms/call : +6281221401090 or can sms/call at : 0173029722 (Bella, Cheras, Selangor)

Company Travel Agen iwan 100% milik orang ISLAM

HARGA HOTEL INDONESIA said...

Perbandingan harga hotel di Indonesia, termasuk Bandung dan Jakarta

hendi apenk said...

FYI NEED DRIVER IN BANDUNG?

RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
1 CAR FOR 2-7 PEOPLE

DOWN TOWN AND SHOPPING PLACES : RP 425.000 / 129 RM / USD 42.5
INCLUSIVE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> DOWN TOWN ( PASAR BARU, FACTORY OUTLET , DAGO STREET + RIAU STREET)
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

LEMBANG AREA : RP 525.000 / 160 RM / USD 52.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> DOWN TOWN + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

CIWIDEY AREA : RP 625.000 / 190 RM / USD 62.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DOWN TOWN + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

GARUT AREA : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DOWN TOWN + GARUT ( KAMPUNG SAMPIREUN, ASEP STROBERI )
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

DROP OFF JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

HOMESTAY + ONE DAY BANDUNG CITY TOUR: RP 900.000 / 273 RM / USD 90
INCLUSIVE:
> STAY 2D1N at PESONA BALI RESIDENCE FOR 4 ADULTS AND 2 KID UNDER 5 YEARS, 2 BEDROOM, EACH BEDROOM IS QUEEN BED)
> BREAKFAST FOR 4 PAX
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
> PLUS PARKING TAX
> DOWN TOWN ( PASAR BARU, FACTORY OUTLET , DAGO STREET + RIAU STREET)
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE + MEALS

KAMI ADA PULA MOBIL LAINNYA FOR 7 PAX, 10 PAX, 11 PAX, 14 PAX, 17 PAX, 29 PAX, 35 PAX, 45 PAX, 47 PAX, 55 PAX

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
LINE : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
web :http://sopirdibandung.blogspot.com
PIN BB : 28914414 / aul
facebook : adriani_ku@yahoo.com
twitter : @supirbandung
cp : hendi