Thursday, December 28, 2006

Check-list 2007 & Eid-ul Adha

This would be the final entry for the year 2006. It has been a productive blogging year for Tepak Sireh, 70 entries within 12 months and approximately 32,000 hits/visitors. Also, Tepak Sireh celebrated its 100th posting in August this year. In year 2006, I've been blogging from various part of the globe - starting from the Oil City in Northern Borneo Island, down to the tips of mainland Asia - Johor Bahru, acrossed the causeway to Metropolitan Singapore, right under the roof of the tallest twin tower in the world - Kuala Lumpur City Center or KLCC, as far as Mystical Marrakesh in Morocco, accompanied by the sunshine of first day of Summer season in Scheveningen-The Hague, in 5 different branches of Coffeebean cafe, and of course - the comfort of my queen size bed. I would like to take this opportunity to thank all of you who have supported this blog and ultimately keep me blogging.

Happy New Year 2007

Sesekali kita perlu 'review' pencapaian kita sepanjang tahun, dan seterusnya merancang untuk menjadi lebih baik pada tahun akan datang. Mungkin sebahagian dari kita mempunyai azam tahun baru setiap kali tahun berganti, kadangkala azam tersebut tinggal azam atau janji kosong sahaja. Mungkin juga yang terlaksana cuma beberapa peratus, tetapi selagi kita mencuba dan ada usaha, insyaAllah... lambat laun akan tercapai jua, mungkin di waktu yang berbeza. Apa azam aku untuk tahun 2007 nanti? Aku ni memang jarang berazam segala, sebab akhirnya azam jadi pekasam.... tapi, nak juga buat check-list untuk tahun 2007. Jom....
1. Nak jejak kaki ke Makkah ul-Mukkarramah dan Madinah al-Munawwarah
2. Nak ziarah ke negara yang ada salji atau 4 musim
3. Nak langsaikan loan kereta yang masih puluhan ribu tu
4. Nak ziarah ke negara yang ada antara benda ajaib di dunia
5. Nak ambik lesen surfing & yachting
6. Nak kurangkan berat badan
7. Nak berpuasa Ramadhan di 3 buah negara berbeza
8. Nak belajar guna camera secara professional + beli camera canggih
9. Nak naik pelamin
10.Nak menjadi hamba yang lebih sempurna kepada Tuhannya, anak yang lebih soleh dan insan yang lebih kamil.

kaabah

Tidak ketinggalan juga, aku nak ucapkan selamat menyambut Aidil Adha kepada semua Muslimin dan Muslimat di mana jua berada. Tahun ni sekali lagi aku tidak beraya di kampung halaman, tetapi di negeri orang - pengalaman baru, suasana baru tetapi tetap meriah juga rasanya. Awal tahun ni Raya Korban jatuh pada bulan Januari, aku sambut sorang-sorang kat dalam hotel di Miri ni - sedih banget. Tahun lepas pula aku sambut di sebuah kampung bernama Kulon Progo di Jogjakarta - syahdu sesangat tengok orang-orang kampung berjalan kaki dan berbasikal sahaja ke masjid (kalau kat tempat aku, segala macam kereta dan motorsikal ada). Solat di tengah-tengah padang luas beralas tikar/kanvas dan sejadah, kabus tebal, dingin dan.... rasa insaf sesangat. Tidak ada makanan yang istimewa dan hanya upacara menyembelih haiwan ternakan saja yang nampak meriah sikit, maklumlah ni kawasan petani dan pekebun. Apapun, sekali lagi ucapan selamat menyambut Eid-ul Adha kepada semua, maaf zahir dan batin!

Tuesday, December 26, 2006

Similajau National Park, Sarawak

Situated in Bintulu Division (about 30km from Bintulu Town and 2 hours drive from Miri) the national park provides recreational ground for the people within the central region of Sarawak. It has one of the most beautiful coastal areas in Malaysia with miles of unspoiled white and golden sand and rocky beaches facing the South China Sea. Similajau National Park initially gazetted with an areas of 7,064 hectares of virgin forest, starting from Sungai Likau in the south and as far as 30km stretch to Sungai Similajau to the north. Another 1,932 hectares of areas was extended to the park on 17 February 2000 this made the total areas to 8,996 hectares. Even though it's a small area of strip land running from North-South direction, approximately 30km, but it is rich in flora and fauna that provided nature lovers with rich experience and activities.

Similajau Trip Dec 2006

The flora consist of three main types namely; Beach, Kerangas and Mixed Dipterocarp Forest, which provide Home to various species of plants, trees and wildlife. Among the well-known plants found here are the Tongkat Ali (Eurycoma longisolia) and Bintangor trees (Barringtonia Asiatica). The terrestrial fauna of the park boasts 24 Recorded species of mammals, such as gibbons, banded langurs and long-tailed macaque. The Park records the presence of 185 species of birds, which include hornbills and migratory water birds like Storm's Stork. A very noteworthy reptile found here is the Saltwater Crocodile. Lucky visitors may be able to sight dolphins out amongst the waves. Occasionally, green turtles come ashore to lay their eggs. Visitors are advised that turtles are totally protected animals and that it is an offence to disturb them or their eggs.

Similajau Trip Dec 2006

Aktiviti hujung minggu kami sempena dengan cuti Krismas - Antz, Ella, Wanna, Yatee, Rhoni, Nizam dan Yus. Cadangan asal ingin bertolak seawal jam 8 pagi, tetapi akhirnya hampir jam 12 tengahari baru bertolak dari Miri, itupun setelah masing-masing mengisi perut dengan Nasi Briyani dan roti canai. Perjalanan yang lancar dan tenang mengambil masa sekitar 2 jam tanpa henti, ditemani cuaca yang sungguh sempurna dan pemandangan hutan sekunder dan ladang kelapa sawit. Setelah selesai 'check-in' di Chalet No. 5, kami langsung ke bandar Bintulu - satu lagi bandar minyak/gas di Malaysia. Selesai makan dan bersiar di sekitar pantai yang berombak deras, kami pulang semula ke Similajau. Pemandangan petang di Similajau sungguh mendamaikan dan tenteram. Bunyi unggas, serangga, desiran ombak..... terasa amat jauh sekali dari 'dunia luar'. Makan malam kami sediakan sendiri, berBBQ...elok hampir selesai makan, hujan turun mencurah-curah sehingga lewat pagi. Malam itu dipenuhi dengan gelak-tawa dan pelbagai cerita sambil bermain 'board games/card games'.

Keesokannya, ada yang awal-awal pagi sudah bangkit untuk jungle trekking dan morning walk. Beberapa orang antara kami menjelajah hutan Similajau, ke View Point sahaja, kerana jalan yang licin dan persiapan yang kurang lengkap membuatkan kami berfikir beberapa kali untuk melakukan jungle trekking 18km. Dalam perjalanan pulang, kami cuba membuat jalan pintas, tetapi denai telahpun dinaiki air laut, mau tidak mau kami terpaksa melalui kawasan 'sarang buaya'!!!!!!!!!! To Antz, aku memang respect kau sebab tak takut meredah hutan bakau, walaupun telah ada signage 'Awas Ada Buaya'. Acara terakhir hari kedua ialah mandi air laut yang keroh.... kerana hujan lebat dan monsoon. Selalunya air laut dan sungai di sini jernih, hijau dan membiru... menjadi tempat permainan beberapa spesis ikan dolphine. Terasa ingin ke sini lagi, meninjau ikan Dolphine, buaya air masin dan penyu. Ada yang berminat ikut serta?

Background Song: La Camisa Negra by Juanes

Thursday, December 21, 2006

Banjir.... Banjir..... Banjir.....

Cerita fenomena hujan lebat luar biasa dan bah besar di Johor Darul Takzim belum selesai. Aku mengikuti setiap butir berita perkembangan yang berlaku di negeri kelahiran. Hati semakin tidak tenteram apabila setiap kali keluar berita, air semakin melimpah, hujan tidak henti-henti, penduduk semakin ramai dipindahkan, jalan terputus, jambatan roboh dan macam-macam lagi. Terharu, sedih, cemas, gusar berbaur dengan simpati dan ikhsan. Kalau aku masih di Johor tatkala ini, mau saja aku membantu di pusat-pusat pemindahan mangsa banjir. Kawasan atau daerah tempat keluarga aku tinggal sedikit terjejas, beberapa kampung tenggelam....tak dapat nak aku bayangkan teman-teman yang ramai tinggal di kawasan tersebut, apalah nasib mereka sekeluarga. Ini petikan perbualan aku dengan dua orang adik perempuan yang sedang bertungkus-lumus membantu mangsa banjir di pusat pemindahan banjir di Kota Tinggi, Johor - kawasan Parlimen Tenggara di mana adik aku menjadi Ketua Puteri UMNO Bahagian. Rabu 20 Disember 2006. 11.30pm.

banjir 2

TS : Assalamualaikum. Noreen kat mana?
NN: W'salam, kami kat pusat pemindahan mangsa banjir. Along, kau tau tak..dah dua hari we all kat sini, dah tak larat ni, penat sangat sampai sakit-sakit pinggang. Hujan tak berhenti, cuma hari ni kurang sikit. Anita pun ada. Kat mana?
TS: kat Miri, saja nak tanya pasal banjir kat sana. I know that you all akan bantu kat pusat banjir, dah agak dah. Habis tu you all tidur sana ker? makan macam mana? YB H ada sekali?
NN: tumpang tidur rumah kawan kat Sibol, nak balik Kulai tak boleh, jalan terputus, kena ikut Simpang Renggam, Kluang.....masuk highway, jauh. Sungai Telor tak boleh lalu. Kesian tau diorang ni...Anita nak cakap ni...
AN: YB H dan Datuk B ada tadi, diorang pun sama-sama sibuk. Aku penat sangat ni, tidur tak cukup, dari pagi dah bangun siapkan makanan diorang, masak ramai-ramai. Makanan macam tak cukup, ada tempat tu diorang makan telur sebiji kongsi 4 orang, kesian sangat. Orang yang masuk tempat ni tak putus-putus, yang tua kena usung, yang kaki patah lah, yang sakit lah.... kesian sangat. Ramai orang tua kat sini.... yang terperangkap pun ada lagi.
TS: teruk sampai macam tu? kenapa tak cukup makanan? tak der bantuan ker?
AN: lori nak bawa makanan tak boleh masuk sini, jalan terputus. dah tu semua stesyen minyak habis bekalan petrol, tinggal yang merah jer. Lori tank tak boleh masuk. Semua budget dah hantar ke Kelantan dan Terengganu, diorang ingatkan kat sana ada banjir besar tak lama lagi, bantuan dah sampai sana. Yang kat Johor ni kena tunggu bantuan baru. Eh! semalam kau tengok tv tak?
TS: apasal? tengok jugak selang-seli TV3 ngan TV1
AN: muka aku masuk TV1, masa tu aku dengan YB H dan Datuk Nazri Aziz. Diorang melawat pusat. weii... kawasan kat Kulai pun banyak yang tenggelam, banyak kampung dah naik air. Rumah Mak Jah tu pun naik air dah, tak pernah-pernah sebelum ni. Kampung Rahmat, Jaya Sepakat, Seelong semua dah banjir, kawasan Sayong lagi teruk.
TS: rumah kita ok jer kan?
AN: Tak der masalah, tapi bandar Kulai dah banjir, abah terperangkap kat tengah bandar....heheehee, tu lah tengah hujan-hujan lebat masih nak merayap kat bandar, ada orang tolong hantar dia balik rumah. Jalan pi Taib Andak (kampung Mawi) tu banjir jugak, tak boleh jalan....
TS: Kalau aku kat sana, sure lah aku pun tengah sibuk jaga pusat pemindahan ni kan? Budak-budak UMNO tu sure dah cari aku.... kesiannya..... you all take care........................

banjir satellite

Image form MTSAT satellite - Malaysia Meteorological Department. 18 December 2006.

Harap-harap bencana alam semulajadi ni tidak berlarutan dan berpanjangan. Kalau ikutkan ramalan keadaan cuaca hujan akan mula reda mulai esok, tetapi kawasan sepanjang pantai timur semenanjung pula akan menerima hujan yang lebat. Aku doakan semoga semua mangsa banjir dan mereka yang terlibat dalam misi menyelamat dan membantu mangsa banjir tetap tabah, sabar dan cekal.

Monday, December 18, 2006

Hashing In Brunei

I was in Brunei last weekend, for the 5th times this year, and this time for few sensible reasons - first being so bored in Miri, secondly to meet up with friends in Bandar (Lady 'S' and Deng) and finally tour guided my friend who just joined the Company in Miri. Promised Deng that I will put a night at his new place, but due to unforeseen (or is it my own ignorance?) circumstances, we (Nizam "crab-crab") settled at Centrepoint Hotel in Gadong. We arrived in Bandar after less than 2 hours drive from Sungai Tujoh check-point, 2 hours later we already at Taman Peranginan Tasik, doing the hashing/jungle trekking with Lady 'S' as our leader. I found that I'm not fit enough (not a shock thingy as I've didn't do any regime exercise since Ramadhan) to climb the not-so-stiff hill, it's not that I got exhausted easily or lack of stamina, but while we halted at one of the pit-stop, my vision suddenly became sooooo blurred.... what I can see was a black-dotted-squared visionary. I almost pass-out! Ok, leave the full story behind... the Tasik (I can't see any tasik/lake around though, only a not-so-tall waterfall with big inviting natural pool) is well maintained with pleasant surrounding. Later, Lady 'S' brought us to this Italian Restaurant in Kiulap called Capers for dinner, I had lamb shank on top of penne and shared a sizeable 8 toppings's pizza plus good conversations, it was an absolute treat indeed! Dessert was Cafe Latte with cinnamon powder at Coffeebean before we moved on for our Saturday matinee at Gadong Mall. The Holiday starring Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black (click here for the trailer) is such a perfect movie to watch around this festive season and thats complimented our lovely (plus hectic) day.

Taman Tasik

Disebabkan 'malu' tak boleh nak habiskan panjat bukit semalam, maka aku sarankan kepada Lady 'S' supaya kita buat sekali lagi di sebelah pagi Ahad. Kami tiba di tasik sekitar pukul 7.30 pagi, hari dah begitu cerah dan ada juga yang sudah selesai jogging, hashing dan beriadah. Kali ini aku berjaya sampai ke puncak bukit tanpa berhenti di mana-mana 'pit-stop'. Lenguh sungguh lutut yang kekurangan cecair/lubricant ni, karat semacam. Dari atas bukit boleh nampak sebahagian Bandar, especially kubah emas Masjid Wakaf yang cantik dan unik. Naik-turun bukit ikut jungle trail, kemudian langsung ke kawasan air terjun. Kami bersarapan di coffee house hotel selepas dari Tasik. Berehat sebentar sebelum ke Bangunan Yayasan. Lunch di Nyonya restaurant - dah lama tak rasa cendol sedap macam ni, siap ada cendol purple/keladi.

Patchi Chocolates

These are what Lady 'S' gave me from her business/umrah trip to Jeddah last 2 weeks. 2 boxes of Patchi chocolates made in Lebanon (but you can find it around the world, incl.Kuala Lumpur), 1 box of dates and a tasbih made of Kokka wood from Turkey (Noah's ark and Moses walking stick was made of Kokka wood). I love chocolates, any chocolates except some white chocolate with funny flavoured. When Lady 'S' mentioned Patchi (click the word Patchi to go to the link) to me, straight away my mind projecting a vision of an exclusive, tempting and high quality decorated chocolates. Thanks to Lady 'S' for your great hospitality. Satu perkara yang amat jelas nampak pada orang-orang Melayu Brunei ni (I've been to Brunei since 2003 and have met a bunch of them along the way) ialah cara mereka melayan tetamu. Karakter orang Melayu Brunei mencerminkan budaya dan adat Melayu yang sebenar (yang semakin hilang di kalangan Melayu Malaysia, apatah lagi Singapura - maaf kata). Ciri-ciri yang jelas pada Melayu Brunei ni, antara lain: Mereka amat mengutamakan tetamu, apatah lagi jika tetamu itu sebangsa dan seagama. Cara mereka berpakaian, yang lelaki lengkap bersamping, bersongkok bila keluar bersiar-siar bersama rakan atau keluarga dan apabila menghadiri majlis perkahwinan dan seumpamanya. Sifat lemah-lembut apabila berbicara. Sopan tingkah laku bila bergaul, terutamanya dengan orang luar/asing. Keikhlasan (bukannya berlakon atau pura-pura) dalam membantu atau memberi sesuatu hadiah/cenderamata/senyum...... dan banyak lagi. Bukan ingin memuji tinggi melangit kerana ada teman-teman di sana, tetapi itu hakikatnya dengan bangsa Melayu di Brunei.

Thursday, December 14, 2006

Berkelah BBQ Bersama Taufan Utor

Typhoon Utor struck the Philippines on December 9, 2006. Coming just a week after Super Typhoon Durian passed through the island chain on a parallel path just to the north, Utor brought heavy rain and strong winds to sodden ground and swollen rivers. Typhoons Xangsane, Cimaron, and Chebi earlier in the year had also followed very similar tracks to Utor. The National Diaster Coordinating Council reported exavuations over over 60,000 people from provinces on or near the storm’s track, particularly in areas where rain from Durian had caused mudslides. As of December 10, the Associated Press was reporting that no deaths in the mudslide areas had been recorded, though Typhoon Utor was responsible for some loss of life elsewhere as tree fell on houses. Like Durian before it, Utor was expected to cross the South China Sea and come ashore in mainland Asia along the Vietnam coast.

utor_amo_

This photo-like image was acquired by the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on the Aqua satellite on December 9, 2006, at 12:55 p.m. local time (4:55 UTC), just hours before the storm’s center crossed the shoreline. The storm system did not have the well-defined shape of a powerful typhoon, with no clear eye, though powerful thunderstorm clouds can be discerned in the heart of the storm, and the spiral arms also show towering thunderheads reaching above the clouds around them, and casting shadows. Sustained winds were around 160 kilometers per hour (100 miles per hour), according to the University of Hawaii’s Tropical Storm Information Center.

Picnic At Tanjung Lobang 3

Berkelah ceritanya hujung minggu lepas. Pagi tu cuaca elok jer, on the way nak ke pantai Tanjung Lobang, dengar berita kat radio pasal amaran hujan lebat, laut bergelora di utara Sarawak dan sebahagian pantai Sabah disebabkan oleh taufan Utor. Elok jer selesai dengar berita tu, hujan mencurah kat bandar Miri, lebat dan berangin. Segala bahan untuk buat BBQ dah tersedia, terpaksalah tunggu beberapa jam sehingga hujan reda dan matahari menyinar kembali. Memasing dah seronok bila hujan berhenti, mulalah kami bakar arang, bentang tikar dan makanan - tetapi cuma dapat bertahan dalam masa kurang 2 jam. Hujung horizon nampak gelap - sungguh gelap, mendung dengan tiba-tiba, angin semakin kencang, kami semua berlari berteduh di bawah gazebo yang disediakan. Ramai yang meninggalkan kawasan pantai, tetapi kami masih bersungguh untuk tunggu dan lihat. Makanan yang dibawa belum bersentuh, makanan yang sedia untuk dipanggang masih tersimpan rapi. Alternatif, guna portable grill untuk memanggang, bentang tikar di dalam gazebo - dalam cuaca sejuk, perut memang lapar, semakin ramai rakan-rakan yang datang, walau dalam hujan. Hampir 20 orang kesemuanya termasuk 5 dari Filipina, ada yang bawa makanan 'home made', tetapi bbq juga yang menjadi tumpuan - ayam, kepak ayam, lamb shoulder dan sosej. Makanya, perkelahan kali ini tidak begitu ceria, malap, dingin dan ditemani oleh taufan Utor. No more picnic in December!!!

Thursday, December 07, 2006

Getting The Maturity.....

Terasa muda kembali apabila bercampur gaul dengan orang yang jauh lebih muda dari diri. Majoriti umur mereka yang menghadiri majlis New Professional Dinner ni 10 tahun lebih muda dari aku. Dari segi fizikal, tak begitu ketara perbezaannya (kesan Botox? atau 'Air Beras' dari Jepun itu?), dan dengan perangai aku yang kadang-kadang macam 'budak-budak' ni juga dapat mengaburi umur sebenar. Ramai orang bilang 'apa ada pada umur? it's just a number, yang penting apa yang ada di dalam hati....blablablabla.... Mungkin juga ayat-ayat macam ni hanya untuk menyedapkan diri mereka sendiri yang semakin dimamah usia. Secara peribadi, umur itu penting, semakin meningkat umur, semakin menunjukkan kematangan berfikir - 'maturity' , matang dalam tingkah-laku, matang dalam membuat keputusan untuk diri sendiri dan orang lain (jika diperlukan), stabil dari segi ekonominya, luas pengalaman, asam-garam hidup telah dilalui, bak kata John 'been there done that'. Tetapi orang lelaki ni, se'macho' mana pun, pasti ada sedikit (if not much) sifat manja dalam diri mereka - sebuah survey mengatakan kebanyakan lelaki-lelaki yang kacak mempunyai perangai keanak-anakan.

Shell NP Dinner 2006

Semasa muda, tak banyak perkara yang hendak dirisaukan, apatah lagi semasa di alam persekolahan/universiti, risau apabila dah nak dekat exam atau dah 'due' untuk submit assignment etc. Masuk alam pekerjaan, risau lain pula. Risau bagaimana hendak 'mula' kerja, hendah bergaul, hendak 'execute'.....lagi sedih kalau risau 'tak dapat' kerja. Mula kerja, pasti teringin hendak berkereta sendiri, rumah kena sewa, pelbagai bil kena bayar, tambang LRT/Bas/Teksi, duit petrol, duit makan etc. Apabila dah lama sikit kerja, teringin nak punya harta sendiri, beli rumah, tukar kereta yang lebih selesa, fesyen kena tukar - lebih-lebih lagi tinggal di bandar besar dan pengaruh persekitaran kerja, yang perempuan takan nak beli kain harga RM20 sepasang, yang teruna takan masih nak jengah kedai Bata untuk beli kasut kerja. Masa ini juga sepatutnya sudah kena menabung sikit-sikit untuk wang hantaran/nikah, ada juga yang menabung untuk hantar ibubapa ke Mekah atau bantu adik-adik menyambung pelajaran.

Just for thought...............

A student asks a teacher, "What is love?" The teacher said, "in order to answer your question, go to the wheat field and choose the biggest wheat and come back. But the rule is: you can go through them only once and cannot turn back to pick." The student went to the field, go thru first row, he saw one big wheat, but he wonders.... may be there is a bigger one later. Then he saw another bigger one... but may be there is an even bigger one waiting for him. Later, when he finished more than half of the wheat field, he start to realize that the wheat is not as big as the previous one he saw, he know he has missed the biggest one, and he regretted. So, he ended up went back to the teacher with empty hand. The teacher told him, "...this is love... you keep looking for a better one, but when later you realize, you have already miss the person...."

"What is marriage then?" the student asked. The teacher said, "in order to answer your question, go to the corn field and choose the biggest corn and come back. But the rule is: you can go through them only once and cannot turn back to pick." The student went to the corn field, this time he is careful not to repeat the previous mistake, when he reach the middle of the field, he has picked one medium corn that he feel satisfy, and come back to the teacher. The teacher told him, "This time you bring back a corn.... you look for one that is just nice, and you have faith and believe this is the best one you get.... this is marriage."

Tuesday, December 05, 2006

Celik IT: Anonymity

Lap Top & PC

Maksud ANONYMITY secara mudah ialah kaedah atau proses menyembunyikan identiti sebenar seseorang di internet. Bagi memahami konsep penyembunyian identiti ini, penulis menyediakan beberapa sub-topik dan teknik-teknik yang berkaitan untuk diteliti.

Degree of Exposure: Setiap kali kita melayari internet kita perlu mempunyai pengenalan diri iaitu IP Address (contoh IP 60.53.53.195 atau 60.51.50.181 ataupun 60.49.122.86) yang diberikan secara automatik atau disewa daripada ISP (Internet Servis Provider seperti Jaring - ada rakan akrab yang masih setia bekerja di sini). Maklumat ini adalah sebahagian daripada maklumat yang boleh dikesan oleh sesuatu server yang kita layari. Antara maklumat lain yang boleh dikesan ialah jenis browser, OS, Hardware Configuration dan sebagainya. Maklumat-maklumat ini jika dikumpulkan dan dibandingkan dengan data log time dari ISP anda akan mendedahkan siapa pemilik akaun tersebut (sebagai bahan bukti atau 'evidence' kat mahkamah nanti - ingat kes Siti Nurhaliza vs Sharifah Aini?), ke mana anda berlayar, apa anda lakukan dan sebagainya. Juga kemungkinan untuk mendapatkan nombor telefon yang menggunakan akaun berkenaan termasuk alamatnya adalah tinggi dengan kerjasama pihak Telekom seperti di Malaysia (kalau nak mintak Telekom atau TMNET cari maklumat ni semua tak mudah, kena buat 'police report' kemudian baru boleh minta dedahkan siapa pemilik etc. Pernah buat dah dulu, bantu rakan yang selalu kena ganggu dengan panggilan lucah tiap-tiap malam).

Teknik ini semakin meluas digunakan bagi mengetahui pendirian, sokongan dan pergerakan sesuatu individu dalam negara yang terkawal sistem politiknya dan menjaga keharmonian masyarakat serta individu tertentu. Ini kerana teknik yang digunakan ini kurang memerlukan kakitangan, tidak banyak membuang masa serta mudah untuk mengawal banyak pergerakan di satu tempat sahaja (habislah Mr. Bond 007 tak dapat cari makan..... mudah katanya!)

Browser Security: Terdapat dua kaedah utama mengintip pergerakan seseorang netter (pelayar internet) melalui browser yang mereka gunakan iaitu melalui IP address dan cache snooping serta cookies (ada orang lupa yang aku ni graduan IT..... aku ni tak ler hebat mana pun, tapi celik lah juga agaknya).

IP Address and Cache Snooping: Setiap kali anda melayari sesebuah tapak web, anda akan meninggalkan jejak yang dipanggil trail. Sejauh mana trail anda di tapak web berkenaan bergantung kepada setakat mana ia diprogramkan. Sebagai contoh, maklumat tipikal yang direkodkan oleh sebuah server UNIX yang menjalankan perisian Apache ialah: 60.51.53.218 [04/December/2006: 10:12:10 .0625] "GET/HTTP/1.1" 401 362
Bagaimanapun terdapat sesetengah server diprogramkan untuk merekodkan maklumat yang jauh lebih terperinci termasuk hostname (nama komputer), ISP, jenis Browser, OS dan sebagainya.