Thursday, November 30, 2006

Metrosexual: Eau De Toilette, Cologne & Parfum

Perfume or Parfum: A substance that emits and diffuses a fragrant odor, especially a volatile liquid distilled from flowers or prepared synthetically. A pleasing, agreeable scent or odor. French parfum, from Old Italian parfumo, from parfumare, to fill with smoke.

Cologne: A scented liquid made of alcohol and various fragrant oils. Also called eau de cologne . Originally the name applied to light refreshing citrus scented fragrance. Now more widely used to relate to a solution of about 3% Perfume Compound in an alcohol/water base. Much lighter than a concentrated perfume
The word cologne, denoting toilet water, is from Cologne, the French (and English) name of the German city Köln, where cologne has been made since the beginning of the 18th century. The first use of cologne for toilet water is recorded in English in 1814, with the word being used in the compound cologne water, a translation of eau de Cologne, the French name for this liquid. The ultimate source of the word lies in the history of the city, which stretches back to the Roman Empire: its Latin name was Colnia, meaning "colony."

What is the difference between Eau de Toilette, Cologne and Perfume?
Cologne (Women's). A light form of a specific fragrance with about 3% concentration of perfume compound in an alcohol water base.
Cologne (Men's). More concentrated than women's colognes (5-8%), similar to the strength of toilet water (Eau de Toilette). After Shave by comparison will usually only have 3 - 5%.
Eau de Parfum. An alcoholic perfume solution containing 10 to 15% perfume compound.
Eau de Toilette. An alcohol/water based perfume solution containing 3 to 8 % perfume compound.
Perfume (or Parfum). Most highly concentrated form of fragrance, containing between 20 - 50% perfume compound. The strongest and the longest lasting.



My Parfum

Pictures arranged and downloaded by Rush Murad, using flickr.com Clockwise from upper left:

Kenzo Cologne: Ini merupakan antara koleksi awal Cologne yang aku ada, sekitar awal tahun 1990'an. Yang unik mengenai Cologne ini ialah bentuk botolnya yang seakan daun dan bau 'green tea' serta 'sandalwood' yang lembut.

L'eau D'issey by Issey Miyake: Aku rasa ini merupakan di antara Cologne lelaki paling popular di Malaysia, if not di seantero dunia. Baunya sungguh terserlah, ada 'keyakinan' dan pada masa yang sama 'mengaum'...... tiga kali aku 'repeat order' Cologne ni.

Dunhill Man Cologne: Hampir kesemua produk Cologne Dunhill menepati citarasa aku, tak ingat pula berapa banyak koleksi Cologne/Eau de Toilette Alfred Dunhill aku dah pernah pakai. Masih ingat baunya yang fresh dan 'sensual' sebab ada bau Lemon dan Cedarwood. Belum habis guna, jatuh pecah di sebuah Spa di Singapura tahun lalu.

Versus: Haruman dari Versace memang menusuk deria bau sesiapa pun. Versus ni aku guna bila nak pergi 'clubbing' sahaja, itu dulu-dulu.... masa zaman muda belia. It reminds me of my close buddy - Rizwienta.

Ralph Lauren Romance Silver: Inilah Cologne pertama yang aku beli semenjak tinggal di Miri. Masih ada saki baki yang kadang-kala disembur sebelum masuk tidur - memberi ketenangan seakan aromatheraphy.

Obsession by Calvin Klein: Baunya sungguh 'pekat', maskulin dan 'padat'. Antara bahan-bahan baunnya ialah tangerine, grapefruit, bergamot, nutmeg (buah pala) dan cinnamon (kayu manis). Bila terpandang atau tercium bau Obsession, kenangan terus melayang teringat kepada seseorang yang sungguh budiman dan penyayang.

Black Code by Giorgio Armani: Cologne terkini yang aku beli. Kenangan semasa mengambil bahagian di Perarakan Hari Kebangsaan 2006 di Kuching. Bau yang sederhana tetapi segar dengan campuran citrus dan Guiac wood.

Escape by Calvin Klein: My forever favourite Cologne/Parfum. Terlalu banyak kenangan tersangkut dengan Escape. Haruman yang tidak pernah jemu dan mengundang nostalgia. In my wishlist for Birthday's gift.

Escada Gold by Escada: Bila lihat botol minyak wangi ni di shopping complex, pasti teringat akan Paris. Kali pertama jejak kaki ke Paris, aku beli sebotol Escada Gold dan beberapa botol jenama lain. Namun pada aku, Escada tetap sinonim dengan Paris. Masih simpan botol Escada Gold walau dah berbelas tahun!

Male by Jean Paul Gaultier: Speechless.... terlalu semerbak, sesuai dipakai waktu malam sahaja untuk ke parti atau disko.

Polo Sport by Ralph Lauren: Teringat zaman menuntut di UiTM dulu. Antara Cologne kegemaran kalau hendak ke kuliah.

Safari by Ralph Lauren: Selain Dunhill, Ralph Lauren merupakan jenama Cologne kegemaran aku. Selalunya lelaki Eropah gemar akan bau woods (kayu-kayuan), spices dan herbs, berbanding orang Asia yang lebih gemar citrus dan bunga-bungaan. Safari ni mengingatkan aku dengan hantaran pertunangan aku dulu.

Pic besar kat tengah-tengah tu ialah Chaleur D'Animale by Parlux : Koleksi paling terkini, dan aku sedang guna tatkala ini. Pemberian dari seorang sahabat di KL baru-baru ini. Baunya segar, sensual dan maskulin, sesuai guna untuk ke pejabat.

Note: Gigih mencari segala gambar-gambar Cologne tu. Terlalu banyak Cologne kegemaran sebenarnya, termasuklah dari Salvatore Ferragamo, Bulgari, D&G, Burberry, Givenchy, YSL, Hugo Boss dan lain-lain. Macam tak lengkap rasanya kalau keluar rumah tidak mengenakan Cologne - terasa macam 'telanjang'.......

Tuesday, November 28, 2006

Kisah Suami Isteri.....

Noris Wedding Nov 2006

Tahniah kepada pasangan Noris dan Norman, majlis persandingan yang berlangsung di Kelana Jaya berjalan lancar dan penuh warna-warni. Beberapa rakan sekerja (Suraya, Yatee, Homerson, Izzat, Anura & Izzat) dari Miri menghadirkan diri untuk sama-sama memeriahkan lagi majlis. Aku pula ke sana dengan rombongan 4 orang jejaka - Aidil, Kyrie, Rhon dan Nik. Tepat pada masanya kami sampai, pasangan mempelai sedang diarak dengan kompang dan bunga manggar, langsung semayam di atas pelamin. Kami doakan semoga mereka bahagia berkekalan sehingga ke akhir hayat.

Dua hari sebelum tu, aku dah sampai di KL, lewat malam. Esoknya Nik temankan aku ke IKEA, selepas kami bersolat Jumaat di Masjid Kinrara. Dah lama mengidam nak makan Swedish Meat Ball, tetapi kenapa sausage yang panjang tu depa dah tak jual lagi? Ni mesti ada kena mengena dengan kekecohan isu sausage yang diragui kehalalannya (tergeliat lidah nak sebut...). Selepas IKEA, sambung pula ke Curve, tak jumpa sandal yang sesuai bagi menggantikan sandal yang dicuri semasa bulan Ramadhan kelmarin. Sambung melepak ngopi cafe latte di Starbucks sambil perhati orang lalu-lalang, tetiba terpandang rakan lama yang entah dah berapa belas tahun tak jumpa, dia dah jadi Pengurus hotel sekarang. Tetiba mengimbau kenangan bekerja sebagai 'waiter' di sebuah hotel di JB, belasan tahun dulu. Mungkin ramai yang sudah berjaya menjadi 'hotelier'.

Rhoney Twin Tower

Rhon menyambut hari lahir yang ke ?? di Malaysia. Memandangkan tiada sesiapa di Batam, beliau turut serta 'libur' di KL. Lumayan libur di KL kalinya.... makan Tomyam pedas, makan nasi Briyani di kenduri kahwin (makanan-makanan kegemaran Rhon), nonton Casino Rayale di bioskop KLCC, makan malam di Little Penang dan ketemu teman-teman yang sudah lama tidak dihubungi. Semoga dipanjangkan umur untuk melakukan ibadah dan amal kebaikan di dunia ini, dan ditambahkan rezeki untuk berbakti ke jalan yang diredhaiNya...Amiinnnn....

Petang Ahad, aku sepatutnya menaiki pesawat pukul 7pm, bergegas Nik hantar aku ke KLIA, masa nak check-in tetiba staff tu kata "nama encik tiada dalam senarai penumpang", "eh! yer ker? cuba awak periksa lagi....", "betul encik... nama encik tiada dalam sistem ni, emm..... oooo..ada...ada ni encik, tapiii.... ni untuk penerbangan pukul 4.25 petang tadi', 'what!!!!!!... siapa pula yang tukar jadual saya? saya buat booking pukul 7... macam mana ni? masukkan jer la nama saya dalam pukul 7 tu", "tak boleh encik, ni dah kira miss flight... maaf encik". Panik ler sekejap, tak der flight lagi untuk hari tu, makanya kena beli tiket lain yang bertolak awal pagi esoknya, pasrahhhhhh.... Nasib baik ada Nik, yang dapat 'cool down' the temperature. "Nik, I need to get some coffee... to cool me down". We ended that night at Bora Ombak.... tercapai misi 'jalan-jalan cari makan' kali ni.

Wednesday, November 22, 2006

Seiring Sejalan......Serumah...

Dinner at PBC

Left to right: Yusri, Me, Izzat and Esmi

I threw a small dinner at Piasau Boat Club last Thursday evening. This is my first dinner at PBC after the month of Ramadhan and long Eid Mubarak's holiday. I invited Esmi as he is going to leave us for another Project with the Kuala Lumpur's team, Izzat as he just celebrated his 26th birthday (I can't compare with his birthday bash in Phuket a few days ago, aren't those 'go-go girls/boys' fabulous dude?...hiksss....) and Yusri, as he just got back from a long courses (vacation + parties + orgies?) in Europe. So, here we are enjoying ourselves at the beach front ala-resort club house in Miri. Thought of throwing a Bachelor party as well that very night with some Dayaks girls swinging and swirling around the PBC cafe's pole...just kidding people...... not me! NO! NO! NO! not even in Bangkok or Phuket.

Let's talk about my dear Esmi, I got to know Esmi during my Uni years, as we were in the same faculty and stay in the same Delima hostel in UiTM Shah Alam. Infact his room is next to mine, and he always treated my room as his 'pantry' (I stocked McVities Oat Biscuits, Maggie Mee, Silver Bird Fruit Cakes, maruku Haja Haliq, Cadbury Chocolates, instant Nescafe.... you name it!) and I treated his room as 'Game Room'. You will see all sorts of electronic and computer games in his shared room. His roommates - Farish or Fuad is a computer games addict, while Esmi more to cards. I hardly went to their room, why? I can't stay more than 5 minutes or so if I'm in their room as the smell of rotten cigarettes mixes with long-not-wash jeans and smelly football boots+socks+jocks that fill-up the air makes my asthma recurrence. Just for the record, we always called him PARJO (sort of Javanese name), as he hailed from Banting, where the Javanese community dominates the area. His Honda Kapchai will 'serenade' us each morning, together with Farish's. I really hates those noises from the 'broken engine/ exhaust' - bunyi enjin/ekzos pecah. Ok, this is getting nostalgic....gotta stop here.

SAMBUNGAN CERITA-CERITI RAYA

Balik dari kerja tadi, tergerak hati nak jenguk 'Letter Box' kat rumah. Sebenarnya malas nak tengok segala bil dan surat-surat dari Bank dan brochure. Naik terkejut pulak tengok surat-surat yang dah melambak, eh! ada kad raya... selak-selak, ada satu lagi ditujukan kepada Rush Murad, kombah lagi, jumpa lagi.... tetiba terasa macam artis pulak dapat kad raya banyak... feeling-feeling jadi artis yang ramai peminat - perlu ke? Berkobar-kobar buka segala surat-surat tu sebab nak tau siapa pengirimnya...... rakan-rakan (peminat?) Tepak Sireh rupanya.... terima kasih kepada semua penghantar, tak tau ler bila dapat balas kad-kad raya ni.... ni senarai pengirim;

Sue @ Miss Kulai - siap beri alamat rumah di Kulai, andainya kad ni diterima sebelum balik kampung hari tu, insyaAllah akan sampai juga, sebab dah memang beraya kat kawasan tu.

Dirtypap - pap, kau kena tulis semula alamat apartment kau kat Labuan tu, apa nama tempat tu? Kurangan? Kirungan?

The Honourable Shah - sedap nama penuh dia... teruja. dah tu siap sisipkan gambar berukuran paspot, ooo si X-xis yang suruh titipkan pic tu yer? motif?

Leftenan M dan p/kbr? dari TLDM - eh.... sapa ni ek? siap beri nama penuh, tapiii.... apa nama nickname atau alamat blog? peminat Tepak Sireh jugak ler rupanya, cantik kad raya tu, very the ada pic helicopter dan kapal laut... sukaaaa..... sebab tak pernah dapat kad raya ada gambar benda-benda tu semua.

fendiosman - thanks adi..... seronok kerja kat tempat baru di Putrajaya??? hiksss.... sabar.....

fera525 - nama penuh budak ni pun sedap dan menarik. email tu macam tak boleh nak faham ler, sebab ada conteng-conteng sikit, macamana nak email? u email me ya....

Sangkuriang - ayooooo.... takutnya namaaaa.... macam nama hantu, betul ker ni nama hantu/pontianak? dah tu ada nombor telefon sekali, macam takut pulak nak call... takut ada yang mengilai, tapi kalau tengok alamat stamp... orang Ipoh....

Samasam - terkejut jugak dapat kad raya dari adik kita ni... yer lah, kan Tepak Sireh antara penyokong kuat Samasam masa pertandingan Bloggers Idol '06 hari tu... study rajin-rajin naaaa...

DBI - Doc.... kenapa tak beri alamat kat Terengganu? takut kena 'serang' yer? Doc, you ker yang digembar-gemburkan mencabul seorang pesakit di Terengganu?????

Kak Pahz @ Petronas KLCC - macam sama jer kad raya Petronas every year.... recycle ke?

Azli Syah - thanks! orang Gelang Patah... i owe you belanja makan... bila la ek nak jumpa lagi?

Sebelum raya, dah terima dari X-xis, Nurul, Diana, Akashah (tak ingat dah siapa dia nih.....hiiikkksss), Shahril Alley ......

Monday, November 20, 2006

Ramah-Tamah Aidilfitri 2006

Hari Raya Miri 2006

Left to right upper: My 'pet brother' Ejan, the 'rombongan' at Petronas Carigali's open house, Kompang troupe at Shell's open house,

Left to right below: Me, Yus & Izzat - "the housemates", kacau dodol session, the Raya's rombongan - Yus, Izzat, Antz, Miss Cha & Me at Shell's.

Bila dapat email dari Miss Cha yang mengatakan 'usherer' kena berada di KSL (Kelab Sukan Lutong) seawal 8.30 pagi, aku dan Izzat macam dah terkejut 'tupai'. Tetapi disebabkan 'ikhlas' nak menolong, kami pun sampai juga seawal 9 pagi, siap berkain samping segala. Yusri pula masih didodoi mimpi indah di pagi Sabtu. Jadilah kami penyambut tetamu yang asyik tersengeh macam 'kerang tak gosok gigi'. Macam-macam acara ada, dari zapin (life muzik, siap dengan penyanyi dan pengacara), gendang Sarawak, kompang, joget etc. Tetiba macam bosan (setelah kenyang makan rendang, ketupat, lontong, kek lapis etc semuanya dah dijamah). Acara seterusnya ialah berkunjung ke majlis yang sama tetapi anjuran Petronas Carigali, 5 minit jarak dari KSL. Wahhhh............. kat sini meriah banget, ramai tetamu datang berpakaian baju Melayu, kami cuba nak seludup masuk senyap-senyap, tetapi disergah oleh penyambut tetamu bak hulubalang "silakan masuk!!!... aarrrrr.... you all ni semua budak Shell kan? i pernah nampak you semua!!!.... silalah.. open house, semua orang boleh datang..."... kami senyum-senyum sopan jek. Makanan kat sini lebih banyak dan beragam, kerana cuaca yang panas terik, kami serbu kaunter ice-cream dulu, berebut-rebut dengan budak-budak kecik (Izzat jadi wakil kerja berebut tu). Kami pun mula memasang radar masing-masing.... tak ramai pula staff yang muda-muda kat Carigali ni. Ada pentas besar, ada life muzik juga, ada karaoke lagu-lagu raya, dan akhirnya Antz menyambut 'challenge' Chairman Carigali untuk menyanyi atas pentas. Sebelum tu, my 'pet brother' si Ejan, menyanyi bersama student Curtin University, interesting dan sesuai dengan lagu-lagu Nusantara.

Selesai beramah-tamah di majlis tu, kami bertukar venue, ke rumah office-mate di Lutong Baru, open house juga. Teruja tengok cheese-biscuit/cake yang sedap bersira Philadelphia cream cheese. Kek lapis Sarawak pelbagai corak, semuanya sedap belaka. Hari untuk makan-makan tidak berakhir di situ.... Malamnya kami ke Taman Selera di Tanjung Lobang untuk makan malam - terasa seperti berada di resort ala-ala Tioman atau Pangkor. Selesai makan, kami ke pantai Esplanade, mengecapi keindahan pantai di Miri, sambil mencari 'shooting star'. Tenang, aman dan damai..... dengan petikan gitar Antz dan Yusri, dan dengan bunyi kunyahan kacang menglembu Ngan Yin.....

Thursday, November 16, 2006

Halwa Telinga.....

Ruth & DSA

CD cover of newly released 'Jiwaku' album by Indonesian Songbird - Ruth Sahanaya and CD of Malaysian evergreen female singer - Datuk Sharifah Aini, compilation of 40 songs called "Anugerah".

Semenjak pulang dari bercuti Eid Mubarak beberapa minggu lepas, dua buah CD di atas menjadi 'halwa telinga' aku. Pertamanya CD Anugerah, dari DSA (Datuk Sharifah Aini) - beberapa CD diberikan oleh seorang sahabat dari KL. Aku memang dari dulu lagi serasi dengan lagu-lagu nyanyian DSA, terlalu banyak lagu-lagu beliau yang menjadi nostalgia, seakan bercerita dan bergurindam seloka. Kompilasi 40 buah lagu-lagu 'evergreen' dari beliau seakan menjadi pengubat rindu dan seakan mengimbau kenangan lampau. Paling terkesan ialah sebuah lagu yang aku dengar semasa sedang memandu di Brunei, Ramadhan lepas. Lagu nasyid yang sebelum ini tidak kedengaran di corong radio-radio Malaysia. Syahdu dan menginsafkan. Akhirnya album nasyid DSA (plus lagu-lagu Aidilfitri DSA) ini telah dihadiahkan oleh X-xis - terima kasih daun keladi - I will treasured all DSA albums that you've given me!

Terima kasih kepada Rhoni (titip salam buat Pak Madi yang ternyata fan Ruth jugak - keren deh!) kerana sudi menghadiahkan album terbaru nyanyian Ruth Sahanaya berjudul 'Jiwaku'. Lagu bertajuk 'Jiwaku' yang sedang kedengaran ni agak unik melodi dan muzik arrangementnya... cuba dengar betul-betul. Ada dua buah lagu lama yang dinyanyikan semula, 'Layu Sebelum Berkembang' dan sebuah lagu nyanyian Aishah dari Malaysia 'Camar Yang Pulang' ciptaan Adnan Abu Hassan. Ruth dapat menyanyikan lagu ini dengan baik sekali dan dengan gaya beliau yang tersendiri. Tak puas kalau dengar setakat sekali (lagu ini akan dimainkan dalam entry yang akan datang). Ada sebuah lagu disco beat bertajuk 'Rubalah Hatiku' - lirik ringkas dan senang dihafal, instantly became my favourite song. Sebuah lagu Inggeris juga dimuatkan dalam album ini, menjadikan 10 buah lagu kesemuanya. It seems that she is singing for me whenever I listened to her songs... with another person smiling from afar....... a person which will always in my heart......

Berselang-seli mendengar kedua-dua album ni.... selalu lagu Ruth dipasang semasa sedang memandu dan di ofis, lagu DSA di rumah, semasa sedang bersantai sebelah malam atau masa nak lelapkan mata........'Seri Dewi Malam' sedang mendodoikan diri yang kesepian ini. 'Permaidani' beradu di tabur 'Bunga Tanjung'. 'Kau Tinggi Di Awan Biru', mahu saja diri ini menjadi helang yang terbang tinggi mencarimu...'Terbang Helang '... terbang mencarimu. 'Seksa' diri ini jauh dari mu, adakah ini 'Penyakit Cinta'? Jika kau menangis.... maka 'Hapuslah Airmatamu', kerana kau akan sentiasa ada di hatiku. 'Pahit dan Manis' dalam perkenalan adalah lumrah hidup, 'Jatuh Cinta' dan 'Putus Kasih' menjadi rencah kehidupan. 'Malam' semakin larut mengheret diri......

Atas permintaan, disertakan link untuk download lagu-lagu dari album Jiwaku - Ruth Sahanaya dan juga download lagu-lagu popular dari Indonesia. just click this link Lynnross

Tuesday, November 14, 2006

Photo-essay: The Lonely Bench

Lone Bench

Title: The Lonely Bench. Location: Tanjung Lobang, Miri, Sarawak. 25 March 2006. Taken by Rush Murad with Canon Powershot A400. Effect: Black & White, Soft Focus, Film Grain, Colour Saturation.

Anak kucing kurus. Cari-cari ibunya di bawah pohon ara. Pohon ara tua di tepi pantai. Mungkin lapar. Pandangan ke lautan. Luas dan tenang. Sesekali deruan ombak memecah kesunyian. Daun-daun kering gugur. Berselerak di atas rumput hijau. Awan bergumpal. Langit tetap cerah. Matahari kurang panas. Petang jingga. Ada cengkerik menyanyi. Lagu apa? Sekurang-kurangnya menghiburkan. Sunyi dari riuh manusia. Dan enjin mereka. Burung merpati bertenggek. Sepasang. Bercengkerama agaknya. Burung pipit sibuk terbang sana sini. Buat sarang. Cari makan. Ada sebaris semut atas meja. Tekun. Kerengga juga. Menggigit. Mana datangnya nyamuk ramai? Nyaring bunyi. Seekor kumbang hitam hinggap. Terhenjut-henjut. Ku jentik. Jatuh bergolek. Busuk baunya. Sambung menggunyah. Nasi lemak bungkus. Daun pisang. Sedap sambalnya. Kopi sejuk. Dalam tin perang. Kenyang. Bingkas. Ramai yang menemani. Terima kasih. Sudi menyanyi dan menghibur. Tidak keseorangan. Kasihan bangku. Tinggal kosong. Sabar. Yang lain akan datang. Tumpang duduk. Aku pulang dulu.

Friday, November 10, 2006

Kata Rasa

Kata Rasa I

Diam itu lebih bijaksana
Dari tutur yang tak terjaga

Ajuk hati menggulir pergi
Getar jiwa pedih terasa


Kata Rasa II

Menjadi pesat dalam benak
Memikir yang tidak selesai

Khilafku menebar pesona
Hingga runtun jiwa manusia


Kata Rasa III

Hanya satu yang ku punya
Ada mereka yang gundah gulana

Diam itu lebih bahagia
Dari menebar kata rasa
************************
Rush Murad
18 Syawal 1427 Hijrah, Miri

Tuesday, November 07, 2006

........... Eid Mubarak's Mood

School Childrens

Pelajar sekolah sedang bersantai ceria di atas Jembatan Barelang.

Masih lagi cerita-ceriti Aidil Fitri. Kalau tahun-tahun sudah, aku cuma sempat berhari raya beberapa hari sahaja kerana desakan kerja, tapi kali ini aku ambil cuti sampai 2 minggu - cuti panjang yang tidak membosankan bahkan cukup mengesankan. Hari raya ke-4 aku sudah berada di Singapura bersama-sama teman, sempat menjenguk Vivo di Harbour Front, menang cerita dari rupa. Makan siang di Arab Street memang menyelerakan, Murtabak daging dan ayam yang bersaiz gergasi, Nasi Briyani Kambing dan teh tarik cukup untuk mengubat 'rindu'. Berhari raya di Kuala Lumpur lain pula ceritanya, bermula dengan lunch di Chilli's KLCC - terima kasih to Kak Pah yang sudi belanja (Petronas dapat bonus 4 bulan sebelum raya.....), dinner pun di KLCC juga, di favourite restaurant 'Little Penang'. Esoknya, 'lunch date' di sebuah kediaman keluarga Di-Raja Johor-Negeri Sembilan, berakhir setelah hampir 4 jam berkongsi cerita di atas meja makan. Acara makan yang eksklusif buat kami berempat, termasuk Xis, Alymiey dan Airry. Bersambung pula ke Masjid India membeli ole-ole yang tak sempat dibeli semasa bulan Ramadhan, dan akhirnya kami sampai awal dari waktu jemputan, ke rumah terbuka Serial Plant Killer - Nurul. Segan pun ada sebab tuan rumah belum 'buka' pintu, tapi kami dah tercongok. Makanan semuanya sedap-sedap belaka, terima kasih sebab bekalkan 'Badam Potong'.

Pantai Sepi

Pantai Melur yang berpasir putih halus menghadap laut luas - sunyi sepi di kawasan perkampungan nelayan.

Setelah beberapa hari di KL, masa untuk berangkat ke Indonesia. Rencana asal mahu ke sebuah pulau (sebuah pulau??? bukan ke Indonesia tu ada beribu-ribu buah pulau? Propah?) bersama beberapa orang teman yang memang berasal dari sana. Di saat-saat akhir, rencana bertukar.... tidak jadi ke sebuah pulau itu, tetapi ke sebuah pulau ini (pulau ini? Biarlah Rahsia......pulau mana tatau?). Memandangkan ada teman akrab menetap di sana, maka berlabuhlah aku di pulau ini untuk beberapa hari. Banyak sungguh pembangunan dan perubahan ketara kat sekitar pulau ini. Semakin moden dan semakin ramai orang, dan semakin mahal berbanding tahun-tahun sudah. Untuk beberapa hari di sini, aku hanya mereharkan diri, ke pantai, ke Mall..... 'puter-puter keliling kota', makan Sate Padang yang lazat dan pedas, minum Es Teler 77 (ais parut yang berisi avocado, nangka, isi kelapa etc), Batangor (yer ker spelling macam nih?), Bakso etc. Sempat lagi shopping segala di Matahari, pokoknya murah meriah.

Bridge

Jambatan-jambatan yang menghubungkan 6 buah pulau jelas kelihatan disebalik kabus. My dearest friend - Rhoni: Thanks very much for everything...... 'kapan lagi bisa puter-puter di pulau ini ya?'

Sehari sebelum berangkat pulang, sempat lagi bermain pasir halus di tepian pantai. Untuk ke pantai tersebut, kena melalui 5 jambatan dari 6 buah yang dibina khusus untuk menghubungkan pulau-pulau berdekatan. Jambatan paling besar diberi nama Jembatan Barelang, besar, tinggi dan mempunyai pemandangan yang indah. Air laut di sekitar kawasan pulau-pulau ini masih bersih dan jernih, sesekali terlihat nelayan memandu dan mendayung sampan di bawah jambatan, ada juga yang berjualan Sate, ayam goreng, ketam goreng, jagung bakar di sepanjang jambatan. Suasana petang di sepanjang jambatan-jambatan tersebut sungguh syahdu.... lautan yang membiru-hijau, matahari warna jingga pekat, langit yang redup dan kabus dingin tebal. Malam itu, di pulau ini diakhiri dengan semangkuk Bakso hangat, sebotol Teh Sosro dingin dan......................